שאלה לותיקי הפורום

hadooper

New member
שאלה לותיקי הפורום

האם היתה פעם שביתה רוחבית של מהנדסים בתעשיה?

אני יודע שלא היתה בתקופה בה אני נמצא בתעשיה ולכן שואל רק עבור התקופות שקדמו לה...

user32

Well-known member
מנהל
הם לא מאוגדים אז איך בדיוק הם ישבתו?

שביתות שכללו בעיקר מהנדסים היו לדעתי בתעשיה האווירית בתקופות שונות. היו גם הפגנות ובלגן סביב ביטול פרוייקט הלביא שגרם לפיטורים גדולים, נראה לי גם שבתו אז.

hadooper

New member
שאלה קצת אחרת

איך זה שלא קם עד היום איגוד למהנדסי הייטק?
או מה צריך להתרחש כדי שיקום?

vinney

Well-known member
היה דיון על זה לפני מלא שנים פה בפורום

איגוד עובדים בא לפתור בעיה מסויימת, וזה איזון כוחות בין מעסיק לעובד. בהייטק הכוחות מאוזנים גם כך. עובד הייטק לא יכול להיות מפוטר מהיום למחר כי יש עוד 20 מחוץ לדלת שמחכים לעבודה, עובד הייטק יכול בהחלט לנהל משא ומתן על תנאי השכר הייחודיים שלו ותנאי העבודה הייחודיים שלו, ואין שום צורך בהסכמים קיבוציים או שביתות רוחביות כדי להגן על זכויות המינימום של עובד הייטק.
&nbsp
זאת בניגוד להרבה עובדים מאוגדים אחרים שנמצאים בשוק תעסוקה רווי ביותר שמביא לשחיקה בתנאים ויכולת החלפת עובדים מיידית.
&nbsp
הנזק מוועד כזה, שמכיוון שאין לו שום הצדקה לעובדים עצמם ינסה לחפש לעצמו הצדקה בפעילות פוליטית (ע״ע הסתדרות), יהיה עצום.

hadooper

New member
...

האמת אני חושב שמאחר ורוב התעשיה היא סטרטאפים מקומיים או חברות בינלאומיות, אז בהינתן שני וועדים כאלו למהנדסים (מקומי ובינלאומי), הנזק עבור המעסיקים יכול להיות מינימלי ביותר...

הרי לרוב מטרות הוועד לא יהיו מאבקים נגד דברים כמו המעסיקים ותנאי העבודה, אלא לרוב לעניינים פוליטיים אחרים שקשורים למדינה / ממשלה / חירות הפרט / מיסוי / השפעות ההתעצמות של פייסבוק וגוגל וכדומה.

vinney

Well-known member
בשביל זה לא מקימים וועד, בשביל זה מקימים מפלגה.

hadooper

New member
עם מפלגה, אין לך אפשרות לארגן שביתה המונית...

vinney

Well-known member
וזה ״נזק מינימלי למעסיקים״ בעינייך?

קודם כל אתה כן יכול לארגן שביתות המוניות במסגרת פוליטית בלי איגודי עובדים - ביישובים ערביים זה קורה כל הזמן.
&nbsp
דבר שני - למה השבטת העבודה בצ׳קפוינט צריכה להיות כלי לחץ פוליטי על ממשלה? למה שיהיה איכפת לה אם הסניף של גוגל בתל אביב לא יעבוד שבוע? אין קשר בין הדברים.

hadooper

New member
כן

אם מחר ישבתו כמה מאות מהנדסי הייטק בגלל שהממשלה החליטה להעלות את מדרגת המס של מי שמרוויח 30 אלף שקל ומעלה בגלל הגירעון המתנפח, אני חושב שבטווח הרחוק המעסיקים רק ירוויחו מכך, שכן ככל שהעובדים שלהם ישלמו פחות מס כך הם ידרשו פחות שכר...

vinney

Well-known member
אם מחר ישבתו כמה מאות מהנדסי הייטק, כל שאר המדינה תגחך

אם בכלל תשים לב. כמו שאני מגחך על הטענה שלך שאם אני משלם פחות מס אז אני אוותר על חלק מהשכר שלי (רמז - בקליפורניה אני משלם פחות מס מבישראל ומרוויח הרבה יותר, בלי שום ייסורי מצפון).
&nbsp
למעסיקים לעומת זאת יגרם נזק ישיר.
&nbsp
&nbsp

vinney

Well-known member
מאוד ליברטריאני מצדך

hadooper

New member
לא בא חלילה להקניט, אבל לצורך הדיון... גם עם השכר הגבוה שלך.

האם היית מרגיש נהדר אילו היו מעלים לך את מס ההכנסה ל40%?

עוד דבר, האם היית מרגיש נהדר אם שיעור גבוה מדי מן המס הזה היה הולך כדי לממן פנסיות מפנקות של אחרים בשירות הציבורי, כולל כאלו שאיך לאמר? לא בדיוק עושים משהו מועיל מספיק בשירות הזה...

האם היית מרגיש נהדר אם כל זה היה נעשה על חשבון רפואה, השקעה בתשתיות דחופות ומחקר?

לא יודע מה איתך, אולי אני אישית סתם יותר מדי גרידי והייתי מוכן שהשכר שלי יהיה נמוך יותר ובלבד שהכסף שלי לא יילך להעשיר גורמים פחות רצויים...

vinney

Well-known member
אם במבחן התוצאה אני נשאר עם בדיוק אותו דבר - מה איכפת לי?

מה שכן הוא - מעסיקים יצביעו ברגליים וילכו להעסיק עובדים במקום אחר.
&nbsp
או, יותר טוב, יציעו לי לעבור לגור במקום אחר עם משטר מס מתאים יותר, כפי שאכן קרה. אז מצד אחד אני עכשיו מרוויח הרבה יותר, מצד שני משלם הרבה פחות מס, ומצד שלישי לא מרגיש רע עם זה שהמסים שלי מממנים פרזיטים בשטחים או בבני ברק. Win win.

hadooper

New member
בדיוק, התרחיש שאתה מתאר מחזק מאד את הצורך בוועד כזה

אם מהנדסים ישבתו, חברות פשוט תאלצנה לנייד אותם למקומות אחרים כמו אירלנד באמצעות רילוקיישן ובא לציון (לאירלנד) גואל...
&nbsp
ולגבי עם "נשאר אותו הדבר"...
אני חייב להודות שאני לא באמת יודע עד כמה יהיה קל גם לכוכב כמוך לגלגל על המעסיק שלו הפסד כתוצאה מהעלאת מדרגת המס ל40%... כי אני חושב שאפילו בגוגל ובפייסבוק מבינים שכספי המניות למרות המכפילים הכבדים זה לא משהו שאפשר פשוט לשרוף כאילו אין מחר...
&nbsp
אגב, לפני כמה שנים, כשעוד לא היה כאן אף אחד שהעלה על דעתו שהמניות יגיעו למכפילים כאלה, אני זוכר שכתבת שאחת הסיבות שגרמו לך לעזוב לאמריקה היא בגלל שהרגשת נשדד...

vinney

Well-known member
לא, אם המהנדסים ישבתו החברה תאלצנה לפטר אותם

למה לה לנייד עובדים שלא עובדים?

אם אני כמהנדס מוסיף ערך לחברה באופן מכומת הרבה יותר מעמיתי בארה״ב - החברה תעביר אותי לארה״ב אם אבקש. אם אני כמהנדס מוסיף ערך לחברה באופן מכומת הרבה פחות מעמיתי בהודו - החברה תפטר אותי ותשכור מישהו בהודו.

כמה ערך לטעמך תוסיף לחברה אם תשבות, ועוד על דברים שלחברה אין שום קשר אליהם? מילא תנסה, כמו אלה שהוזכרו מגוגל או פייסבוק, להשפיע על המוצרים של החברה. אבל שביתה פוליטית שקשורה למדינה בה החברה נמצאת ולא לחברה - תגרום לחברה לצאת מהמדינה ולהשאיר את השובתים שם לשבור את הראש על הבעיות שלהם לבד.

למה אתה חושב שאין מרכזי הייטק בינלאומיים משמעותיים בצרפת?

hadooper

New member
אני לא בקיא בוועדי עובדים

אבל האם לא כל הרעיון הוא שכל חברי הוועד שובתים?

אני לא יודע אם תמיד קל לפטר מבלי לצאת עם נזק רב... גיוס הוא גם תהליך יקר...

פרוייקט שרובו פותח על-ידי צוות מסויים ששובת, תידרש איזו עקומת למידה של צוות חדש שיקח אותו ליידיו במדינה אחרת...

vinney

Well-known member
כן. זאת בדיוק הסיבה למה מעסיק לא ירצה בכלל להיות פה

כי בלי שום קשר אליו כל העובדים פתאום עלולים לשבות כדי להשפיע על מדיניות שלמעסיק אין שום השפעה עליה.
&nbsp
זה לא יקר וזה מאוד קל פשוט ״לסגור״ את הסניף ולפטר את כולם. איזה כלי מיקוח יהיה לוועד במקרה כזה? שום דבר.
&nbsp
עקומת למידה והכשרה מחדש כמובן יובילו לעיכובים, אבל אלה עלויות חד-פעמיות. שביתה - ברגע שזה קורה פעם אחת זה ימשיך לקרות וימשיך להביא בדיוק לאותם עיכובים ואותן בעיות, רק באופן חוזר על עצמו, והרבה פעמים בלי שום התראה משמעותית.
&nbsp
מי ירצה כזה דבר? אני יודע שאני לא הייתי רוצה.
&nbsp
אז כן, לסגור סניף זה נזק, חד פעמי. אחרים יראו וילמדו ויתכנוו מראש כדי למזער את הנזק, או פשוט לא יפתחו סניפים.
&nbsp
כאמור, ע״ע צרפת.

hadooper

New member
"מדיניות שלמעסיק אין שום השפעה עליה" - לא בטוח...

אם מחר גוגל באה לממשלה ומטילה וטו ומאיימת שהיא סוגרת את מרכז הפיתוח בתל-אביב אם לא מקצצים לעובדים את מדרגת המס, אני לא מאמין שהממשלה (כן, גם זאת המושחתת והפופוליסטית ביותר) לא תירד על ארבע...

השאלה המהותית כאן איזה נזק נחשב חמור, האם נזק השביתה (עם פוטנציאל שתהיה חוזרת ונשנית)? או נזק עקומת הלמידה והגיוס?

אני דווקא יותר מעריך שהאופציה השנייה...

למעלה