שאלה קצת מוזרה...

אורנה161

New member
שאלה קצת מוזרה...

היי,

האם למישהו כאן בפורום יש מושג איך אומרים בערבית "הינומה"? האם זה משהו שדומה בצלילו למילה "ריש"? אני מתרגמת טקסט מצרפתית לעברית שבו מתואר כתר מנוצות יען שעיטר כלות בחברון הקדומה. מצוין שם שזה שימש כ"rish" של אותן כלות. מכיוון שלמיטב ידיעתי, אין כזו מילה "rish" בצרפתית, הנחתי שמדובר בתעתוק של מילה בערבית, ולכן אני מעוניינת לוודא אם זו אכן המילה בערבית ל"הינומה", כי אחרת אין לי מושג מה המילה הזו יכולה להיות...

תודה מראש.

dovk

New member
לא יכול לעזור, למעט להדגיש שהשאלה לא מוזרה ובהחלט במקום!

udilir

New member
לא הינומה אלא נזר, כתר, הסמל המשפחתי (מילולית גם

פלומת נוצות).

אורנה161

New member
עוד מקבץ שאלות ברשותכם...

1. שאלה ראשונה, ליודעי הצרפתית פה (בעצם גם למי שלא יודע את השפה, כי זו שאלה בנוגע לתקינות בעברית) :
les partager, sous la lumière de Jerusalem...
האם אפשר לדעתכם לומר במקום "לחלוק אותם תחת אורה של ירושלים" - "לחלוק אותם לאורה של ירושלים"? (ואם יש פתרון אחרון להציע לי - אני אשמח לשמוע). פשוט, כבר כתבתי במשפט לפני כן - "תחת משב הרוח", ולכן אני מעדיפה להימנע מחזרה על מילה זו.
(מדובר אגב על - לחלוק פריטים בתערוכה).

2. ליודעי הערבית ותעתוק מערבית - זקוקה לעזרה בתעתוק של שמות.. (אני קצת חלשה בזה!
)
הנה:
א. khdari - חאדרי ?
ב. robes khalaqa de la ville de Salt : שמלות "חַ'לַקַ" מהעיר סאלת?? (מה זו העיר הזו?)
ג. thob ob ichtaleh - "טוֹבּ אובּ-איכתלה" ?? (לפי מה שמצאתי בגוגל, "thob" זה סוג של חלוק בקרב ערביי האזור)
ד. Kharoufeh - ניג'מה חרופה?
ה. Kawass - קוועאס?
ו. Hadj Chader - חאדג' קאדר??
ז. Maher Natshe - מאהר נטשה??
ח. Nadim Sheiban - נדים שייבאן??

המון תודה מראש

udilir

New member
השאלות שלך משוועות להקשר, תשובות חלקיות בלעדיו:

1. צריך את המשפט השלם. בלעדיו - בטוח יותר להשאיר "תחת".
2. א. חדארי ולא חאדרי.
ב. (אל)סלט היא עיר בירדן. ראי כאן
ג. האיכטאלה הוא לפי אזכור בודד אחד שבט בדואי שיושב או ישב ליד בית-לחם.
ה. התעתיק שלך נראה לי יותר יידיש מאשר ערבית, אבל לא חיפשתי את השם במקור. כל עוד אין אותו - עדיף "קוואס".
ו. אם הכותב שלך הקפיד על תעתוק אז נראה שהמקור הוא כאדר, אבל לא בדקתי מעבר לזה.
ז. הייתי מתעתק "נאטשה"
ח. נראה לי בסדר.

במאמר אקדמי שתרגמתי לא מזמן מוזכר אחד

עבד אלקאדר רשיד אל קוואס:

קואס(אל מחתסב) עבד אלקאדר רשיד-(1900-1949? ? ),עיתונאי שמשפחתו מוצאה ככל הנראה ממשפחת המחתסיבון (אל מחתסב) מחברון.אביו היה "קואס" (ראש השומרים) של אחת מהקונסוליות האירופאיות בירושלים ולכן דבק בו הכינוי "אל קואס".

המחבר כותב פעם בו' אחד ופעם בשניים, נראה לי כי שני ו'ים זה המקובל בעברית

Apella2

New member
כמו שכתב אודיליר, תלוי הקשר. יש גם אופציות של "תחת שמי

ירושלים" או "באור של ירושלים"

אורנה161

New member
תודה על התשובות! עוד שאלה קטנה

שאלה אחרת, לא קשורה לשאלות הקודמות:
זה משהו שאני מוצאת את עצמי לא אחת מתלבטת בקשר אליו:
בטקסטים שאני מתרגמת מצרפתית לעברית, מופיעות הרבה פעמים כתובות עם avenue , כמו למשל : avenue Winston Churchill בבריסל.
איך הייתם מתרגמים את זה בטקסט? "שדרות ווינסטון צ'רצ'יל"? או מוטב להשאיר כמו במקור "אבנו ווינסטון צ'רצ'יל"? או פשוט לפשט את זה ל-"רחוב ווינסטון צ'רצ'יל"? (פתרון שפחות נראה לי אבל אולי אני טועה?
)

תודה מראש!

tristis

New member
אכן, לא רק שדרה

מתוך קריאה בערכים שונים בויקיפדיה (בצרפתית ובאנגלית) ברור שהמונח avenue בצרפתית הוא מאד מאד רחב, ולכן כדאי אולי להציץ בגוגל תמונות איך הרחוב נראה.
לדוגמא, אבנו וינסטון צ'רצ'יל בבריסל היא בהחלט שדרה, ולעומת זאת אבנו וינסטון צ'רצ'יל בפריז היא ממש לא שדרה במובן העברי ולכן צריך למצוא לה מונח אחר כגון דרך, רחוב, מבוא וכו'

trilliane

Well-known member
מנהל
גם בישראל לא כל רחוב ששמו "שדרה" הוא אכן "שדרה"...

אבל אם זה שם הרחוב, זה שם הרחוב.

Y. Welis

New member
בגבעת שמואל שליד בני ברק, יש 'שדרות העצמאות' - שביל עפר בתוך

גן/חורשה...
&nbsp
אחד מאותם ממקרים שהמפה סכמאטית עד אבסורד.

trilliane

Well-known member
מנהל
1. לא מבינה צרפתית, אבל בכללי סולדת משימוש ב"תחת" שאינו נחוץ

בין אם מדובר באור אמיתי או מטאפורי, איני יכולה למצוא פסול בשימוש ב"לאורו". זו עברית יפה וגבוהה ולא תרגום מילולי של מילת יחס שאינה בהכרח מתאימה.
&nbsp
אגב, למה הכוונה ב"תחת משב הרוח"? לא כ"כ מסתדר לי... (האם נמצאים מתחתיו?).

אורנה161

New member
ובכן,

הכוונה לנשים שתפרו שמלות בחוץ, כשנשבה רוח.
אולי בעצם אוותר על "משב" ואכתוב רק "תחת רוחות".

וזה מביא אותי אגב לעוד שאלה: בטקסט בצרפתית שאני מתרגמת (שעוסק בתערוכה של תלבושות היסטוריות), לא משתמשים בפועל "לתפור" או בשם עצם "תופרת", אלא ב-"לרקום" (בצרפתית - broder) ובהתאם לכך, בעלות המקצוע הן "רוקמות" (brodeuses).
עם זאת, מתואר בטקסט שאותן נשים ייצרו את השמלות, כלומר אפשר להבין שהן היו על תקן של "תופרות". האם בכל זאת להישאר נאמנה למקור ולתרגם את זה כ"לרקום" וכ"רוקמות" (לי "רוקמות" יותר מתקשר לגובלנים, אם כי גם על שמלות אפשר לרקום...), או להעדיף את השורש ת.פ.ר?
יש לי התלבטות בקשר לזה... אשמח אם תוכלי לייעץ לי...

תודה מראש!

trilliane

Well-known member
מנהל
אם כך הן תפרו שמלות ברוח, לא תחתיה...

בעברית יפה השימוש הרלוונטי ב"תחת" הוא במובן המרחבי של המילה – פיזית (תחת העץ) או מטאפורית (תחת פיקודו של, תחת לחץ, תחת הכותרת) כלומר כשבאמת יש היררכיה, משהו שמגיע מלמעלה, אבל לא בתוארי פועל באופן כללי ("בהשפעה" ולא "תחת השפעה"; "בהנחה" ולא "תחת ההנחה"; "נולד בשם" ולא "תחת השם"...
). האחרונים הם תרגומים מילוליים (רווחים...
) משפות אירופאיות.

אני לא יודעת לייעץ לגבי צרפתית; האם בצרפתית הפועל הוא אך ורק "לרקום" או שהוא פוליסמי?
לדוגמה, באנגלית משתמשים ב-wash בהקשרים רחבים יותר מבעברית, גם כדי לכבס בגדים. אבל לא היית מתרגמת "לשטוף את הבגדים" במקום "לכבס" כי יש לזה משמעות שונה בעברית (אלא אם באמת מדובר רק בשטיפה שאינה כביסה).

אורנה161

New member
כשהתייעצתי עם דובר צרפתית כשפת אם בקשר לכך,

הוא אמר לי שאם השתמשו בפועל "לרקום" בטקסט כנראה יש לכך סיבה, וכי כותב הטקסט מכיר לבטח היטב את ההבדלים בין "לתפור ל-"לרקום", ולא סתם בחר בפועל זה.
אולי כדאי שאברר אם אותן שמלות הכילו ברובן רקמות (זה גם מה שהוא הציע לי), אבל עדיין אני לא סגורה על זה...
נראה לי יותר טבעי לומר "לתפור שמלות". הפועל broder מתייחס למלאכת רקימה בד"כ (מפיות, גובלנים...)
מדובר אגב, על שמלות וחלוקים שלבשו בדואים וערבים פה באזור המזרח התיכון לאורך ההיסטוריה. אני יודעת שאכן נפוצות שמלות רקומות בקרב שבטים בדואים, אולי כדאי שאבחר בכל זאת בפועל "לרקום"?

Apella2

New member
אולי לקרוא להן "רוקמות", אבל בתאור הפעולה לשלב את המילה

"לתפור", במקרים שברור שזו תפירה.

למעלה