מקום שמכבד את עצמו ?
ראשית לעניין הדרגה , האם דרגתו של אדם היא המפתח ליכללותיו כמורה / מאמן / מחנך ? אינני סבור כך , ראיתי כבר בעלי דרגות גבוהות ביותר שלא היה להם שמץ של מושג או רצון להיות מאמנים כמו שלצערי ישנם רבים מבעלי היכולת שכלל אינם מעוניינים ללמד ( הדבר דומה מאוד גם במערכת החינוך ) לכן לעשות הכללה וכמובן לקבל החלטה בנדון היא מוטעית מיסודה . שנית , משמעות המילה מורה / מדריך / מאמן היא העובדה או היכולת לעמוד מול קבוצת אנשים או בודד ולהעביר נושא מסויים . האם נער כבן 15 או 16 אינו יכול במסגרת המועדון/דוגו להעביר נושא לאימון בהתאם לדרגתו , יכולותיו וכמובן בהתאם לרמת הקבוצה ? כמובן בליווי ובהשגחת מאמן ? עד כמה שהדבר זכור לי ועד כמה שזכרוני מחזיר אותי אחורה , איפשרו לי כחניך להעביר "חלקי אימון " חימום וכו'... כבר בגיל צעיר מאוד ( 10 , 11 12 וכו'... ) וכפי הידוע לי מקובל הדבר מאוד כמעט בכל מועדון / דוגו כזה או אחר . אני כשלעצמי התחלתי להדריך מגיל צעיר מאוד במקביל לאימונים (כבר בגיל 12הדרכתי במועדון ובגיל 15 באופן עצמאי ומועט ביותר שוב במקביל לאימונים ) האם הדבר גרע מיכולותיי ? אינני סבור כך , הוא רק נתן לי להבין ולצבור יותר ויותר ניסיון עם השנים . כמובן מבלי להיות חף "מכל חטא " של טעויות , מהן למדתי רק יותר . אני רק יכול להודות למורים שלימדו אותי עם השנים שהעניקו לי את האפשרות והיכולת להדריך כך . למען האמת כך אני נוהג גם בתלמידיי , כבר בגילאים צעירים אני נוטה לאפשר להם להעביר " נושא " בשיעור . הדבר מפתח את יכולותיהם האישיים והנפשיים , גם בתחום המקצועי . הם לומדים להבין טוב יותר את התרגולות וכמובן ואולי אף יותר משפר את בטחונם העצמי , את יכולותיהם בתחום ההדרכה והעמידה מול קבוצה ועוד... רבים מחניכיי שהגיעו לצבא מאוחר יותר רק נשתבחו ונתברכו ע"פ דעתי מעצם העובדה הנ"ל . לגבי הקביעה של גיל הענקת הדרגות , רבים מבין השיטות בעולם כיום כולל גם בישראל אינם דוגלים ע"פ שיטתך או קביעתך כי דרגת דאן ה - 4 מוענקת מגיל 35 "... ודאן 4 במקום שמכבד את עצמו זה לפחות גיל 35 במקרה הטוב... " אולי נהוג כך הדבר בשיטה בה אתה לומד ידידי אך להגיע לידי קביעה כוללת וגורפת ועוד לאמר "במקום שמכבד את עצמו " כאילו קבעת שרבים מחבריי הותיקים אינם מכבדים את שיטתם ואת עבודתם קביעה מקוממת ופוגעת אפילו ברבים מחברי הפורום כאן ( אלה שבמועדונם מוענקת דרגת הדאן 4 עוד טרם הגיעם לגיל 35... ) . לעניין הדרגות : 1. האם ניתן לקבוע את יכולתו של אדם ע"פ קריטריונים יבשים אשר נקבעו מלפני שנים רבות כל כך ? 2. האם תלמידים המתחילים את אימוניהם בגיל : 5 , 10 , 15 , 20 ואפילו 25 ויותר יקבלו את אותה הדרגה רק מעצם היות חוק היבש עפ דבריך ? האם לתלמיד המתמיד שהחל דרכו מגיל 5 ועבר 20 שנות אימון וכיום הוא בן 25 לא מגיעה הדרגה למרות יכולותיו ודרך ההשקעה שלו באימונים ובשיטה ? 3. האם תלמיד המתאמן פעמיים בשבוע למשך שעה או שעה וחצי בכל אימון משתוה לתלמיד רציני יותר המופיע לארבעה עד שישה אימונים שבועיים , מופיע למחנות אימונים בני שבוע לעיתים שבועיים למשך 5 - 10 שעות אימון יומיים ולמשך 3 - 5 מפגשים שכאלה בשנה , יקבל את אותה התייחסות ? לא כך הוא !!! אני מוצא עצמי לעיתים מסביר את הנ"ל לתלמידיי אלה אשר אינם מתמידים באופן קבוע ורציף ומגיעים "למינימום האפשרי " והשואלים " למה האחרים מתקדמים מהר ואנחנו לא ". בחישוב פשוט ידידי , תלמיד שהחל דרכו בגיל 5 ועבר כ - 20 שנות אימון ראוי לדרגה בכירה לכל הדעות . עם השנים ובעקבות כניסתם של שיטות שונות לעולם " אומנויות הלחימה " בישראל התקבלה החלטה כי יוכל תלמיד / חניך להתחיל את לימודיו לתואר " מדריך אומנויות לחימה " בגיל 15 ולהדריך החל מגיל 16 . את קורס המדריכים יוכל להתחיל כשהוא נושא את דרגת החגורה החומה או מגבילותיה (אדום בענף הטאקוונדו וכו'... ) בגיל 18 יוכל להתחיל את לימודי קורס המאמנים ורק לשם הדוגמא בענף הטאקוונדו ישנם רבים אשר בגיל 18 כבר הגיעו לדרגת דאן 2 ואולי אפילו 3 והחלו את לימודיהם לתואר " מאמן מוסמך " בכל תחום בחיים ישנם חריגים ( כאן המדובר לטובה ) וראוי שלא נשתמש במונח " מקום שמכבד את עצמו ". " מה שנכון במקום אחד אין הכרח שיהי כך גם במקום אחר " , מה שיפה בעולם אומנויות הלחימה שהוא מאוד רב גוני , ומאפשר לכוווווווווווולם לחיות בו בהנאה ובאהבה ..... כהן חיים התגוננות רחוב