שאלה לדתיים כאן

אני עדיין לא מבינה

על מה החרדים צריכים להתפשר? ללכת לעבוד? הם לא יכולים אפילו אם הם רוצים. אם היה חוק שמתיר להם לעבוד, למרות שלא שרתו (מה שיהיה לא הוגן כלפי האוכלוסיה המשרתת), היה מקום לבקש פשרה. וגם כאן- מאותם חרדים שלא עובדים כל חייהם מסיבות של ביטול תורה, לא ניתן לדרוש לצאת לעבוד.

אלי ו.

New member
אני ארחיב

הפשרה של החרדים תצטרך להיות הורדת אחוז "תורתם אומנותם". כמובן שפתרונות חוקיים שיאפשרו להם לעשות זאת יצטרכו להווצר. לכן כתבתי על הנושא של שירות לאומי (שיענה לצרכים של אוכלוסיות שונות ששירות צבאי אינו מתאים להם) בתור מוצא מהמצב האבסורדי. כיום המצב הוא שמרבית החרדים לא משרתים בצבא (ולכן) לא עובדים מטעמי "ביטול-תורה". זהו מצב לא טבעי, לא יתכן שכולם עילויים, כולם גדולים בתורה. אני עבדתי ועובד גם בארה"ב ומכיר קהילות גם שם. אחוז הלא עובדים שם מטעמי ביטול תורה נמוך בהרבה. (אם אני זוכר נכון השתתפות החרדים בארה"ב היא בשיעור של כ 60%)

נכון

לא כולם עילויים, אבל אין שום דרך לחייב לעשות את השירות הזה, מבלי לגרום לכך, שהלומדים, ואני מתכוונת לאלה שבאמת לומדים מתוך החיוב של לא לבטל תורה, יצטרכו לעשות וויתור דתי. והבנתי שאתה מסכים שבדת אין פשרות. אני לא חושבת כך, אבל אני חושבת שכך חושב ציבור די גדול בארץ, לא כ"כ באחוזים, מה שכן. הגם, שהסיכוי שיהיה פה מישהו מהם שייצג את דעתם- זעיר.

רק אוסיף,

שביטול-תורה לא קשור לגדולים בתורה דווקא, אלא לכל אחד. כל אחד מישראל מחויב בו, אלא אם כן.. כל מיני מצבים. (ואני לא אכנס ל´אלא אם כן´ הזה, זה לא חשוב כרגע, כי אנחנו מתייחסים כרגע לחלק בעם ישראל שמאוד מקפיד לא לבטל תורה)

גוססי

New member
מעניין

"שימו לב שברגע שהחרדים יכנסו יותר למערכות החיים במדינת ישראל, המעורבות שלהם בפוליטיקה ובנושאים אחרים עשויה לגדול" האם כיום הם נמנעים ממעורבות מקסימלית בפוליטיקה? אחוזי ההצבעה שלהם בבחירות מתקרבים ל-120%, הם עומדים בראשות משרדי ממשלה קריטיים ולא נמנעים גם מ"זוטות" כגון ראשות ועדת הכספים. כיצד בדיוק יכולים החרדים להגביר את מעורבותם בפוליטיקה מעבר למצב הנוכחי?

נכון

אך החרדים המעורבים בפוליטיקה הם חלק קטן מהחרדים בכלל. אחוזי ההצבעה הגבוהים, אינם באים כתוצאה ממעורבות פוליטית. בכלל לא. הסיבה היא, שהחרדים לפחות מודעים לכח ההשפעה שלהם, ויודעים שאם לא יתייצבו להצביע בבחירות, שתוצאותיהן יקבעו דברים שיכולים להיות קריטיים בחייהם, הם עוד ימצאו את עצמם מחוייבים לעשות דברים שבניגוד לאמונתם, לעמוד בפני מצבים שיקשו או יפריעו, או לאבד את ארצם, ועוד ועוד. זה כל כך חשוב, עד כדי כך שיש כאלה שמוכנים להוציא את המתים מקברם בשביל זה..

גוססי

New member
מידת המעורבות הפוליטית של החרדים

אינה פקטור בעל משמעות, וגם מספר חברי הכנסת שלהם הוא ענין שולי יחסית. עצמתם של החרדים נובעת מכך שהמצב הפוליטי/מדיני/צבאי בעשר השנים האחרונות אינו מאפשר הרכבת ממשלה יציבה בלי תמיכתם. בזה הענין מתחיל ובזה הוא מסתיים, וכל השאר בוטנים.

אלי ו.

New member
האמנם?

יש הבדלים די רציניים בין המעורבות שש"ס מגלה למעורבות שמגלה יהדות התורה. (ואין כל רע בכך) ש"ס מנסה להשפיע ולהכנס לשיח הציבורי. המפלגות החרדיות ה"קלאסיות" כעיקרון נמנעו מכך (בלי שרים לדוגמא) והשאירו את עצמן בפוזיציה של מפלגות שמתעסקות כמעט רק בנושאי הסקטור שלהן.

למעלה