הבודהה מעולם לא אמר שאי אפשר להשיג את ההארה בתקופת חיים אחת. אבל לפני שאמשיך לכתוב את מה שיש לי לומר אנסה לסלק פעם אחת ולתמיד את הטעות הזו שנקראת הארה: אין כזה דבר הארה. יש התעוררות, יש שחרור, אבל אין הארה. זוהי טעות של המתרגמים הראשונים של הטקסטים הבודהיסטים וההינדים לאנגלית. לכן מהיום ננסה לדייק: התעוררות.
לאחר שהבהרתי את העניין הזה, אני חוזר לדבריו של הבודהה: כן, ההתעוררות בתקופת חיים אחת אפשרית, אבל רק אם אדם מתרגל את
כל 8 איברי הדרך שלימד, ולא רק חלקים ממנה, ובנוסף עליו לעשות מאמץ על: להיות בתשומת לב ובמודעות בכל רגע ורגע שהוא ער במשך היום, בכל מצב, מקום ותנוחת גוף.
יחד עם זאת, ייתכן ואדם גם לא יזכה להתעוררות בתקופת חייו הנוכחיים, וזאת אפשרות אפשרית בהחלט, והיא גם זו הרווחת. אתה לקחת את דבריו של אביתר על פניהם, והוא כמובן לא הבהיר אותם בהרצאתו, אבל אמירתו שלא נשיג את ההתעוררות בחיינו האלה היא פשוט נכונה. למה? משום שרוב המתרגלים לא מכוונים אליה; משום שרוב לא מקבלים אפילו את ההיתכנות שדבר כזה, התעוררות, קיים בכלל; משום שרוב מתרגלי המדיטציה מתרגלים רק חלק מהדרך ולא את כולה; משום שרוב מתרגלי המדיטציה לא נותנים את כל כולם לתרגול. אני מצטער לייטפלייק, אבל הסיכוי שאדם יגיע להתעוררות מבלי שתרגל את כל הדרך כפי שלימד הבודהה, וכשהוא יושב במדיטציה רק פעם או פעמיים ביום למשך חצי שעה או שעה, הסיכוי להתעוררות במצב כזה הוא אפסי. ובנוסף, מה גורם לך לחשוב שאחרי שבנאדם צובר מילדותו במשך עשרות שנים כל כך הרבה זבל מנטלי ורגשי, יוכל פתאום לנקות את הכל בזמן קצר? טיהור התודעה - זהו תהליך שדומה לסינון חוזר ונשנה לאורך זמן של מים עד שיחזרו למצבם הזך, הטהור. ואם כך המקרה עם המים, על אחת כמה וכמה עם התודעה שאת עומקיה ותהליכיה מי מאיתנו באמת יודע.
לגבי מה הבודהה התכוון או לא התכוון: הבודהה התכוון לכך שכל אחד ילמד את מה שהוא צריך כדי להשיג את ההתעוררות. יש מי מאיתנו שצריכים ללמוד דרשות רבות, אחרים צריכים ללמוד רק דרשות מעטות ואילו אחרים דרשה אחת בלבד או פחות מיזה. כל אדם, כל תלמיד, הוא משהו אחר ועליו למצוא את מה שמועיל לו. לגבי הבלבולים - סורי, אבל גם בדרך להתעוררות אדם יכול להתבלבל - בין אם בגלל פיסת מידע מרובה או בין אם מפיסת מידע זעירה, בדיוק כמו שאפשר לטעות בכל דבר. וכמו בכל דבר - על האדם או התלמיד לזהות את האפשרויות לבלבול ולנסות להימנע מהן, או אם כבר התבלבל - לזהות את הבלבול ולמצוא את הדרך מחדש. שום ביג דיל כמו שאתה נוטה לעשות מיזה.
כשאני קורא את דבריך, לצערי אני רואה שההתייחסות שלך לנושא היא רגשית לחלוטין. אין שום דבר אכזרי במה שלימד הבודהה ובוודאי שאין שום אכזריות בכנות שלו. הבודהה לא הבטיח ולא מבטיח שום דבר לאף אחד, אלא רק זאת: שאם אדם בעצמו ובכוחותיו שלו, בכנות, בסבלנות, ובנחישות אינסופיים יחד עם אפס ציפיות להשיג משהו, יישם את הדהרמה כולה בחייו, על בטוח שבזמן כזה או אחר ישיג את ההתעוררות ואת השחרור מסבל.