שאלה לחברים במפלגה

avi deror

New member
שאלה לחברים במפלגה

היום באוניברסיטה חילקו עלונים המסבירים שרק שינוי תעזור לסטודנטים. אני מתלבט עדיין בין שינוי לקדימה אם כי העדפה נוטה לטובת שינוי מכוון שמסתמן שרק שינוי תעזור לסטודנטים. אם כן שאלתי לחברים בפורום מה שינוי תעשה בכנסת הבאה לטובת הצעירים והסטודנטים. תודה

ביאטה

New member
הורדת שכר לימוד

אהלן אבי, אני שמחה שאתה נוטה לכיוון שינוי, אני בטוחה שביום הדין תשלשל את פתק "יש" לקלפי ותשכנע לעשות כך את כל חברייך, משפחתך וקרובייך. שינוי תפעל למען הורדת שכר לימוד באוניברסיטאות, כמובן שהשאיפה הגדולה היא חינוך חינם מגיל 3 ועד לסיום תואר ראשון. שינוי תפעל בכל האמצעים שיורידו את הנטל הכספי על הסטונדטים, בין אם זה נקודות זיכוי במס הכנסה (הרפורמה שהנהיג חה"כ רצאבי), הנחות בארנונה, עידוד בתי עסק להעסיק סטודנטים וכו'. שינוי רואה בסטודנטים את עתיד המדינה ואת מעמד הביינים שמחזיק על עצמו את המדינה עצמה, בבינתו ובמיסיו. באופן אישי, אשמח אם נגיע למצב שבו לא יהיו מכללות פרטיות, אלא כל מוסדות החינוך ימומנו על ידי משרד החינוך כדי לעודד אזרחים ללמוד במחיר נמוך ככל האפשר. מתוך מצע שינוי עיקרי שינוי - על ציבור הסטודנטים "שינוי רואה בסטודנטים את הציבור המבטיח את עתידה של ישראל כמדינה מערבית, מתקדמת ומפותחת. את סכומי העתק המוזרמים לישיבות ולבחורי הישיבה צריך להעתיק לאוניברסיטאות ולסטודנטים, כדי לשפר את רמת הלימודים וכדי לצמצם את שכר הלימוד עד לביטולו המוחלט. המכללות הן ביטוי לעובדה, שגם בתחות החינוך הגבוה יש צורך ביוזמה פרטית. יש להשוות את סבסוד שכר הלימוד במכללות לזה שבאוניברסיטאות". ומה שינוי כבר עשתה בקדנציה החולפת ? "יותר מכל מפלגה אחרת - יותר מכל המפלגות האחרות ביחד - עשתה שינוי למען האקדמיה בכלל ולמען ציבור הסטודנטים בפרט. מתוך 700 מיליון ₪ שהשגנו מתקציב המדינה, קרוב למחצית הסכום הקדשנו לאוניברסיטאות, למכללות ולהמשך מתן הנחות משכר הלימוד, ברוח דו"ח וינוגרד. עשינו גם לשיפור התנאים של משוחררי צה"ל ואנשי המילואים, שהם ברובם סטודנטים בעבר, בהווה או בעתיד. אנו רואים בציבור הסטודנטים את הערובה העיקרית לעתידה של ישראל כמדינה מפותחת ומתקדמת".

תהיה קלה -

מה הורדת שכר הליכוד, עד כדי חינוך חינם עד לתואר ראשון, תעשה לרמת הלימודים האקדמית? הנה דיעה לא שגרתית - אין כל צורך ברפורמה משמעותית במערכת החינוך האקדמית. הבעיה היא במערכות החינוך היסודיות והתיכוניות, והיא די פשוטה - הרמה עלובה.

ronen1981

New member
חשוב לזכור.

שמספר שתיים של מפלגת קדימה זה אדון אולמרט שהצהיר גם אם הולכים לפי הנוסח הפחות מחמיר של דבריו כי סטודנטים השיכים למעמד הביניים ישלמו יותר בעבור לימודיהם . גם שיטרית הצהיר בעבר כי יש להגדיל את שכר הלימוד לסטודנטים וכידוע גם הוא נמצא במפלגת קדימה. כמו כן יו"ר הליכוד ביבי הצהיר בעבר כי הוא בעד העלאת שכר הלימוד לסטודנטים . כך שאם אתה רוצה לסיים את לימודיך מבלי להיכנס לחובות מומלץ להצביע שינוי שתלחם על זכויותיך כסטודנט.

eman70

New member
ההצעה הטובה ביותר שנתקלתי בה

בקשר לסטודנטים, היא ההצעה של יולי תמיר. למסד תשלום של שכר הלימוד לסטודנטים דרך הלוואות שיוחזרו כשהסטונדט יסיים את הלימודים, יעבוד וירוויח מעל רמת הכנסה מסויימת. נדמה לי שההחזר אמור להיות דרך ביטוח לאומי. המדינה תהיה ערבה למקרים בהם זה לא ייקרה. שכר הלימוד יועלה חזרה לערכים יותר קרובים לערכים ריאליים, והסטודנט יבחר אם לשלם את זה עכשיו, או בפריסה. זה הרבה יותר טוב מההצעה האידיוטית של אולמרט של שכר לימוד דיפרנציאלי. הרי לפי מה תדרג את זה? לפי ההכנסה של הורי הסטודנט? ואולי לסטודנט יש הורים עשירים, אבל היחסים שלו איתם גרועים? זה גם יותר טוב מלהוריד את שכר הלימוד. כי עבור שכר לימוד נמוך יותר, פשוט מקבלים תמורה נמוכה יותר. האוניברסיטאות בגרעונות, הכיתות צפופות יותר, המתרגלים צריכים לתת יותר שעות (ויש להם פחות זמןם להשקיע) וכו' וכו'.

tapr

New member
לא משהו...

השיטה הנכונה היא הורדה של שכ"ל הלימוד עד לאפס. מה שאתה אומר, "תמורה נמוכה יותר", נכונה רק למדיניות מטומטמת של הממשלה, שאופיינית לישראל (אך לא לשינוי): לעשות צעד כהורדת שכ"ל, אך תוך דמגוגיה רבה, ולהוריד את הכסף הזה מהאוניברסיטאות בשרירותיות בלי לתת להן יותר. זה לא יקרה אם משלמים את שכר הלימוד במקום הסטודנט, ולא נותנים לאוניברסיטה לממן אותו. שינוי גם תומכת בהגדלה משמעותית של תקציבי המחקר, וגם לשם הלכו חלק מה-700 מיליון. גם להחזרה של בעלי תארים מתקדמים לאקדמיה בארץ, וסיוע למדענים עולים. בקיצור, הרמה של האוניברסיטאות לא תרד, להפך. היא תעלה ואיתה גם החברה הישראלית והמשק.

eman70

New member
דוקא ביטול של שכר הלימוד יוריד את

רמת האוניברסיטאות. אם אנשים לא ישלמו בכלל עבור החינוך, ככה גם יהיה הכבוד שלהם לחינוך שהם מקבלים. (אם כי גם שיטת התימחור הנוקדנית והצייקנית שקיימת היום, פוגעת גם היא באופי האקדמי של האוניברסיטאות. אבל היא נולד בין השאר בגלל הורדת שכר הלימוד באופן מלאכותי). ביטול שכר הלימוד בכלל הוא פופוליזם זול. השיטה של יולי תמיר (שאני חושב אגב שלא היא המציאה אותה, אלא רק אימצה הצעה שהוגשה בפניה), גם מבטיחה שהסטודנט ישלם, וגם מבטיחה שלא תעצר דרכם של חסרי יכולת, כל זאת בלי להשפיל אותם, כפי שהשיטות הקימות היום, ושיטות אחרות מציעות.

ערב רב

New member
אפשר וצריך להחיל את חוק חינוך חינם

על האוניברסיטאות עד תואר ראשון לפחות. כיום תקציבי האוניברסיטאות מנופחים ומבוזבזים והסיוע הממשלתי בלי אף שקל משכ"ל יספיק להן בהחלט לאחר התייעלות רצינית. ופרופסורים שלא נאה להם להרוויח פחות מ-50,000 ש"ח בחודש ימצאו את דרכם למכללות הפרטיות.

ערב רב

New member
החוק חל יפה מאוד בפועל

לא חייבים לשלם את התוספות ולספרי לימוד מופעלים פתרונות יצירתיים כבר זמן רב. באותה המידה אתה יכול לדרוש שהמדינה תממן מחברות ועפרונות, שולחנות כתיבה בבית וכו'..

sheketz

New member
אם כבר עושים סלקציה עדיף שיהיה

על פי היכולת ולא לפי עומק הכיס של אבלה.

eman70

New member
לא דיברתי על סלקציה, וההצעה של תמיר

אכן מונעת את הסלקציה. אבל יש תופעה של חוסר כבוד כלפי דבר שאתה מקבל חינם. אם אתה משלם על משהו (ואפילו שזה יהיה בעתיד) זה גורם לך לתת לו יותר כבוד. עצוב, אבל זה הטבע האנושי. ההצעה של יולי תמיר גורמת שמצד אחד הסטודנט אכן משלם, אבל מצד שני היא מאפשרת לימוד באוניברסיטה לגם לאנשים שגרדע לא יכולים לממן חינוך גבוה ללמוד באוניברסיטה. ובניגוד לסתם הלואה, זה מאפשר אלא גם גמישות בבחירת הלימודים, במקום לדחוף אנשים למקצועות ריווחיים רק בגלל שהם יחששו שלא יוכלו לשלם עבור הלימודים בעתיד. זו ההצעה שמבטיהח באופן המירבי שכל אחד יוכל לממש את הפוטנציאל שלו.

sheketz

New member
אני חולק עליך

כל תשלום כספי מהווה חסם בפני אנשים (סלקציה בלעז), אפילו אם הוא עתידי. וברור שאנשים ימשכו לתחום בו יוכלו בוודאות יותר גבוהה להחזיר את הכסף יותר מהר. אני ממש לא מבין מדוע אתה חושב אחרת. אם סטודנט הקדיש שלוש שנים מחייו או אף יותר לרכישת השכלה גבוהה אני לא חושב שהוא מרגיש תחושה של חוסר כבוד כלפי העניין, בתנאי כמובן שההתנהלות של האוניברסיטאות תהיה לכוון למצוינות אקדמית ולא למקסימום של כסף (כמו שמקצת המכללות מכוונות ). אני לא שולל על הסף שכר לימוד לסטודנטים אבל שכר לימוד זה צריך להיות נמוך במידה משמעותית מגובהו כיום, עם מלגות מחייה לסטודנטים מצטיינים. אני לא מכיר הצעה מיטבית לעניין ההשכלה הגבוהה, למען האמת אני לא מכיר שום הצעה טובה בנידון. יולי תמיר היא עוד פוליטיקאית מצויה וכל הדיון כאן צבוע בצבע פוליטי שלצערי ממסמס את עניין ההשכלה הגבוהה אבל בשוך תעמולת הבחירות יחזור העניין בחזרה לחשיבות הנורמלית שלו, כלומר בסל האשפה.

sheketz

New member
שכר הלימוד וגרעונות האיניברסיטאות

הם נושאים נבדלים. הסטודנטים אינם יכולים ואינם צריכים לממן את האוניברסיטאות מכיסם. האוניברסיטאות אינם רק מקומות לימוד (ע"ע מכללות) אלא מתבצע שם גם מחקר בכך התחומים - בין אם זה בארכאולוגיה, רפואה, בלשנות, פיזיקה, וכלכלה. אפילו אם זה לא ממש מעניין אותך כרגע או שלא יעניין אותך בכלל אי פעם, תפיקדן של האוניברסיטאות אינו רק להקטין פערים חברתיים אלא גם לשמור על סטנדרטים של מצוינות אקדמית, ולתרום לחיי התרבות. וגם המתרגלים אינם רק מתרגלים אלא גם מאסטרנטים ודוקטורנטים - העתודה של ישראל לאקדמיה בעוד עשרים או שלושים שנה. למונח "שכר לימוד ריאלי" אין שום מובן אם תחשוב על זה טוב, בדיוק כמו שלחוק חינוך חובה חינם אין כיום שום משמעות.

eman70

New member
תגובה

תאמין לי, שאני מכיר הייטב את תפקידה של האוניברסיטה, אבל עדיין אפשר להעריך פחות או יותר תא העלות של הלימודים להבדיל מהעלות של המחקר. ולמעשה תמיד עשו את זה, ויש הערכה של הדבר הזה.

ערב רב

New member
יש חוגים בהם עלות המחקר היא אפסית

למשל מדעי הרוח, ובפועל הפרופסורים משתכרים אלפי ש"ח לשעת לימוד וזוהי משכורתם הגבוהה והשערורייתית הממומנת מתקציב המדינה ברובה. צריך לחתוך ועמוק.

sheketz

New member
כמה שאתה אוהב השכלה גבוהה

אני מוריד בפניך את הכובע.

למעלה