סלח לי, אבל הפעם זה קשקוש.
איך אתה יכול למחוק תרבות שלמה של מאות שנים בהינף מקלדת ככה, את זה אני לא מבין. מתוך הכתבה: "ביפאן המסורתית לא נחשבה ההתאבדות חטא דתי, כפי שנתפשה בדתות המונותיאיסטיות של המערב. נהפוך הוא: נכונותו של אדם להרוג את עצמו מתוך מניעים נעלים, כמו נאמנות לאדונו, נטילת אחריות, או שמירה על כבודו, זכתה לשבחים." רק אני חושב שיש מטרות וערכים שראוי למות למענם? ואם לא, אז אתה לא מסכים שלסמוראים יש איזושהי נקודה? מן הסתם יש להם גם צדדים שליליים, כמו שציין ציר הנחש, אבל אתה לא יכול לבטל אותם לחלוטין. אגב, כשמחקת ככה גם את התרבות האצטקית, הזכרת רק את קורבנות האדם. מה עם שאר הדברים שהיו חלק מהתרבות הזו? ולנאציזם אי אפשר לקרוא "תרבות": הוא שלט בקושי עשרים שנה והיה אידיאולוגיה פוליטית-חברתית-מדינית, ולא תרבות במובן שאנחנו מדברים עליו כאן. האמריקאים לא גילו שום תבונה, אף-פעם. זה החל באיום על היפנים שייפתחו בפניהם את נמליהם בניגוד לרצונם, המשיך בפצצות אטום על הירושימה ונאגאסאקי סתם כדי לנסות את הצעצוע החדש, ועדיין ממשיך בכיבוש אפגניסטן, עיראק וכן, כן - ישראל. תסביר לי בבקשה מה הירוהיטו עשה לא בסדר, חוץ מלנסות להגן על המדינה שלו. ברור שהצבא שלו פגע באמריקנים, אבל הייתה מלחמה, למה אתה מצפה? לא רק שהאמריקאים הנחיתו לו שתי פצצות גרעיניות על הראש, הם גם כלאו יפנים שחיו באמריקה בגטאות, ולאחר הכניעה של יפן שכתבו את החוקה שלה מחדש כך שלא תתאפשר לה החזקת צבא ושאר סעיפים משפילים שהפכו אותה למדינה נחותה מבחינה צבאית. רוב ההגנה היפנית מסתמכת היום על צבא ארה"ב, ולכן כל-כך מודאגים שם מההתפתחויות האחרונות בצפון קוריאה. זה אבסורד. למדינה שלהם, באופן חוקי, אין זכות להגן על עצמה. ולפי המצב בעיראק ומצב הרוח של העם האמריקני, ארה"ב לא תמהר כל-כך לצאת למלחמה נוספת. ככה שבמקרה שבזמן הקרוב תהיה התחממות ביחסי יפן-צפון קוריאה, ולא התחממות מהסוג הטוב, יפן היא היסטוריה. ועוד דבר: אל תזלזל ביפנים. הם, מבחינה מסוימת, האומה המתקדמת בעולם. עד סוף המאה ה-19 הם לא היו יותר מחבורה של כפריים שחיים כמו בימי-הביניים, ותוך פחות ממאה שנה הדביקו פערים של מאות שנים עם המערב. כיום הם נחשבים למעצמה טכנולוגית מהגדולות בעולם, אם לא הגדולה ביותר.