שאלה

CPshahar

New member
שאלה

למה הכוונה ש"קיימות תיאוריות קוונטיות המציגות את חלקיקי היסוד של הטבע כמחוללי שדות בעלי מספר אינסופי של דרגות חופש"? למה הכוונה בדרגות חופש?

AnarchistPhilosopher

Well-known member
דרגת חופש מתארת את אפשרויות התנועה של גוף

במרחב ובזמן. למשל עבור גוף במרחב תלת מימדי שנתון בתנועה קווית בלבד יש 6 דרגות חופש, למעלה-למטה, ימינה-שמאלה, קדימה-אחורה, עבור מימד הזמן נכון לעכשיו יש רק דרגת חופש אחת, וכן הלאה. בנוגע לשאלה הראשונה, כנראה הכוונה לתיאוריות שדה קוונטיות, אני בדיוק מתחיל לקרוא בנושא מהספר של Maggiore, אולי בהמשך אני אבין את מה שציטטת.

bambipoop

New member
מאיפה הידע?

האם יש מקורות ללמוד כזו רמה של פיזיקה בלי קורסים אקדמאיים? כמו ספרים או אינטרנט?

AnarchistPhilosopher

Well-known member
יש ספרים...

בנוגע לנושא של תיאוריות שדה קוונטיות, בבלוג של fliptomato (תקליד בגוגל את השם הזה) יש המלצות על ספרים שונים ב-QFT, אבל קודם צריך לדעת טוב מאוד קוונטים, מכניקה אנליטית ואלטקרומגנטיות אנליטית. וכן חלק גדול מהספרים אפשר למצוא להורדה באינטרנט גם בדרכים לא חוקיות.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
צודק, התבלבתי עם דרגות החופש של תנע...

זכרתי שצריכים להיות 6 דרגות חופש, אבל שכחתי שמדובר ב-3 קואורדינטות מרחב ו-3 קואורדינטות תנע.

johngalt2

New member
תשובה

מס' דרגות חופש זה מס' המספרים שצריך לתת כדי לומר מה המצב של המערכת הפיזיקאלית. למשל, אם GPS אומר לך שאתה נמצא בקו רוחב x, קו גובה y ובגובה h מטר מעל פני הים, ונוסע במהירות v בכיוון a מעלות ובשיפוע p, הוא נתן את המצב המדוייק שבו אתה נמצא מבחינת מיקום ומהירות. כל זה נכון לזמן מסויים t. ברמת העקרון, לפי חוקי המכניקה הקלאסית, אם יודעים את המצב של חלקיק מבחינת תנע ומיקום בזמן t ואת הפוטנציאל שבו הוא נמצא, ניתן לחשב איפה הוא יהיה בכל זמן אחר. ההבדל המהותי בין מכינקה קלאסית למכניקה קוואנטית הוא שבמכניקה קלאסית ניתן לתת כל סט של ערכים בו זמנית, בעוד שבקוואנטים זה בלתי אפשרי - והדוגמא המפורסמת ביותר היא מיקום ותנע. אם נתת מיקום מדוייק של חלקיק, לא תוכל להגיד שום דבר לגבי התנע שלו - כל ערך של תנע שתתן ייתכן, ולהיפך. לגבי מספר דרגות חופש של שדה קוואנטי - אני לא ממש יודע, אתה יכול לשאול עוד שנה אחרי שאני אקח קורס בתורת השדות הקוואנטית ואז אולי אני אוכל לענות לך.

למעלה