הישראלים לא אוהבים תחבורה ציבורית
אלונה, לא הייתה לנו עדיין ההזדמנות להחליף מילים ואני שמח לעשות זאת עכשיו. מקווה שנהנית מהטיול לצפון. עכשיו אני רוצה לחלוק על מילותיך אלה:
"בסך הכל כל אלה שנוסעים באוטובוסים הם לא בדיוק מהמבוססים". אני יודע שבארץ קיימת סטיגמה קשה מאד בנושא שימוש בתחבורה ציבורית, ובמיוחד באוטובוסים. זה ענין של יוקרה, ואנשים רבים אינם מוכנים לוותר על רכבם מחשש פן הסטטוס ייפגע. אדם שמשאיר את רכבו במוסך אפילו ידאג שחבריו יאספו אותו, או שיסע במונית ובלבד שנעלי הזהב שלו לא תתלכלכנה מרצפת אוטובוס, וחליפתו היקרה לא תינזק בידי ההוליגנים הנוסעים באוטובוסים. אני שייך לאלה שהסטטוס החומרי אינו מענין אותם ואשר פועלים לפי שיקולים אחרים. אני נוהג להשתמש באוטובוס באותם מקרים שנח יותר - ויש כאלה: בדרך חזרה משדה התעופה לאחר טיסה מחו"ל אם כמובן האוטובוסים פועלים באותה שעה; קפיצות למרכז עיר, כדי למנוע בעיות חנייה; חיבורים לרכבת; וכו'. אני שמעתי בשנים שאני בארץ דעות כל כך קשות על אוטובוס: מסוכן מאד; אנשים מסריחים שלא משתמשים בדאודורנט נוסעים באוטובוס; רק עניים נוסעים באוטובוס; רק ילדים מסקנים של הורים חסרי אמצעים נוסעים באוטובוס במקום שהוריהם יהיו נהגים צמודים; וכן הלאה. בענין תחבורה ציבורית אני ממשיך לקיים את הנוהג של הלונדוני המצוי: מחזיק רכב משלי, אבל נוסע באוטובוסים ורכבות כאשר זה יותר מעשי. אינני אוהב יותר אוטובוסים כי קשה להתמצאות איתם בקוים שלא מכירים; צריכים לרוב לעמוד נסיעה שלמה, הנסיעה לוקחת בדיוק אותו זמן כמו ללכת ברגל לפעמים, וכו'. אבל לפעמים זה פרקטי, ולפעמים גם נחמד להשאיר את הנהיגה למישהו אחר, וללכת מיד ליעד שלי ללא חיפוש נואש אחר מקום חניה. ולא נתקלתי באותם אנשים מסריחים, רק באנשים רגילים כמוני וכמוך. אני גם חסיד גדול של הליכה ברגל, גם אם זה ענין של חצי שעה מאומצת. מעדיף להשאיר את הרכב בבית או במשרד וללכת. זה נותן הרגשה טובה ואולי משפר את תפקוד הגוף והנפש. אינני חש שאני מוריד מכבודי בכך שאני משתמש באוטובוסים, ואם מישהו חושב כך או שאני עושה זאת מתוך עוני, שיחשוב מצידי. אם נרצה להפוך את התחבורה הציבורית פופולרית בישראל כפי שהיא בארופה, ולנסות להוציא את הרכב הפרטי ממרכזי הערים - ובכלל מהכבישים הפקוקים - אזי עלינו להילחם נגד הסטיגמה הזאת. אם אינני טועה, נהגי רכב רבים כבר נוסעים ברכבת, לפחות אם לשפוט לפי השימוש בחניות שליד התחנות. אגב, במרבית המקרים יותר יקר לי - אפילו בנסיעה לבדי - בתחבורה ציבורית, ולפעמים באופן משמעותי. רק רציתי להגיד שאני לא כלול במשפטך:
"בסך הכל כל אלה שנוסעים באוטובוסים הם לא בדיוק מהמבוססים". אומנם, למגזרים החלשים ביותר בחברה אין אולי אופציות אחרות, אבל זה אינו הופך את התחבורה הציבורית לאמצעי של עניים בלבד. זה מה שהיה לי לאמר.
דוד