קצת על דוח העוני

קצת על דוח העוני

האמת, חשבתי שדוח העוני הזה כבר יצביע על ירידה במספר העניים וחלקית טעיתי בההערכה שלי. עם זאת, בניגוד לתקשורת הפופוליסטית והשטחית שלנו, דוח העוני הזה, כמו הקודם, בהחלט חיובי. ראשית, וזה בכלל מדהים אותי איך לא ציינו את זה, למעשה אין גידול, שהוא מובהק סטטיסטי, במספר המשפחות העניות כאשר מתחשבים בשיעור גידול האוכלוסיה, אני מצטט מהדוח: "שיעור המשפחות שהכנסתן הפנויה נפלה מקו העוני ב 2005- עלה מ 20.3%- ל 20.6%- . עלייה קלה זו, שאינה מובהקת סטטיסטית, מבטאת יציבות. המשמעות היא שהמספר המוחלט של המשפחות העניות עלה פחות או יותר בשיעור גידול אוכלוסיית המשפחות בישראל". לזה צריך להוסיף, כמובן, את המשך התזוזה של קו העוני כלפי "מעלה" בשיעור ראלי של 3.7%, כלומר אם שמרנו פחות או יותר על יציבות במספר המשפחות העניות, המשמעות היא שמצבם האבסולוטי בסה"כ השתפר. המשמעות של עליה בקו העוני היא כי מצבו של עני היום, יותר טוב ממצבו של העני אתמול וזה מה שחשוב בסופו של דבר. חשוב בהרבה מזה הם הנתונים המדהימים הבאים, ואני מצטט: "ב 2005- נמשכה העלייה ברמת החיים של המשפחות בישראל. ההכנסה הפנויה לנפש תקנית – המשמשת מדד לרמת החיים – עלתה ריאלית בין שתי תקופות הסקר בכ 4%" ועכשיו ה"בומבה" הגדולה לכל הדמגוגים הצווחנים על "צמיחה לעשירים": "ב 2005- עלתה רמת החיים הכללית – במונחי הכנסה פנויה לנפש תקנית – ב 3.9%- , ריאלית. העלייה בהכנסה הפנויה אפיינה את מרבית העשירונים, אך בייחוד את העשירון התחתון והעליון. הכנסת העשירון התחתון עלתה בכ 5%- וזו של העשירון העליון עלתה בשיעור הגבוה ביותר, כ 7%- . הכנסת שאר העשירונים עלתה בשיעורים הנעים מ 0.5%- בעשירון השני ל 3.6%- בעשירון התשיעי". כלומר, דמגוגים יקרים, מסתבר שרמת החיים של העשירון התחתון, שימו לב, עלתה ב 5%! אני מקווה שהשטויות על הצמיחה שלא מגיעה לעניים תתחיל סוף סוף להיעלם. בכל מקרה, המגמה החיובית של צמצום בפערים ברוטו (הכנסה כלכלית) נמשכה גם בשנה זו והיא מסמלת על כך שדוח העוני הבא יהיה משופר עוד יותר. אני מצטט את החלק הרלוונטי: "ההתרחבות הנוספת בפערי ההכנסה הפנויה עומדת בניגוד ליציבות שנצפתה בפערי ההכנסה הכלכלית, והיא מוסברת בשחיקה הנוספת בקצבות הביטוח הלאומי וברפורמה במס הכנסה. ב 2005- לא חל שינוי בחלקו של כל עשירון בסך ההכנסה הכלכלית ומדד ג'יני להתחלקות ההכנסה הכלכלית ירד קלות (ב 0.2%- ). ההכנסה הכלכלית גדלה אומנם בשני העשירונים הנמוכים בשיעור גבוה יותר מהממוצע הכללי, אך רמתה נותרה נמוכה מאוד". כלומר, אנחנו רואים שהקיצוץ בקצבאות (בעיקר קצבאות הילדים) "כאב" מאוד וגרם לירידה דרסטית בהכנסות של העשירונים הנמוכים (בעיקר ערבים וחרדים מרובי ילדים) מתשלומי ההעברה, אך במקביל גרם להם לצאת לעבודה (גם שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה וגם האבטלה ירדה), להגדיל את הכנסתם מזיעת אפם, ובסופו של דבר גרם לשיפור משמעותי ברמת החיים שלהם. הגידול במספרים האבסולוטים, שהיה בהחלט מובהק סטטיסטית, הוא תוצאה בלעדית של המשך הקיצוץ בקצבאות הילדים והמשך המגמות הדמוגרפיות של התרבות החרדים והערבים. כל משפחה "ברוכות" ילדים נוספת שנוצרת גורמת לגידול במספר הילדים העניים, אין מה לעשות. אם משקלן של "ברוכות" הילדים יגדל, גם אם סה"כ המשפחות העניות לא ישתנה, המספר של האנשים העניים יגדל. לא סתם, פעם אחר פעם, רואים שהמשפחות "ברוכות" הילדים, הן האחראיות העיקריות לעוני. דרך אגב, מספר המשפחות העניות עם 2 מפרנסים ירד קצת והוא עומד היום על 3.1%, ללמדנו כי כל פעם ששני בני הזוג יוצאים לעבודה, העוני כמעט ונעלם ולפני שתתחילו לקשקש על אין עבודה, שימו לב למספר המשרות החדשות (כן, גם מלאות, לא רק חלקיות) שנוצרו. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה הגיע היום לרמת שיא של 55.9% בעוד שהאבטלה כבר לא ברמות הדו-ספרתיות שהורגלנו אליה, כלומר אכן אנשים חזרו למעגל העבודה, חלק מהמובטלים מצאו עבודה וראינו שהתוצאה היא עליה יפה ברמת החיים, כן, גם של העשירון התחתון ולמרות הקיצוץ בקצבאות. סיכומו של דבר, דוח העוני הזה בהחלט אינו שלילי כמו שהתקשורת הרדודה והפופוליסטית ניסתה לצייר אותו, ונותן תקווה לשיפור נוסף בעתיד. מסתבר שהצמיחה חילחלה גם חילחלה גם לשכבות החלשות ולמעשה שתי הקבוצות העיקריות שנפגעו הן החרדים והערבים שהתרגלו להשריץ ילדים כאמצעי פרנסה. אני מקווה שהתחזית שלי להתחלת הירידה במספר העניים תתגשם כבר בדוח הבא. הייתי נותן בערך 80% סיכוי על כך שדוח העוני הבא יצביע על ירידה ראלית במספר המשפחות העניות. לגבי סה"כ מספר העניים, קשה לדעת עם המגמות הדמוגרפיות של החרדים והערבים.

vinney

Well-known member
איתי, באמת, אתה עושה את עצמך

טיפש? הרי הדמגוגים (גם מהימין וגם מהשמאל) דורשים שהממשלה הזאת תתפטר כי היא נכשלה, בגלל הדוח הזה שבכלל מתייחס לשנה שעברה, ראש ממשלה, שר אוצר וקואליציה אחרים בתכלית. או אלי ישי שפותח את הפה פתאום כשהוא רואה את דוח העוני, לא אמר מילה (לפחות לא ראיתי אותו אומר מילה) על שום הזנחה של מילואימניקים ותושבי הצפון בחודשים בהם הוא דווקא כן היה בממשלה וכן היה אמור לעשות משהו בנידון, במיוחד שזה בדיוק תפקידו (שר התמ"ת, לא? תעשיה, מסחר, תשתיות). יולי תמיר ה"חברתית" מציע לקצץ חינוך לאלה שיש, במקום לשפר חינוך לאלה שאין, והחרדים, שמככבים בדוח העוני, עוד מתעצבנים כשמפסיקים לממן מפעלי ייצור עניים שלהם (הצד הטוב שבדמגוגיה של תמיר). מה קרה לך? את מי מעניינות העובדות???

זה חוב ישן שלי

זה הדוח השלישי או הרביעי שאני מגיב לגביו. כאשר פורסם הדוח הקודם הערכתי כי בדוח הזה כבר נראה את היפוך המגמה, טעיתי קלות בההערכה שלי אז ציינתי זאת והתייחסתי בכל זאת למה שנכתב בו.

vinney

Well-known member
../images/Emo13.gif

בתקווה שבדוח הבא תהיה צודק (אלא אם כן הממשלה הזאת תהרוס הכל...)

הדוח הבא עדיין יהיה לגבי העבר

אין ספק שהפסקת הקיצוץ בקצבאות הילדים ואפילו הגדלתן קמעה תשפר בטווח הקצר את מצב העניים. הבעיה העיקרית שבטווח הבינוני והארוך יגרם להם נזק גדול יותר. יש קורלציה ברורה ויפה בין גודל הקצבאות לבין היקף העוני. ככל ששילמו יותר קצבאות כך בטווח הקצר המצב השתפר אך בטווח הבינוני המצב הורע, ואז ע"מ לתקן את המצב הרע, הגדילו עוד את הקצבאות. ההגדלה הנוספת שוב תיקנה מעט, ולאחר מספר שנים שוב הגיע התשלום, הפעם בריבית דריבית. בסופו של דבר הגענו למצב של כמעט קריסה פיננסית (2002) ואז בוצע ניתוח כואב מאוד אשר שיפר את המצב. הנקודה המהותית, ודיברתי עליה הרבה, זה הפערים ברוטו (לפני מיסים ותשלומי ההעברה) ולא הפערים נטו (לאחר מיסים ותשלומי ההעברה). כאשר הפערים ברוטו מתרחבים, הדרך היחידה לשמור על הפערים נטו היא להגדיל מיסוי ולהגדיל קצבאות, אבל אם אנחנו נמצאים במגמה של פערים ברוטו מתרחבים, יש צורך לעשות את זה ללא הרף, עד לרגע שזה כבר בלתי אפשרי ואז מתבצעת הקריסה. אם, לעומת זאת, הפערים ברוטו מתכווצים, אזי גם אם יש גידול בפערים נטו (שנגרם בגלל הורדת מיסים ו/או קיצוץ בקצבאות) בסופו של דבר הם יהיו חייבים להתחיל להתכווץ גם הם. זה כל כך פשוט וזה כל כך עצוב שהדמגוגים והצווחנים לא מצליחים להבין את זה. בדוח העוני הזה, והקודם והקודם קודם, הפערים ברוטו באופן סיסטמטי התכווצו, דבר שמלמד שבעתיד גם הפערים נטו בהכרח יתכווצו להם.

vinney

Well-known member
כשהעתיד הזה יגיע אבל

הדמגוגים יקחו את כל הקרדיט ויגידו שזה בגלל הקצבאות שהם הגדילו חודשיים לפני
כמה מצחיק, ככה עצוב, בעצם...

יש לי חדשות בשבילך:

אם לא יגדילו את הקצבאות האלה שעינך כל כך צרה בהן, אני מבטיח לך שהעתיד הזה לא יגיע. ואז כבר לא משנה מי יקח את הקרדיט, כי אף אחד לא סופר לוזרים...

טשאפק

New member
קיצבאות הילדים על ילדים שנולדו

אחרי 1 ליוני 2003 לא השתנו באופן משמעותי מרמתן לאחר הקיצוץ הראשוני, ועומדות כיום על 148 ש"ח לכל ילד. כמו כן הוכנסה קיצבה של 104 ש"ח לילד השלישי והרביעי בלבד למקבלי הבטחת הכנסה בלבד, עניין מינורי.

למה שיהיה היפוך מגמה?

מה הקשר בין צמיחה כלכלית ובין עלייה ברמת החיים לדו"ח העוני? הרי גם אם שכרם של כל אזרחי המדינה יעלה פי 10(במונחי כח קניה) , עדיין יתקבלו אותם נתונים של עוני. נתוני העוני לא קשורים בשום צורה למצב הכלכלי ולכן אין לכם מה לחפש שום שינויי מגמה.

אם המגמות ימשיכו יהיה היפוך מגמה

בעקרון אתה צודק מאחר והעוני הוא יחסי, אבל כאן נכנסת השאלה של הכנסה כלכלית (הכנסה ברוטו, קרי לפני מיסים ותשלומי העברה) והכנסה פנויה (הכנסה נטו, קרי לאחר מיסים ותשלומי ההעברה). ברגע שהפער בהכנסה הכלכלית במגמת התרחבות, זה אומר שע"מ לשמור על אותו שיעור עניים נטו, צריך להגדיל את המיסים (שמוטלים בכל מקרה רק על לא עניים) או להגדיל את תשלומי ההעברה, אבל אם אנחנו בתוואי שכזה, ההגדלה צריכה להיות עקבית עד לנקודה שהיא תהיה בלתי אפשרית מבחינה תקציבית. לעומת זאת, ברגע שהפער בהכנסה הכלכלית במגמת התכווצות, זה אומר שבסופו של דבר, גם אם יבוטלו כל תשלומי ההעברה וכל המיסים, נגיע למצב שבו מספר העניים (שהוא יחסי) בהכרח יקטן. מאחר ואני רואה שהמגמה של צמצום הפער בהכנסה כלכלית נמשכת בצורה עקבית כבר כמה דוחות ברציפות ומאחר ואנחנו רואים שקצב הגידול שמספר המשפחות העניות הואט ולמעשה בדוח הנוכחי אף אופס או כמעט אופס, המסקנה המתבקשת מכך היא שבדוח הבא (שגם הוא לא יכלול עדיין את מעשיי הממשלה החדשה) אנחנו נראה את היפוך מגמה. מעט פיספסתי בתחזית שלי לגבי המועד להיפוך המגמה, אבל אני דיי משוכנע שבדוח הבא מספר המשפחות העניות יקטן.

והמשמעות של זה היא?

טוב נתחיל בזה שאני מקוה שאתה מודע לסתירה הפנימית בכותרת שלך. אם המגמות ימשיכו אז לא יהיה היפוך מגמה אלא הגידול במספר המשפחות העניות ימשיך לרדת עד שהוא יהפוך לשלילי (ז"א , ירידה במספר המשפחות העניות). לא משנה, זו סתם קטנוניות שלי. לעצם העניין - אין שום קשר בין דו"ח העוני לבין עוני. בגדול, אם נגיע למצב שבו מי שמרוויח את המשכורת החציונית יוכל לרכוש לעצמו פרארי, אז מי שיוכל לרכוש רק BMW סידרה 7 יחשב לעני. אני מציע לך לקרוא את הטור של עידן רודקין בנושא, שהוא דרך אגב חבר שינוי (או לפחות היה עד לפני מספר חודשים) בלינק הזה : http://www.nrg.co.il/online/1/ART/969/280.html מה שאני רוצה להגיד זה שאולי אתה צודק שיהיה קיטון ואולי אתה טועה ותהיה עלייה, כך או כך, אין לכך שום משמעות. ייתכן מאוד למשל שדווקא כתוצאה ממיתון כלכלי כבד, השכר החציוני במשק ירד ואיתו גם כמות העניים תרד באופן דרסטי, למרות שמצבם האובייקטיבי של העניים התדרדר משמעותית. כך שלא ניתן להקיש בין מצבו ואיתנותו של המשק בכלל ועל מצבם של השכבות החלשות בפרט מתוך הדו"ח המגוחך הזה. ולכן כל דיון בנושא הזה מיותר. ישנם גורמים אינטרסנטיים שפסטיבל העוני הזה משרת את מטרותיהם ולכן הדו"ח הזה מתפרסם. אין לו כל ערך מעבר לכך. אם זה מה שעושה להם טוב, אז שיהנו. העיקר שמי שצריך להחליט יודע את האמת.

../images/Emo13.gif

כמובן שמה שחשוב זה מה שקרה לרמת החיים. כפי ששמת לב זה הדבר העיקרי שציינתי... קרי שרמת החיים של העשירון התחתון עלתה ב 5% ושקו העוני זז למעלה בכמעט 4% (הכל ראלי). לגבי ההערה שלך, אתה לא באמת צודק. אני לא רואה שום סיבה להגדיר את המגמה כנגזרת שניה דווקא.

וזה אכן הנתון החשוב

אלא ששים לב שלנתון הזה (העלייה ברמת החיים של השכבות החלשות) כמעט ולא היתה כל התייחסות בתקשורת. ההתייחסות היתה כמעט אך ורק ל"מספר העניים" שנמצאו לפי השיטה המעוותת הזאת. ואם הניסוח "אם המגמות ימשיכו יהיה היפוך מגמה" נשמע לך הגיוני, אז כנראה שבאמת נועדת להיות עורך דין ועתיד גדול מובטח לך בתחום.

אתה יודע מה...

הלוואי שהעניים בישראל יוכלו לרכוש לעצמם רק BMW סידרה 7 , אני אסתפק בכך שהם יוכלו לרכוש לעצמם אוכל ומצרכי בסיס, לפני שאתה כבר מעניק להם רק BMW סידרה 7.

העוני הוא יחסי רק בעיני אנשים כמוך

לא בעיני אלה שנאלצים לעבור אותו על בשרם. רק בן אדם שלא ידע עוני מימיו והכל הוגש לו לפה בכפית זהב, יכול לקבוע קביעה טפשית שכזאת שהעוני יחסי. תאמין לי שהוא יהיה הכל חוץ מיחסי מתי שלא יהיה לך מה לאכול והדבר היחיד שיעסיק אותך זה איך לעזאזל אתה גומר את החודש...

אבל זה בדיוק מה שאנחנו אומרים!

שהעוני לא צריך להמדד בצורה יחסית אלא בצורה אובייקטיבית. כנראה שלא הבנת כלום. הנתונים של מדד העוני לא שווים כלום משום שהם מודדים הכנסה יחסית ולא עוני. קו העוני אומר שמי שמרוויח פחות חצי מהשכר החציוני הוא עני, בלי קשר לתנאי המחיה האובייקטיבית שלו. מי שאין לו מה לאכול הוא כמובן עני, אבל זה לא מה שדו"ח העוני מראה. אם תבדוק כמה עניים יש באמת תגלה שמספרם הוא אחוזים בודדים מהנתונים המגוחכים המתפרסמים.

תעשה לי טובה, אחוזים בודדים זה רק

העשירים. העניים לצערי הם מזמן כבר לא אחוזים בודדים. האחוזים הבודדים היחידים במדינה הזאת הם העשירים. 2 אחוזים ששולטים ב98 אחוז מהאוכלוסייה וב80 אחוז מההון של המדינה. ואחרי זה כולם מתפלאים שאין כסף... ברור שאין כסף אם זו החלוקה במדינה הזאת.

vinney

Well-known member
אפשר לדעת מאיפה המידע?

על מה (חוץ מהדמיון החולני שלך) אתה מסתמך כשאתה כותב את הדברים שאתה כותב?

למעלה