מה נאמר ומה נדבר?
היה מרתק. פשוט מרתק. היחס שלו, שהוא כל כך אמביוולנטי, הגישה המשונה והכל כך מוכרת הזו: פגעו בי, אני יודע מי זה, אני כועס, רוצה נקמה, אבל מתרכך בדרך, מתכופף כשמגיע לשם, מוותר להם ולעצמי. מה שבלט לי יותר מהכל זו כמות הטמטום והעלגות שנחשפה שם. נכון, אני מניח שזה באמת ככה, ההתעסקות עם סוטי המגזר החרדי עוברת דרך פיגור שכלי ברמות שונות שהוזנח. דרך אנשים מוזרים שחיים קצת בשוליים. אבל זה לא עושה את זה פחות חמור. כל תגובה או משפט מהצד החרדי הסריח מטמטום ועלגות שלא עשתה חשק בכלל להתעמת עם מישהו. רק לסתום את האף ולברוח. זה העלה בי המון מחשבות. כל כך הרבה שחוץ מלכתוב כמה טובה מלאכתו של הכתב אני לא יכול להגיד כלום. אולי אחרי שזה יתבשל קצת. אבל רק רציתי להגיד שהכתבה הזו היתה שונה ממה שרגיל בדרך כלל אצל יוצאים. לא ישב שם איזה יקיר אנגלנדר או אסף פיליפ זחוח דעת וסיפר עד כמה היה חושך שם, ותיאר בשפה רהוטה ובמלים מציצניות את האדמו"ר, וסיפר עד כמה הוא מצליח היום, ותיאר במין עליצות של "הנה, אתם רואים משם באתי ועכשיו אני בדרך למסיבה שחבל על הזמן באומן 17 " ממש לא. היה שם הרבה סבל, ויותר ממה שאמר מנחם עצמו אמרה הדרך הדו-ראשית שבה הוא התמודד, והגישה שלו שלא מוסתרת שם, וההגדרה שלו את עצמו. והרכות (היחסית) שבה הוא ניהל את הדו-שיח עם החרדים. הכל היה מלא סימני שאלה, ומלא מקום לחשוב, ובקיצור מצוין. מה עוד אפשר להגיד בלי להתפרץ ולהתעצבן על הניר? שהכל שם מסתובב סביב גור. או שזה רק נדמה לי? גם אנשי משמרת הצניעות המטומטמים (אברומידה?) הכל שם די חסידי. זה במקרה? או רק בגלל שמנחם הוא משם? יש הבדל ביחס? לא יודע. טוב, אני לא יכול לכתוב לנצח שטויות כדי לא לכתוב באמת את העצבים והתסכול. אז הנה, מילה אחרונה למנחם. אם אתה קורא את מה שכתוב פה: לגמרי לגמרי לגמרי מבין אותך. מבין מכל כיוון. רצון מטורף לנקום יחד עם רצון עוד יותר מטורף לשכוח, התייחסות לאנשים האלה כאל עדר עילג של בהמות יחד עם רכות שבאה מזה שאתה (ואני?) עוד שם. ומביאים את זה לכל מקום. תסכול נוראי שאין לו פתרון ומוצא. זה מתקשר לסטירה של ראש הישיבה ההוא מלפני שבוע, להתעללות נפשית שכולנו עברנו, או לזו שלך שוודאי לא נבין אותה אף פעם אם לא עברנו אותה בעצמנו. לקונפליקט כמו שאתה בחרת להציג אין פתרון, ביטאת את זה בכנות ובעדינות. מי ששם, ימשיך ויטייח. מי שנמצא שם (המשפחה שלי למשל) ימשיך ויגיד שהכל שוליים. אבל הנקמה המתוקה שלך תהיה המודעות, והצורה נאצלת בה אתה מצטייר מהכתבה לעומת הצורה הבהמית והמגואלת שמצטיירת בה חסידות גור בפרט והחברה החרדית בכלל. גם אם לא ילכו לכלא. אני חושב שלכמה דקות הצלחת לאחד אולי מדינה שלמה (היה לכתבה רייטינג מטורף) אל מול העליבות החרדית בצורה יוצאת דופן ונוגעת ללב. הנה הנקמה שלך - שהיא גם הנקמה שלנו.