לא מדוייק...
ההגדרה של "אינטיליגנציה" שנויה עדיין במחלוקת, ולכן גם ההגדרה של מנת האינטיליגנציה. מספר תיאוריות סיפקו מספר הגדרות, ובחלק מהן גם היה ניתן לבצע מדידות (למשל התיאוריה של ספירמן וההרחבות שנגזרו ממנה). תחת ההנחות האלה, IQ גבוה קושר במתאמים גבוהים להתנהגויות "אינטיליגנטיות" כגון הישגים אקדמיים וגם ספרות. ההגדרה שאתה סיפקת, ההגדרה הרקורסיבית של אינטיליגנציה, היא ההגדרה של בורינג משנות ה-20. היא סובלת מהבעיה שמאפיינת את כל ההגדרות הרקורסיביות - הביצה והתרנגולת. אם IQ זה מה שמבחני IQ מודדים, אז מה זה מבחני IQ? כפי שאמרתי, כל ההגדרות שנויות במחלוקת, כולל זו של ווקסלר (אותו ווקסלר של מבחן ווקסלר). בעיה נוספת היא הסיבתיות. כידוע, קורלציות אינן מוכיחות סיבתיות. סיבתיות ניתנת לזיהוי מדעי באמצעות ניסויים -- בהם מבצעים -מניפולציה- למשתנים. יש לנו בעיות אתיות לבצע ניסויים כאלה בבני אדם, ואפילו אם היינו רוצים ומסכימים על משמעות המילה אינטיליגנציה, אנחנו לא ממש יודעים איך להפוך מישהו לאינטיליגנטי יותר. כלומר אנחנו נאלצים להשאר ללא הוכחת סיבתיות. המשמעות היא לא "תסיק את המסקנות לבד" אלא "אין דרך להסיק מסקנות -- תאמין במה שבא לך". נניח שאנחנו בכל זאת תמימים ומאמינים בסיבתיות. עדיין, הדבר שהכי בולט בדיון הזה ובדומים אליו, זו הטעות הלוגית שחוזרת על עצמה שוב ושוב, והיא אולי הטעות הכי בסיסית בלוגיקה -- ההבדל בין קשר חד-כיווני, "אם A אז B", לבין קשר דו-כיווני, "אם ורק אם A אז B". אני אדגים: A - אדם קיבל ציון גבוה במבחן IQ B - האדם יגיע להישגים גבוהים. הקשר שכיום מאמינים בו הוא "אם A אז B", באחוז בטחון מסויים (לא 100). אבל זה ש-B נכון (למשל באך) לא אומר לנו -שום דבר- על A. דוגמא אחרת: A - קפצתי לבריכה בבגד ים. B - אני רטוב. אם A אז B - אם קפצתי לבריכה בבגד ים אז בהכרח אני רטוב. אבל אם אני רטוב, זה אומר שקפצתי לבריכה? אולי יורד גשם? אולי אני באמבטיה? אולי אני מזיע? בקיצור, אי אפשר להסיק בוודאות ש-A קרה. זה לא אומר ש-A בהכרח קרה או לא קרה: יתכן ש-A קרה, ואפילו אפשר למצוא את הסבירות לכך ש-A קרה (בהנחה ש-A הוא אחד ממספר גורמים שהם ורק הם מסוגלים לגרום ל-B). אבל -לא בהכרח-. לסיכום: IQ של אדם, ע"פ חלק מתיאוריות המקובלות, תואם את הישגי אותו אדם. לא ידוע (ויש בעיה רצינית לגלות) אם הקשר הוא סיבתי. אפילו אם אנחנו מאמינים שהקשר הוא סיבתי, עדיין זה לא סותר את העובדה שניתן להגיע להישגים וכן להיות עם IQ נמוך: קשר בכיוון אחד לא בהכרח גורר קשר בכיוון ההפוך. בנוסף, שום מקדם מתאם שנמצא לא הגיע ל-1 (התאמה מושלמת ובלתי-מעורערת), ולכן -תמיד- (בהגדרה) יהיו יוצאים מן הכלל.