"שיטת הפירמידה"

ש מים

New member
"שיטת הפירמידה"

בעקבות שיחה עם תלמיד הבזיקה אצלי ההארה הבאה:
מבחינת לימוד טכניקות (ומה לעשות, זה מה שמחפשים רוב המתחילים), אמנויות הלחימה הן כמו פירמידה. יש המון מה ללמוד בהתחלה, המון טכניקות חדשות. אבל ככל שלומדים וככל שעובר הזמן מתמעטות הטכניקות החדשות שאנו לומדים.
ואז נשאלת השאלה: (והיא מופנית למי שרוצה ללמוד ולהתקדם): אז למה אנו נשארים? מה אנו לומדים?". לדעתי כאן מתחילה הפירמידה ההפוכה, זו של העבודה הפנימית, שבה כבר לא "סופרים טכניקות"\ בה לא מודדים כמותית, אלא איכותית..

Tiger tiger

New member
מסכים איתך לגמרי

זה בדיוק אחד מהנושאים אותם העברתי בשיעור האחרון ושנמצאים בבסיס התורה של השיטה שלנו.

חשוב גם להדגיש את כך שמהרגע שהופכים את הפירמידה, אנו חוזרים מחדש למגוון הטכניקות הראשוניות
ו-'מגלים' אותן מחדש בגרסה מחוזקת ורבגונית בהרבה.

ש מים

New member
תודה. ותוספת קטנה

הבעיה שלרוב האנשים קל יותר להתמודד עם "חומר/נתונים כמותיים" וקשה יותר להתמודד נתונים איכותיים.
ואולי זו אחת הסיבות לכמויות הפורשים, למועד "משבר הפרישה ההמוני".

תוספת לתוספת (-:

לדעתי לאנשים קל יותר לעסוק בחיצוני ובכמותי מאשר בפנימי, משום שבפנימי הם צריכים להתמודד עם עצמם. הם רואים קושי פנימי שאין לו הסבר חיצוני, אלא אם הם חושבים שהחומר החיצוני משעמם.
ובכלל - אומנות ליחימה היא כמו בין או בת זוג. (-:.

Tiger tiger

New member
:)

אני היחיד שעוסק בה כן, זו שיטה להתמודדות עם קונפליקטים פנימיים

בהתחשב בכמות האנשים השונים שבתוכי, ניתן לומר כי מדובר בשיטת לחימה כנגד מס' רב של תוקפים!

ועכשיו ברצינות, אני קורא בפורום הזה כבר שנים רבות ואני רואה שפעמים כה רבות דיונים מדרדרים לטיעונים לגופו של אדם.
מכיוון שאני מעדיף לצמצם כמה שפחות את הנטייה הזו בדיונים שאותם אנהל, אעדיף לחשוף כמה שפחות לגבי, ולגבי והרקע שלי.

לדוגמא אצלנו...

הטאי צ'י שלנו מכיל תבנית אחת, מאוד ארוכה, משהו כמו 3 שנים מינימום ללמידה. כבר היו לי הרבה תלמידים שעזבו לאחר שסיימו אותה. ממש חודשיים שלושה אחרי. אלו שהתמידו הבינו שרק ברגע שנגמרות הטכניקות, מתחיל הלימוד האמיתי - גם של האומנות וגם של עצמנו. ברגע שנגמרות הטכניקות, הרי אז התודעה מתפנה ללמוד את העומק שלהן.
דוגמה נוספת אצלנו - הלימוד בקונג פו מתחיל בבסיס רחב ותבניות פשוטות, מתקדם לתבניות מורכבות מבחינה טכנית ואחר כך, מרבית התבניות הבאמת מתקדמות, בנויות על טכניקות הבסיס. העניין הוא שכשמתקדמים בתבניות, לומדים להשתמש בבסיס באופן מתקדם - קומבינציות, עבודת רגליים, אסטרטגיות ועוד.

ש מים

New member
אמרתי לך כבר שאוהב אותך?

נראה שעמדת לידי כשדיברתי איתו...!!

ערב טוב צחי

ברשותך שאלות,
האם אנו אשמים בעזיבתו של התלמיד?
האם אנו אשמים בעזיבתו של התלמיד לפני שהספקנו ללמד אותו את "הפנימיות" של השיטה/תרגיל/תבנית/קאטה?
אם "נתבל" לאורך כל שנות לימודיו "חיצוניות עם פנימיות" ברמה כזאת או אחרת נביא את התלמיד להישאר תמיד או לפחות יותר
מאשר בלי ואם בכ"ז הוא עזב(ממליון סיבות) האם לא איפשרנו לו "לטעום" מהאמת?

אגב, אני מקבל את העובדה שככל שאנו עוסקים בתחום אנו מגלים ולמדים כמה עוד רבדים עמוקים ונסתרים יש לנו ללמוד
ולמצוא(האם זה לא נכון אגב לכל נושא?)
אם כך למה לא ללמד את התלמידים את כל "הפרדס" מההתחלה כל היבט ברמה כזו או אחרת אבל הכל?

שבת שלום
וחג אורים שמח

בוקר טוב לך...

מורה סיני שהיה פה בארץ - קונג מין הו, אמר לנו פעם - תלמיד מתחיל צריך לעבוד מהגוף לפני שהוא עוסק במחשבה. עבודה, עבודה, עבודה.
1. אני לא מרגיש אף פעם אשם. אם תלמיד עוזב או נשאר, ה"דין" אותו "דין". כל עוד אני עושה את מה שאני עושה, בלב שלם, במחשבה מודעת, אני תמיד שלם עם התוצאה. כשתלמידים נשארים, אני לא מייחס זאת אליי וכשהם עוזבים גם כן. גם אם זה קשור אליי. הקשר אליי, הוא שלהם, אני משתדל להיות אני ואם אני מתאים להם הרווחנו.
נכון שהיו מקרים שתלמידים עזבו "בגללי", אבל זה היה שיקול שלהם, לטוב ולרע. באותה מידה ההישארות שלהם - אם הם נשארים בגללי, כשאותו אני נגמר להם, הם עוזבים.

תלמידים לפעמים עוזבים משום שכוחות החיים חזקים מכח הרצון שלהם ומהאהבה שלהם לאומנות. אני אף פעם לא יכול לדעת, אם תלמיד עזב באמת בגלל שנולד לו ילד, או בגלל שנמאס לו והילד הוא רק הטריגר, או שכוח האבהות חזק מכוח הרצון שלו להתאמן.

2. גם לימוד פנימיות הוא טכניקה, גם היא יכולה להיגמר. פנימיות אמיתית היא התבוננות של המתרגל על עצמו ועל האומנות, פנימיות זו אף פעם אינה נגמרת. אם תלמיד יודע להעריך אותה, תהיה לו מוטיבציה להתאמן באומנות לכל אורך חייו לדעתי. אם הקשר שלו איתי פנימי באמת, הוא ירצה להיות איתי ועם הפנימיות שלי. אגזים ואומר - לאורך כל החיים. מורה ותלמיד זו מערכת יחסים ולא רק מערכת מידע.

3. יש תלמידים מתקדמים שעזבו את האימונים אצלי, משום שלאחר שהם התקדמו, התחלתי להעמיק איתם יותר. היה להם יותר נוח להיות סוסי עבודה. הם רצו שהאימונים ימשיכו להיות קשים בכמות במקום באיכות. אני כן חושב שצריך לזרוע זרעים של פנימיות כבר מההתחלה כך שכשהתלמידים מתקדמים, הם לא "מזדעזעים". מעבר לכך, אני רואה תלמידים בהונג קונג, הפנימיות נמצאת אצלם בתרבות - שימת הלב, ההקשבה העצמית למורה, ההרגשה והתחושה האישית, הרוגע. כשהייתי אצל המורה שלי בחודש שעבר, היה תלמיד מתחיל (היחיד), שמתאמן כשנה וחצי. הוא מגיע כל שבת, מתאמן ארבע שעות לבד, לא מדבר עם אף אחד. לפעמים המורה שלי או מישהו מתקדם מסביר לו משהו. יותר מכך, הוא פיתח לעצמו יכולת להתאמן על התבניות לשני הצדדים - אם אתה מבין את כוונתי. כך גם כל התלמידים בסניף של האח-הגדול שלי (לקונג פו) שם - באים להתאמן, מתחילים בעצמם, ויש ברקע מי שמתקן ומלמד אותם. הם "עובדים על הפנימיות" שלהם מיום הראשון שהם נכנסים לבית הספר. חלק מהעומק שאנחנו מגיעים אליו לאחר שנות אימונים רבות, נמצא אצלם ביום יום אפילו אם הם לא מודעים ולו. זו עוד סיבה לדעתי, שבארץ כדאי להתחיל איתה בטעימות כבר מההתחלה. לזרוע זרעים.

4. עוד דוגמה מאצלי - תלמידים משתנים, עוברים דברים בחיים, העדיפויות והטעם שלהם משתנים. לפני כשנתיים עברתי למקום אחר ממה שהיה לי ב12 שנים הראשונות. היו שהתלוננו, היו שהיו מרוצים. גם אופי האימונים השתנה מעט, מנסיבות של שילוב קבוצות. תתפלא עד כמה מאלו שהיו כל כך מרוצים, עזבו. שוב הייתה שגרה, פתאום האמונים כבר לא "העיפו" אותם. מה התשנה - זווית הראייה שלהם על האימון השתנתה. מורה יכול להיות אחראי על זווית הראייה בטווח הקצר ,אולי! אבל בטווח הארוך, האמת הפנימית יוצאת החוצה. מאותה אמת פנימית, אלו שהתלוננו נשארו.

לסיכום - מצד אחד - אני משתדל להקשיב לצרכים של התלמידים, אין לי אידיאולוגיה להעביר "עגור לבן". מצד שני - אני משתדל לשמור על הדרך, לתת לכולם את הדרך, רק שלפי היכולת שלהם. מי שירצה להיות "עגור לבן", יכול לעשות זאת דרכי.

ועוד דבר - אני תלמיד, כמו שאני תלמיד כך אני מורה - שלם עם מה שאני עושה, אוהב את מה שאני עושה, מוכן ושמח לחלוק את מה שאני עושה. מי ששלם עם מה שאני עושה, אוהב את מה שאני עושה, ורוצה ושמח לקבל את מה שאני עושה כתלמיד....הרוויח לעצמו.

המשך יום טוב.

ש מים

New member
ארוך, אבל שווה קריאה!

צחי, המון תודה.
חיזקת אותי (ברגע קשה).

תודה חבר!

ELIELI22

New member
כן ולא, תלוי היכן לומדים ומה...

מה נכון, שבצד הטכני הנראה לעין הלא מומחית "אין הרבה חידוש", וכמו כן בכל תחום ככל שמתמקצעים בעצם יש פחות קליטה של מידע חדש מן החוץ.

אבל...
בקראטה מסורתי (בעבר אפילו יותר מהיום). ההתחלה הייתה יסודות יסודות יסודות... זה כמו נניח שבג'ודו היו מבקשים מאנשים שנה להתגלגל, לבלום ולבצע תרגילים ללא יריב (מעט תרגילים אגב). אז לאחר שהמתאמנים התחזקו בטכניקות היסודיות (לעיתים המתוכנתות ומיושרות מדי)...
מתחילים האנשים לבצע אותם אל מול יריב... ואז מנסים שוב לשמור על אותה "הטכניקה המושלמת" בזוגות.. לאחר מכן מגלים שהשלמות לא קיימת (אלא אם כן למישהו יש אח תאום שעושה בדיוק מה שנח לו)... וצריך לבצע התאמות שונות ומשונות בהתאם ליריב... ובהתאם לסיטואציה.

כמו כן הקאטה בקראטה, הן בפאן האישי, הן בפאן האפליקטיבי היסודי, האפליקטיבי הקרבי והאדפטציות השונות משתנה ומתקדמת בהתאם לרמה גיל ועוד.. לכן זה אינסופי...

השיפור לרוב הוא הרבה יותר מאיכות בלבד, הוא סוג של התפתחות יצירה חדשה באותה האמנות לחימה. הבסיס הוא תוכנית קבועה, וכמו שנאמר בצה"ל התוכנית היא בסיס לשינויים, הבנת השינויים של כל אחד לעצמו הן לבד והן באמצעות מאמן מיומן היא חלק גדול מההתקדמות.

בהצלחה!

למעלה