נראה לי שלקבוע שהתרומה שלי מזיקה
זאת אמירה גורפת שנאמרת בלי להרהר במה שמתרחש בשטח. לדעתי כל עוד אני עושה את זה בדרך מסויימת (שאני בוחרת בה), התועלת בהחלט עולה על הנזק. הנה דוגמא: לפני כמה חודשים הרמתי טלפון לצער בעלי חיים ואמרתי שאני רוצה לתרום שקי אוכל בסכום מסויים. מי שענה לי הפנה אותי לסניף מסויים שלדבריו זקוק לזה במיוחד, התקשרתי לאותו סניף וביררתי איזה אוכל לכלבים וחתולים הם מעוניינים שאקנה (והם ענו לי נוטרה-נאגטס. בדיעבד, אני מקווה שזה לא הזיק לחיות שם), הם נתנו לי גם שם של חנות מזון שרגילה לעבוד איתם ונותנת להם תנאים, התקשרתי לחנות הזאת וקניתי "בוחטה" של שקים בסכום שהקצבתי לעצמי לזה, וסידרתי עם החנות את משלוח השקים לצב"ח. כשהתקשרתי לסניף של צב"ח לוודא שהשקים הגיעו ושהגיעה כל הכמות שהזמנתי, הם אמרו לי שבזכות האוכל הזה הם יוכלו להחזיק את המקום עוד חודש (לדבריהם הם נמצאו בחוסר-ודאות ובעיצומו של חיפוש מקורות מימון והתעורר חשש רציני שיצטרכו לסגור את הסניף). עכשיו, גם אם נביא בחשבון את האפשרות שהדברים שאמרו לי בנוגע לחיפושי המימון וסגירת הסניף היו מוגזמים, עדיין אני מאמינה ש-א': הסיכויים שתרומת שקי מזון לכלבים וחתולים תלך בסוף למימון הרגלי השתייה או התפנוקים של מישהו הוא קלוש עד אפסי; ב' כלבים וחתולים הם לא אוכלוסיה שאפשר "לתת לה חכה" וללמד אותה להסתדר בלי שקי האוכל; ג' אנשי צב"ח ועמותות בע"ח אחרות הם שדולנים טובים שמשיגים הישגים לא-רעים בהתחשב בעדיפות הנמוכה שעניינם מקבל בציבור, ואם הם אומרים שמצבם לא קל ושהתרומה עזרה משמעותית - אני מאמינה להם. דוגמא נוספת: גם לפני כמה חודשים, היינו אני ובן-זוגי עם התינוק בבית חולים, במיון ילדים. היה ערב שבת, כשיצאנו לשם ארזנו בבהילות דברים לתינוק ולא ידענו שנצטרך להישאר במיון כל הלילה (פעם ראשונה במיון עם תינוק...) ובשתיים בלילה הופיעו חרדים מעמותה כלשהי וחילקו סנדוויצ'ים חינם לאנשים שחיכו במיון. עכשיו, בערב שבת בשתיים בלילה במיון תל השומר אין שום אפשרות לקנות אוכל, ואנשים ודאי יצאו בבהילות אחה"צ מהבית עם ילד חולה ולא לקחו אוכל ונשארו בבית החולים כל הלילה כשאפילו מכונת הסנדוויצ'ים לא עבדה. שלא לדבר על המתח שנלווה לשהות עם ילד במיון. לכן התרומה של אותם אנשים (שראיתי שהסתובבו גם במחלקת ילדים אונקולוגית הסמוכה) הייתה מאוד במקום; וזה היה ערב יום שישי רגיל, זה לא היה פסח שאז יש פעילות צדקה עניפה, וזה לא היה חנוכה, מתי כל העולם ואשתו שולחים סופגניות לילדים בבתי חולים. אז התורמים יכלו כמובן להימנע מלהכין את הסנדוויצ'ים, ולומר "לא כדאי לנו לתרום כי האינטרס של החולים והמבקרים הוא שבית החולים יתחיל לדאוג לשירות הזה בעצמו". לדעתי, עצם העובדה שההורים רואים שרק דרך עמותה פרטית שהזדמנה למקום הם יכולים להשיג אוכל בבית החולים, כבר מלמדת את האנשים לדעת טוב מאוד שהמדינה/בית החולים לא דאגו להם לזה. חלוקת הסנדוויצ'ים ההיא לא הזיקה לאף אחד ולא פגעה בחברה. היא רק הקלה קצת את השהות של הורים וילדים שנקלעו שלא בטובתם לבית החולים בערב שבת רגיל. העמותה ההיא זוכה אצלי לנקודות זכות לא מעטות. לגבי תרומה ללב"י, אם זה בסדר או לא: כל אחד לפי מה שנראה לו חשוב. אני אישית חושבת שלצה"ל יש לובי ומשאבים סבירים בהחלט ואני מעדיפה לתרום לארגונים אחרים שאין להם לובי ופרסום כאלה. את השירותרום הבאתי כדוגמא לאירוע שניתן לראותו בדרך שאתה רואה - המדינה עצמה משנוררת מאזרחים כסף נוסף בנוסף למסים שהם משלמים. אני יכולה להבין את ההתקוממות שלך במקרה הזה. הנקודה שלי הייתה שטיעון "המדינה חולבת אותך" לא מחזיק מים כשמדובר בעמותות שלא שייכות למדינה ושאין להן אפשרות להשתלט על שידורי כלי התקשורת. אגב, אני לא מתיימרת להיות תורמת המאה. ברור לי שיש תורמים הרבה יותר גדולים ממני, בטוח גם בפורומי תפוז - ואני מעריכה אותם, ולא חושבת שמעשיהם גורמים נזק לאינטרס של החברה. גם הערך של נדיבות אישית חשוב שיישמר בחברה, לא רק הערך של מדינת הסעד.