רשם בית משפט

רשם בית משפט

ההגיון הבריא אומר לי שתפקידו של רשם הוא לרשום. משהו כמו קלדנית. גיגול מהיר מעלה שרשם יכול להיות גם שופט. מה זה בדיוק רשם ומה תפקידו?

RסN

New member
סעיפים 84 עד 106 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב],

תשמ"ד-1984. התפקיד של רשם הוא לא כמו קלדן אלא יותר דומה לשופט (כמובן עם פחות סמכויות), והחלטת רשם היא החלטת בית משפט. בחוק בתי המשפט, בסעיפים 84-106, יש פירוט לגבי סמכויות הרשמים - אבל הסמכויות המלאות פזורות גם בסעיפים נוספים בחוק זה וגם בחוקים אחרים. לרשם שהוא גם שופט (כלומר, נבחר ע"י הוועדה לבחירת שופטים ומונה כדין לשופט), אם הוא מכהן כרשם בבית משפט יש לו סמכויות נוספות מעבר לסמכויות של רשם "רגיל" - אלה הן סמכויות "רשם שהוא שופט" שמוסדרות בעיקר בתקנות סדר הדין האזרחי.

רשם שהוא לא שופט

הוא בעצם על תקן פקיד משודרג? ומה ההגיון ששופט יהיה בתפקיד רשם? כלומר, ברור לי שלרשם שהוא שופט יש יותר סמכויות מלרשם שאיננו שופט. אבל שופט שאיננו רשם, ממילא יש לו את כל הסמכויות של רשם (שנבלעות במסגרת תפקידו כשופט). אם כך, מדוע שמי שמונה להיות שופט ימשיך לשאת בתואר "רשם"?

RסN

New member
הוא לא פקיד משודרג

אלא שופט משונמך. כמו שבטח ראית, הוא נותן פסקי דין (בהיעדר הגנה, מוסכמים, מחיקות הליך), נותן צווי עיקול זמניים, קובע מועדים, ממנה אפוטרופסים ועוד ועוד. אם תריצי חיפוש על המילה "רשם" בתקנות סדר הדין האזרחי תראי עשרות סמכויות שהוענקו לרשמים. שופט (מי שנבחר ומונה לשופט) יכול לכהן כרשם או לכהן כשופט, ויש לו בכל תפקיד סמכויות שונות (כמו ששופט יכול לכהן כשופט עליון או כשופט מחוזי ויהיו לו סמכויות שונות). כששופט מכהן כרשם יש לו סמכויות של רשם-שהוא-שופט ולא סמכויות של שופט. למה ממנים שופט לכהן כרשם? אני לא בדיוק יודע, אבל אני מניח שזה מסיבות פרקטיות-תקציביות בעיקר (תקני כוח אדם, אולמות וכו'), ואולי פשוט צריך בבית המשפט גם שופט-שהוא-רשם כזה שיטפל בתיקים הפשוטים ויצבור שם קצת נסיון לפני שהוא הופך ל"שופט" אמיתי. לא יודע, אלה סתם ניחושים.

למעלה