שיהיה בהצלחה. ההכנות לפני ולוחות זמנים
גם אני בהדסה ועושה הכל מכיסי.
הכנה- בוסמת או האחיות יתנו לך רשימת בדיקות להשלים.
עושים בדיקות לך ולבן זוגך.
לך-
עושים בדיקות דם שונות לראות שאת בריאה ותוכלי לסחוב הריון, ספירה כללית, בדיקות כבד כליה וכל השאר, בדיקת סיכוני סכרת, לחץ דם ומחלות שונות.
בודקים שהסביבה לעובר תהיה טובה, שאין חיידקים באזור (מחלות מין פעילות שונות, תרבית שתן וכו).
עושים בדיקות שקשורות להערכה איך ישפיעו עליך ההורמונים שיתנו, אם את בקבוצת סיכון לתופעות לוואי, למשל ממוגרגמה ואולטרא סאונד שד לראות שאין בחזה משהו שההורמונים עשוים להגביר. עוד נושא הוא קרישיות הדם, כי ההורמונים שנותנים בטיפול הם לא בלי סיכונים לכשעצמם, אז רוצים לראות מאיזה נקודה מתחילים. יש נשים שהורמונים אלה יכולים לייצר קרישי דם, ביחוד למי שיש כבר נטייה. (אבל לא לקרוא את מה שכתבתי כמו שהיפוכונדר קורא ספר רפואה
אם את כמוני, כבר בחלק העליון הגבוה של שנות ה-40 אז מוסיפים בדיקות לב ומאמצים, ובדיקות יותר מעמיקות של סוכר, כדי לוודא שאינך בתחום של סיכונים נוספים.
אם יש "עבר" בטיפולי פוריות או בעיות גניקולוגיות שונות, כמו מיומות/פוליפים וכו, אז יש שרוצים גם היסטרוסקופיה וצילומי רחם (פנימיים, שמראים בצורת ברורה יותר מאשר אולטרא סאונד, את מבנה הרחם).
אבל אני לא עשיתי בכלל צלומים אלה, ואם באולטרא סאונד וגינאלי לא נראה משהו לא רגיל אז הרופא שלי הלך על לנסות קודם ככה, ורק אם לא מצליחים בסיבוב ראשון אני חושבת יש טעם לבדיקות יותר חודרניות (וכבר נכתב עליהם פה בפורום).
לגבי מיומות/ פיברואידים אז תלוי גודלם ובעיקר מיקומם (אם חודרות לרחם או משנות את צורתו, האם יש חשש שזה יקשה על השתרשות. אם קטנות ומרוחקות, יושבות חיצונית בדופן, אז אולי לא משמעותיות בכלל. את כל זה כדי לברר היטב קודם לטיפול וזה יכול לקחת את זמן לבדיקות.
גם הבעל/בן זוג עובר בדיקות דם שונות ביחוד מחלות מין שיכולות לעבור לעובר, אבל הכי חשוב אצלו זה הבדיקות הגנטיות (שאת לא צריכה, כי לעובר יהיה חומר גנטי רק מהבן זוג והתורמת).
יש בדיקות שלוקח כצת זמן לקבל תור, ועוד יותר זמן לקבל תוצאות (אני מדברת על כמה שבועות טובים), ביחוד הגנטיות שלוקח לפחות 3-4 שבועות לקבל תשובות, ולדעתי כדאי לאסוף הכל לפני שמתחילים עם הטיפול עצמו, כדי שיהיה ראש נקי ממתחים מיותרים. למשל אני ובעלי לא עשינו בזמן את הגנטיות והייתי אמורה להיות בהחזרה ב-15/5 והתשובות עד היום עוד לא היגיעו מאז פסח. זה ממש לא גורם לי שקט. עכשיו נדחתה ההחזרה שלי ל-29/5 ומקווה שיגיע עד אז, וגם אם יגיע, אז בדיעבד, הייתי ממש מעדיפה להחזיק את התשובות ביד לפני התחלת הטיפול, כי אולי זה משנה את החלטת אופן הטיפול. למשל לעשות רק ממוקפאים כדי להספיק ולבדוק את התורמת לפני ההחזרה יכולה להיות סוג של החלטה.
חשיבות הבדיקות הגנטיות לבן הזוג היא כדי לדעת אם יש נשאות למחלות קשות (יש רשימות של בדיקות לפי שייכות עדתית, כי לכל קבוצת אוכלוסיה, כולל אנשי מדינות אחרות, התפתחו נטיות למוטציות גניות שונות).
ביצירת עובר מתקבל כרומוזום מהזרע וכרומוזום מהבייצית עם הגנים שלהם, ורוב המחלות הקשות הם מה שנקרא "רצסיביות" זאת אומרת, שכדי שהמחלה תבוא לידי ביטוי ותהיה פעילה אז 2 הגנים בכל תא של העובר צריכים להיות בעלי המוטציה למחלה. אם רק אחד כזה (נאמר, מהבייצית) אז המחלה לא תהיה "פעילה", וזה יקרא רק נשאות, זאת אומרת, יתכן והעובר יעביר את זה הלאה לילדיו בדור הבא, ואז שוב יצטרכו לבדוק עם בן זוגו/תו שאינם גם נשאים.
אז אם עושים בדיקות לבן זוג ושום נשאות לא נמצאה אז פשוט יש ראש יותר שקט בכל הקטע הזה, שכן פחות משנה אם התורמת נושאת או לא איזה מוטציות שלה. פשוט הם לא יתבטאו במחלה בעובר כי הגן מהבעל יהיה תקין.
ואם כן נמצאה נשאות כלשהיא לבן הזוג אז אם עושים את זה לפני תחילת הטיפולים זה נותן יותר זמן לשקול ללא לחץ איך להמשיך. אפשר לבקש לבצע בדיקות גנטיות לתורמת לתחומי נשאות הבעל כדי לברר מה הסיכוי ששניהם יעבירו גן לא תקין, בדיוק באותו מקטע, לעובר שיתבטא במחלה פעילה.
יש כמובן גם את כל הנושא של אם היה בהיסטוריה המשפחתית של התורמת מצכיה מישהו יהודי מאותו מוצא של בן הזוג, כי אם לא, אז הסיכויים שיהיו לה מוטציות בדיוק באותו מקטע כמו של בן הזוג נמוכות (המוטציות הם שונות לקבוצות אוכלוסיה, ולאומים שונים).
מסובך, ועדיף לדבר כמובן עם יועצת גנטית להבין את כל הסיכונים ואם שווה לבצע בדיקות נוספות לתורמת, להוציא את אילו שהמרפאה הצכית הכריזה שהיא תמיד עושה מראש, ולדחות החזרת טריים בשביל זה, ואיך זה עשוי להשפיע על לוחות הזמנים של "מבצע ילד" (על פי רוב, לא שווה דחיה. סיכויים מאוד נמוכים למוטציות זהות או בכלל).
יש כמובן את מספר המחלות שחייבים לבדוק תמיד לתורמת, שכאמור אכן המרפאה בצכיה עושה מראש בתהליך סינון התורמות, ולכן לא צריך לבקש אותם, והם כתובות בחוזה של אוריגו. בדיקת קריוטיפ, או מוטציות דומיננטיות כמו X שביר, (זאת אומרת שבתורמת נשאית בעלת שני כרומוזומי X שעל אחד בלבד גן נשא, כך שאצלה אין את המחלה פעילה, בגלל שיש לה X שני תקין שמפצה על התיפקוד, אבל אם הגן עם המוטציה הוא שעובר משני הגנים שלה לילד, וזה ילד זכר, שיש לו גן מ X אחד בלבד רק מהתורמת, כי אין עוד אחד, כי הכרומוזום השני זה Y בזכר, אז היות וגן ה-X הפגום הוא ה-X היחידי בעובר אז אין לו שום אלטרנטיבה מתפקדת, ואז המחלה תתבטא, ולא משנה עד כמה הבעל בריא) , או מחלות יותר שכיחות להיות באזורים זהים בגן בין לאומים שונים (כל מיני מוטציות של CF), אז אלו כאמור הם בודקים מראש בלי צורך לבקש, ואומרים שלא מאשרים תורמות נשאיות.
יש מחלה נוספת דומה שהיו גם צריכים להכליל בקבוצה זו ה-SMA והיא לא נכללת, והיועצת אמרה שכדאי לבקש תמיד כי גם היא הבנתי יכולה להנשא על ה-X בלבד. היא לא הוכללה לדעתי כי דרכי האיבחון שלה הם חדישים כך שמסלולים רבים לא הוסיפו אותה עדיין.
הבעייה בלבקש בדיקות גנטיות נוספות לתורמת היא שהם לא זולות ואז אם ח"וח אין הריון מתורמת ספציפית אז ההוצאות היו לחינם וצריכות להעשות עם תורמת חדשה. אם עושים לתורמת מראש ואז מגיעים לשאיבה ומשהו לא מסתדר אצלה וצריך להחליף תורמת אז שוב ההוצאה היתה לחינם.
יתכן ובכל זאת שווה לך. נדמה לי שב-GGA בישראל בדיקת SMA היא כ-400 ש"ח, אך יש להוסיף הוצאות הטסת דם התורמת לארץ לבדיקות.
קחי גם בחשבון שגם בדיקה גנטית נוספת זו (מעבר לסטנדרט שהמסלול מכליל) לדם התורמת תיקח זמן של כמה שבועות טובים (גם לארגן הטסה, לשלוח למעבדה, ולחכות עוד 3-4 שבועות לתשובה), ואז הבנתי שהם לא בדיוק יעשו את זה לתורמת איזה כמה חודשים לפני תחילת טיפול, ויעכבו תחילת טיפול עד שתאשרי התאמה גנטית.
מה שבפועל הם עושים בדר"כ זה שרק כ-10 ימים לפני ההחזרה, כשאת כבר בטיפול וגם התורמת כבר על הורמונים, יתנו לך רשימה לבחור ממנה, ובזמן הזה לא תספיקי לבקש ולקבל תוצאות בדיקות גנטיות נוספות שלה. את כבר תתחייבי בכל מקרה לשלם על כל מי שתרצי לבדוק, כי היא כבר התחילה טיפול. לה יעשו שאיבה, והפרייה מבייצית בן זוגך, והמקסימום שניתן אם חשוב לך לבדוק אותה גנטית לפני החזרה זה לא להתחיל טיפול שלך, להביא לארץ את העוברים כקפואים, לחכות לתשובות לבדיקות גנטיות לתורמת איזה 4 שבועות, ואם נמצאו בעיות אז לא להמשיך עם עוברים אלה, אבל החזר כספי לא יהיה ותצטרכי לשלם על תורמת חדשה, וכל זה בלי שניסית החזרה וראית אם בכלל נקלט, ואם העובר בכלל קיבל את המחלה (שכן גם כשני בני הזוג נשאים זה לא 100% סיכוי שזה יעבור לעובר).
חבל שאין אפשרות לקבל רשימת תורמות לפני שהתחילו את הטיפול לתורמת ולנתרמת, כחודשיים מראש, לבחור מספר מתאימות, להחליט אם שווה לי הסיכון בתשלום על בדיקות, לנאמר, 3 כאלה עוד לפני הכל (בידע שאני עלולה לבזבז הוצאה זו אם לא יקלט עובר, אבל את הסיכון שהתורמת לא תגיע לשאיבה מוצלחת לכסות בכך שבדקנו 3 כך שיש עוד 2 תורמות שאני יודעת שמתאימות, או אחת) ולבצע להם בדיקות תאימות גנטית לבן הזוג לפני ההחזרה. אני מבינה שלא הציעו זאת כי למשל ל-3 תורמות לבדוק רק SMA יעלה איזה 1200-1600 ש"ח. ואם לא יתפתח אח"כ אצלי הריון גם מאחת שמתאימה גנטית, ואין עוברים נוספים, או אף אחת מהתורמות לא התאימה, או לא הצליחה בשאיבה אז צריך יהיה שוב בדיקות לתורמות נוספות. אבל לדעתי זה צריך להיות לשיקול הנתרמת. יש שיעדיפו ויוכלו לשלם את זה לצורך ראש שקט יותר. יש שיראו בזה עדיפות להפסיד סכום זה של 1600 נוספים, ולגלות אי תאימות מוקדם, מאשר לסכן את כל ה-28000 ולגלות את זה אח"כ.
לנו לא היה את הזמן לנסות לבקש ולהציג אופציה זו לקליניקה בצכיה, אבל אם יש סיבות משפחתיות, ו/או בדיקות הבעל מראות נשאות (וזה החשיבות לקבל תשובה עליהם לפני תחילת טיפול) אז קחי זאת גם בשיקול.
אם לא בודקים את התורמת מראש (לפני החזרה) ויש סיבה לחששות, אז יש שעושים את הבדיקות מרגע שיש הריון כדי להסיר דאגה, אבל אז כצת יותר מסובך. יש כמובן בד