שאלה אתית

yommi

New member
שאלה אתית

בהיותי בבית קפה הבוקר עם ידידה קיבלנו חשבון ועליו הייתה תוספת שנכתבה על ידי המלצרית החיננית בכתב יד מסקרן במיוחד. ידידתי שהינה חובבת גרפולוגיה הסתקרנה בהקשר לכתב היד וטמנה אותו בכיסה להצצה מאוחרת יותר. העליתי שאלה אתית לגבי הפעולה, שהרי המלצרית לא נתנה את רשותה לניתוח כתב ידה. מה דעתכם ?

nehud

New member
השאלה שאתה יכול לשאול את עצמך

1 מהוא הפחד שלך? זה שהתעורר כתוצאה ממעשה הידידה והביא לשאלה כביכול אתית, 2 איזה שימוש תעשה הידידה עם המידע שתצבור כתוצאה מניתוח כתב היד? באהבה אהוד

yommi

New member
העניין אינו כה חמור בעיני

אבל היה ויכוח קטן בעניין, והחלטנו לשתף את הציבור בעניין תכונות האופי שמשתקפות מן הכתב שייכות לצנעת הפרט, ולכן דורשות הסכמה לצורך חשיפתן, המלצרית וכל אדם סביר לא לוקח בחשבון שכתב ידו ומתוכו תכונות האופי שלו חשופים. ניתן להשוות זאת לניתוח מצבה הרפואי של המלצרית על פי נניח הזיעה שעל פיסת הנייר (דוגמא תיאורטית כמובן) או שאולי אין גזירה שווה בין המקרים ?

קונפליקט בר פתרון

אני בהחלט יכולה להבין את סקרנותה של ידידתך, חובבת הגרפולוגיה, לנתח כתב יד הנראה כמסקרן ומעניין באופן מיוחד. סקרנות היא תכונה טבעית ואף חיובית מאד, לטעמי. אך... היות שמדובר בעניין שיש לו נגיעה בצנעת הפרט ושמירה על כבודו, יש בהחלט מקום לתהייה האתית שהעלית. הסיטואציה שהצגת בפנינו מעלה קונפליקט בין שני עניינים שונים: האחד: הצורך להביא על סיפוקו את יצר הסקרנות. השני: ערך השמירה על צנעת הפרט וכבודו- המחוייבות לכבד את פרטיותה של המלצרית, בעלת הכתב המסקרן. לעניות דעתי- גם אם נצא מתוך ההנחה כי אין בכוונת ידידתך לעשות שימוש לרעה בניתוח כתב ידה של המלצרית- ההגינות מחייבת קבלת הסכמתה של המלצרית לניתוח כתב היד. ברור לי כי מפתה מאד ללכת בעקבות היצר, ללא צורך "לסבך את העניינים" ע"י בקשת רשות מן המלצרית- שהרי ניתוח כתב היד ייעשה ע"י ידידתך "בסתר", מבלי שהדבר יתגלה לבעלת הכתב. אך לדעתי- ההגינות מחייבת את בקשת רשותה. מוטב כי ידידתך תפנה אל המלצרית ותאמר לה: "אני מתעניינת בגרפולוגיה ומשראיתי את כתב ידך מאד הסתקרנתי לגביו- יש לך כתב יד מאד מיוחד! האם תרשי לי לנסות ולנתח אותו, רק כדי להוסיף לעצמי ידע ונסיון נוספים?" אני מניחה כי קיימים סיכויים טובים כי המלצרית החיננית תתן את הסכמתה לניתוח כתב ידה ברצון, והנה נפתרה גם הבעיה האתית

nehud

New member
מדוע הצורך לשתף

את הציבור בתכונות האופי המשתקפות בכתב היד של המלצרית ולא להסתפק בידיעה אישית בלבד? האם סיפקת לעצמך תשובות לשתי השאלות הראשונות? לדעתי לא ממש! באהבה אהוד

yommi

New member
שאלתך אינה ברורה לי

אני לא רואה ששיתפתי את הציבור בתכונות האופי המשתקפות בכתב היד של המלצרית, בעיקר שאני איני ולא אהיה שותף לניתוח כתב ידה, ואין לי גם מושג מה בכתב היד העלה את סקרנותה של ידידתי. עלתה השאלה ביני לבין ידידתי והפכה לויכוח ברוח טובה על גבולות צנעת הפרט, חשבנו שיהיה מעניין לשתף את הציבור בשאלה הזאת. עניין הפחדים שיש או אין לי, הוא לא דבר שדעת הציבור מעניינת אותי בהקשרו, צר לי לאכזב אותך. אם יש לך איזו הארה בעניין העקרוני שהעליתי אשמח לשמוע אותה

nehud

New member
מקור השאלה באמירתך

"והחלטנו לשתף את הציבור בעניין תכונות האופי שמשתקפות מן הכתב ,,,,,,,,,,,," האם השאלה לציבור- האם מוסרי לחקור את תכונות האופי המשתקפות בכתב היד ? אזי שאלתי הראשונה מיותרת !! עניין הפחדים הוא לצורך הארה אישית ואין לי כל עניין להביע את דעתי בכל הקשור לפחדיים האישיים שלך ואו לחשוף אותם לציבור באהבה אהוד

yommi

New member
אכן השאלה היא

האם אתי (מוסרי זו מילה חזקה מידי בהקשר הזה) לחדור לפרטיותו של האדם ללא הסכמתו, גם אם הדבר נעשה לצורך שעשוע או לימוד וללא כוונה להרע. אני יכול לומר לך שהשיחה ביני לבין ידידתי הפליגה לנושאים נוספים בהקשר של הזכות לפרטיות, אבל לגביהם לא קיבלתי ממנה מנדט לשתף את הציבור

nehud

New member
כתב ידו של אדם

אינה מסגרת פרטית - מתקשר באמצעות כתב היד עם החברה סביבו השימוש בתוכן הכתוב בין במלל ובין בהערכה גרפולוגית (הערכה הסוביקטיבית של חברתך את מבנה האישיות של המלצרית ) ולא הידע שנצבר יכול במצבים מסויימים להיות חדירה לפרטיות- הכל לדעתי האישית והבילתי מחייבת איש מלבדי וגם זה בספק, באהבה אהוד

yommi

New member
אכן הכתב משמש בד"כ לתקשורת

עם כמה יוצאים מן הכלל כמו ניהול יומן אישי העובדה שכתב ידו של האדם משמש לתקשורת לא הופך את כל מרכיביו שייכים לרשות הציבור. תלוי במטרת הכתוב ברור לכל שמכתב פרטי מיועד רק לאדם שאליו נשלח, חוות דעת של הרופא שייכת לפציינט וכו' כל זה מבחינת האינפורמציה שמועברת בו החלקים שאינם אינפורמציה כגון אפיוני אופי, מחלות שמהן סובל הכותב ומשתקפות בכתב ידו וכו', שייכות לכותב בלבד, ואינם חלק מהדברים שאדם צריך להניח שייחשפו לקורא מטרת הכתוב במקרה שלנו היתה הגשת פרטי החשבון, וכל שימוש בכתוב לצורך כך הוא לגיטימי (זאת ע"י מקבל החשבון כמובן, כל אדם אחר שהיה מנסה לקרוא את החשבון נחשב למי שפוגע בפרטיותו של הסועד) אני מאמין שהמלצרית לא היתה מתנגדת אילו היתה מתבקשת לאפשר את ניתוח כתב ידה, אך יש לבקש ממנה זאת לדעתי

hilabarak

New member
לדעתי יש בבסיס הדיון מספר בעיות :

1. היכולת לנתח את כתב היד איננה יכולת מדעית. זה לא צילום רנטגן שמראה בבירור גוש כזה או אחר, והשאלה היא רק מהו בדיוק אותו גוש. הגרפולוגיה נסמכת מאוד על על הגרפולוג עצמו, שני גרפולוגים יכולים להגיע למסקנות מאוד שונות על סמך אותו כתב יד, מה שלא יכול לקרות עם תוצאת מעבדה רפואית שמראה נניח חיידק או גוש. 2. היכולת לנתח אדם בניגוד לרצונו, היא דבר שמתקיים בכל רגע נתון. חלק מאיתנו רואים ברחוב אדם שמתנהג בצורה מסויימת ואנחנו מניחים הנחות עליו. חלק מאיתנו רואה אדם חיוור ואנחנו מניחים עליו הנחות. חלק מאיתנו רואה אנשים עם מבע כעוס ואנחנו מניחים שהם כועסים, למרות שאיננו יודעים זאת בודאות. אם אני מחבר את שתי הבעיות הללו, אז אינני מבין את הבעייה. הרי כולנו חיים בעולם שמניח הנחות על הזולת בכל רגע נתון. רוב ההנחות הללו מופרחות מהיסוד. אפילו בתוך זוגיות יש הנחות מופרחות מהיסוד - בשביל זה מגיעים לייעוץ זוגי, כי כל אחד פועל מתוך מה שהוא מניח על הזולת ולא מתוך מה שהזולת אכן צריך. בטח ובטח שזה נכון לגביי אנשים זרים ברחוב, או מדעים לא מדוייקים. בקיצור בעיני כאילו שאלת - האם מותר להסתכל על זוג שמדבר בלהט אחד מול השני ולהסיק בלי רשותם שהם רבים ? האם אפשר בכלל להימנע מזה ? אנחנו רואים ומסיקים מסקנות, חלק נהנים לעשות הצגה יותר גדולה דרך גרפולוגיה וחלק דרך סתם היכולת לנתח מבע. ואם זה נשמע כאילו אני מזלזל בגרפולוגיה, אז ממש לא. אני "מזלזל" ביכולת לנתח בעזרת פתק. גרפולוגיה רצינית לוקחת הרבה כתבי יד של אותו אדם, במצבים שונים ומנתחת דרך השוואה רצינית. אם חברתך היתה גונבת כתבי יד של המלצרית ומנתחת אותה, אז כבר הייתי משווה זאת להצצה בעזרת משקפת לבית שלה. מכיוון שזה לא המקרה, אז אני לא רואה בעייה אתית, כי ברור לי שאין כאן מחקר או מסקנה רצינית. סתם "רכילות קטנה" שכולנו חוטאים בה, בין אם מודים בה ובין אם לא.

yommi

New member
תודה על תגובתך הרצינית

בעצם אפשר לומר שאני מסכים עם כל מה שכתבת ובכל זאת העליתי את הנושא, לא כדי לנגח את ידידתי, ולא כדי סתם להתפלסף, אלא כדי לנסות לבדוק את גבולות הזכות לפרטיות גם במסגרת ציבורית שבה לכאורה הציפיה לפרטיות היא לא ברורה מאליה. ובכל זאת יש מספר דברים שאדם שמכבד את פרטיותו של הזולת ישתדל לא לעשות גם בציבור. אם אישה יושבת למשל מולי ליד שולחן בחצאית, כך שמפשעתה גלויה לעיני, אולי אגניב מבט אחד, אח"כ אשתדל להימנע ממבט נוסף, וודאי אשתדל להימנע ממצב שהיא תבחין במבטי, כדי לא להביך אותה ואת עצמי. יש משהו שאפשר לקרוא לו "התנהגות ידידותית" בציבור, אנשים בדרך כלל יסבו את מבטם מאדם שלמשל איבד פריט לבוש בציבור, כדי לא להביך אותו. יש הבדל בין הסתכלות על זוג הרב בציבור, שבו הפרת הפרטיות נעשית ע"י האדם עצמו, לבין מצב שבו אתה בוחר ביודעין ללמוד על בן אדם מעבר למה שהוא מצפה שתלמד עליו. אני חושב שזו נקודת המפתח מבחינתי, אם אדם מניח הנחה סבירה שפרט מסוים אצלו אינו חשוף, הרי שפעולה מכוונת (להבדיל מפעולה אקראית) שנועדה לחשוף את הפרט הזה דורשת את הסכמתו, זאת אם אנחנו רוצים להיות בחברה שמכבדת זה את זה. בעבר חטאתי בפעולה מסוג זה, כשקיבלתי מספר טלפון מאישה לצורך הכרות, השתמשתי באתר הנותן את הכתובת לפי המספר. כמובן שהמטרה שלי לא היתה לפגוע בפרטיותה, אלא לבדוק את מסלול הנסיעה אליה, כדי לאסוף אותה לבילוי משותף. ופעם אחת נתקלתי בתגובה של הלם וכעס כשסיפרתי שיש דרך לגלות כתובת לפי מספר הטלפון. ייתכן, אולי בסיכוי לא גדול, שזו היתה גם תגובתה של המלצרית אילו נודע לה השימוש שנעשה בדף החשבון שנכתב בכתב ידה. ומבחינתי זו סיבה מספקת כדי לבקש את רשותה, וזאת גם אם לא נגרם לה שום נזק אמיתי. וקצת על עניין המדרון החלקלק, אני מעריך שאלמלא הדיון הזה, יש סיכוי סביר שכתב היד היה מגיע לניתוח באינטרנט, אולי גם זה לא סוף העולם, אבל זה כבר יכול לגרום לכך שהמלצרית תגלה את עצמה מנותחת במקום ציבורי, נתוח רציני או לא, לא סיטואציה ידידותית מבחינתה.

hilabarak

New member
בסדר זה מאוד מקובל

אתה בעצם דן על נימוס בסיסי. ההשוואה שעשית עם מישהו שחלק גופו חשוף בלי שהוא שם לב, ומין הנימוס לא ללטוש עיניים. היא בעיני מאוד מקבילה. בעצם חברתך לא עשתה מעשה לא אתי, אלא לא מנומס. כי אם היא היתה נניח מצלמת את יומן המסעדה, שבו יש את כתב היד של המלצרית, ולוקחת את הפתק ואולי משיגה עוד מידע, כדי לערוך מחקר רציני. כבר היינו דנים במשהו יותר בתחום החדירה לתחום הפרט. אבל היא כאילו לטשה עיניים לכיוון מישהי שהגיע עם איפור מוזר - זה לא הכי מנומס. אז אני מסכים שבבירור היא לא הייתה הכי מנומסת, אבל אני לא רואה איזו עבירה חמורה.

yommi

New member
ייתכן שהבעיה היא יותר בתחום הנימוס

ופחות בתחום האתיקה, אני מודה שאני לא ממש סגור עד הסוף באבחנת הגבולות בין אתיקה לנימוס. מוסכם עלי גם שככל שהמעשה פחות אקראי ויותר דורש השקעת מאמץ כדי להשיג את האינפורמציה, כך הוא יתפרש אצלי יותר לחומרה. סה"כ באופן מעשי עצם קיומו של הדיון, גרם לכך שהעניין לא גלש מתחום הנימוס אל פעולות נוספות שהיו כבר חדירה יותר בוטה לפרטיות. ושוב תודה

hilabarak

New member
בכיף, ובכלל זה דיון שאני מקיים

לא מעט פעמים. כי אני חובב גדול של רכילות. לא רכילות מרושעת, אלא יותר בסגנון של מה שחברתך עשתה - סתם ל"שחק" עם מידע על אנשים. בעצם כמו לראות טלוויזיה בשידור חי. ברור לי שזה לא הכי מנומס, אבל אני מאמין באיזון. וזה לא נראה לי חורג מהאיזון שלי, כאדם שמאמין בחיים נורמטייבים ופרודקטיביים לחברה הסובבת אותי. בניגוד לדוגמא נניח של ניסיון להשיג דגימות יותר מסודרות מכתב היד של המלצרית, שזה בעיני כבר מוציא אותי מתחום האיזון הנורמטיבי. זה בעצם כמו לעשן 2 סיגריות ביום. לא בריא לכל הדיעות, אבל גם לא ממש משהו שיהרוג את הגוף ויוציא אותו מאיזון.

לראות או לא לראות?

זו השאלה. שמעתי על הסרט אבל בגלל שיש בכותרת שלו את המילה ערפד, אני קצת נירתע(לא בא לי על סרט ערפדים, אבל אולי אני מפספס, מה אתה אומר?) תודה לך

למעלה