פרופיל 21 בצבא

זה מאוד תלוי סיפור מהחיים: אדם מאוד כשרוני שאני מכיר סיים בגרויות בביה"ס להנדסאים בת"א בגיל 17 (קפץ כיתה). הבירוקרטיה הצבאית המבולבלת סיווגה אותו בתור מישהו שלמד 11 שנות לימוד בבית-ספר מקצועי (למרות שהיתה לו בגרות עיונית מלאה, כולל מחשבים, בציונים גבוהים). בתוך מישהו כזה הוא נשלח להיות נהג משאית. בתור חנון-מחשבים מצוי, הוא לא הצליח להסתדר בעולמם של הנהגים הצבאיים וגם לא הצליח להשיג שיבוץ אחר ובסוף נפלט מהמערכת הצבאית. הוא המשיך ללימודי מדעי המחשב וסיים בהצטיינות, ומעולם לא היתה לא בעיה למצוא עבודה בחברות מהשורה הראשונה בהיי-טק הישראלי. אתה צריך להבין שקבלה של מועמד לעבודה זה תהליך שכולל שקלול לא-מדעי ולא-מדויק של היתרונות והחסרונות שלו. אם אתה מועמד נהדר מכל בחינה אחרת, בהחלט ייתכן שיעצמו עין מכך שלא עשית שירות מלא, למרות שכשלעצמה זו נקודה שלילית. למה נקודה שלילית? המראיין יכול לחשוב על כמה סיבות: - אם היו לו קשיי הסתגלות בצבא אולי הוא אדם בעייתי ויהיו לו קשיי הסתגלות גם כאן. - אם לא היו לו באמת קשיי הסתגלות אז אולי הוא אדם תחמן ולא ישר שסיבן את המערכת כדי להתחמק - כלומר, אדם שייתכן שיהיה בעייתי גם כאן. קח בחשבון שהשאלה "למה?" תעלה בראיון עבודה ותכין תשובה מראש. אל תשקר, תדבר בכנות ותסביר את הסיבות בצורה שתגרום למראיין להאמין שהסיבה שבגללה השתחררת מהצבא לא תשפיע על תפקודך באזרחות. אל תתבלבל ותגמגם, ואל תשמיץ ותלכלך על הצבא יותר מדי. אל תתחמק מלענות. יש היום הרבה מועמדים על כל משרה, ואם למראיין יהיו יותר מדי סימני שאלה הוא פשוט יעבור למועמד הבא. ההחלטה לא לקבל אדם היא קלה הרבה יותר מהחלטה לקבל אותו. תשתדל שהראיון לא יסוב כולו סביב השאלה הזו, ושתהיה לך את ההזדמנות להציג את יכולותיך וכישוריך.

לא זוכר אבל הוא צריך להיות מבוגר ממך בערך ב 10 שנים, אם הגיל בכרטיס שלך נכון.

KajaGugu

New member
בהחלט כן

אני לא חושב שיש בעיה מיוחדת עם אנשים שלא עשו צבא מסיבות אחרות (בריאות, עולים חדשים וכו'..). אני לא מבין בזה אבל האם כל מי שיש לו פרופיל 21 יצא על קב"ן? אין מה לעשות, למי שיצא מהצבא על קב"ן יש דימוי רע מאוד. אם שואלים אותך תספר את הסיפור שלך, אני אישית הייתי מבין אותך ואפילו מרגיש אחריות מיוחדת כלפי בנאדם שעבר פיגוע. יצא לי לעבוד עם אנשים שיצאו על קב"ן ולצערי אנשים כאלה הם אלה שיוצרים את הדימוי השלילי ופוגעים באנשים כמוך, הם היו טיפוסים אנטי חברתיים עם בעיות להיסתדר בקבוצה, הם יכולים להיות אחלה מתכנתים עצמאיים או יועצים אבל בצוות הם היו פשוט קטסטרופה.

panda321

New member
21 זה בעיות נפשיות.

שחרור של סיבה רפואית זה פרופיל 24.

זה ממש לא נכון פרופיל 24 זה פטור משירות זמני (מכל סיבה, רפואית או נפשית). בעלי פרופיל 24 עולים לוועדה רפואית כל פרק זמן (חצי שנה?) ואו שהפרופיל שלהם עולה והם מגויסים או שהוא יורד והם משוחררים. פרופיל 21 זה פטור משרות, קבוע. יכול להיות רפואי או נפשי. אני מכיר בעלי פרופיל 21 מטעמי עיוורון, מטעמי מחלות קשות וכו'.

savior

New member
קב"ן

אני לא גויסתי לצבא בגלל קב"ן (לא ניסיתי בכלל להתחמק - דווקא רציתי מאד לשרת - הקב"ן המטומטם הוציא עלי לשון הרע בתיק האישי וכן כתב שאיני מתאים לצה"ל). ניסיתי להלחם במערכת בכל הדרכים - ונכשלתי . מהנסיון שלי , עדיין פרופיל קב"ן לא וולנטרי מהווה סטיגמה קשה מאד- הייתי אפילו מגדיר את תעודת הפטור הכחולה בתור "הטלאי הכחול" (בלי להגזים). הסעיף הזה שם אנשים במצבנו במעמד גרוע מהרבה מאזרח ערבי,למשל, שאין לו כלל סטיגמה כי לא נקרא כלל להבדק בלשכת גיוס. בנוגע לעבודה יש אכן אפליה קשה מאד כי בכל ראיון עבודה (מהייטק ועד למנקה רחובות), "דוגרים" על השאלה "למה לא עשית צבא?"- ומה אפשר לענות - "הקב"ן קבע כי יש לי הפרעת אישיות שמונעת ממני לשרת"!?!?!? (אני מדגיש שבמקרה שלי קביעות הקב"ן היו *מוגזמות ביותר* - הוא נתן לי סעיף פסיכיאטרי על סמך בעיות של גיל ההתבגרות שיש לאחוז מאד גבוה של האוכלוסיה בגיל הבדיקות בלשכת הגיוס). עצה שלי למועמדים לעבודה - אם באמת יש לכם סעיף 21 קב"ן (ולא ניסיתם להתחמק משרות), *תשקרו*- אבל חשוב שניתן יהיה לעמוד מאחורי השקר בראיון העבודה.

martines

New member
מסכים .. צריך לשקר, אין ברירה

ואני לא חושב שכל כך קל למראיין לבדוק את העניין. תמציאו סיפורים על איפה שירתתם ומה עשיתם ותשקרו.

כמיני

New member
אם היית יודע כמה יצאו על 21

היית נדהם. זה לא אמור להוות שיקול במידה ונמצאת מתאים.

amikaml

New member
לא הגיע הזמן

להוריד את עניין השירות הצבאי מסדר היום? מה הקשר בין תפקוד בתנאי צבא (בייחוד ביחידות קרביות) לעבודה בהיי טק? אולי יש כמה ראשי צוותי QA שמתנהגים כמו מפקדים בטירונות? ומה הקשר לשאלה האם מועמד "תרם למדינה" או לא? זה לא ענינו של מראיין!

izackv

New member
יש הבדל בין רמת תפקוד לבין התחמקות

לא ענייני אם מישהו מתחמק ממילוי חובותיו כי יש פרייארים אחרים (כמוני, וכמו הילדים שלי?) שישרתו ויסבלו בשעה שהוא "עושה לביתו"??? אולי זה לא עניינך. אני דווקא באופן מאוד אישי חושב שזה ענייני. אני לא אלך לחפש אנשים כאלה בכוח כדי "להעניש" אותם. אבל אם אחד כזה שהתחמק ממילוי חובתו במקרה רוצה לקבל את המשכורת שלו ממני, לשבת במשרד לידי ואולי גם לצחוק עלי כשאני אלך לשרות מילואים - אז יכול להיות שאני אעדיף לשמור את הכיסא הזה עבור מישהו שתרם למדינה 3 שנים מהחיים שלו. התבלבלנו קצת... לתרום למדינה זה כבוד (אפילו אם ממש לא אוהבים את הצבא) להתחמק מתרומה למדינה זה בושה. (אפילו אם זה הופך לנורמה בשנים האחרונות) וכמו שכבר כתבתי... אם הסיבה שמישהו לא שרת היא רצון להתחמק, אני אתייחס לזה בצורה שלילית. (זה לא שיקול יחיד, זה שיקול משפיע) אם מישהו לא שרת מסיבה אמיתית כמו פציעה או מוגבלות קשה אמיתית (כולל פגיעת הלם בפיגוע) אז מבחינתי הוא בדיוק כמו כל אדם ששירת ביחידה קרבית 3 שנים.

amikaml

New member
תגובה

קודם כל שלא תחשוב אחרת לרגע: שרתתי שירות צבאי מלא. אני פטור ממילואים ואני לא צוחק על אף אחד. ממש לא ענייני מי עושה מילואים ומי לא. אני בטוח שכמראיין זה לא עניינך האם המועמד שרת בצבא או לא. ומאותה סיבה לא תקבל ערבים או חרדים לעבודה? עכשיו תתחיל להתפתל: לא... מה פתאום... אסור להכליל...

izackv

New member
למה שאני אתפתל?

כמראיין שמחליט את מי הוא מקבל לעבודה אצלו בחברה, אני יכול להחליט בדיוק מה הקריטריונים לפיהם אני מקבל אנשים. יש חוקים שאומרים לי שאסור לי להפלות בין מועמדים בגלל הבדלי מין, דת וגזע. אסור לי לדרוש שרות צבאי כתנאי קבלה... אבל בשום מקום בחוק לא כתוב שאני צריך להתעלם מהאופי של המועמד לעבודה. לדעתי האישית האופי צריך להיות 60% מהסיבה לקבלה לעבודה והיכולות הטכניות 40% (או משהו בסגנון) מאחר ואין שום חוק שאוסר עלי להתיחס לאופי של האדם שאני מעוניין לקבל לעבודה, ומאחר ולך אין שום סמכות להחליט מה ענייני ומה לא ענייני כמראיין, אז ההחלטה אם זה מעינייני או לא היא החלטה שלי בלבד. ושוב, לא "האם הוא שרת בצבא?", אלא "למה הוא לא שרת בצבא?". יצא לי לשרת גם עם דרוזים וגם עם דתיים. אפילו חרדים שאני מכיר שרתו בצבא או עשו שרות לאומי (תרמו כשדרשו מהם, ולא ניסו לברוח מחובותיהם, ולהפיל אותם עלי ועל חבריי שלא משתמטים) מבחינתי השתמטות מראה הרבה על אופי של בן-אדם (ומותר לי להתיחס לאופי בראיון קבלה לעבודה) ויותר מזה... מי שמשתמט מצבא, למה שלא ישתמט בעבודה ממשימות שלא נראות לו? למה שאני אסמוך עליו? אני מודה שלגבי ערבים יש לי בעיה. לשמחתי עדיין לא קיבלתי קורות חיים מערבי, כך שלא נדרשתי לסוגיה. אבל כשניהלתי בארה"ב, היו לי בצוות שני עובדים מצרים ואפילו נתתי להם להיות אחראי אבטחת מידע. באופן מפתיע הם לא ייחלו שמדינתם (ארה"ב) תושמד ורוב אזרחיה יזרקו לים. וזאת אחת מהסיבות שלא הייתה לי שום בעיה לסמוך עליהם ולעבוד איתם.

כמיני

New member
איזה מן דבר זה?

"מי שמשתמט מצבא, למה שלא ישתמט בעבודה ממשימות שלא נראות לו?"- אז תפטר אותו, אבל מה זה ההסקת מסקנות העקומה הזאת? לא כולנו נולדנו להיות חיילים ומי כמונו יודע עד כמה המערכת הצבאית אינה גמישה, אני מכיר אישית כמה אנשים שיצאו מהצבא, לא בגלל שלא רצו לתרום, אלא בגלל שבאמת המסגרת הצבאית לא התאימה להם, אבל בהקשר לעבודה אזרחית, הם פרחו, זה לא שהיה להם בעייה עם מסגרות, יש להם בעייה עם המסגרת הצבאית, אז מה? להעניש אותם גם באזרחות? צא מהסרט. לא סתם קבע המחוקק כי שירות צבאי אינו אמור להוות שיקול בקבלה לעבודה.

panda321

New member
אי אפשר לקבל את כל המועמדים

ואחרי תקופת נסיון להחליט את מי משאירים. אם זה היה אפשרי לא היו עושים ראיונות - אלא פשוט מקבלים את כל מי שרוצה. מה לעשות, צריך לסנן, ומי שהיתה לו בעיה להסתגל למקום אחד (לאו דווקא צבא, גם מקום עבודה קודם), סביר יותר שתהיה לו בעיה להתגל למקום הנוכחי יותר מאשר לאדם שעד היום לא היתה לו בעית הסתגלות.

כמיני

New member
סביר יותר ב... שלי

הראיונות הם בשביל לבדוק התאמה רלוונטית. האבסורד הזה ממשיך עם כל מיני שאלות לא קשורות, אז יאללה, בואו נצדיק גם אי קבלה של אנשי מילואים, ונשים צעירות ונשואות (יהיו בהריון מתישהו), ויאללה נהפוך להיות מדינה אוכלת יושביה. אל תכניסו את דעותיכם האישיות/פוליטיות לתוך המשחק הזה, כי בסוף לא נצא מזה, יש כמה כללים מאד ברורים בקשר לקבלה לעבודה, אחד מהם ששירות צבאי לא אמור להיות שיקול, אחרת מחר זה עלול/ה להיות את/ה.

izackv

New member
התאמה רלוונטית לצוות, לחברה ולתפקיד

יודע מה, קיבלתי כבר יותר מפעם פידבק לגבי זה שאני היחיד שמזמן אנשים מסויימים לראיון. כששאלתי את חברת ההשמה למה אחרים לא זימנו את האנשים האלה לראיון ולמה הפ מתפלאים שאני מזמן, קבלתי תשובות כמו: - כי הוא מבוגר מאוד. - כי היא אישה מבוגרת - כי יש לך ילד קטן - כי הוא עולה חדש - כי הוא מגמגם - כי הוא חרדי (כן, גם כאלה מגיעים לעבוד בהיטק, לפעמים) מבחינתי שום דבר כזה לא פוסל מישהו. אפילו לא מוריד נקודות. גם אי שרות צבאי לא פוסל כל עוד יש לזה סיבה הגיונית. (ואני לא סתם מדבר, יש לי קבלות גם בזימון לראיונות וגם בגיוס) אבל - זה שלמישהו יש אופי חרא, כן פוסל. חד משמעי. ולא אכפת לי אפילו אם הוא המציא את ג'אווה בעצמו ופשוט גנבו לו את הקוד בלילה. עכשיו, לכל אחד מאיתנו יש את הקריטריונים שלו להגדיר מה זה אופי חרא. הקריטריון שלי אומר שהשתמטות מחובות בסיסיות תוך ניצול העובדה שאחרים כן נושאים בעול עונה די טוב על ההגדרה "חרא של אופי" זה הכל.

כמיני

New member
מעולה

בקריטריון שלי ל"חרא של אופי" זה אנשים שפוסלים בגלל שירות צבאי. אצל אחרים "חרא של אופי" זה ערבי/חרדי/אשה בהריון/מילואימניק/זקן/עולה. לכל אחד יש הגדרה משלו. אז מי יחליט מה בסדר ומה לא?

izackv

New member
אצלי בחברה, אני. אבל אי אפשר לעקם

ככה את המוסר. מי שמשתמט עושה מעשה לא מוסרי בהגדרה. לעומת זאת קשה לטעון שזקן/מילואימניק/אישה בהריון וכדומה עושים מעשה לא מוסרי רק מעצם ההגדרה שלהם. אפילו לא בעולם מושגים מעוות לחלוטין. אתה יודע, מותר קצת להפעיל הגיון כל אחד מבין שהשאלה "האם השתמטות משרות צבאי טומנת בחובה שאלה מוסרית?" היא שאלה סבירה. באותה מידה כל אחד מבין שהשאלה "האם העובדה שמישהו זקן טומנת בחובה שאלה מוסרית?" היא לא שאלה סבירה. אז איך אתה יכול להשוות בכלל?

למעלה