שאלה או שאלותיים

פרקשיקה

New member
retreat

היי לכם,
ראיתי שהיו כאן בעבר שאלות בנושא, אך ללא מסקנות שמתאימות להקשר הנחוץ:

המילה היא retreat במובן של תקופה/אירוע שמוקדשים לתרגול אינטנסיבי של מדיטציה וכד', בדרך כלל במקום מרוחק אך לא בהכרח, לפעמים בצורה מודרכת (שאז זאת אולי סדנה) אבל לא בהכרח, לפעמים ביחידות, אבל לא בהכרח.
נחוץ לי גם תרגום ל- retreat centre שהוא המקום המשמש לפעילות הנ"ל.
במילון נראה שהניסיון הכי קרוב הוא המילה 'מִבְדד', אבל מכיוון שהאירוע יכול בהחלט להיות קבוצתי זה לא נראה לי מתאים.
מה דעתכם? אפשר לצאת למרכז מבדדים למבדד קבוצתי?
האתרים הבודהיסטיים ברשת כותבים ריטריט/ריטריטים, אבל בספר זה נראה לי קצת מוגזם.
זאת נהייתה פעילות כל כך נפוצה שקשה להאמין שעדיין לא נמצאה לה מילה משלה. אולי אני פשוט מפספסת משהו.
תודה מראש!

השימוש באנגלית

השימוש באנגלית הוא לחופשה, ואם בהקשר יש מדיטציה, מספיק לתרגם "חופשת מדיטציה" או אפילו "חופשה". אבל הביטוי ריטריט סנטר טרם פגשתי באנגלית אני מנחש שמתאים לתרגם את הביטוי "מרפאה".

Y. Welis

New member
קרוב למובן הבריטי מתחילת המאה (אנגלית הודית של היום)

סוג של מעון קיץ, שאליו בני המעמד הבינוני פלוס היו פורשים בימי הקיץ, או בכלל.
&nbsp
'משגב' במילון הישן של סילקינר...

פרקשיקה

New member
Line/path of least resistance

היי. עד כמה שידוע לי הביטוי בא מתחום החשמל, אבל בהקשר הוא משמש בהשאלה לומר שמשתמשים במוצא הקל ביותר. יש דימוי דומה בעברית?
הקשר:
The Hindu approach is to follow the line of least resistance; they say that if your natural bent is towards, say, devotion, then you should specialize in that​
תודה רבה

אין לי משהו קולע, אבל צ.ל. משהו עם מפלט, התבודדות, התבוננות

פנימה, הרהורים וכד'. אם יבוא לי משהו קליט - אעלה אותו.

בקשר לריטריט

אני ממש לא סובלת את המלה הזאת, אבל לדעתי אין לה מקבילה טובה בעברית.
בפעם האחרונה שנתקלתי בה - אני חושבת שאפילו התייעצתי כאן בפורום - הצעתי את האפשרויות הבאות:
סדנה או מפגש
סדנת מדיטציה/סדנת התבוננות/וכו'
מפגש התכנסות (במובן שנכנסים פנימה)

אף אחת מהאפשרויות האלה לא מדהימה, אבל לדעתי ברוב המקרים סדנה היא מלה מספיק כללית כדי שבהקשר היא תעבוד. יהיה נחמד אם הפורום יצליח למצוא חלופה הולמת.
בהצלחה וספרי מה החלטת, שנחכים יחד!

פרקשיקה

New member
תודה על ההשתתפות בתסכול
וכיוון למילה עברית...

בהקשר שאני צריכה את המילה זה באמת יותר סדנה מאשר בית הבראה, אבל סדנה יכולה להיות ללא מגורים, בזמן שהפרישה למקום מבודד היא אלמנט חשוב כאן. לדעתי מה שיכסה את כל השימושים שחיפשתי יהיה מילה מלשון נזירות. כי למעשה זה כמו לחיות חיי נזירות באופן זמני. העיסוק העיקרי יכול להיות מדיטציה אבל יכול להיות גם לימוד והגות או תרגול של שיטה פיזית כמו טאי צ'י או יוגה. האירוע יכול להיות קבוצתי, מודרך או ביחידות. אבל המשותף לכולם הוא התנזרות מן העולם לצורך עיסוק אינטנסיבי בפעילות רוחנית תוך קיום אורח חיים פשוט. אז אולי מנזרת (על משקל מסגרת )? "אני נוסעת לשבוע למרכז מנזרות בגליל למנזרת יוגה ומדיטציה" - איך זה נשמע?

היי

בתחושה שלי נזירות היא אבסולוטית, זה סטטוס קבוע של מי שעוסק בו. הדבר שונה בריטריט לתקופה תחומה ומוגבלת, שלאחריה חוזרים לחיים הרגילים. נזירות תחומה בזמן נשמעת לי כמו אוקסימורון, ולכן גם הייתי נמנעת משימוש בשורש נ.ז.ר.
לי דווקא המילה פרישות נשמעת מתאימה יותר. אני יכולה לחשוב על תקופה קצרה של פרישות, קשה לי לחשוב על תקופה קצרה של נזירות. הייתי מנסה לשחק עם השורש פ.ר.ש.
אגב, מה עם כיוון אחר, י.ח.ד. (התייחדות וכו'?)
&nbsp

פרקשיקה

New member
היי yourself
מפרש?

מעניין כי דווקא בבודהיזם, לפחות בזרמים מסוימים, אין בעיה בהתנזרות זמנית. זה נחשב דבר מועיל - תנאים אופטימליים - לפרקטיקה רוחנית, אבל זה לא מטרה בפני עצמה ולכן לא בהכרח מחייב לכל החיים. אבל אם זה לא מצלצל טוב לשתיכן אז זה כנראה לא הכיוון.
התייחדות נשמע לי קצת סקסי מדי. ומ- פ.ר.ש. מה נעשה? הייתי מעדיפה מילה אחת. מפרש mifrash? כמו מפגש? הבעיה היחידה היא שזה נראה כמו sail, וגם mefaresh. אבל זה אותו משקל כמו מבדד. הייתי אפילו משתמשת במפרש לריטריט קבוצתי ומבדד לריטריט יחיד. מה דעתכם? "אני נוסעת למרכז מפרשים בנגב למפרש מדיטציה בודהיסטי. אחר כך אמשיך למבדד של שבוע באחד הקרוונים שלהם".
תודה!

<i> </i>

באמת מפרשׁ הייתה המילה שעליה חשבתי. לדעתי זה המשקל הנכון כאן.

כתבי את המילה עם שׁין ימנית, ואז לא יתעוררו תהיות.
אם לא מפריע לך שמילים שונות ישמשו לריטריט יחיד לעומת רבים, אז כן, מבדד אפשרי.
מכל מקום, במופע הראשון של המילה מפרשׁ/ מבדד בספר כדאי לנקד, ולציין בסוגריים את המונח הלועזי, שהכוונה תובן.
במקומות שעלול להיווצר ספק אם מדובר במִפְרָשׁ או במְפָרֵשׁ, אפשר להוסיף ניקוד, למרות שבטח לא יהיו רבים כאלה.

פרקשיקה

New member
מקובל להמציא מלים לפי הצורך?

אני יודעת שלאקדמיה אין סמכות חוקית, אבל נראה לי קצת משונה... אם כי עדיף על ריטריט (ב-ר' גרונית).
וכן, אולי עדיף להשתמש באותה מלה לקבוצתי וליחיד. לא ברור לי באיזה הוראה 'מבדד' הוא תרגום של retreat. יכול להיות שזה המקום (כמו his lordship will spend the summer at his country retreat ) ולא הפעילות. אני לא מוצאת הגדרה עברית-עברית של זה.

למעלה