פרשת הרב מרדכי גפני

טופז2

New member
עניתי בהמשך לגנגי

והערכים שכתבתי עליהם הם לב לבה של היהדות. (כמה את יודעת על הבחירה ומשמעותה ביהדות? שהוא ענין רחב ומענין בפני עצמו אגב)..

צימעס

New member
אז בואי נשאיר רק את החצי הראשון

של ההודעה שלי. אני לא חושבת שיש קורלציה בין אלה ובין מידת הקרבה של האדם ליהדות/דת.

אלי ו.

New member
אולי אפשר להציע ניסוח מחדש

ממה שהבנתי גפני לא ממש היה רב אורתודוקסי שניסה "להחזיר בתשובה". אולי אפשר לדבר על הכרת המקורות היהודיים במקום על "קירוב לדת".

masorti

New member
לפי מה שקראתי...

הרב גפני הוסמך במקור לרבנות (סמיכה אורתודוכסית), אבל בהמשך פיתח גישה ניו-אייג'ית ובנה לו קהילה לפי עקרונות משלו. אז טכנית, כל זמן שהמימסד הרבני לא שלל את סמיכתו הוא עדיין רב. בפועל הוא חדל להיות רב ובחר בדרך דתית אחרת, וזאת בלי קשר לפרשה הנוכחית.

ואולי כן יש קשר

בין הדרך שבחר לפרשה הנוכחית זה אותו האיש, ומדובר בבחירות שלו. נראה שאותם כישורים שסייעו לו לסחוף אחריו ציבור של אנשים הם אלה שסייעו לו לעשות מה שעשה - לרמות, להונות, לנצל. ואותם "כישורים" הם גם אלה שמעמידים אותו עכשיו באור השלילי של אדם נאלח ונבזה (העובדה שניצל את מעמדו, שמו והכריזמה שלו למטרה הזאת). והעובדה שלשמו נקשר התואר "רב" מגבירה את היחס השלילי למעשיו. אבל אתה כנראה התכוונת לומר שהוא חדל להיות רב עוד לפני פרסום הפרשה.

masorti

New member
נכון...

התכוונתי לומר שבפועל הוא הפסיק להיות רב הרבה לפני הפרשה הזו, גם אם פורמלית לא בוטל תוארו. זה לא שונה מהותית מרב שחזר בשאלה.

אטיוד5

Active member
לא השתכנעתי שהיה אונס

אקדים ואומר שאינני מכיר את הפרשה, ואת הלינקים המצורפים קראתי אך ברפרוף. עם זאת ההתרשמות שלי היא שיש כאן נשים בוגרות ששמחו לשכב עם גבר שהן סוגדות לו. זה אונס? לדעתי יש נאלחות באיש הזה משום ששיקר לנשים כשאמר להן שכל אחת מהן היא היחידה והמיוחדת. אבל מפה ועד אונס המרחק רב מאוד. אני לא רואה פה מימד של מרות וסמכות, במיוחד לנוכח העובדה שאלו נשים בוגרות. האיש הזה לא שילם להן משכורת. הן לא היו תלויות בו משום בחינה. שוב, רק מקריאה שטחית.

../images/Emo45.gif נבזות זה לא פשע.

ולדעתי ההגדרה של מעשיו בתור "ניצול מרות" מרחיקת לכת. זה לא מישהו שיכול להטיל איזה סנקציה כמו, למשל, מפקד בצבא או מרצה באוניברסיטה. הסמכות שיש לו אינה אפילו הלכתית- הרי ביהדות אין משהו שרב יכול לעשות וסתם יהודי לא. אז הדבר היחיד בו הוא היה יכול לאיים עליהן זה שהוא לא יתייחס אליהן באופן יוצר דופן- בדיוק כמו מישהו שאומר לחברתו שאם לא תשכב אתו הוא יפרד ממנה. אני מניח שזה עדיין לא נחשב לאונס.

masorti

New member
מאוד לא מדויק...

פסיכולוג המנצל מינית את המטופלות שלו הולך לכלא. הסיבה היא שהן תלויות בו מבחינה פסיכולוגית, ונוצרים יחסי מרות. רועה רוחני הוא באותו סטטוס.

shellyland

New member
../images/Emo45.gif

החוק מכיר גם בסמכות רוחנית כגורם טיפולי בעל מרות.

ולאחר שקראתי את המאמר של קמיר

עליו היה דיון ארוך לפני כמה חודשים- אני חושד שאצל הפר"דיות מספיק שאמרת למישהי מה השעה לפני שנתיים כדי להפוך אותך למורה רוחני.

לא הכנסתי מילים לפה של אף אחת.

כתבתי "אני חושד ש...", לא "הן אומרות...". נכון שהקצנתי- אבל אני מצפה שכל בר דעת יבין את ההבדל בין הקצנה פרודית ובין הכנסת מילים לפה של פר"דיות.

shellyland

New member
כן. זה אונס.

מדובר בניצול יחסי מרות, המוגדר כאונס על פי החוק. רב, רופא, מורה, מנהל וכיו"ב אסורים על קיום יחסי מין עם הנמצאים תחת מרותם בכל מקרה והחוק אינו מכיר כאן בהסכמה חופשית.

האמנם "יחסי מרות" ? ../images/Emo141.gif

אולי לתלמידים יש יחסי מרות כלפי רב שמשמש מורה בבית הספר, אבל האם אנשים שמשחרים לפתחו של רב נטול מעמד פורמלי נמצאים ביחסי מרות איתו ? אתמהה. לפי אותו היגיון ניתן לומר, שלכוכב פופ יש יחסי מרות עם המזדנבות שמתגנבות לחדר ההלבשה שלו.

והקשר בין השאלה לתשובה הוא ...

צימעס

New member
נדמה לי שהחוק מתיחס גם ל"כאלה"

(פסיכולוג, רופא, רב - יועצים [כן או לא רוחניים]למיניהם) באופן דומה לאל "בעל סמכות", לענין של שיבוש שיקול הדעת העצמאי.

למעלה