שאלת בגד כפת

ראם1

New member
שאלת בגד כפת

אני יודע שאותיות בגד כפת מקבלות דגש בראש מילה או אחרי שוא נח אך יש לי בעיה עם אותיות בגד כפת הבאות אחרי אותיות בכלמ. האם הן מקבלות דגש או לא? ומה לגבי ה' הידיעה, האם אחריה אותיות בגד כפת מקבלות דגש?

Scarlight

New member
תשובה

אותיות בג"ד כפ"ת לא מקבלות דגש לאחר בכל"מ, אלא אם מסתתרת שם ה"א הידיעה (וזו גם התשובה לשאלתך השנייה). למעשה, ה"א הידיעה גורמת לדגש בכל אות הבאה אחריה, מלבד הגרוניות ורי"ש.

londoner1

New member
יש כמה יוצאי דופן

לא מקבלים דגש אחרי ה"א הידיעה: * גרוניות (כפי שכבר נאמר) * מילים המתחילות ביו"ד שוואית ("הילדים") * מילים במשקל מפַעֵל / מְפועל ("המשוגע") * המילה "הצפרדעים", משום מה. זהו, אם אני לא טועה.

Eldad S

New member
הפתעת אותי עם המילה

"הצפרדעים"
אסמכתה כלשהי?

Eldad S

New member
../images/Emo13.gif תודה :) התכוונתי, אסמכתה

במרשתת, קרי, ריכוז של הכללים של המקרים שבהם לא יבוא הדגש החזק, שגם צפרדעים מוזכרים שם (פשוט, הכרתי את כל המקרים שלונדונר ציטט, פרט ל"צפרדעים"). אנסה לחפש עכשיו, אולי אמצא.

Scarlight

New member
זה בסדר, "צפרדעים" זו המילה היחידה

אם זכרוני אינו מטעני. צורת היחיד מקבלת דגש, דרך אגב.

Eldad S

New member
אז למדת את זה בבית הספר,

אם אני מבין נכון. כי לא זכור לי שלמדנו את המילה הזאת בספרי הדקדוק, כשלמדתי את ניקוד ה"א הידיעה והישמטות הדגש החזק שאחריה. ניחא

masorti

New member
ומה שעוד יותר מוזר עם הצפרדעים...

שביחיד יש דגש וברבים אין. הנה שני פסוקים עוקבים מהתנ"ך (שמות ח', ב'-ג'): " וַיֵּט אַהֲרֹן אֶת-יָדוֹ, עַל מֵימֵי מִצְרָיִם; וַתַּעַל, הַצְּפַרְדֵּעַ, וַתְּכַס, אֶת-אֶרֶץ מִצְרָיִם. וַיַּעֲשׂוּ-כֵן הַחַרְטֻמִּים, בְּלָטֵיהֶם; וַיַּעֲלוּ אֶת-הַצְפַרְדְּעִים, עַל-אֶרֶץ מִצְרָיִם."

Scarlight

New member
מעניין

שכחתי את היו"ד השוואית, אך מלכתחילה לא רציתי להיכנס לעניין יוצאי הדופן. יש לציין שקיימות מילים במשקלים הנ"ל שדווקא מקבלות דגש. כמה דוגמאות: "וְלָקַחְתָּ אֶת הַמַּרְצֵעַ וְנָתַתָּה בְאָזְנוֹ" (דברים טו, יז) "וַיִּקְחוּ אֶת הַמַּפְתֵּחַ וַיִּפְתָּחוּ וְהִנֵּה אֲדֹנֵיהֶם נֹפֵל אַרְצָה מֵת" (שופטים ג, ה) "כֹּל אֲשֶׁר יַעֲלֶה הַמַּזְלֵג יִקַּח הַכֹּהֵן בּוֹ" (שמ"א ב, יד) "...וְאֶת הֶחָרָשׁ וְאֶת הַמַּסְגֵּר מִירוּשָׁלִַם וַיְבִאֵם בָּבֶל" (ירמיהו כד, א)

londoner1

New member
הייתי צריך לנקד

לא משקל מַפְעֵל, כי-אם מְפַעֵל.מַפְעל מקבל דגיש כמו רוב המילים.

londoner1

New member
צפרדעים ודו-חיים שונים

אני למדתי את זה בבית הספר, וב"חכמת הבהמות" של אביגדור המאירי (לא מכירים??! מייד לרוץ ולקנות). על כל פנים, מילון אבן-שושן שלי מציע לכתוב בדגש, אבל הציטוט מספר שמות (מכות מצרים) הוא ללא דגש. מסתבר גם שהניקוד הישן הוא בשווא בדל"ת, והחדש בצירה.

nevuer

New member
נכון לגבי שפת התנ"ך,

אבל למיטב ידיעתי, כיום בעברית התקנית רק הגרוניות ורי"ש לא מקבלות דגש.

londoner1

New member
שוב, לא רק.

כאמור, גם מילים שמתחילות ביו"ד שוואית ומילים בצורת "מְפַעֵל" או "מפועל". גם בעברית מודרנית.

למעלה