שיפוט

אופס! הבנתי משהו! ../images/Emo2.gif

לשחרר את השיפוט מתוך חיינו זה בעצם לוותר - במסגרת תהליך יצירת התמונות שלנו על המציאות - על החלק שקובע "זה טוב, זה רע" וכולי... במקום "זה טוב, זה רע" אפשר לנסות משהו אחר... אולי... לדבר במושגים של תוצאות: "זה גורם לכך... זה גורם לכך..." המממ... מה דעתכם?

wisdom16

New member
אהה...

אבל לכולנו יש קנה מידה מסוים של טוב ורע לא? כך שזה לא נעלם לגמרי...

לי יש, השאלה היא אם החלק הזה שבי

מועיל למישהו, או שזוהי סתם דרך לבזבז אנרגיה על כלום, באופן אשר פוגע באושרי ובאושר של סביבתי.

wisdom16

New member
אם כך...

כשאנו נמצאים בבלבול אנחנו מבזבזים המוווון אנרגיה...

L i z a r d

New member
אני מציע הבדל קטן בהסתכלות

להוציא מההסתכלות שלנו את החשיבה במושגים של טוב ורע וברירה בניהם, ברגע שאנחנו מבינים שאין ממש במושגים אלו, מעבר לחשיבות שלהם בתקשורת בן בני האדם. אני חושב שהסתכלות כזאת תהיה יותר אמיתית, חוסכת באנרגיה שמבוזבזת שלא לצורך ומקרבת ל"ראיה".

אני מסכים עם זה לגמרי.

ובכל זאת, המושגים האלה מקובעים עמוק בתוכי... נניח, ברגע זה ממש, מה זה ה"אני מסכים עם זה לגמרי" הזה? הוא איננו חף מ"טוב" ו"רע"... איך לעשותו חף משני אשמאים אלה?

L i z a r d

New member
באמת קשה להיפרד מהם

בתור צעד ראשון, נראה לי שיותר קל להסתכל בהסתכלות כללית על מצבים בלי שיפוט של טוב ורע. להשקיף על דברים לאחור, לדוגמה בהחזרה המסכמת. הסתכלות על מצבים מבחוץ, לא לפי אמות המידה שלנו כבני אדם אלא מנקודת מבט "יקומית". זה הרבה יותר קל, לפחות בתור צעד ראשוני.

כן, זה עוזר.

לאמץ נקודת מבט יקומית. תודה.

L i z a r d

New member
זה כמובן גם מתקשר

לחוסר חשיבות עצמית, מה שכמובן הולך יד ביד
לילה טוב בן

יעל :-)

New member
האם קיים אדם שמסוגל לעשות את זה?

האם קיים אדם שמסוגל פתאום להפסיק לחשוב במושגים של טוב ורע?? אנחנו מדברים על זה כל כך הרבה. אבל האם זה אפשרי בכלל? האם כל השיחה הזו היא לא גם איזה סוג של בזבוז אנרגיה מסוים? הרי כמה שאסכים עם מה שתכתוב לגבי העניין, זה לא נראה לי כדבר שאני אוכל ליישם.

לי זה מאוד עוזר!

אני מדבר על הדברים לא כהתפלספות על משהו תיאורטי, אלא כחלק מנסיוני לראות ממש את המציאות בצורה ברורה יותר. וככל שאני רואה את המציאות בצורה ברורה יותר, כך אני מגיב אליה בצורה יעילה יותר. ככל שאנחנו מדברים על זה יותר, כך אני רואה את זה בצורה בהירה יותר, לא במחשבתי, אלא ממש בתפיסתי הישירה אל המציאות. לצערי אני עדיין חושב במושגים של טוב ורע, אבל ככל שאני רואה את זה יותר, כך אני פחות חושב במושגים האלה שפשוט גוזלים את האנרגיה שלי בלי להועיל לאף יצור אחר (להיפך!). למשל, כשאגרוף משוגר אלי, ראייתי אותו גורמת באופן אוטומטי לתגובה יעילה. לעומת זאת, ראיה בלתי בהירה, תגרור תגובה בלתי יעילה, אם בכלל. כפי שאני רואה זאת: השינוי הוא אוטומטי ברגע שהחשיבה היא אמיתית ולא מתפלספת. אבל מה אני מבין...

New member
אפשר להגיד שגם לי במובן מסויים

את האמת העלתי את השאלה הזאת בגלל העובדה שאנחנו מדברים הרבה בפורומים על נושאים שונים ועל שינוי בצורת החשיבה שלנו. הרבה אנשים מסכימים עם הדברים שנאמרים. אכן הכל טוב ויפה, אבל מעבר לכתב, האם באמת נעשה משהו? האם באמת התחולל שינוי כלשהו? יש אנשים שאומרים שהם הפסיקו לשפוט את עצמם בתחומים מסויימים. האם זה באמת קורה? האם באמת אפשר לגרום לשיפוט לא להופיע יותר בתחום מסויים? זה פשוט מסקרן אותי. כי לי זה לא ממש קורה. אני לא חושבת שאפשר להפסיק לשפוט את עצמנו ואחרים באופן מוחלט. אני לא חושבת שאפשר פשוט למחוק את המושגים טוב ורע. אני לא אומרת שהדיונים האלו הם חסרי טעם. הם בהחלט עוזרים. הם עוזרים לי לראות דברים בצורה אחרת, הם מעלים דברים/רעיונות שבכלל לא חשבתי עליהם ועוד. הדבר הטוב שקורה ושיכול לקרות לי הוא שאני אהיה מודעת לזה בזמן מעשה. אבל עדיין לא מסוגלת ליישם ולהפסיק עם זה.

New member
ו...

עכשיו כשאני חושבת על השיפוט והמודעות, אז זה אומר שבעצם אני אשפוט את השיפוט שלי. אם אני אעשה משהו ואני אשפוט את עצמי שזה לא היה טוב, אז אני אשפוט את השיפוט שלי שבעצם אני לא אמורה לחשוב במושגים של טוב ורע. הדגשת את המשפט: "השינוי הוא אוטומטי ברגע שהחשיבה היא אמיתית ולא מתפלספת". אשמח אם תסביר מה כוונה שלך בחשיבה אמיתית (ואולי זו פשוט השעה וקשה לי לחשוב...) הרבה דברים בחיים הפכו להרגלים. קשה לשנות הרגלים של שנים. אבל לפעמים (ואולי תמיד) יש אפשרות לשנות. ברגע שאנחנו מודעים לעובדה שאנחנו מבצעים את אותו הרגל, פשוט להפסיק ולשנות. עד שבסוף אחרי הרבה פעמים, זה יתבצע באופן אוטומטי. לגבי חשיבה במושגים של טוב ורע, זה נראה לי קצת קשה.

אה, הא, גררר, בגדלספדךשף

אה, סתם, משחק עם המלים, חושב מה להגיד ולמה... בהודעה זו אעשה נסיון ראשון לכתוב הודעת נטולת התייחסויות בנוסח "טוב ורע". כתבת: "אני אשפוט את השיפוט שלי שבעצם אני לא אמורה לחשוב במושגים של טוב ורע". כשאת משתמשת במלה "אמורה", את בעצם מטילה על עצמך משימה מסויימת (זו משמעות המלה "אמור", לא?), שמהותה במקרה זה: "לא לחשוב במושגים של טוב ורע". לפיכך, דומה אולי כי במקרה הספציפי הזה, עצם הטלתה של המשימה כבר עומד בסתירה לביצועה. יכול להיות שאף אחד לא אמר משפט כמו "לחשוב באמצעות טוב ורע זה דבר רע!" אבל שאת הנחת בכל זאת הנחת כוונה כזאת מתוך הנאמר, עקב נטייתך לקרוא את הדברים מבעד למסננת כזאת (של "טוב ורע"), או מכל סיבה אחרת שאינני יודע מהי. ביכולתי (אני מניח) לחשוב תוך שימוש במודלים שונים של חשיבה, ביניהם חשיבת "טוב ורע", אך למיטב הערכתי הנוכחית יש באפשרותי לחשוב שלא באמצעות מודל "הטוב והרע". במקרה כזה עדיין יהיו למעשי ולבחירותי תוצאות, אך הן לא תהיינה "טובות" או "רעות", אלא הן תהיינה מה שהן. חלק מהן יגרמו לי לאושר, להנאה; חלק אחר יגרמו לי לסבל (או שמא יהיה נדמה לי שהן גורמות לי לסבל, מאחר והסבל יופיע בסמיכות אליהן) - ולכן אני לא אוהב אותן מן הסתם, אבל עדיין לא אחשוב עליהן כעל "טובות" או "רעות" אלא כעל משהו שבעקבותיו חשתי סבל. "השינוי הוא אוטומטי ברגע שהחשיבה היא אמיתית ולא מתפלספת" - כמו במקרה של שריפה, המחשבות שלי מציירות את השריפה ושולחות אותי הרחק ממנה בלי צורך בהתפלספויות. יש דברים שהעין שלי יכולה להבחין בהם בקלות; דברים אחרים מעומעמים יותר - ואני מצליח רק "לדעת" עליהם. בשביל לדעת בבטחון על הסוג השני של הדברים אני עשוי להשתמש בחשיבה ובדיון. אני אישית לא מתעניין ב"התפלספויות". אני אישית לא אוהב לחשוב או לדבר בצורה בלתי-מעשית. ואני גם לא מרגיש בנוח עם העמקות שכליות או הגדרות מסובכות. אני אשלח עכשיו את ההודעה ולאחר מכן אני אסתכל בה. אני תוהה אם אמצא בטקסט "טוב ורע" מסוג כלשהו. אני אנסה. אם אמצא, אני אגלה שלמרות שניסיתי לכתוב את ההודעה מבלי להשתמש בשפת "הטוב והרע", השימוש התגנב... בכל מקרה למדתי.
הודעה זו נכתבה בסגנון ובנוסח שונים ממה שאני מורגל בהם - ונדמה לי כאילו כתיבתה גרמה לי לתחושה של חוסר נוחות.

New member
אבל...

אבל שיפוט בונה בעצם אומר שכבר עשינו משהו לא בסדר. למשל הדוגמא שנתת - "כדאי לתקן דברים כאלה בצורה כזו או אחרת..." - סימן שתיקנו משהו בצורה לא טובה ולכן כדאי לעשות את זה אחרת. כמובן שזה עדיף משיפוט הורס, אבל האם לא כך?

wisdom16

New member
שופטים שוב...

כדי שבסופו של דבר נרגיש שלמים עם עצמנו. זה לא שפיטה על פי סטנדרטים שאחרים קובעים לנו. זוהי שפיטה פנימית.

נראה לי עדיין שיפוט די הורס...

אולי... לא יודע... תלוי למה את מתכוונת בדיוק... אם יש משהו שבא אלי (אפילו מתוכי) ואומר לי: "תשמע, זה לא טוב... עליך להשתפר כדי ל..." זה מרגיש לי כמו שילוב של שיפוט בונה (הדרכה) עם שיפוט הורס (ביקורת). זה עדיין לא שיפוט בונה לטעמי.

אז זה לא שיפוט בונה בעיני.

כמו שאני תופס את זה בשניה זו, מצטיירים לי שלושה סוגי "שיפוט": 1. שיפוט הרסני בעליל; 2. שיפוט הרסני שנותן כמה הטבות בדרך; 3. שיפוט בונה. שיפוט שלפיו אנחנו לא בסדר וצריכים להיענש (זה אוטומטי) וכולי וכולי - זה נראה לי שיפוט הרסני בעליל. השיפוט שאת קראת לו עכשיו "שיפוט בונה", כזה שאומר שעשינו משהו לא בסדר ומציע דרכים לתקן, שייך בעיני לקטגוריה השניה. הוא הרסני, כי הוא מלקה אותנו, אבל בדרך אולי אנחנו מרוויחים כמה תועלות צנועות. השיפוט הבונה בעיני הוא בכלל לא כולל מושגים של "בסדר" ו"לא בסדר". הוא פשוט מציג את המציאות כמיטב יכולתו, בלי לשפוט אותה. הוא מראה את המציאות בליווי עצות, רעיונות, הסברים, חיצים והדרכה. הוא מראה את התוצאות של פעולות שונות... הוא מהווה מעין מפת-דרכים. השיפוט הראשון דומה בעיני למישהו שעומד מעלינו ומלקה אותנו. הוא צורח עלינו שאנחנו לא בסדר. השיפוט השני דומה בעיני לאותו מישהו, רק שיש לו כוונות טובות. הוא מלקה אותנו וצורח עלינו שאנחנו לא בסדר - ומנסה לכוון אותנו ל"דרכים הנכונות" לדעתו. הוא נראה לי הרסני לא פחות, רק שיכול להיות שבדרך נלמד משהו, נרוויח משהו. השיפוט השני דומה בעיני לעוזר שקוף ומקבל-כל, מעין מלאך בלתי-שופט, אשר נמצא שם בשבילנו ומסביר לנו את המציאות, אומר לנו מה המשמעות של כל דבר, מה יקרה אם..., נותן לנו רעיונות, עצות וכולי, איך להיות מאושרים, איך להיות בריאים, איך להצליח, איך לגלות את כוחנו האמיתי... משהו כזה. מה דעתך?

למעלה