בעניני חלב סויה
כנטורופת אני משתדל להמנע מוויכוחים בנושא החלב,ויכוח עמוק ומפלג בין מרבית הנטורופתים לקהילה התזונתית המדעית. קצת נתונים: הערכים התזונתיים של חלב פרה שונים מאלה של חלב אם. בחלב פרה מפוסטר אין אימוניו- גלובולינים ופקטורים חשובים של גדילה המצויים בחלב אם. חלב פרה מכיל יותר חלבונים ומינרלים ( כגון: סידון, זרחן, נתרן, כלור ואשלגן) וכמות נמוכה יותר של חומצות שומן חיוניות, אבץ, ויטמין c וניאצין בהשוואה לחלב אם. בהזנה בחלב פרה קיים ערך העמסה על הכליות גבוה המוביל לאוסמולריות גבוהה פי שניים מחלב אם. בדר"כ אין לכך השפעה שלילית על תינוק בריא או אדם בוגר בריא. אך כאשר התינוק או הבוגר מאבד נוזלים עקב שלשול או הקאות קיים חשש להתייבשות. הזנה בחלב פרה קשורה באיבוד דם מיקרוסקופי בצואה בששת החודשים הראשונים לחיים. לא מומלץ להזין תינוקות בחלב פרה לפני תום החודש ה-12. חלב פרה דל שומן אינו מומלץ בשנתיים הראשונות לחיים. חלב זה אינו מספק את חומצות השומן החיוניות והוא בעל ערך קלורי נמוך. באדם הבוגר מרבית אי הנעימויות הנובעות משתית חלב פרה נובע מקשיי עיכול ופרוק חלבון החלב,אי פירוק המוביל לתסיסה, היוצרת הצטברויות ליחה,גזים מטרידים,ו"אי נחת מפושטת" ברקמות ריריות.(למרבית האנשים בעולם המערבי רמת הלקטוז-אנזים מפרק חלב פוחתת בין גילאי 6-8 ) חלב עיזים חסר מרכיבים תזונתיים חיוניים כגון חסרים חומצה פולית וויטמין D. קיימת דיעה כי חלב עיזים עשוי למנוע אלרגיות, אולם אנשים האלרגיים לחלבון חלב פרה עשויים להיות אלרגיים גם לחלב עיזים, כן מומלץ לצרוך מוצרי חלב כגון יוגורט על סוגיו הדעה הנטורופתית הרווחת היא כי חלב הוא בסיס הרוע התזונתי בעולם-דבר שאותו אינני מקבל באופן גורף .הייתי ממליץ לך לבדוק באופן אישי את והשפעתו של החלב על גופך, לגבי סויה תגובת משרד הבריאות "סויה לא מזיקה לבריאות"- ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, מנהלת שירות המזון והתזונה במשרד הבריאות, אך לדבריה, החליט המשרד לנקוט ב"עקרון הזהירות", לפיו כאשר יש ספק בקשר לבטיחותו של מוצר מסוים, יש לנסות להמנע מהשימוש בו ובמקביל להמשיך לחקור את השלכות השימוש בו. עדיין אין המלצות חד משמעיות לגבי צריכת סויה כחלב,והוויכוח לגבי השפעת המרכיבים דמויי האסטרוגן בתוכו על גוף האדם עדיין לא ברורים לחלוטין.ולכן לא אוכל לתת לך המלצה חד משמעית בברכה