שאלת חלבונים

vegetalien

New member
וזה בדיוק העניין.

כי כלל לא בטוח שהביצים משלימות חוסר בחלבון. ייתכן שאפשר בלעדיהן. לכן שאלתי.

RSPA

New member
היות וציינת את הלבנים בביצה, אז כדאי להדגיש

שבחלמון הביצה (הצהוב) יש יותר "חלבונים" מאשר בחלבון הביצה (הלבן).
לפי פודס דיקשיונרי, בצהוב יש 15.86 גרם חלבונים ובלבן יש 10.9 גרם חלבונים (הכל ב-100 גרם "מוצר").

vegetalien

New member
זו שיטה

קצת פגומה להסתכל על זה ככה, משתי סיבות:

1. הלבן מכיל, למעשה, חלבון ברובו המוחט. החלמון מכיל בעיקר שומן, ולא חלבון.
2. כתוצאה מכך, 100 ג' של חלמון ביצה שווים 322 קלוריות ואילו 100 ג' של הלבן שווים 52 קלוריות בלבד.

RSPA

New member
הנתונים שהבאתי התייחסו לחלבונים בלבד

זאת היתה נקודת ההשוואה ולא שום דבר אחר. לא מה המרכיב הדומיננטי ולא הערך הקלורי.
ציינתי את זה היות שברור לי שלא כולם ערים לכך ונוטים לחשוב שמשום שקוראים לו חלמון אז אין בו כמעט חלבונים.
פגומה או לא פגומה זה דבר שתלוי במה שמדברים עליו.

הערך הקלורי הוא נתון

ככל נתון אחר , כל אחד יבדוק את הנתונים שחשובים לא ויערוך את המאזן שלו ואז יבחר.

vegetalien

New member
ועדיין,

רוב החלבון בביצה אחת נמצא בחלק הלבן. עם זה אתה מסכים, לפחות?

RSPA

New member
לא יודע. לא בדקתי.

אם משקל החלבון גבוה בצורה דרמטית ממשקל החלמון אז סביר שזה נכון.
מה משקל החלבון ומה משקל החלמון בביצה סטנדרטית ממוצעת ? או מה יחס המשקלים של שניהם ?

RSPA

New member
מאיפה זה נלקח?

לפי מה שאני רואה וקורא בכל מיני טבלאות המרה שמפורסמות ברשת היחס שונה ובהתאם לגודל הביצים (יש הבדלים בין ביצים מס' 1 ,2 ו 3).
היחס הוא בסביבות 1:1.6 לביצים הגדולות (מס 1) ו- 1:1.3 לביצים הקטנות.
המשמעות היא שבביצים הגדולות כמות החלבונים כמעט זהה או מעט גבוהה בחלבוון לעומת החלמון, אבל בביצים הקטנות יותר כמות החלבונים בחלמון גבוהה יותר מאשר בחלבון.

vegetalien

New member
שמע,

אני בדקתי ב- CRON-O-Meter. הציג לי Egg white סטנדרטי כ- 33 ג', ואילו Egg yolk סטנדרטי כ- 17 ג'. ביצה סטנדרטית כ- 50 ג'.
אין לי רצון להתחיל להתקטנן על זוטות. מה גם שלא כולם רוצים לעבור את המלצות התזונה לצריכת כולסטרול יומית (300 מ"ג >), ו- 100 ג' חלמוני ביצים ייתן לך מעל 1,000 מ"ג.

RSPA

New member
אין בעיה. אל תתקטנן.

רק למען הסדר הטוב, אני אשים את מה שעליו התבססתי ושכל אחד יעשה את חישוביו וחשבונותיו.

להלן הנתונים:
ביצים:
ביצה מס´ 1 - חלבון 45-40 גרם, חלמון 25-28 גרם (משקל כולל 70 גרם ומעלה)
ביצה מס´ 2 - חלבון 35-30 גרם, חלמון 25-22 גרם (משקל כולל 70-65 גרם ומעלה)
ביצה מס´ 3 - חלבון 30-25 גרם, חלמון 22-20 גרם (משקל כולל 65-60 גרם)

ladybug6

New member
בחצי פיתה עם כף טחינה גולמית משומשום מלא

יש יותר חלבון ויותר ויטמינים ומינרלים מאשר בביצה 1.

ladybug6

New member
אף אחד לא מכריח אותך שום דבר

העלית פה מצב, וניסו לתת לך פתרונות, רעיונות והצעות.
את יכולה לנסות ואת יכולה להמשיך לצרוך מוצרים מהחי.
ההחלטה היא שלך.

לגבי הדיאטנית, אני לא יודעת למי התייחסת כי היו פה כמה וכמה דיאטניות שבאו להתארח בשנה האחרונה (אבל מבקשת שלא תעשי להן אאוטינג).
בכל מקרה, אני לא בטוחה שזה צבוע מצדה. דיאטנית תפקידה לוודא שאת מקבלת תזונה שמספקת את הצרכים שלך. אם את לא מוכנה לאכול משהו כי הוא מבאס אותך (כמו הרבה ירקות או טופו בכמות מסוימת או ווטאבר) אז ברור שהיא תציע לך לאכול מוצרים מהחי. היא לא תסכן את חייהם של מטופליה בשם האידאולוגיה (שלהם או שלה).

softouch

New member
וואו

איך לקחת ועיוותת לגמרי את כל מה שכתבתי עד כה.
הסברתי כמה פעמים, שזה לא עניין של "באסה" ומבאס לאכול. זה מצב בריאותי שיש דברים שלא מתעכלים. כדי להתחיל להבין, שיש אנשים שבאמת לא מסתדרים עם זה. וזו הסיבה שהדיאטנית בנתה תפריט צמחוני ולא טבעוני, עם פשרה\גמישות, מתוך שיקולי בריאות, ולא מתוך שיקולי "למטופל לא נאה\מבאס לאכול X". היה לי ניסיון של חודשיים יומן אכילה מפורט והיא ראתה שזה לא הולך פשוט. אז בשר\דגים לא אכלתי מקודם וגם לא חזרתי לזה, אבל היא כן שילבה מוצרי חלב בכמויות קטנות, וכן כללה ביצים. ולא נקבתי בשמות, לא ניסיתי ולא תכננתי לעשות אאוטינג לאף אחד. העובדה שהיו כמה דיאטניות פה, אפשרה לי לכתוב את זה, וכך לא לפגוע בפרטיות של אף אחת.
ולא ביקשתי רשות מאף אחד "לאכול מהחי". זה ברור שלא חייבים כלום, אבל לעומת מה שהבנת, כן יש לי נכונות לעבור לטבעונות, ומאוד קשה לי. אם לא היה נכונות, לא היתי שואלת פה בכלל. כי מה שקורה בפועל, שהתפריט שלי מאוד לא מגוון, ואני נמנעת מבשר ודגים, ובתהליך גמילה-המעטה ממוצרי חלב, ועדיין ביצים, והשאר דגנים פירות ירקות ואגוזים אבוקדו וכו'. אני מחפשת לגלות או לשמוע משהו חדש שלא ניסיתי, שאולי אחרים צורכים ונעזרים בו. לא הייתי בטוחה שבאמת ניסיתי הכל.

ladybug6

New member
לא עיוותתי

אבל רק בשלב מתקדם של הדיון ציינת שהבעיה היא רפואית וגם אז לא פירטת בדיוק את כל הדברים שבעייתיים לך.
לא מזמן היה פה או בפורום השכן (301) הרבה דיונים סביב חולת קרוהן שסיפרה שדווקא בעזרת תזונה טבעונית המצב שלה התאזן, למרות כל מה שידוע לרופאים היום על קרוהן וצריכת סיבים מוגברת.
אני מאמינה באמת ובתמים שצריך הרבה נחישות, סבלנות (וקצת מזל) עד שפוגשים את המטפל הנכון שמצליח לעזור.
לא ניסיתי "לתת לך אישור". רק אמרתי שאף אחד לא מכריח אותך.
אני חייבת לציין שלכל אורך השרשור את מתנסחת בצורה לא נעימה כאילו שאת כועסת על האנשים שבסה"כ מנסים לעזור לך.
אף אחד לא מתקיף אותך, אבל כשאת מביאה חלקי אינפורמציה ולא מבהירה את הקשיים / סיבות / נסיון קודם שלך, מן הסתם לא כל העצות שיתנו לך יהיו רלוונטיות.

וגם אם כל מה שנאמר בשרשור הזה לא עזר לך בכלל, זה לא אומר שאין משהו או מישהו אחר שכן יכול, בסה"כ אנחנו לא אנשי מקצוע. ואני חושבת שרובנו לא מתמודדים עם IBS/קרוהן ולכן לא מכירים מקרוב את הקשיים הנלווים.

בכל מקרה, בשורה התחתונה:
1. אני עוד לא הייתי אומרת נואש
2. גם אם החלטת כן לשלב מוצרי חלב וביצים, אבל את לא מרגישה עם זה בנוח מבחינה אידאולוגית, את יכולה במסגרת ההחלטה הזאת לצמצם את ה"נזק" עד כמה שניתן: לקנות רק ביצי חופש אמיתיות (לא מה שמוכרים בסופר אלא ביצים מאנשים שמגדלים תרנגולות באופן חופשי בחצר/משק ודואגים לרווחתן), או לכל הפחות ביצי-סופר אורגניות, דהן הדבר הכי קרוב לביצי חופש שיש, גם אם זה עדיין רחוק מלהיות חופש אמיתי. ולקנות מוצרי חלב בכמות קטנה ורק ממשקי בוטיק או מגדלים פרטיים שאת יכולה לראות בעצמך ולשאול שאלות.
נכון, זה פחות נוח ויותר יקר, אבל ככה את מצמצמת למינימום את התמיכה בתעשיות להן את מתנגדת, מבלי לפגוע בבריאות שלך.

softouch

New member
היי

לא אמרתי נואש :) לא איבדתי תקווה.
ממשיכה לחפש.

דווקא מאמינה שיש כנראה קטניות שבצורת הכנה מסויימת יסתדרו לי. (אני לא רוצה לנסות אפילו לשלב מוצרי חלב בכמות קטנה. כי אני בטוחה לגמרי שהם לא נחוצים לבריאות, שהם מזיקים לבריאות, ושכל תחליף יהיה עדיף על פניהם, וקטניות גורם לי לבעיות אמנם, אך פחות ממוצרי חלב בהרבה.) דווקא עדשים בתוך מרק או אפונה במרק היה לי סבבה. ז"א, זה לאחר בישול ארוך. גם פעם אמא שלי הכינה חומוס, לאחר בישול ממושך וטחינה של הגרגרים דק וזה היה בסדר. רק לאחר עיבוד ובישול וריכוך, זה הופך להיות "בסדר". מבחינתי זה טעים בכל צורה...

והנימה ה"כועסת" שנדמית מהתגובות שלי, היא לא משקפת את המציאות (קשה לשדר נימה), אלא ***ייאוש*** מלקבל כל הזמן אותן המלצות ודיעות ורעיונות שכבר ניסיתי ובדקתי ולא הסתדר ולא מחדש . זה לא מתוך זלזול, אני מעריכה את הניסיונות של אנשים לעזור ולהציע פתרונות שלהם. זה פשוט מתסכל מאוד כי אני כן רוצה לשנות.. אם באמת ובתמים היתי חושבת שזהו, לא מתאים לי, אין מה לבדוק יותר בנושא, אז גם לא היתי קוראת פה ומבררת מחברים ומנסה.. אני לא מבינה למה מוצרי חלב כ"כ ממכרים למרות שאמורה לפתח אליהם taste aversion אחרי כל התופעות.

בטוחה שכן יש איש מקצוע\דיאטנית שיוכל לעזור לי. עניין של כימיה, אולי.. הייתה לי דיאטנית קודמת, שאמנם לא טבעונית, אך כן מאפשרת למטופלים תפריט טבעוני, והיתה לי כימיה טובה איתה ותקופה מסויימת היתי אצלה על תפריט טבעוני (בעיניה זה מאוד לא בריא אז היא היתה מוכנה "להתפשר" איתי שהתפריט רק לחודש, הזוי).

לדעתי, כן אפשר למצוא קטניות שאפשר לצרוך. אני מחפשת...אולי הכנתי לא נכון, אולי לא בדקתי הכל?
בינתיים נסיתי גרגרי חומוס, שעועית לבנה, שעועית אזוקי, ואפונה. לאר בישול או משימורים או קפואים לאחר בישול. ומכל אלה, אני יכולה לאכול בערך כוס חד פעמית בלי לסבול. אבל לא ספל.

ובכלל יש לי "תיאורייה", שחלק מהIBS ובעיות עיכול, נובעות מצריכת מוצרי חלב אליהם יש רגישות\אלרגיה. ויכול להיות שבגלל ששילבתי במקביל קטניות וחבי, אז הגוף שלי לא התמודד עם קטניות. אולי אחרי תקופת "ניקוי" וגמילה מחלבי, אפשר יהיה לנסות דברים שחשבתי קודם שהיו בעייתים. הרופא גסטרו אמר לי שאנשים רגישים בטירוף לקזאין ולקטוז, הרירית של המעיים שלהם לא מתפקדת נורמלי ולא מגיבה נורמלי גם למזונות אחרים. וכדי לבדוק תגובה למזון אחר, צריך לעשות אלימינציה ממש. ז"א, אם x+y גורמים לבעיות, ושניהם גורמים, אז אולי דווקא אחרי שמשמיטים אחד מהם, האחר יהיה יותר בסדר. אני לא יודעת, אף פעם לא ניסיתי. עשיתי מעבר חד בתקופה כלשהי של לחץ מטורף, של חצי שנה טבעונות, עם מעידות במקביל לטבעונות (פה ושם גלידה\יוגורט, ואכילת כרוביים שאסור). אולי זה לא הייתה תקופה טובה או שלא ניהלתי תזונה הכי נכונה\מאוזנת באמת כי היתי לגמרי חסרה בידע והתפריט היה דל ולא מגוון. מעניין אותי לשמוע ניסיון של אחרים, איך הם עשו את המעבר ובמה החליפו. ולגבי תפריט מותאם, אז אם נניח אפשר לשלב כוס ח"פ אחת, אולי זה מספיק בשילוב דברים אחרים? איך שהוא זה מרגיש לי מעט מאוד מבחינת החלבון אבל לא יודעת מה הכמויות שמצטבר לי בסך כל היום. ובכללי, אני כל נורא נורא לחוצה כל הזמן, וזה מאוד תורם להחמרה בIBS , ולפעמים יוצא שמגיבים למזון מסוים באופן ששונה לגמרי מהתגובה ביום אחרי. לא קבוע. ואין לי כ"כ זמן לבשל, לא ברור לי איך לאנשים יש זמן להנביט ולהשרות ולהתעסק בלהכין שייקים וכ"כ הרבה השקעה במטבח.
אולי שווה פשוט לפעמים לקנות מוכן? יש לי "עלים ירוקים" באוני' שמוכרים מזון טבעוני מוכן.

ladybug6

New member
קודם כל תודה על ההבהרה

עכשיו התמונה הרבה יותר ברורה.
כוס חד פעמית של קטניה מבושלת זה מצוין. אני אישית לא מצליחה גם כמות כזו לצרוך ביום, אלא פחות. אם הרגשתי שהמעטתי בחלבונים באותו יום אז בערב אני אעדיף פיתה עם ממרח, או שאם אני לא ממש רעבה אני אוכל עוגיה עם כוס חלב סויה.
למוקפצים שאני עושה מירקות אני משתדלת להוסיף חתיכת טופו בקוביות קטנות קטנות (כמו אפונה), ככה זה טעים ומוסיף עוד קצת חלבונים למנה. גם קצת פסטה או אטריות אורז אני מוסיפה בדר"כ כדי להשלים לארוחה מלאה.

בישול ממושך זה גם מאוד יעיל.
הנה עצה נוספת:
לרוטב עגבניות שאת מבשלת תוסיפי תמיד חופן של עדשים כתומות (אפשר גם אותן להשרות לכמה שעות מראש). תני לרוטב הרבה נוזלים ובישול ממושך (40-60 דקות) עד שהעדשים נמסות בפנים. אחרי הבישול תטחני את הרוטב עם בלנדר מוט. את הרוטב הזה תקפיאי במנות וכל פעם תכיני לך ממנו דברים כמו שקשוקה עם טופו, רוטב לפסטה, רוטב לירקות, בסיס לממולאים וכו'.

קינואה: מקור מצוין לחלבון. לא יודעת איך הבטן שלך מגיבה, אבל שווה לנסות ולשלב בכמות מסוימת לבדיקה. נדמה לי שגם כוסמת מכילה כמות יפה של חלבון אבל לא סגורה על זה.
גם תפוחי אדמה יחסית לירקות אחרים, והם גם נותנים אנרגיה ותחושת שובע.
מה עם טחינה גולמית?

אם חומוס בגרגרים לא טוב לך, תטחני אותו ותערבבי חצי חצי עם טחינה, ותאכלי ככה כממרח, זה עדיף על כלום. כנ"ל לגבי קטניות אחרות (אפשר לעשות את אותו דבר מעדשים כתומות+דלורית+טחינה וזה יוצא ממש טעים).

ואל תשכחי שבסופו של דבר, את לא צריכה כמות ענקית של חלבונים! יש פאניקה סביב זה, והיא לא מוצדקת. אלא אם את עושה הרבה ספורט, את לא צריכה להיות יותר מדי מודאגת מצריכת החלבונים, בטח ובטח אם את מצליחה לאכול כמות של כוס חדפעמית של קטניות + קצת טופו / חלב סויה + שאר הדברים שציינת.

לחלק האחרון של מה שכתבת אני מאוד מתחברת: יכול להיות שהדברים שאת אוכלת ועושים לך רע, משפיעים על התגובה של הגוף לכל מני דברים אחרים כי הם מורידים את סף הרגישות שלך. נסי להמנע מכל מה שעושה לך רע, ולאט לאט להוסיף דברים (כמובן בליווי מקצועי וכו').
רק תמיד תקפידי לאכול מינימום של ירקות, פירות ודגנים ביום, בשביל צריכה קלורית + שובע + ויטמינים ומינרלים ברמה בסיסית.
גם אם לתקופה תעשי נסיונות וזה קצת יגרע מהמאגרים שלך, זו תהיה ירידה לצורך עלייה. רק חשוב לעשות את זה בליווי מקצועי ובצורה אחראית כדי לא להגיע למצב של תת משקל או תת תזונה.

לסיכום אני רק יכולה להזדהות, גם אני סובלת ממצב חריג מבחינה תזונתית, וגם אני נתונה לתפריט די מוקפד עם הרבה תשומת לב וניסוי וטעיה. צריך לשמור על אופטימיות ולהמשיך לנסות ולנסות. בסוף תמצאי את הנוסחה שעובדת בשבילך.
וזה נכון לא רק לגבי טבעונות אלא לגבי תזונה מכל סוג שהוא.
אצלי כל עוד לא הייתי טבעונית, נתתי לבעיות שהיו לי להכתיב תזונה לא בריאה ולא שלמה, וכתוצאה מזה הגעתי למצב של חוסרים. דווקא הטבעונות "אילצה" אותי לחפש פתרונות ולעבוד על מציאת תפריט שמתאים לי וגם עונה על הצרכים התזונתיים.
אני מכירה אנשים עם IBS שפשוט אוכלים זבל או חיים עם תפריט מאוד לא מגוון, העיקר "לא לעצבן את הבטן", והתוצאה היא תזונה לקויה מאוד. אז לפחות את דואגת לעצמך וחותרת לפתרון. אני בטוחה שתמצאי אותו בסוף

סליחה על החפירה הארוכה.

מגיגול קצר

עולה שבעיית IBS וטבעונות היא בהחלט אתגר מוכר - ונראה מריפרוף מהיר שבחלק מהמקרים ניתן למצוא לו פיתרון ולכן אני מחזק את דעתך שכדאי לפנות לאיש מקצוע שמתמחה בנושא (אולי לנסות דווקא רופא גאסטרו שהוא טבעוני?).

http://vegansalt.wordpress.com/2010/09/28/no-kidding-a-vegan-diet-healed-me-of-ibs/
http://voices.yahoo.com/how-follow-vegan-diet-if-irritable-bowel-2027071.html?cat=51
http://dontfearthevegan.com/2013/03/06/vegans-say-what-irritable-bowel-syndrome/
http://www.vegsource.com/articles2/harris_irritable_bowel_syndrome.htm

sarit1222

New member
מנסיונך איזה

בלנדר מוט כדאי לקנות שיחזיק מעמד ויעשה את העבודה כמו שצריך?

ladybug6

New member
דרושה המלצה לבלנדר מוט

נפלת על האדם הלא נכון לשאלות כאלה..
אני מאלה שכל כך מתקשים לבחור שבסוף לא קונים וזהו

אבל אם הייתי הולכת עכשיו לחפש בלנדר מוט, הייתי הולכת על אחד עם עוצמה סבירה ומעלה (מעל 400W), כלי לעיבוד (מאורך כזה, או מיכל סגור) ובמחיר סביר, לא זול מדי. בסה"כ זה אחד הכלים היותר שימושיים במטבח והוא לא תופס הרבה מקום כך שקל להשאיר אותו במקום נגיש, אז שווה להשקיע בו מחיר סביר ולדחות/להמנע מהצורך בבלנדר של ממש.
את שלי קניתי בסופר ב-60 שקל לפני כמה שנים, הוא עושה דברים מאוד בסיסיים, אבל לא מעבר לזה.. היום הייתי משקיעה כמה מאות שקלים באחד טוב יותר.
על דגם או חברה מסוימים אני אשאיר לאחרים להמליץ לך

למעלה