שאלה

J e s p e r

New member
שאלה

למדתי בכיתת מחוננים בבית הספר היסודי, החל מכיתה ג' ועד כיתה ח'. עם סיום היסודי החלטתי לא להמשיך בכיתת מחוננים ונרשמתי לתיכון רגיל, וכך עשו גם מרבית חברי לכיתה. עכשיו אני בכיתה י"ב, וכשאני מסתכל על שאר הילדים שהיו איתי בכיתת מחוננים ועכשיו לומדים איתי באותו התיכון, ומדובר במרבית ילדי הכיתה, אני רואה שהרוב אמנם הלכו לכיתות הטובות של ביה"ס (פיזיקה, כימיה וכו') אבל זה לא שאנחנו יוצאי דופן בהישגינו לעומת ילדים אחרים מאותן הכיתות, ואין שום סימן לכך שהילדים שהיו איתי בכיתת המחוננים ביסודי הם אכן מחוננים וכל שאר הילדים שלומדים היום באותן כיתות בתיכון לא. אמנם ברור שגם ההשקעה בלימודים היא פקטור לא פחות חשוב בהצלחתו של תלמיד, אבל גם פה לא נראה לי שאני וחברי לכיתה לשעבר שונים משאר תלמידי ביה"ס. מה שאני בא לשאול פה בעצם זה האם אכן אותו מבחן מחוננים שעברנו אי שם בכיתה ב' אכן מעיד שרמת המשכל שלי ושל חברי לכיתה ביסודי גבוהה מזו של שאר התלמידים שלומדים איתי היום באותו התיכון, או שהאבחנה הזו באמת מוטלת בספק, וזאת לאור מה שאני רואה היום בתיכון שבו אני לומד?

E s t e b a n

New member
תשובה

קשה לומר שמה שאתה "רואה" זה מדידה של משכל... יש הבדל גדול בין מבחן הישגים למבחן פוטנציאל. מדוע אתה שואל? מה -באמת- אתה רוצה לדעת?

J e s p e r

New member
אם לתמצת את כל החיבור שכתבתי ל...

שאלה אחת ספציפית היא: האם מבחני המחוננים שעברתי בכיתה ב' מדוייקים ומאבחנים מי מחונן בצורה נכונה? אתה צודק יש הבדל בין מבחן של הישגים למבחן פוטנציאל. לכן אני שואל. וכן, אני רוצה לדעת, זה מסקרן אותי, והמציאות שאני רואה גורמת לי להטיל ספק במבחנים האלה, לכן אני שואל

E s t e b a n

New member
תשובה

המבחנים שעברת הם מבחנים לאיתור מחוננים. כל מבחן כולל בתוכו פוטנציאל לטעות: המבחן נועד לאתר כמה שיותר, תחת המגבלות. אף מבחן לא יכול לאתר את כולם. אם אתה רוצה להיות בטוח יותר ביכולותיך, גש ועבור שלושה או ארבעה מבחני אינטיליגציה שונים אצל פסיכולוג. בקשר להישגים: דוגמא פרטית מהסתכלות אישית -בהכרח- אינה מעידה דבר על הכלל. תחשוב על זה: אתה שם לב לדברים מסויימים ולאחרים לא. כדי להבין כללים שעומדים במבחן המציאות, צריך לערוך מחקר שיטתי, תקף ואמין.

למעלה