רציתם תרבות עברית?

hillelg

New member
כלומר שבדמוקרטיה

הרוב קובע, בלי קשר לאיכות. חשבי נא, מה יהיה פה עוד ארבעים שנה. [ותתחילי לפתוח את ספרי ה"שריעה", לראות את היחס לד'ימים, בני עם הספר.]

../images/Emo45.gif לגבי "מי שאין לו

כסף..." ואגב, לא רק בגלל האין-כסף, אלא בעיקר למען הילדים המסכנים, וההורים המרוטים. אפחד לא מרוויח מזה.

Idan91

New member
אחד הדברים שמטריפים אותי,

זה זלזול של אנשים באיכות הסביבה. אין כאן פגיעה כלכלית אם יתגברו על העצלנות וילכו לקבל את ההחזר.

כאילו, מה?

המחוקק חוקק את חוק הפקדון, למרות שהוא ידע שאף אחד, או "רוב האנשים", לא יחזירו את הבקבוקים, סתם כי הוא רצה להטיל על האזרחים את סיבסודו של תאגיד מיחזור מיותר, והוא בא לקראת השכבות החלשות ופתר אותם מהסבסוד הזה? נו, באמת. הרי ברור לכל בר-דעת שהפקדון נועד כדי לעודד אנשים להחזיר בקבוקים. המחוקק חשב שהחזרת הבקבוקים היא דבר חשוב למען ניקוי רשות הרבים ולמען המיחזור, שיש לו גם תועלת כלכלית וגם תועלת סביבתית. אבל משום מה, על בקבוקים גדולים אין פיקדון. למה? הדעה המקובלת בציבור (ולא ראיתי מישהו שמתנגד לזה) היא בגלל ההתנגדות של החרדים. למה התנגדו החרדים? משום שזה מייקר את הבקבוקים, והחרדים הם עניים שקונים הרבה בקבוקי שתייה. אבל למה הם לא יכולים להחזיר את זה ולקבל את הכסף חזרה? פה נכנס השיקול של הנוחות. כנראה שזה לא כל-כך נוח למשפחה מרובת ילדים לקפוץ לסופר ולהחזיר את הבקבוקים, אז זה יוצא להם "העלאה פרופר של המחירים". מי שמסתכל על זה מהצד, רואה את זה כהמשך לסוגיית שעון הקיץ, רק שבניגוד לשעון הקיץ. ששם זה היה העדפת הנוחות של החרדים מול הנוחות של החילונים והנזק הכלכלי למשק, הרי שכאן מדובר בהעדפת הנוחות של החרדים אל מול לכלוך רשות הרבים של מדינת ישראל, וזיהום כללי של כדור הארץ. בעיני זהו חילול השם, כי אדם מערבי שמסתכל על החרדים כ-"נציגי השם", מבין מכך שהם מעדיפים את נוחותם על פני ערכים חשובים של ניקיון רשות הרבים, מיחזור, ומאבק בזיהום הסביבה. לי זה נראה חמור (גם לי זה לא נוח לדאוג למיחזור), ואני עוד איכשהו קרוב לעולם החרדי (נגיד..) אז אני מתאר לעצמי שמי שרחוק עוד יותר ממני מקבל רושם גרוע יותר על הבחירות שעושים החרדים. אגב 1: הטענות של טללי על הוכוח לגבי המיחזור לא רלבנטיות לכאן. הרי הטיעון של החרדים לא היה שהמיחזור הוא לא טוב, אלא שלגביהם זה יוצא יקר מדי או לא נוח מדי. אגב 2: אנחנו מחזירים את הבקבוקים בסופר ואני לא זוכר מבטי בוז כאל תמהוני, אבל אולי כבר התרגלתי
אגב 3: היה לי עוד משהו, אבל שכחתי מהו..

אה, נזכרתי

מה היה האגב השלישי: אני רוצה להדגיש שאני לא שותף לרמיזות של זולל המישמישים לגבי הקונסיפרציה והקומבינה בין החרדים והכשרות לחברות המשקאות. בעצם בכלל לא הבנתי מה צריך לצאת לי מאחד ועוד אחד: שהחרדים לוחצים על חברות המשקאות שאם יהיה מיחזור על בקבוקים גדולים הם יסירו מהם את הכשרות? אבל זה בדיוק גם האינטרס של חברות המשקאות, אז מה העניין?

אתה לא חייב

לאמץ שום תיאורית קונספירציה. אבל תבין שמי שהטיעון של החרדים נשמע לו מצוץ מהאצבע, יילך לחפש את הסיבה במקום אחר - ואז האפשרות הראשונה שעולה היא כפי שאמרתי "אחד ועוד אחד". מה קוקה קולה תיתן בתמורה? באמת שלא חסרות אפשרויות. בכולופן בשבילך: אין לי הוכחות. זה ספקולציה. זה רק נסיבתי. או קיי?

אבל עדיין לא הבנתי

מהו ה-"אחד ועוד אחד"? אני לא מבקש הוכחות, רק להבין מה לדעתך האינטרסים של כל צד, ולפי זה, מה הקומבינה. אם אני מבין נכון, הקומבינה היא שהדתיים יתנו לחברות המשקאות הכשר רק אם הם יקבלו משהו בתמורה. אבל פטור מהפקדון על בקבוקים גדולים הוא לא משהו שחברות המשקאות יכולות לתת להם, אלא משהו שגם הן רוצות, אבל הממשלה מחליטה. הן יכולות להפעיל לחץ, אבל הן לא יעשו את זה בשביל ההכשר של הדתיים, אלא בשביל האינטרס שלהן עצמן. אז מה שהם יתנו לדתיים תמורת ההכשר הוא משהו אחר, נגיד הנחה למשפחות ברוכות ילדים. אבל אז זה ממש לא נוגע לדיון שלנו על חוק הפיקדון. ~לא הבנתי~

hillelg

New member
זה כמו שתגיד

שמי שמתנגד ל"גזירות הכלכליות" של משרד האוצר, יוצר לעצמו תדמית של מפונק, שלא מוכן לתרום כמה שקלים מהמשכורת של השכבות העניות, כדי שתהיה יותר תעסוקה. כלומר, עמיר פרץ, לו היה דתי, היה מחלל השם גדול, מכיון שהוא מעדיף את הנוחות של מי שהוא מייצג (עוד מאה שקלים למשכורת), על פני האידיאל שרבים יותר יעבדו. ועל זה אמר הכתוב: "נו, באמת".

הלל, אתה ממש לא צודק.

אין כאן עניין של דרישת השקעה של כסף מצד השותים משקאות אלה או אחרים (למרות שעם כל הכבוד לסופר דריק, הוא עדיין יותר יקר ממים, אבל זו כבר סוגיה אחרת). מדובר על דרישה מקהל הצרכנים של מוצר מסויים להחזיר את האריזה כדי שזו תוכל להימוחזר. מה לעשות שאי אפשר לסמוך על יושרם של הצרכנים ונאלצים לעשות זאת באמצעות "פקדון"? אם כן, לוקחים מהאנשים פיקדון, כדי לודא שהם יחזירו את מה שהם צריכים להחזיר. איפה לקחו מהם כסף? מי שמחליט שהוא רוצה לתרום כסף למשרד לאיכות הסביבה באמצעות אי החזרת הבקבוקים וע"י כך הפיכת הפיקדון למס, שיהיה לו לבריאות. אי שפשר להכניס את הענין הזה תחת הכותרת "מס".

Idan91

New member
אויש, באמת!

הלל, יש כאן שני נושאים: עצלנות מול שמירה על איכות הסביבה. אני מבינה שיש אנשים שבוחרים בעצלנות, אבל חבל.

hillelg

New member
יש פה עניין של

'לוחמנות למען איכות הסביבה', ניסיון לחנך אנשים דרך הכיס שלהם, גם אם זה יפגע בהם בהתחלה, לעומת אנשים שלא הכי מזיז להם הר-הזבל בחיריה. וואו. אז הם לא לוחמנים כמוך. אז יש להם דברים אחרים בראש. מעורר חלחלה. אמרתי כבר, אם באמת חשוב לך נושא המיחזור, למה שלא תשלמי את דמי הפיקדון האלה בתור גמול לממחזרים, גם בלי להעלות את המחיר? אלא מה - אין כסף. אז בשביל הערך העליון של מיחזור, את מוכנה לפגוע באנשים באופן ממשי, על מנת שהם ילכו בדרכך. זכותך. אבל זכותם של האנשים שפחות אכפת להם ממך, ויותר אכפת להם מהפרנסה של שכבות-המצוקה, להתנגד לך. ואבהיר שוב: דבריי אינם מביעים בהכרח את דעתי בעד או נגד חוק פלוני או אלמוני. למעשה, אני לא ממש מבין בזה, ולכן אין לי דעה נחרצת לצד זה או אחר. מרגיז אותי אבל שהופכים כל התנגדות של מגזר סקטוריאלי כלשהו למיזם אידיאליסטי שעלול לפגוע בו, ל'חילול השם' או דברים דומים. חבר'ה, איך אומרים, זה דמוקרטיה פה? אז מותר גם לא להסכים למהלכי מיחזור כאלו אחרים. ביג דיל.

Idan91

New member
אבל הלל,

השמירה על איכות הסביבה מתחילה במודעות. אכן, מתעוררת (בי) חלחלה שאנשים מרשים לעצמם לזלזל בזה. העניין הוא שאין כאן פגיעה כלכלית מול איכות הסביבה (בניגוד להמוני מקרים אחרים) - יש כאן עצלנות מול פגיעה באיכות הסביבה, הרי ברור שאם הם יחיזרו את הבקבוקים, הם יקבלו את כספי הפיקדון.

hillelg

New member
או כמו שאמר ביבי: 'לכו לעבוד!'

כשדיבר נגד העצלנות של העובדים, שלא מוכנים לקחת כל עבודה.

Idan91

New member
הלל, אין שום קשר...

בלי דמגוגיה. ברור ש"לכו לעבוד" לא תמיד אפשרי, כי הרבה פעמים לא מוצאים עבודה (או עבודה שמאפשרת קיום או עבודה שמאפשרת חיי משפחה או וואטאבר). לעומת זאת - ללכת להחזיר בקבוקים לסופר - מה הבעיה?! הרי במילא הם פוקדים את הסופר ועורכים בו קניות.. בדיוק כמו שמהסופר הם סוחבים בקבוקים מלאים, הם יכולים לסחוב בקבוקים ריקים עד אליו.

למעלה