שאלונת :)

peachy

New member
שאלונת :)

היי לכם! בחיפוש שערכתי קיבלתי הודעת שגיאה, אז אשמח אם תענו על השאלה הבאה: מתי יש לכתוב כל ומתי כול? תודה רבה מראש :)

or99

New member
כל...

(ללא ו') כותבים בנסמך, ובכתיב המנוקד הניקוד הוא קמץ קטן (שמבוטא גם הוא כ-O): כָּל האנשים, כָּל מי ש..., כָּל חברי הפורום וכד'. כשהמילה כול באה בנפרד, הניקוד הוא בחולם חסר, ובכתיב ללא ניקוד - "כול". הַכֹּל (הכול), קודם כֹּל (קודם כול). יש לציין שכלל זה הוא לפי החלטת האקדמיה ללשון העברית. העיתונים למשל לא אימצו אותו, והם כותבים תמיד "כל".

dorgad

New member
אור, הרשיני-נא לסייג את הכללתך זו

לא כל העיתונים משתמשים כל הזמן ב"כל"... דור

or99

New member
איזה עיתון לא?

ואני לא מדבר על "אקדם", "לשוננו לעם" וכד'

dorgad

New member
גם אני לא מדברת עליהם...

אלא זה שאני עובדת בו, ולפחות במוסף מסוים, ולא אסגיר כאן... דור

Yuvalenko

New member
"הרשיני-נא" ?!?!?!?!

אור זה זכר. דור זה נקבה, אבל אור זה זכר. "הרשני נא". תודה על ההקשבה.

גנגי

New member
אבוי לנופלים בשדה הקוצים....../images/Emo5.gif

הרשה - משורש ר.ש.ה - נכון? אם כך, ה-ה' בסוף היא שורשית, ובהטייה היא משתנה, בתוך מילה, ל-י', אבל לא נעלמת סתם כך בלי להשאיר עקבות! הצורה הנכונה היא בהחלט "הַרְשֵינִי נא", ואפילו בניקוד מלא ביותר זה כך ולא אחרת. יובל, אני חושבת שמגיעה לדור התנצלות קטנה על ההתנפלות הבלתי-מוצדקת, על ריבוי סימני ההלם ועל הלשון שהוצאת לה.

or99

New member
את בטוחה?

כי בתנ"ך: "הַרְאֵנִי נָא אֶת-כְּבֹדֶךָ" (שמות לג,יח) אבל באמת בתנ"ך הכללים לכתיב מלא וחסר לא נוקשים.

גנגי

New member
בחייך, אתה שואל ברצינות?

הרי ברור שבתנ"ך נפלו שגיאות פה ושם. וברור שחסרה כאן אות. האם שאלת ברצינות אם אני בטוחה שצריך להוסיף ב"הרשיני" בלשון זכר י'?!

or99

New member
כן...

את יודעת... לא יוצא לי יותר מדי לכתוב מילים כאלה... ובתנ"ך זאת לא שגיאה. זאת שיטת הכתיב.

Yuvalenko

New member
דור, אני מתנצלת מעומק ליבי!! ../images/Emo3.gif

גם זה מותר, לא?
סתם. האמת שלדעתי עדיין נאמר הרשני נא, וגם אם זו אינה הצורה התקנית של האקדמיה, ולו רק כדי להבחין בין זכר לנקבה, לצורך בידול משמעות..

or99

New member
מה ז"א "לדעתי נאמר"...

קודם כול אין הבדל במבטא אלא רק בכתיב, וחוץ מזה, אני למשל לא כלול בנאמר הזה. אם השריני זאת הצורה נכונה כך אכתוב. ואין לזה בכלל קשר לאקדמיה. הי' במילים קורית, נבנית וכד' הייתה שם מימים ימימה גם בכתיב המנוקד, עוד לפני שהאקדמיה קמה.

Yuvalenko

New member
כן, אבל טענתי היא שבלשון הדיבור

על אף שהצורה אינה בעגת הרחוב היומיומית, אני עדיין סבור כי ניתן ליצור בידול משמעות בין הצורות לשם נוחות, לשם הבחנה.

or99

New member
טוב.. אף אחד לא יכניס אותך לכלא ../images/Emo13.gif

אבל שוב, אין כאן שום קשר לדיבור. זה עניין של כתיב.

דווקא בהגיה יש הבדל

הַרְשִינִי הַרְשֵינִי והכתיב במקרא אינו אחיד בכל מה שנוגע לאמות קריאה. אפילו אם הן תוצאה של כיווץ דיפטונג

Yuvalenko

New member
אאאהההההה..... ../images/Emo13.gif

עכשיו אני מבין. (מה, לקח לי יותר מידי זמן?) תודה!!

or99

New member
טוב, אבל...

נראה לי שגם יובל לא התכוון שיש לומר הַרְשִינִי לזכר. הדיון הוא האם הצורה היא הַרְשֵינִי או הַרְשֵנִי, וזה עניין של כתיב בלבד ולא של הגייה.

למעלה