שאלה מסובכת קצת

יש לי עוד "חידה" בנושא הזה:

אני "מוכיח" ש-0 גדול או שווה 1, וצריך למצוא איפה שיקרתי. את "החידה" הזאת המצאתי בעצמי. הבעייה היא שלמדתי בזמנו את החומר הזה, ומתימטיקה בכלל, לא בעברית, אז אם חלק מה"סיפור" שלי יכיל מונחים לא מוצלחים, תנסו בבקשה לנחש למה הכוונה. בסדר? ובכן, קיימת הוכחה פשוטה ביותר לכך, שהמשקל(?) של קבוצת המספרים הרציונליים למשל בקטע (0,1), כמו של כל קבוצה בעוצמת N, שווה 0. ההוכחה היא, שעוטפים (מקיפים?) את המספר הרציונלי ה-k בְקטע פתוח באורך 1 חלקֵי אפסילון בחזקת k, ואז כל המספרים הרציונליים מכוסים בקטעים פתוחים שסכום המשקלות שלהם קטו או שווה אפסילון, כלומר קטן "כמה שצריך". זו ההוכחה הפשוטה מספר הלימוד. עכשיו ההמשך שלי. כידוע, חיבור (OR) של קבוצות פתוחות בציר המספרי יוצר קבוצה פתוחה. כנ"ל, כל הקטעים שדיברנו עליהם בהוכחה, יוצרים ביחד קבוצה פתוחה. המשקל שלה קטן מאפסילון. עכשיו, יש משפט כזה, אני זוכר שההוכחה שלו היתה די מסובכת, אבל בזה אני לא משקר - המשפט הזה נכון: כל קבוצה פתוחה בציר המספרי ניתן להציג כסכום של קטעים פתוחים נפרדים (שאין להם נקודות משותפות). בואו נראֶה עכשיו, מה קורה עם הקטעים האלה שהתקבלו (שאין להם נקודות משותפות, ושה-OR שלהם זהה ל-OR של הקטעים הפתוחים מההתחלה עם המשקל הכולל הקטן מאפסילון). אני טוען, שהם מכסים את כל הקטע (0,1) חוץ מנקודות בדידות המהוות גבול בין כל שני קטעים סמוכים. הוכחה: ניקח שני קטעים סמוכים. הם יכולים להיות או צמודים, או לא צמודים. אם הם לא צמודים, אז יש ביניהם קטע סגור שלֵם, שמלכתחילה לא כוּסָה, למרות שהוא בוודאי חייב להכיל גם מספרים רציונליים! אם כך, יוצא שהקבוצה הפתוחה שלנו מכילה את כל הקטע (0,1) חוץ מהגבולות המשותפים של הקטעים הפתוחים החדשים. משקלן הכולל של נקודות בדידות אלו שווה כמובן 0, אז המשקל של הקבוצה הפתוחה שלנו גדול או שווה 1, אבל... קטו או שווה אפסילון! איפה שיקרתי?

aaa123

Member
ברור שאין לך קטעים סמוכים

בדרך כלל כי יכול להיות מצב שיש לך סדרה אינסופית של קטעים ששואפת לנקודה מלמטה ומלמעלה. זה המקום ששיקרת. במחשבה ראשונה עדיין יש בעיה אבל אין בעיה. מה שנראה לי בעיה היא שלכל נקודה שלא בקבוצה שמשקלה קטן מאפסילון אפשר להתאים את כל הקטעים שלפניה. לכל נקודה תותאם קבוצה שונה כי אם ל2 נקודות תותאם אותה קבוצה אז זה אומר שמספר רציונלי שנמצא בין 2 הנקודות לא נמצא באף קטע בניגוד להנחה. מספר הקטעים הוא בר מניה כי אפשר לסדר אותם לפי הגודל ,וברור שלכל קטע יש אורך חיובי כך שהוא יהיה בסדרה. במחשבה ראשונה זה אומר שמספר האפשרויות לחלק את הקטעים לקטנים וגדולים הוא גם בר מניה אבל במחשבה שניה זה לא ככה כי אילו זה היה ככה אז גם מספר האפשרויות לחלק את הרציונלים לקטנים וגדולים היה בר מניה וזה היה אומר שמספר הממשים הוא בר מניה. זה נראה מנוגד לאינטואיציה כי אני רואה שאפשר לספור מספר לא בן מניה(גם אם זה לא בסדרה) בתוך קבוצה בת מניה. אם אני לוקח כל פעם עוד רציונלי אחד מהרציונלים אז אני מגיע לסוף אבל מצד שני אני יכול לקחת יותר מאלף אפס קבוצות כאשר יש הכלה ממש בין כל זוג בלי להגיע לסוף.

Prince of Wales

New member
קודם כל מינוח:

כשאתה כותב משקל אתה מתכוון מידה=measure. כשאתה כותב חיבור אתה מתכוון איחוד=union. בן מניה=countable שווה עוצמה סופית או א0. איחוד בן מניה של קבוצות שמידתן 0, מידתו 0. על R קבוצה פתוחה היא איחוד של קבוצות פתוחות זרות. כתוב שנית בבקשה את הטענה שלך עם המונחים האלו:

אני מודה לך מאוד על המינוח,

אשתדל לזכור. אבל אין לי כוח לכתוב הכל מחדש, ביחוד כש-AAA123 כבר כתב את פתרון "החידה".

בבלוף שלי השתמשתי

במשפט יותר חזק ממה שכתבתָ ("על R קבוצה פתוחה היא איחוד של קבוצות פתוחות זרות"): על R קבוצה פתוחה היא איחוד של קטעים פתוחים זרים.

אם אני מבין נכון, ש-R

זו קבוצת כל המספרים הממשיים, אז גם איחוד של שני קטעים פתוחים זרים הוא קבוצה פתוחה, אבל לא קטע פתוח.

למעלה