קשר סיבתי עובדתי

osher87

New member
קשר סיבתי עובדתי

שלום לכולם רציתי לשתף אותכם בשאלה הקשורה לקשר סיבתי עובדתי בדיני הנזיקין מדובר באדם שעבד שלוש שנים במקום עבודה X ולאחר מכן עבד במשך שלוש שנים נוספות במקום עבודה Y . בשני מקומות העבודה הוא נחשף לכמויות גדולות של אסבסט כתוצאה מרשלנותם של מעבידיו. 20 שנה(הסרטן מאופיין בתקופת חביון ארוכה מתגלה רק לאחר שנים רבות) לאחר מכן התגלה אצלו סרטן נדיר שהוכח מעבר לכל ספק כי אסבסט הוא הגורם היחידי שעלול לגרום לסוג כזה של סרטן. הבעיה שהוא אינו יכול להוכיח אם הנזק נגרם כתוצאה מהחשפותו במקום הראשון השני או שניהם גם יחד ברור שמבחן האלמלא הקלאסי אינו תופס כאן השאלה היא כיצד ניתן להתמודד עם סוג כזה של בעיה האם לפנינו מקרה של גרם נזק בעוולה כאשר זהות המעוול אינה ידועה או שמא גרם נזק בעוולה כשלא ידוע איזה חלק מהנזק נגרם עלי ידי איזה מהמעוולים פתרון אחד מצאתי במאמרו של אריאל פורת "דוקטרינת הנזק הראייתי" שם הוא מציע ראש נזק חדש לפיו יחויבו המעבידים על הנזק הראייתי שרשלנותם הסבה לניזוק . אילו עוד פתרונות אפשר להציע? תודה !!

arimpal

New member
תשובה

ישנם כמה מקרים בעייתים שקש"ס סיבתי עובדתי. ביניהם ישנו מקרה שנקרא: מקרה גורמים מצטברים - מקרה שבלי הנזק של אחד הנזק בכל מקרה היה נגרם ע"י אחר. ישנו פס"ד שנקרא בדריאן (ע"פ 418/77), שמדבר על כך והפתרון הוא מבחן החשת המוות - אם כל אחד מהגורמים החיש את המוות במשהו = כל אחד מהם גרם למוות. ואז ניתן להמשיך לבחינת קש"ס משפטי על כל אחד מהם.

osher87

New member
תודה אבל...

האם אני יכול לאמר בוודאות במקרה הזה שללוא הנזק שלא האחד בכל מקרה היה נגרם הנזק של האחר??? יש אפרות שהנזק הואת וצאה של הצטרפות של שני המעוולים יחד ואם הוא היה עובד אצל אחד מהם יש אםשרות שהוא לא היה חולה

arimpal

New member
אלו טיעונים שונים

אני לא יודעת בדיוק למה את צריך את זה, אם זה לעבודה אז ניתן להעלות טיעון לכאן וטיעון נגדי.

אמיר פז7

New member
יש פס"ד בנושא

ע"א 7375/02 בי"ח כרמל חיפה ואח' נ' מלול ואח' וערעור שכנגד, תק-על 2005(1) 4239 (2005). נראה לי אולי שגם היה דיון נוסף(אני לא בטוח) זה פשוט המראה מקום היחידי שמצאתי. אגב ישנה פה לכאורה סיטואציה של "בליעת נזק" לפי דוק' הנזק הראייתי של פורת ושטיין כמו שאמרת. מה שנוצר כאן הוא מצב שנקרא "סיבתיות עמומה" בו לא יודעים מי הוא המעוול הקונקרטי ומי הוא הגורם שאכן עוול כלפי הניזוק. למי שהזכיר את פס"ד ברדריאן המצב דומה באופן כללי אך העובדות הספציפיות שלו לא תואמות את המקרה. שכן בברדריאן הקורבן נדקר ע"י שני בני אדם בו זמנית ובמקרה שלפנינו מדובר על נזק כתוצאה מפעילות עוולתית מתמשכת המשתרעת על פני שתי תקופות. מקווה שעזרתי המשך שבת נעימה

למעלה