אם סולידי + ט"א אז לדעתי:
הייתי ממליץ לבנות תיק על בסיס כמה עקרונות:
1. פיזור, פיזור - השקעה באמצעות ת. סל, או ק. נאמנות (כן, למרות דמי הניהול) מפוזרות.
2. עשה היכרות עם הגילון - אג"ח מדינה בריבית משתנה
3. אל תגביל את עצמך למדינה אחת.
4. אל תקנה ותמכור !!!! הישאר עם מה שהתחלת. השוק יעלה, ויירד, ויעלה, ויירד. וכשהוא יירד, בעיתונים יכתבו "אסון!! גוועלד!!! הצילו!! לעולם לא יהיה טוב וכולם צריכים לברוח!!!" והחברים שלך יסתובבו עם חיוך זחוח ויספרו לך על המכה שהם עשו ואיך הם יצאו בזמן. ואתה תקנא, הו תקנא. ותבכה, הו תבכה. אבל א-ל ת-ז-ו-ז.
5. מאחר ולמי שאוהב ללמוד ולחקור סעיף 4 נראה קשה מדי, הקצה לעצמך אחוז מסוים מהתיק להשקעה גמישה יותר, או מסוכנת יותר. תסתפק במה שתעשה שם.
תיק אפשרי לטווח של 5 שנים יכול להיות מורכב מ:
1. ת. סל על תל בונד 20 ו/או 60 (המח"מ התיאורטי מסביב ל 5.5). נכסי הבסיס ממילא צמודי מדד
2. ת. סל על S&P
3. ת. סל על הגילונים / קניית גילונים במח"מ תיאורטי ארוך (יש בעיה בחישובי מח"מ על גילון, קח גילון ארוך)
4. ת. סל על ת"א 25 / 100, או קניית כמה מניות חזקות שאתה מאמין בהן מתוך המדד
5. בערך 30% מהתיק אני תמיד ממליץ לקנות שחר קצר / מק"מ. נותן תשואה אפסית אבל מצמצם את הסיכון משמעותית.
6. אפיקים יותר מסוכנים, כגון ת. סל על מדינות כגון הודו, סין,-BRIC, X-MSCI, או קרנות נאמנות שמתמחות באג"חים אירופאיים, אמריקאיים, או שווקים שאתה לא כ"כ מכיר אבל מאמין שבטווח מספיק ארוך ייתנו לך משהו.
ועכשיו, הסתייגויות:
צא מתוך נקודת הנחה שאני וכל אחד אחר שמייעץ לך הוא דביל ולא יודע יותר ממך על שום דבר
תזכור שזמן הוא כסף, ויש הרבה שחקנים שמחפשים את הרווח המהיר ומשלמים את פרמיית חוסר הסבלנות שלהם על המחירים, כמעט בהגדרה- סבלנות = תשואה
מעולם לא טרחתי להכיר יותר מדי מכשירי השקעה ואני לא קונה נכסים בחו"ל כי אין לי כוח. לכן לא המלצתי על ETF, או אג"ח זר וכיוב', אולי עדיף לך לקנות נכסי חו"ל, רק שאני לא מתמצא בזה.
כל מה שכתבתי כאן הוא דעתי האישית בלבד, וכדברי י. גפן: אם אומרים לי שאני טועה, אני אפילו לא מתחיל להתווכח.
בהצלחה