שאלות בנושא הרפורמה בבריאות הנפש

דרכים לברר

ברשימת המרפאות לבריאות הנפש,
באיזור הצפון, רשומה גם המרפאה לבריאות הנפש בקרית שמונה,
כולל מספרי טלפון ופאקס (מקווה שמעודכנים)
וגם כתובת.
אז את מוזמנת לטלפן או לבוא לשם ולברר.

יורם שלום

שאלות:
&nbsp
1. יש לי תור ביולי (או אוגוסט, לא זוכרת) לפסיכיאטר הקבוע שלי בתל השומר. למי אני צריכה לפנות, אם בכלל, כדי לממן את הפגישה?
&nbsp
2. בתל השומר מיציתי, כך אומרים, את הזכות לקבל טיפול פסיכולוגי, וה-DBT שם מאוד לא מוצלח, מהניסיון האישי שלי, ובכל מקרה אני לא זכאית לו. האם אצטרך לפנות לבריאות הנפש של קופת חולים כללית (סניף בארי) כדי לקבל טיפול פסיכולוגי או DBT? יש שם בכלל DBT? ואם כבר, לא עדיף כבר לעבור לבארי וזהו, כדי לקבל שם פסיכיאטר וגם פסיכולוג, כדי לא לקבל פיצול בין השיחות לבין הפסיכיאטר? ואיך התורים לפסיכיאטר בבריאות הנפש? האם זה כמו בתל השומר - בערך שלושה חודשים? פחות?
&nbsp
ועוד דבר - האם במקרה של צורך באשפוז, לא עלינו, אוכל לבחור את תל השומר במקום גהה? כי עד עכשיו זה היה בלתי אפשרי.
&nbsp
תודה.

עדיף לחכות קצת

לאלומת האור שלום,
אני מתנצל על העיכוב במתן תגובתי.
לשאלתך הראשונה - אני ממליץ לחכות לשבוע הראשון של יולי, כדי שהמהלכים בין המרפאות הותיקות לבין הקופות יתארגנו ויסודרו. אז אם התור שלך הוא לא לימים הראשונים של יולי - עדיף להמתין קצת.
יש מקומות שהוחלט בין הנהלת המרפאה לבין מנהל איזורי של הקופה שאנשים יתקבלו בתחילה גם ללא התחייבות, והנושא יוסדר בהמשך, כך שהמטופלים לא ייפגעו.
במרפאות שנמצאות בבית חולים כללי יהיה תפקיד לנציג של הקופה שנמצא דרך קבע בבית החולים, ועוסק כבר שנים בהסדרת התחייבויות בנושאי הרפואה השונים.
בנושא השני - ייתכן שיהיו הפתעות. כמי שיש לה תיק במרפאה - את זכאית להמשיך באותה המרפאה. כיון שמנכל משרד הבריאות קבע שמי שמטופל במרפאה הותיקה ימשיך בה - ייתכן שצוות המרפאה ישקול מחדש אם להציע לך טיפול שיחתי, ובכלל זה דיביטי.
לא מצאתי שבבארי נפתחה מרפאה פסיכיאטרית חדשה של שירותי בריאות כללית. כן נפתחה מרפאה בסניף גייגר שברמת אביב (גייגר 7, רמת אביב) ואולי לשם יפנו אותך. אבל אם תופני למרפאה אחרת, גם הטיפול הפסיכיאטרי יצטרך לעבור לשם.
ההצלחה של טיפול דיביטי קשורה ליצירת קשר חזק וחיובי עם המטפל/ת ואם זה לא קרה במקרה מסויים - אפשר אולי לנסות עם מטפל אחר. יש שהופנו רק לקבוצת מיומנויות, ולכך הם קוראים דיביטי, אבל לדעתי הטיפול המרכזי הוא הדיביטי הפרטני, והקבוצה יכולה אמנם להוסיף, אבל אינה הכרחית.
לגבי אישפוז - ניראה לי שזה תלוי בהסדרים בין הקופות לבין בתי החולים, בכל איזור. עד כה האישפוז בבית חולים פסיכיאטרי היה בחינם ואילו האישפוז במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי עלה סכום לא מבוטל לקופה. כעת נראה לי שבשני המקומות זה עולה כסף לקופה, ולכן ייתכן שיהיה יותר קל להתקבל לתל השומר.

ליורם צדיק אודה למענה

לגבי האשפוז זה גם מה שאני שאלתי אותך בתאריך 24.06 בשאלה 2 ולא נענתי על ידך
ברצוני לציין כי אשפוז פסיכיאטרי בבית חולים כללי או של הקופה היה , עד הרפורמה, לפי אזורי אשפוז [ממש מפה שכל רופא פסיכיאטר יודע עליה] הקישו בגוגל הסכם מנצ'ל דורון. ואני ממש חרדה ממה שיקרה עכשיו. גם אני הייתי שנים מטופלת של תל השומר, עד האשפוז הטראומתי האחרון [ולא ארחיב] שבגינו פיתחתי דיסוציאציה עקב טראומה אשפוזית.
לדעתי הקופות ימשיכו בשלהן ויאשפזו מטופלים רק בבתי החולים שלהם, כי הריי יש הסדר אשפוז לפי אזורי חלוקה, ובכל אשפוז בכל בית חולים ,ממה שידוע לי, עולה כסף אבל עתה רופא לא יכתוב הפנייה לאשפוז פסיכיאטרי בבית חולים כללי. וגם אם לבית חולים כללי למיון בכדי להתאשפז "יזרקו" אותך ממנו כי יש הסדר אזוריות האשפוז הפסיכיאטרי.
כמעט ואף מטופל לא יודע על אזוריי האשפוז.......ולדעתי זה לא ישתנה!!! אלא אם תהיה פה התערבות משפטית.
סליחה שאני מרפה את ידי השואלת.אבל העולם אכזר ורק כסף משחק פה עניין והרבה אבל הרבה אגו ושקרים על גבם של המטופלים....וכמובן הסתרה,לא אי ידייעה וסבלנות כמו שמנהל האתר אומר. אני בטוחה שהרפורמה ברורה למי שצריכה להיות לו ברורה והמטופלים הם האחרונים, אם בכלל, שיזכו לדעת את זכויוייהם.
במדינה כמו שלנו. זכויות דורשים ולא מקבלים.
מצטערת על הניסוח הבוטה והמלחמתי משהו...אני פשוט ניסערת כל אימת שעניין אשפוז פסיכיאטרי עולה לדיון או נשאל או בכלל כי הסיוטים מאותו אשפוז אומלל מלפני שנתיים לא מרפים.יומם וליל. וכן אני מטופלת בכדורים להרגעה ולתוקפנות פחותה ולדיכאון ולתקופות קצרות לסממנים פסיכוטים....אבל ייצוב יודעת שאף פעם לא ייהיה. טראומה זו טראומה.ואצלי היא תלווה אותי כל החיים.....ואני כל הזמן מייחלת רק רע למי שעשה לי מה שעשה. ושימות ושיישרף ושיידרס..כל המיתות האפשריות על פני כדור הארץ הזה. ורוצה לנקום ולנקום ולנקום.....

לא הבנתי

הייתה לך טראומה מהאשפוז בתל השומר דווקא? כי זה המקום שאם חלילה אצטרך ארצה להיות בו... אני הייתי יומיים בגהה, לבקשתי, והמקום הזה גרם לי טראומה קשה (כתבתי על זה בבלוג שלי, יש קישור בחתימה). בשנה וחצי האחרונה הוצע לי כמה פעמים במיון בתל השומר להתאשפז, וייתכן שהייתי מסכימה אילו היה מדובר בתל השומר עצמו, אבל הוסבר לי שאם אני רוצה להתאשפז אצטרך לפנות לגהה. זה היה בתקופה שהייתי אובדנית ופחדתי נורא להישאר בבית לבד בלי השגחה, אבל עדיין העדפתי את הבית שלי על גהה.
&nbsp
ואת צודקת שאף מטופל לא יודע את השיוך הגאוגרפי. אני, למשל, ניסיתי להבין מאיפה מגיעים אנשים שכן מתאשפזים בתל השומר, אבל במחלקה בתל השומר סירבו להגיד לי, אז פשוט תחקרתי מאושפזים אחד אחד והבנתי לפי זה, פחות או יותר. ממש לא בסדר שלא מפרסמים את זה בגלוי. מה כבר יש פה להסתיר?

הטראומה החלה בתל השומר ונימשכה באברבנל

אני שנים הייתי בטיפולים ואשפוזים בתל השומר. ואז כאשר הגעתי למיון תל השומר ונאמר לי כי עלי להתאשפז אז אמרו לי כי עלי להתאשפז באברבנאל. וזה משום שכתובת מגוריי שייכה אותי לאברבנל ולא לתל השומר, [באותה תקופה עברתי דירה ושינתי כתובת בתעודת זהות ]. סירבתי להתאשפז באברבנל.....אבל בסופו של דבר זרק אותי בית החולים תל השומר לבית חולים אברבנל בצורה מכוערת ומשפילה וטראומתית , ושם באברבנל חוויתי טאומה נוראית נוספת שבגללה חיי היום אינם חיים.
בדיעבד נודע לי כי משרד הבריאות החליט לאכוף באופן רציני יותר את עניין כתובות המגורים, כי הרבה מאושפזים הבינו את "הטריק" ואז שינו כתובות כדי להתאשפז בבית החולים המועדף עליהם..........אז ניתנה הוראה ממשרד הבריאות שרק אם עברה שנה וחצי משינוי הכתובת, יוכל מטופל להתאשפז בבית החולים המועדף עליו. כלומר: אם הייתי מחכה שנה וחצי משינוי כתובת מגוריי הייתי יכולה לחזור ולהתאשפז בתל השומר , ואז הטראומה שחוויתי באברבנל לא הייתה ניגרמת לי כלל.

לתל השומר אשפוז, מגיעים מטופלים לפי השיוך הגאוגרפי כלומר: כתובת מגורים התואמת לאפוז בתל השומר. וגם הרבה אבל הרבה מטופלים פרטיים.

אנסה לברר

שלום לך,
צר לי על החוויות הקשות שעברת, ואני מבין את תגובתך הנסערת.
אני יותר מצוי בנושאי הטיפול המרפאתי, ופחות מתמצא בנושאים שקשורים לאישפוז.
סיבוך נוסף הוא שבכל איזור בארץ ייתכנו הסדרים שונים.
והקושי השלישי הוא שהדברים מאוד לא סגורים, ולעתים אפילו משתנים ומתגבשים מיום ליום
יחד עם כל אלה, אני אנסה לברר יותר פרטים
(אבל מבקש להתאזר בסבלנות)
ומבטיח לכתוב ברגע שיהיה לי מידע.

תודה על המענה ומקווה כי באמת

יעלה בידך לקבל את המיידע המדוייק לגבי עניין האשפוז לפי כתובות מגורים

יורם, תודה רבה. תגובות בפנים.

לא הבנתי לגבי הנציג של קופת חולים שיושב בבית החולים ומטפל בזה, לא שמעתי על פונקצייה שכזו... את מי אני צריכה לשאול? לאן ללכת?
&nbsp
לגבי בארי - זו מרפאה ותיקה מאוד שבזמני הייתה ממוקמת ברחוב הרוא"ה ברמת גן, והעתיקה את מקומה לפני כעשרים שנה. לשם אני משויכת גאוגרפית, ולשם אני צריכה לעבור, לפי מה שהסבירו לי בתל השומר, כי זה שייך לקופ"ח כללית. אני לא שייכת לרמת אביב. אילו הייתי תושבת תל אביב הייתי זכאית לקבל טיפול במרפאת רמת חן, שנחשבת טובה מאוד.
&nbsp
לגבי קבוצת מיומנויות עם האחות נטליה זה לגמרי משהו אחר. אני מדברת על קבוצת DBT עם מיכל בן-עטר, שאת זה הסכימו לשקול לתת לי פעם נוספת, אבל בלי שיחות אישיות, אלא רק בקבוצה, ובקבוצת הפיילוט שהייתי בה ונשארתי אחרונה אחרי כל אלו שנשרו מהר מאוד, כולן השוו עומק של חתכים וניסיונות התאבדות. אני לא נמצאת היום, תודה לאל, במצב הזה. אני גם לא חושבת שאפשר לעשות טיפול כזה בלי לעבד חוויות מהקבוצה בטיפול אישי, שאותו, כאמור, לא מוכנים לתת לי. וזה לא שאפשר לבחור מי יטפל בי, אתה יודע. זה שירות ציבורי, טייק איט אור ליב איט. והייתי מטופלת של מיכל במשך זמן לא רב, גם לפני ואחרי הדיביטי, ולא הייתה כימיה. אני לא אכנס לפרטים כמובן, אבל לא התחברתי.
&nbsp
אני אגיד לך יותר מזה, אני לא כל כך בטוחה שאני רוצה שיחות עכשיו. ניסיתי להתקבל למקום מסוים שחיכיתי לו שנתיים, וככל הנראה לא אהיה שם בגלל מכלול של גורמים. מכל מקום אני לא מרגישה עכשיו צורך בטיפול, ובטח לא טיפול דינמי. הטיפול שיש לי בהפרעות אכילה CBT הוא טוב לי, ויש את הפסיכיאטר פעם בכמה חודשים. זה לא שאני מאוזנת והחיים שלי דבש, אבל אם נשווה לכמה שנים האחרונות, אז יש שיפור במצב וגם כשיש נפילות, ואפילו קשות, הן בכלל לא על אותה סקאלה של לפני שנתיים, נאמר. היה נחמד לו היה לי DBT או כל טיפול שאינו דינמי, משהו יצירתי - הבעה, פסיכודרמה, אמנות וכו', אבל לשבת ולדוש בחיים שלי זה משהו שעשיתי מגיל 12 ודי מיציתי אותו, האמת. טיפול זה גם דבר ששואב כוח, לא רק מעניק אותו.
&nbsp
ותודה
.

מי שמטופל ערב הרפורמה

לאלומת האור שלום,
אני לא כל כך מבין למה בתל השומר הסבירו לך שאת צריכה לעבור לבארי.
ייתכן שכדאי לך להראות להם את חוזר מנכל משרד הבריאות,
שקבע שמי שמטופל ערב הרפורמה במרפאה של משרד הבריאות,
זכאי להמשיך את הטיפול בה.

golan2072

New member
עוד שאלה

בזמנו טופלתי טיפול שיחתי ממושך (חלקו לפנים משורת הדין) במרפאה לבריאות הנפש ברחובות של משרד הבריאות - כמובן חינם (לפי צרכי המטופל). איני מצפה מהם לתת לי טיפול נוסף כי כאמור טופלתי מעל ומעבר. השאלה היא האם אני יכול להשיג טיפול מסובסד\פרטי אחר דרך קופ"ח (אני מוכן לשלם, אבל מעדיף מחיר מוזל כפי שהיה בעבר דרך הביטוח המשלים)? או שמא אם טופלתי במרפאה לבריאות נפש בעבר באופן ממושך, איני זכאי לעוד טיפול נדרך הביטוח המשלים ו\או מס בריאות (ואז עליי ללכת לפרטי)?

לבדוק אפשרות לטיפול שיחתי נוסף

לגולן שלום,
כמו שכתבתי גם לאלומת האור - אני מציע לך לא להניח מראש שמיצית את אפשרויות הטיפול במרפאה שבה היית בטיפול.
ייתכן שיהיו הפתעות.
כמי שיש לו תיק במרפאה - אתה זכאי להמשיך באותה המרפאה.
כיון שמנכל משרד הבריאות קבע שמי שמטופל במרפאה הותיקה ימשיך בה -
ייתכן שצוות המרפאה ישקול מחדש אם להציע לך טיפול שיחתי.

כמה הערות כלליות

הרפורמה כניראה מתחילה ב 1 ליולי,
והנושא מורכב
וסביר שיהיו חריקות בשלבים הראשונים.
מדובר ב 4 קופות חולים שונות,
עם סניפים בכל הארץ,
ומטופל שיגיע לרופא המשפחה שלו,
או לסניף של הקופה,
יהיה אולי הראשון או השני שהפקידים או רופאי המשפחה מתבקשים לתת לו התחייבות,
ורבים לא ידעו
ואולי יקבלו תשובות סותרות.
אז דבר ראשון, אני מציע לבוא עם מידה גדולה של סבלנות
וסובלנות
(כי גם הפקידים ורופאי המשפחה אינם אשמים בכך שאין הוראות ברורות ומסודרות),
ועם אמונה שהדברים יסתדרו.
אני אנסה לתת כאן קישור לשני טקסטים חשובים:
1. חוזר המנהל הכללי של משרד הבריאות (מס' 8/2015 ) שפורסם ב 14 ליוני 2015
2. הודעה של אגף בריאות הנפש במשרד הבריאות שנקרא:
"הרפורמה בבריאות הנפש 1.7.2015 דע את זכויותיך!

סוגי התחייבויות ("מנויים")

קופות החולים יתנו 3 סוגי התחייבויות, שנקראות "מנוי":
1. מנוי איבחוני - של עד 2 פגישות - למטופל שעדיין אינו מו7כר במרפאה.
2. מנוי קצר - של עד 8 מפגשים עם אנשי מקצוע (פסיכיאטר, פסיכולוג, עו"ס, אחות)
3. מנוי ארוך - של עד 30 מפגשים.

למעלה