שאלה על 了

Hayate

New member
שאלה על 了

האם אפשר להשתמש ב-了 כפועל או שהוא לא באמת בשימוש מחוץ לדקדוק? לדוגמא המשפט 我不了英語. נכון או לא?

SashTheRed

New member
אני חושב שאי אפשר

כאשר קוראים את זה כ-LE, הוא או יבוא בסוף משפט או בסוף חלק משפט כלשהו. לגבי באמצע משפט, אפשר לקרוא אותו כ-LIAO3, ואז צריך להוסיף אותו לסימניה נוספת כדי שבאמת תהיה משמעות, כמו למשל LIAOJIE (לא בטוח בטון של השני) שמשמעותו "להבין", אם אני לא טועה. אז אני חושב שאפשר לאמר wo bu liaojie או משהו בסגנון, על אף שלא כל כך שמעתי משפט כזה כדוגמא בזמן האחרון... אולי מישהו אחר יכול להמחיש את זה יותר טוב ממני, אז אל תתפוס אותי על המילה.

SashTheRed

New member
תיקון

בדיוק מצאתי עוד דוגמא: Gǎnkuài bǎ zhè jiàn shìr liǎo le ה-LIAO הוא אותה הסימניה שאנחנו מדברים עליה. המשמעות במשפט זה היא Put an end to this matter quickly, כך ש-LIAO במובן זה, משמעותו לסיים. חוץ ממשמעות זו, כל שאר הדברים שראיתי מסתמכים על איחוד עם סימניות אחרות, כמו שאמרתי לפני.

Hayate

New member
בגלל זה שאלתי

כי אני יודע שבדרך כלל משתמשים בסימנית הזו רק בדקדוק ולא כפועל, או לפחות זה הרושם שקיבלתי.

happydog23

New member
了 - כמו שנאמר, יכול להיקרא גם liao3

וכאשר הוא מופיע יחד עם פועל הוא מסמן יכולת להשלים את הפעולה (על קצה המזלג). למשל - 走得了 - zou3de liao3 יכול ללכת, או להשלים את ההליכה לאיזשהו מקום... (קצת עילג, אני יודע). בשלילה - 走不了. 吃不了 - לא יכול לסיים את האוכל (כמות מאוד גדולה של אוכל וכו'...).

Hayate

New member
אז רק אם לראות שהבנתי

יכול לדבר 說得了 לא יכול לדבר 說不了

happydog23

New member
עקרונית זה נכון, אבל זה מאוד תלוי בקונטקסט

תנסה לתת רקע ואולי נוכל להגיד האם זה מתאים או לא.

Hayate

New member
../images/Emo207.gifשאלה

אם אני רוצה לשאול מישהו איך הלך לו בדבר מסוים, במבחן לדוגמא, האם המשפט הבא יהיה קביל? 你的考试怎么样

happydog23

New member
אני חושב שיבינו את הכוונה, אבל אני לא בטוח

שהוא מאוד קביל. עדיף: 考试考得怎么样? 考试 זהו אחד מאותם שילובי פועל+מושא (אני חושב).

Hayate

New member
צדקת

אבל בגלל שידידה שלי לא כל כך טובה באנגלית היא לא יכלה להסביר לי את 考得. אולי אתה או מישהו כאן יכולים להסביר לי?

happydog23

New member
עקרונית, kao3 זה הפועל של לחשוב,

כאשר ביחד עם shi4 המשמעות היא מבחן או להיבחן. ה- de שמופיע אחריו זוהי תוספת שמוסיפים לפועל כשרוצים לתאר את המידה בו הוא נעשה (הרבה, מעט, מהר, לאט...). למשל - pao3bu4, pao3de hen3 kuai4 - מילולית - (ב)ריצה, הוא רץ מאוד מהר. יש בסינית 3 סוגים של de המיוצגים ע"י שלוש סימניות שונות (שוב, אין לי סימניות בעבודה, אולי יותר מאוחר, או מישהו אחר), כאשר הde הנ"ל מופיע אחרי פעלים ומראה את ה"מידתיות שלהם". יש גירסה אחרת, הבאה אחרי xing2rong2ci2 (תואר הפועל??? שם תואר???) - למשל: kuai4de zou3lu4 - ללכת מהר. הגירסה השלישית באה אחרי שמות-עצם (ming2ci2) ובעצם הופכת אותם למעין xing2rong2ci2 - קצת מבלבל, אני יודע, אבל אני בעצמי לא כל-כך סגור על החלק האחרון, אני פשוט יודע (לפעמים) משמיעה ושימוש מתי נהוג לשים אותו.

Hayate

New member
אני מבולבל

בדקתי במילון וזה מה שקיבלתי - 考 kǎo 1. to check 2. to verify 3. to test 4. to examine 考试 kǎo shì 1. exam 考试考得怎么样 איך מתרגמים את זה מילולית? אם משמעות אחת של 怎麽样 זה how was it, איך זה מתחבר עם 考得 שזה שואל על המידתיות של הפועל "לבחון"? הרבה יותר הגיוני נשמע לי 考试怎么样, אבל כנראה שזה לא הגיוני כמו שאני חושב כי גם ידידה שלי אמרה לי את מה שאמרת. זה כאילו אני שואל פעמיים בדרכים שונות איך הלך לך (怎麽样, 得) באותו המשפט.

Hayate

New member
או שאולי

כדאי להתייחס למשמעות how ולא how was it - (ב)מבחן, נבחנת איך? בהנחה שאפשר להפוך את 考 ללהיבחן ולא ללבחון. אגב מצטער על הסימניות המסורתיות בפוסט הקודם, אני משתמש בפין-יין של גוגל ובגלל שאני משתמש רק בהן שאני מדבר איתה אז זה מחליף את הגירסה המפושטת מבחירה ראשונה לשניה.

happydog23

New member
אפשר להסביר את זה לפי התשובות האפשריות

לשאלה - 烤得怎么样? - 烤得很好/ 烤得不太好 למשל. מאחר ובתשובה מופיעה מידתיות של הפועל (יחד עם שימוש ב- 得(, אז השאלה גם כן מופיעה עם 得.

Hayate

New member
אוקיי

אני מניח שתרגול יעשה את העבודה
אגב מישהו מכם מכיר מילון אנגלי-סיני או סיני-אנגלי נורמלי? לא נראה לי שיש כאלה בסביבה. אני משתמש בשלוש מילונים שונים וזה פשוט מוציא אותי מדעתי.

סינית 2

New member
מילון סיני טוב

new age chinese-english dictionary יש אותו ב-3 גדלים-מילון כיס קטן, מילון בינוני ומילון ענק קצת יותר גדול ממילון אבן שושן שזה קצת מוגזם אבל יש בו את כל הצירופים שמישהו יחפש אי פעם

Hayate

New member
אפשר להשיג אותו בארץ?

כי ההורים שלי לא מזמינים לי מאמאזון בגלל איזו פדיחה עם הזמנה אחת שעשיתי לפני הרבה זמן.

למעלה