תודה - ומחשבה מהירהורי ליבי
המילה "פרימיטיבי" מטרידה אותי. בדקתי בכמה מילונים וזה רק חיזק את הרגשתי שזו לא מילה חיובית. במילון אוקספורד [אנגלי-אנגלי-עברי] התרגום לעברית אומר: קדמון, נחשל, פרמיטיבי. מה לעשות זו מילה עם משמעות שיפוטית ולא חיובית. אם הפנמתי דבר אחד בשנה שבה חיממתי כיסא בחוג לאנתרופולוגיה באוני' העברית, זה לא להיות שיפוטית לגבי תרבויות אלא צופה (Observer). נכון שמבחינה טכנולוגית הודו בהרבה מקרים היא בפיגור אחר רוב העולם אבל כשמסתכלים מתחת לפני השטח, בנושאים רוחניים למשל, ההודים הבינו לפני 3,000 שנה דברים שבעולם המערבי בקושי התחלנו להבין. כשאת מסתכלת על הודו בימינו, העובדה שזו מדינה דמוקרטית, זה ממש דבר מדהים. עם כמויות האנשים האדירות והשונות בתרבותית העצומה בין העמים השונים שם, הם עדיין מדינה דמוקרטית במובן האמיתי של המילה. יש שם המון בעיות, זה נכון. מעמדות, מעמד הנשים, בעיות עם המוסלמים בצפון ועוד... אבל - תחשבי על ישראל. קצת פחות משבעה מיליון אנשים ארבעה-חמישה עמים (תלוי מי סופר) הדומים אחד לשני הרבה יותר מהעמים השונים בהודו - ואיזה בלגן. אני ממש לא חושבת שאם ישראל היתה עם מיליארד תושבים מעשרות עמים שונים אז היינו נראים יותר טוב מהודו. למען האמת אני חושבת שהיינו נראים הרבה יותר גרוע. אז בקיצור - שוני תרבותי הוא שוני, הוא לא חייב להיות מדורג בצורה שיפוטית-היררכית.