ערב טוב לכולם!

שולמית ערב טוב

ירושלים המתוארת בספרי היא או ירושלים החצויה בין 48 ל-67 או ירושלים התורכית והמנדטורית. שתי הוויות אלו עומדות בסתירה כמעט מוחלטת למטרופולין ההולכת ונוצרת משנות השבעים ואילך, זוהי מטרופולין שיש בה רוב יהודי מובהק ויחד עם זה מטרופולין שכוחות פלסטינים הולכים וכובשים בה עמדה חשובה מאוד. זאת ועוד, ירושלים החדשה מתאפיינת בעצמה חרדית גוברת והולכת כך שמהרבה בחינות ירושלים החדשה היא בסופו של דבר הוויה שאינה דומה כלל ועיקר לעיר האינטימית של ראשית שנות המדינה ולעיר הקוסמופוליטית של תקופת המנדט. לדעתי לירושלים החדשה עדיין לא קם המספר המובהק וזו היא הזדמנות לסופר או סופרת צעירים לתפוס להם נחלה ספרותית במציאות הזו. תודה על שאלה שגם אני עצמי חוכך בה לא מעט.

לרואה מלמעלה מהרואה למרחוק

ככל הנראה, על כל פנים לא באופן גלוי, אין קשר בין שמות הספרים. כדי לא לפתור אותך בתשובת סרק אומר לך כי קראתי לספר האחרון שלי "חבלים" בגלל קשת המשמעויות של המילה "חבלים" - חבלים כפשוטם, מלכודת, קבוצת בני אדם, אזורים גאוגרפים, יסורים (חבלי משיח, חבלי לידה, חבלי יצירה, חבלי שינה, חבלי מות) וכפי שאמר לי שדרן צעיר בגל"צ "קראת לספר חבלים כי לשון רבים של חבל, היה לך חבל על העולם שהיה ואיננו עוד".

ועוד שאלה...

דור הביניים בספרות הישראלית אליו אתה משתייך, נוטה לזרם הרומנטי, מה דעתך על ה"נופים הרגשיים" בספרות "הרזה" של היום?

אני לא רואה את עצמי

שייך לדור אלא לעצמי בלבד. ישנם משוררים שיש לי אליהם קרבת נפש גדולה והם בני דורות העבר וישנם סופרים בני זמני שלמרות כישרונם הגדול אני חש אליהם ניכור. לעצם שאלתך, סופר צעיר שאהוב עלי הוא למשל דב אלבוים, מחבר "זמן אלול" ו"חיי עם האבות" או ספרה החדש של אורלי קסטל-בלום "חלקים אנושיים". עינייך הרואות שקירבה וריחוק אינם תוצר של דור כפי שסוברים או חושבים מבקרים חמורי סבר על העניין של דחיה ומשיכה, כשם שכל מי שהיה מאוהב פעם יודע.

moben

New member
כתיבת שירה

אדון באר היקר למה הפסקת לכתוב או לפרסם שירה? ולמה אמרת לדוב אלבוים לא לכתוב שירה, או כפי שאני זוכר אותו אומר "תעשה לעצמיך טובה ואל תתעסק בשירה." האם לדעתך כותב פרוזה צריך להתנזר משירה?

אדון מובן היקר

למען האמת, אתה די מובן לי ואף על פי כן אומר לך כי הפסקתי לפרסם שירה מכיון שאני מרגיש יותר נוח עם שורות ארוכות מאשר עם שורות קצרות. לגבי שאלתך האחרונה, כל כותב צריך לעשות מדי זמן ריענון לכתיבתו ולשאול איזה כלי מתאים לה לאותה שעה.

האם לדעתך כשיחלקו את ירושלים לשניים

(מזרחית ומערבית) הדבר ישפיע על ספרייך העתידיים? (או יתן נופך היסטורי לספרייך הקיימים)

סיגל שלום וערב טוב

מתוך נסיוני ככותב, גיליתי שבכל פעם שבאופן פרטי מישהו גרם לי עוגמת נפש, תסכול או עצב הוא אמנם פגע בי אך העשיר אותי ככותב סיפורים. אשר על כן אין לי ספק שחלוקת ירושלים בין אם אנחנו רואים אותה כאסון או בין אם אנו רואים אותה כרע הכרחי, עשויה לחולל שינוי כל כך דרמטי בחיי העיר, שינוי שבסופו של דבר יקבל קשת עצומה של גילויים בספרות שתיכתב. כשם שחלוקת ירושלים בהיותה עיר מבותרת ומבותקת, שימשה זירת התרחשות יוצאת מגדר הרגיל לשני ספריו החשובים ביותר של עמוס עוז "מיכאל שלי" מכאן ו"סיפור על אהבה וחושך" מכאן. רוצה לאמר שטרגדיות או שינויים הם חומר העסקה חשוב ביותר של הספרות.

ולמרות זאת מבקרי ספרות קטלו את ספרו

החדש וטענו שמאז ספרו הראשון הוא רק הולך ומדרדר (שוחט את השפה העברית, כותב באופן רדוד ופונה בעיקר לבני נוער) מהם הקריטריונים לפיהם אתה מבקר ספר, לעומת מבקרי הספרים המקצועיים שמקבלים משכורת עבור עבודתם ובכל זאת בוחרים לקטול?

אני משתדל לשמור על רעננותן

של בלוטות הטעם שלי. ספר שיש בו רק אמפטיה, חידוש הם חלק מהמרכיבים שגורמים לי להמשיך ולאכול את עוגת הספרות עד סופה. מן העוגיות של אתגר קרת לא קילקלתי מעולם את קיבתי אלא עד רבה, חשתי תחושה של הנאה.

justa

New member
המלצה ...

הייתי רוצה לקבל המלצה על ספר בלשי או על סופר שכותב כאלה ...

אני ממליץ

על מחבר ספר "בראשית" שכתב את הסיפור המופלא על יוסף ופרשת חטיפתו, התאהבותו באשת השר המצרי ובגילויו על ידי אחיו.

סופרים ומשוררים ישראלים החליפו

את שמם הפרטי או את שם משפחתם וגיבשו כינוי ספרותי (ש. שיפרה למשל) כיצד היית מפרש את שמך "חיים באר" ואם היו מאפשרים לך להחליף את שמך הפרטי או שם משפחתך באילו שמות היית בוחר?

מר פאד היקר

השם חיים באר הוא כבר שם ספרותי שמי ה"אמיתי" הוא חיים רכלבסקי
אני שמח שהשם נראה כל כך אמיתי שאתה חושב שאני צריך שוב להחליפו.

סליחה על הטעות

האם התייעצת מול בני משפחתך לגבי החלפת השם, מה היו האלטרנטיבות האחרות?

זה היה כל כך מזמן

וכל מי שהתייעצתי איתו כבר איננו בין החיים. לאמר את האמת, היום לא הייתי מחליף את שמי.

למעלה