פתאום , באמצע החיים...

ניאו30

New member
פתאום , באמצע החיים...

רציתי לשאול משהו שיכול להראות אולי מוזר – האם יכול להיות שבן אדם ( במקרה זה אני ) יגלה על עצמו שהוא אוטיסט ( "בתפקוד גבוה" כמובן, אבל עם קשיים עצומים וכאבים שלפעמים נראים חזקים מנשוא ), בלי שאובחן, בלי שזה התגלה בעבר, בתור ילד נגיד ? אני מתכוון אולי למה שנקרא אספרגר או איך שלא נקרא לזה – יכולות תקינות ( ומעלה ) מבחינה קוגנטיבית וכו', אבל המון קשיי תקשורת, קשיים חברתיים, קשיי "הסתגלות והשתלבות", וחוסר הבנה לעיתים קרובות של מצבים חברתיים שונים ( ומשונים ).

אני אנסה לקחת את זה גם לשאלה אחרת – אני לא בטוח שאני צודק, אבל יש איזו הנחה ( ? ) שאוטיזם הוא דבר מולד, כלומר חלק מהמבנה הפנימי – אישיותי שהאדם בא איתו לעולם. אני די מזדהה ומקבל ומאמין בדיעה הזו, מאוד מתחבר אליה, גם מהחוויה שלי את עצמי ( בהנחה ש... ), אלא שאצלי היו דברים שגרמו לי לחשוב על הגורם הסביבתי כדבר שהיו לו השלכות "משנות אופי" בשבילי. אני מדבר על סוג של הזנחה והתעללות בילדות ( 2 ההורים שלי מאובחנים עם "מחלות נפש" ככה שלא מדובר על אצבע מאשימה כלפיהם, אלא פשוט מציאות שהייתי צריך לעבור אותה ).

בעקבות כל האירועים שעברתי בילדות, התפתחה אצלי מה שאנשי המקצוע קוראים "הדחקה פוסט-טראומטית" ( PSTD ), אבל איך זה בא לביטוי זה בסגירות לעולם, נסגרתי, נאטמתי לעולם, לא יצרתי קשרים חברתיים ( המקובלים, במיוחד בתקופת גיל ההתבגרות ולאחר מכן ), והייתי סגור בתוך עולם הדממה של עצמי, בתוך הבועה של הוויתי. ואז, בתהליך של כ-10 שנים בערך, שעדיין נמשך, התחלתי לצאת לעולם, לחיים, אלא שאם בהתחלה גיליתי את שמחת החיים שבי, הכי טהורה ואמיתית שניתן לדמיין, הרי שלאט לאט התחלתי להתקל גם באותם "קירות".

אני קורא כאן, ואני מוצא עצמי שוב ושוב מזדהה ( מאוד! ) עם החוויות הפנימיות שאותם כותבים האוטיסטים הבוגרים שכאן, וגם עם אלו שבאמצע, אנשי האמצע. זה שאני "אדם אמצע" זה בטוח, וגם שם עם נטייה אסי"ת ברורה זה בטוח ( מבחינתי, לא צריך אבחון לשם כך, שבעצם לא קיים ), אבל עלתה בי לאחרונה שאלה – האם לא "יותר מכך" ? כלומר, האם מעבר לקווים האוטיסטים הברורים שיש בי ( ויש גם מאפיינים גופניים מסויימים, “תיקים”, ועוד כל מיני “סימפטומים”, אולי בצורה מצומצמת יותר ), יכול להיות שאני בעצם אוטיסט גם בזהות הפנימית שלי ? האם יכול להיות שאוטיזם הוא לא רק תורשתי אלא גם סביבתי, כלומר יכול להגרם גם מטראומת ילדות ? כמו, למשל, שפגיעה מוחית יכולה להיות גם מגורם גנטי – תורשתי, אבל גם מתאונת דרכים. ההשוואה אולי יכולה לקומם, אבל היא גם יכולה לעזור להבין למה כוונתי.

אולי זו בעצם שאלה בשבילי של סיבה ותוצאה – האם הקווים האוטיסטים “יושבים" על הטראומה או הטראומה “יושבת" על הקווים האוטיסטים ? ואולי זה שילוב כמו תמיד, ואני לא בטוח שיש כאן אנשים שיכולים לענות על השאלות האלו, אבל אולי כן יכולים להביא מחוכמתם הפנימית, ולכן חשבתי לשתף...

רוצה לספר ולשאול עוד דבר אחד – לאחרונה התעורר בי צורך מאוד חזק, זה צורך ממש קיומי בשבילי, שתמיד היה בתוכי האמת – הצורך להרגיש את ה"ביחד", צורך להשתלב במשהו שהוא "גדול" יותר מ"רק אני", ובדיוק ממש לאחרונה עלה אצלי הרעיון של קומונה קהילתית, קיבוץ עירוני או איך שלא קוראים לכל מה שקרוי "יצירת חברה אחרת" – שוויונית יותר, הדדית יותר, משתפת יותר וכדומה ( וללא היררכיה ו"שליטה", על כל גווניה ). יש אצלי בחיים שלא אחת העולם כאילו "עונה" לי את תשובותיו, וכך הוא זימן לי הזמנה (דרך אנשים שהכרתי בפייסבוק ) למין קומונה קטנה, אמיתית, מציאותית, וזה פשוט כל כך קסם לי הרעיון ( ברעיון הספציפי יש כל מיני "קוצים" שצריך לחשוב עליהם, אבל אני שאלתי יותר לגביי הרעיון הכללי, בתאוריה ולפחות באידיאל של הרעיון ).

זה "יושב" אצלי גם מאוד חזק על כך שנולדתי וגדלתי, וחייתי חלק נכבד מחיי בקיבוץ ( טראומה בפניי עצמה, אבל ההזדהות עם הערכים, הישנים, של הקיבוץ כנראה חילחלה מאוד עמוק, או שתמיד הייתה שם וזו הסיבה שנולדתי לתוך מסגרת כזו ), ואז עלתה לי השאלה שאולי באמת סביבה כזו יכולה מאוד להתאים לאנשים ש"קשה להם להשתלב" בחברה, שנמאס להם מה"נורמות" המקובלות, מה"כללים", ומהרצון להיות "כמו כולם", שפשוט נמאס מהם...השאלה שרציתי לשאול בעניין – האם למישהו /י כאן יש נסיון בעניין שיכול להאיר את העניין באור החוויה האישית שלו, והאם זה באמת משהו שיכול להתאים לאנשים "כמונו" ? ( כמובן שזה מאוד אישי וייחודי, ותלוי בדברים נוספים, ובכל זאת, זה מעניין לשמוע גם מאחרים... )

אני אוהב לחבר מחשבות לשירים או סרטים, ולכן מצרף כאן 2 שירים שאני שומע הרבה לאחרונה – שיר ראשון ושיר שני – וכן סרטון מעורר השראה בשבילי - מתוך הזדהות עם התחושות הנאמרות שם...שגם הוביל אותי לאותו חיפוש אחרי "משהו אחר", מבחינה חברתית – אנושית טהורה.

ניאו30

New member
וגם אציין את "הטריגר" האחרון שגרם

להעצמת המחשבות האלו במיוחד לאחרונה - ספר שאני קורא עכשיו, מרתק וכל כך מרגש - נקרא "שירת הגורילות" ,של דון פרינס - יוז, ואלו השורות ( היו עוד בהמשך ) שתפסו את תשומת ליבי - " ...תקופת התלות הזאת היא תקופה מכרעת לגורי הגורילות. זו התקופה שבה הם מתחילים ללמוד להתחבר, תחילה לאמותיהם ואחר כך לאחרים בקבוצתם, וכך להניח את היסודות המוצקים להבנת הכללים החברתיים שהם יצייתו להם עד סוף חייהם. זה השלב שחסר לי בחיי שלי, כיוון שהאוטיזם שלי מנע ממני ליצור את הקשרים החיוניים האלה בראשית ילדותי עם בני משפחתי...".

ענתנוי

New member
טיפים לאבחון עצמי

סימפטומים אוטיסטיים יכולים להיות מאפיין ראשוני (כלומר, מולד וזהותי) או משני - נרכש, בדרך כלל בגלל טראומת ילדות.
איך מבדילים בין שני המצבים? "אוטיזם" זו שונות תרבותית ולא מחלה או הפרעה או לקות. השונות הזו כולל בין היתר את הצורך להרגיש את ה"ביחד", את הרצון להתחבר למשהו "גדול יותר" ואת הנטייה לדבר עם שירים.....

ועוד נקודה קטנה למחשבה: יכול להיות שההורים שלך אובחנו כחולי נפש ונדחקו לפינה עד שהסטיגמה הזו הפכה לחלק בלתי נפרדים מקיומם בגלל שגם הם היו על הספקטרום?
כי בתקופה שבה הם היו ילדים כל האוטיסטים אובחנו ו"טופלו" כמפגרים (כיום נקראים תפקוד נמוך) או משוגעים (תפקוד גבוה).

ורמז נוסף: כל האוטיסטים ללא יוצא מהכלל סובלים מאוסף עשיר במיוחד של טראומות על רקע חברתי, אבל אם הם מצליחים להתמודד עם הטראומה ו"מוצאים את עצמם" מתחת לשכבת ההגנה העבה הם מגלים שה"קיר" שגרם להם לברוח עדיין שם....

ניאו30

New member
תודה

לא ידעתי או לא חשבתי שזה ככה בדרך כלל... משום מה ( לגביי הטראומת ילדות אצל אוטיסטים ).

לגביי ההורים - יכול להיות. חלק מההתמודדות שלי הייתה בכך שלא באמת הכרתי אותם, לא היו ביננו "שיחות נפש" וגם אם להיות כנה עם עצמי, גם כשהתבגרתי הרגשתי כלפיהם יותר אדישות מאשר חיבור או נסיון לחיבור לחוויה הפנימית שלהם, ולכן אני אומר, יכול להיות, על פני נראה שזה בהחלט אפשרי כשאני חושב על כך...

וכן, מסכים איתך לגמר לגביי ה"קיר" , גם שמנסים לברוח ממנו מגלים שהוא עדיין "שם", רק בשינוי שם או צורה, אבל לא של תוכן, וכן זה חלק מההתמודדות העכשווית ועתידית שלי, ואני גם אולי "אופטימיסט חסר תקנה", אבל אני באמת מאמין שיש מקומות שבהם ה"קיר" הזה יכול להישבר...לאט לאט ובהדרגה... זה בעצם החלום שלי להגיע למקום כזה, אבל לא מקום ללא אנשים, אלא מקום של אנשים, של ובשביל...

ניאו30

New member
אה, עכשיו שקראתי שוב את תשובתך

ראיתי שה"בדרך כלל" יוחס למאפיין המשני, ולא למקרה הכללי... בכל מקרה, נראה לי שמאוד קשה לעשות את ההבחנה הזו בין מה שמולד לבין מה שנרכש...

ניאו30

New member
וגם אני בהחלט רואה בעצמי

את אותה שונות תרבותית. רוב השנים הבנתי אותה "כ"לא שייך לעולם הזה", היום אני פשוט מבין אותה כשונות - ייחודיות שלי, בעקבות אותם דברים שכתבתי בהודעה הראשונה. בהחלט לא מחלה, לקות או הפרעה.... בהחלט לא ! האמת שבדיוק ההפך, כמו שנאמר בסרטון שצרפתי בהתחלה...ככה, שאפשר לראות שיש אצלי את השילוב בין השתיים, הראשוני והמשני שציינת...

ענתנוי

New member
אבחון עצמי

זו הדרך היחידה לשינוי אמיתי. אני חושבת שגם אני וגם אסי"ם אחרים הבינו את זה כבר מזמן, בגלל סגנון הכתיבה שלך אבל תמיד עדיף לתת לאדם לגלות את זה בעצמו כי ה"קיר" שחוסם אותנו הוא האמירות של אחרים עלינו והנטייה של אנשים לסווג, להגדיר, לתייג ול"אבחן" אחרים....

ניאו30

New member
מסכים לגמרי עם הדרך לשינוי...אמיתי, הזו

לא הבנתי את "בגלל סגנון הכתיבה שלך" - לא התחבר לי למה שכתבת לפני ואחרי - מה כוונתך ?

arana1

New member
לא צריך לעשות את האבחנה הזאת

לפחות לא בצורה שאתה ואחרים עושים אותה כיום.
בין המולד לנרכש יש יחסי גומלין שמספרים לך דברים שגישת האו זה או זה משתיקה.

גם לי היו הורים מופרעים, זה לא אומר שבהכרח נחסכו ממני דברים, נחסכו ממני דברים נורמטיבים אבל זכיתי בדברים שהורים נורמטיבים לא רגישים להם.
לא כל מה שמופרע הוא רק לא תקין, את זה אתה כבר יודע,במקום להתאבל על היותנו ילדים מוזנחים, לא מטופלים,להורים מאוד לא יציבים,ולעיתים קרובות גם מאוד בעייתיים,אפשר להוקיר את רגישותם,שונותם,מקןריותם ויחןדם,גם.

ניאו30

New member
בהחלט זווית מעניינת

" נחסכו ממני דברים נורמטיבים...וזכיתי בדברים..." - אהבתי ! תודה על זווית הראייה השונה... בהחלט משהו לחשוב עליו בשבילי

arana1

New member
קהילה.

כל אדם צריך להיות חלק ממרקם חברתי,
לא רק אוטיסטים.
הבעייה שלאוטיסטים אין קבוצה שתשקף את יחודם כהלכה,ועובדה זו היא גם השורש להתנהלויות בעייתיות,גם מצידם וגם מצד האחרים אליהם.
למשל,השתייכות למשהו גדול ממך,זו תחושה והגדרה נ"ט,הגדרה ותחושה שגם משרים שורה שלמה של ציפיות ותנועות ומבטים ותבניות פעולה. ממני ןגם לא קטנה ממני,וזו
כאלה שגם מתאימים לחברה היררכית ממהותה.
אני זקוק להשתייך לקהילה שאינה גדולה ממני ואינה קטנה ממני,וזו לא סמנטיקה אלא תחושה הכי משמעותית לי חושית וקוגנטיבית ורגשית ומוסרית
נ"ט לא יבין זאת

ניאו30

New member
לא גדול ולא קטן...

אני אומר לך איך אני מבין את מה שאמרת, איך אני התחברתי למילותיך , אפילו אם זה אולי לא בדיוק מה שהייתה כוונתך - זה משהו מאוד מאוד משמעותי בחיים שלי, וזה האיזון, הכל כך דק ועדין הזה - בין ה"ביחד" ל"יחיד", או נקרא לזה בשם "שנינו ביחד וכל אחד לחוד" - איך להיות בשותפות עם אנשים ( החל מזוגיות, שזו גם " קהילה"... ), בלי לוותר על מי שאתה... איך לתת ולקבל בו זמנית ובמשולב... איך לא להרגיש שהנתינה "גוזלת" ממך דברים, משמעותיים ומהותיים ( כי ישנם דברים שכן חשוב לתת אותם מעצמך , וגם זה חלק ממושג הקהילה ). זה משהו שמעסיק אותי הרבה לאחרונה - במפגש עם אנשים - ה"משחק" הזה בין הצורך ב"לבדיות", בשקט הפנימי, בצורך לעכל את הדברים לבד ובכלל להיות במקום יותר אישי ושקט, בין הצורך בחיבור עם אנשים, בקשר, בהתמזגות של רעיונות וכו'

ניאו30

New member

3 מילים "פשוטות", אבל כל כך מורכבות וכוללות כל כך הרבה בתוכן...ממש מכילות את מסע החיים שכל אחד מאיתנו צריך ללמוד לעשות - מבפנים ומבחוץ.

arana1

New member
זה דבר מורכב, הכי

ולפחות לי, נדמה, שדווקא אוטיסטים, ומופרעים אחרים, בדיוק בגלל שהם לא משתלבים ומאותה סיבה, טומנים בחובם גם אפשרויות שלא נוסו מעולם

מעולם לא הייתה בעולם קהילה אנושית שלמה, כל סט המוסכמות שאנחנו מכירים הוא לא יותר מפתרונות דחק, חלקם מוצלחים יותר וחלקם פחות, אבל כולם ללא ספק מאוד מאוד רחוקים משלמות, זאת שגם תאפשר לתת מתוך הנאה ושמחה ותשוקה ואהבה ולא רק מתוך המסחרה האין סופית של שיקולים קטנוניים יותר או פחות על מה כדאי ונחוץ לוותר בשביל להרוויח כמה שיותר.

מופרעים וחולי נפש ואוטיסטים ושאר דחויי הקבוצה האנושית סובלים קשות ומגיבים בצורה מטורפת דווקא בגלל שיש להם תחושות ואפשרויות אחרות
ולכן התבניות שמספקות את כולם מוציאות אותם מדעתם
יש שיאמרו שאני עושה כאן רומנטיזציה של הפרעות נפשיות אבל לדעתי יש מספיק סיבות טובות ומוכחות לעשות כך

קשה לי מאוד לתאר קונקרטית את הקהילה שאני מדמיין
בדיוק בגלל שקשה מאוד לחלץ תיאורים ותובנות מקיום שבאופן בסיסי לא רק שאין לו משוב אלא שהוא נתון כל הזמן למשובים הכי מבלבלים ומדכאים
אבל עקרונית
אני זקוק לקהילה שתכבד את המרחק אל יחודי,
לכזאת שלא תבקש ממני כל הזמן לשתף פעולה וחוויה ותנועה ומבט ודיבור אלא דווקא תניח לי לשהות בחלל שלי כפי שאני
מתוך כבוד לנדירותו המופלאה של הקשר והמגע

מה שהכי מפריע לי בקהילה הנורמטיבית זה שהיא מבוססת על הנחה של נגישות וקירבה שפשוט אינה קיימת
מה שדורש ממני ומשכמותי להענות כל הזמן לגישות שבשבילי הן פשוט הטרדה, נפשית ומינית...
מבחינתי תבנית הקהילה הנ"ט משרה כלפי התעללות מתמדת, ללא שום אופק ותקווה וסיכוי לאסוף לעצמי זהות
זה חמור יותר מתחושת זרות אין סופית אם כי כמובן זה חלק ממנה

כמו הדברים שפאר סיפר כאן על הסיוט של רעים
שלוקחים אוטיסטים וכופים עליהם תבניות נ"ט
כמו שתמיד עושים
ואז אומרים " אתם רואים, אוטיסטים גם לא מסוגלים להסתדר אחד עם השני, משמע, הלקות שלהם היא פנימית"
או
שלוקחים אוטיסטים שמה שהם צריכים יותר מכל זה קיום שאינו מותנה ומכניסים אותם להוסטלים או למקומות שבהם ההתנייה היא הכי קיצונית בעולם
ואז אומרים " אוטיסטים לא מסוגלים להיות עצמאיים"
אני מסוגל להיות עצמאי שחבל לך על הזמן, עצמאי ברמה שנ"ט לא מסוגלים בכלל להבין, אם לא ישיתו עלי כל הזמן התניות שדורכות לי על החושים בצורה שמייסרת את גופי לשיתוק אינסופי

אם נעצב קהילה שמכבדת את המרחק הנכון לאוטיסטים אז נגלה מחדש את סודות ואפשרויות הקירבה
אם אוכל לחיות בכפר שבו איני צריך להתכווץ כל הזמן בציפיה לגישה שמשבשת עלי את תחושתי אז אוכל להיפתח גם לעצמי
ולהתפתח ולפתח ולתת את נפשי כמו שתשוקתי ומוסריותי מורות לי
זה לא יכול לקרות, לפחות לא לי, בקהילה נורמטיבית

מנסיוני לשהות בקהילות נורמטיביות ,גם הכי מתקדמות כביכול, אוונגרדיות, יצירתיות, קהילות של אמנים ויוצרים מקוריים, מקומות שבהם גם מאוד מאוד אהבו והעריכו אותי, הסתבר שגם שם הייתי סוג של רוח, יחסית לציפיות המקובלות, אדם שנתפש כמישהו מוזר מאוד ואחר מאוד, כזה שמקשיב במקומות שבהם צריך לדבר ומדבר במקומות שבהם צריך להקשיב,עומד איפה שצריך ללכת והולך איפה שצריך לעמוד, זה קיום נוראי, מתסכל, כואב, מחרפן בטירוף.

ונסיוני זה מורה לי שהייתי מקובל גם בקהילות האלה, שלא מתאימות לי, בגלל שאני כמו אוטיסטים אחרים, דווקא יודע ומכיר צורות אחרות של קבוצה שמאפשרת הזדהות שלא מבקשת מהפרט לצמצם או להגדיל את עצמו אלא פשוט להיות בדיוק הוא ולא יותר ולא פחות
והדבר ניכר באין סוף הפרטים הכי קטנים של הקיום, גם לטובה וגם לרעה, מאוד, ומכאן גם הנטייה לתחלואת נפש כל כך קשה, ומכאן היא גם הכי קשורה לסיכוי המוחמץ תדיר אם לא ממש תמיד לקיום בריא והגון ויצירתי ושמח ואוהב

ענת כותבת שהדברים האלה התבררו כיותר חשובים מעושר ובריאות
ואני מאמין לה
אלא שיותר מזה
אני מאמין שהדברים האלה מאפשרים עושר ובריאות
שביכולת ובצורך האוטיסטי להשתייכות קהילתית שאינה מבוססת על תפישות של קטן וגדול טמון סוד מאוד משמעותי לקיום האנושי
סוד שלכן גם משנה את כל מה שאנחנו יודעים על תפקוד ועמדה חברתית ומגע בין אישי... בדיוק בגלל שהוא נוגע בדרך שבה כל הדברים האלה קשורים ומדברים אחד עם השני

לדעתי
ואותה כבר כתבתי כאן
אם יקחו את כל האוטיסטים הכי מופרעים
ויזרקו אותם על אי בודד
הרחק מהחברה הנ"ט
אז לא נקבל סיפור כמו בעל זבוב
נקבל אוטופיה

ניאו30

New member
כן, אולי צריך לעבור בדרך הרבה

קהילות "לא נכונות" כדי להגיע יום אחד ל"קהילה הנכונה", למקום הנכון , גם פיזית אבל גם ובמיוחד נפשית - פנימית ורוחנית ( כלומר המתאימה לייחודיות שלנו, לאינדיבידואלית שלנו, שזה הגרעין הרוחני בעיניי ) . דרך קשה, מלאת אכזבות וכאבים בדרך כלל, אבל האם יש דרך אחרת מלבד לנסות ולראות ? ניסוי, תהייה וטעייה... תודה על השיתוף !

( דרך אגב, מה שכתבת כאן על "תפישות של קטן וגדול" מאוד מתחבר לי לקומונה הספציפית שהזדמן לי לשמוע עליה עכשיו... )

ניאו30

New member
לא יודע למה אבל ההודעה הזו הצחיקה אותי...

( רציתי לשאול כבר מזמן - ההודעות שלך תמיד נכנסות רק בשורה אחת - מה זה עניין טכני של המחשב ? פשוט, לפעמים אי אפשר להכניס את מה שרוצים להגיד באותה שורה אחת, ואז יש מקום ל"השלמות" של הצד השני... ואז חוסר הבנה...לא ככה ? )

למעלה