שאלה למראיינים

שאלה למראיינים

כשאתם מתקשרים לממליץ של מועמד למשרה, מה אתם שואלים? מה אתם מצפים לשמוע?
והאם זה נחשב שלב מאוד מאוד מתקדם אם כבר דיברתם עם הממליץ?

hadooper

New member
שואלים רק על הדברים השליליים ומנסים להוציא אותם בכח ובעקצנות

הדברים החיוביים שיש לממליצים להגיד לא מעניין את המראיינים כי הם מסתמכים על הראיונות הטכניים והאישיותיים שלפני כדי "להוציא" אותם.

hadooper

New member
זה היה ברצינות... ככה העסק הזה עובד, זאת המטרה...

מי שעושה את זה הרבה, מכיר את העסק הזה מאד מקרוב.
בסופו של דבר מחפשים להוציא רק את הדברים השליליים, החסרונות והחולשות של המועמד. כל השאר לא מעניין בשלב הזה...
&nbsp
מה שאגב קל מאד לעשות. מאחר ולמרבית הממליצים (בייחוד אם מדובר בממונים או במנהלים), יש אינטרס לתת חוות דעת כמה שיותר כנה על המועמד (גם אם זה לא עושה לו שירות טוב), כדי שאם בעתיד מתישהו זה יהיה הפוך והם יתקלו בצורך להעזר במראיינים שלו כממליצים עבור מועמדים שלהם, אז הם יקבלו בתמורה שירות טוב גם הם.
&nbsp
לסיכום, מדובר בעסק מאד אינטרסנטי שנועד לשרת אך ורק את המעסיקים ולא את המועמדים עצמם!

grishab

New member
זה ממש לא נכון.

ממליץ אמור לתת המלצה, ולא דוח על התכונות השליליות של המומלץ שלו.
אני כן נוהג לשאול ממליצים על התכונות השליליות אבל זה כדי לבדוק את אמינות הממליץ ולא את המומלץ. לדעתי ממליץ שמתחיל ללכלך ולזמר תכונות שליליות על האדם עליו הוא אמור להמליץ אומר על עצמו שהוא אידיוט, ואני לא מתייחס להמלצה שלו.
רוב הממליצים שיוצא לי לדבר איתם אומרים לי ישירות שהתקשרתי כדי לקבל המלצה ולא ניתוח של הצדדים השלילים. וזו התשובה שאני מכבד.
זו דעתי

hadooper

New member
אז נשמע שאתה "עוף מוזר" בעסק הזה...

אני שמעתי על הרבה מאד מקרים שהממליץ היה מאד חריף בדברים שסיפר על המומלץ.

grishab

New member
זו צביעות לומר לעובד שתמליץ עליו ולהוסיף להמלצה

ליכלוך טינופת הצדדים השליליים שלו. המלצה זו המלצה, בעצם זה שאדם הסכים להיות ממליץ הוא אומר שהוא סומך ידיו על העובד שלו ועומד מאחוריו.
אבל יש מנהלים שנמצאים באגו טריפ ומתלהבים מעצמם רק מעצם זה שנתנו להם להיות ר"צ, ומאד אוהבים להיות במקום של המבקר, העליון המתנשא,ומתחילים לזרוק את הפסיכולוגיה בגרוש שלהם על האדם לכל מי שרק מוכן לשמוע. כאלה מנהלים הורסים את השם שלהם עצמם בעיני.
וסתם דוגמה קטנה מהניסיון :
לפני מספר שנים קיבלתי לתפקיד מהנדס שהממליץ שלו נפל בפח והתחיל ללכלך וסיפר בין הייתר שלדעתו הוא מאד לא מתאים לנהל אנשים, הממליץ השני שקיבלתי נתן המלצה טובה. האדם הזה היום מנהל פרוייקט מוצלח ביותר בחברה ההיא.

user32

Well-known member
מנהל
מסכים

היה פעם מישהו שהתייחס אליי בצורה מכוערת ברמות וניסה לדפוק אותי בכל הזדמנות. אחר כך היה לו את החוצפה לשאול אותי אם אפשר "לשים בצד" את העבר ולתת את המספר שלי כממליץ. אמרתי לו שהוא יכול לתת את הטלפון שלי למי שהוא רוצה אבל כשישאלו את דעתי על תכונות שליליות וכו' אני לא מתכוון לשקר. הוא כנראה הבין את הרמז.

h a j b i

New member
אולי לא צביעות אבל בהחלט לא ראוי

כשעובד לשעבר מבקש לשים אותך כממליץ הוא מתכוון להמלצה טובה כמובן ואם אין לך כוונה לתת כזו אז פשוט תגיד לו שלא ישים אותך כממליץ.

choo

Active member
העולם אינו שחור-לבן. המלצה לא אומרת "ספר רק מה שטוב"

&nbsp
לצפות מממליץ שיאמר רק דברים טובים עלייך, זו ציפיה לא ראלית. אפשר להתווכח על המינון, אבל אי אפשר לצפות מממליץ שישקר עבורך או יסתיר את האמת עבורך.
&nbsp
במקום לקרוא לזה "ממליצים" (שם אנכרוניסטי) - רצוי לקרוא לזה בשם הנכון - רפרנסים (דרושה מילה עברית מתאימה - יש?)

selalerer

New member
מראה אדם, כמו מראה מקום

GuestOfHonor

New member
רקע על המועמד ונקודות שהפריעו בראיון

הנחת העבודה היא שמועמד לא יתן ממליץ שילכלך עליו, ולכן שואלים שאלות כלליות ככל האפשר, ומנסים לראות אם צצים דברים שחששנו לגביהם.

דייהטסו

New member
הממליץ נמצא בניגוד אינטרסים

מצד אחד מחוייבות למועמד, מצד שני מחוייבות לאמת. לכן לרוב הוא לא יגיד דברים רעים, אבל גם לא ישקר. על דרך השלילה, המראיין יכול לדעת באיזה תחומים המועמד לא טוב בעיני הממליץ, אם יש כאלה.
בתהליכים בהם הייתי שותף השיחה עם הממליץ היתה צעד אחרון לפני הצעת שכר, אבל זה לא חייב להיות ככה.

בהרבה מקרים
עבדתי בחברות שרצינו מועמד (או לפחות שקלנו בחיוב) ושינינו את דעתנו לאחר שיחה עם הממליצים. בדרך כלל זה היה כשההמלצות היו מסוייגות: "הוא טוב, אבל...". למשל, "אבל הוא לא עצמאי וצריך ניהול צמוד". היה פעם שהתקשרתי לממליץ, ואחרי שהצגתי את עצמי שסיפרתי שאני מחפש המלצות על X, היה שקט מהצד השני והתשובה היתה "תראה... זה תלוי מה בדיוק אתה מחפש... לאיזה תפקיד בדיוק אתה מייעד אותו...", מזה אפשר היה להבין שהממליץ מאוד מסויג.

והיו פעמים שאני עצמי הייתי הממליץ הגרוע ששרף למישהו מקום עבודה. לא בכוונה או בזדון, אבל כשחוקרים אותך טלפונים חקירת שתי-וערב, דברים מתגלים ויוצאים, ואני גרוע בלשקר בתשובה לשאלות ישירות. אני יכול להגיד שהמועמד טוב ומקצועי, אבל כששואלים אותך למה הוא עבד על פינה שולית במערכת או מה היו נסיבות העזיבה שלו, או איך הוא היה בעבודה עם לקוחות בחו"ל, רק ההיסוס כשאני עוצר ומנסה לבנות תשובה שתישמע אמינה, גורם לבעיות. וכל זה כי לא היה נעים לי לסרב לבקשת ההמלצה, וחשבתי שאני אצליח להסתדר ולתת חוות דעת סבירה (לא היה מדובר על קטסטרופה אלא על עובד סביר שהיו לו נקודות חיוביות ושליליות, וחשבתי שאני אצליח להדגיש את הפלוסים ולהתחמק מהמינוסים), ובסוף יצא שגרמתי יותר נזק מתועלת.

רק פעם אחת קרה לי, כשבא מישהו וביקש המלצה, שהסתכלתי לו בעיניים ואמרתי שאני מתנצל, אבל אני לא יכול להמליץ עליו. אבל זה באמת היה במקרה קיצוני.

grishab

New member
איפה כתוב שהממליץ חייב לענות על כל שאלה בחקירה ?

יש נטייה מוגזמת מצד הסיגיות להתייחס להמלצה כאילו זה המשוב השנתי של האירגון שלהן, לחפור לעומק בניסיון לדלות כביסה מלוכלכת, וחשוב מאד שהממליץ לא יגרר לשם.
אם אין תשובה שיכולה לעמוד בקריטריון של המלצה צריך בלי להתבייש לסרב לענות עליה.
סתם לדוגמה - "למה הוא עבד על פינה שולית במערכת?"
תשובה - "אני לא רוצה להכנס לדרך בה אנחנו פועלים ולהחלטות הניהוליות שלנו, ביקשת המלצה, ואני יכול בלב שקט להמליץ עליו"

הממליץ יכול לסרב לענות
והמשמעות היא כמו דיס-המלצה ברמה הגבוהה ביותר. כשאתה מסתיר מידע, והצד השני מרגיש שאתה מסתיר מידע, הנחת העבודה האוטומטית שלו היא שאתה מסתיר את הגרוע ביותר.

grishab

New member
זה לא נכון בקונטקסט של המלצה.

המלצה היא לא משוב שנתי, המלצה היא מקום לממליץ לתת חוות דעת חיובית ושבחים על המועמד.בקונטקסט הזה להתחיל לחפור על הצדדים השליליים או לחפש רפש וזוהמה על המועמד זה לדעתי חוצפה ודבר לא ראוי. וממליץ אמור לקטוע (לא להסתיר) ניסיונות כאלה מיד ובאופן אסרטיבי, ולהזכיר לצד השני שהוא התקשר לקבל המלצה.
מי שלא מסוגל לעמוד בזה עדיף שלא יסכים להיות ממליץ כי אחרת הוא עושה עוול גדול למומלץ שלו.

choo

Active member
אל תקרא לזה ממליצים אלא רפרנסים, ונפתרה הדילמה

למעלה