על שגיעוט

ברור. לא יודעת מה קורה לי בזמן האחר

ון. יכול להיות שאני מגיעה לכתיבה בפורום בשעות ממש לא שפויות אחרי שאני ממש כל היום לא יודעת אפילו איךך קוראים לי, ואז - אני אפילו לא יודעת מה אני כותבת????? ברור ש"בלי להפיר אחד מן הכללים" הוא ב"לאחד החיילים" - נו, שאני לא אדע משהו של נורית הירש?

poomiki f

New member
זה תוקן...

בביצוע מיוחד של ירדנה ארזי וסשה גרישקוב שנעשה לפני שנתיים (ולא זוכרת עבור מה... אבל בטח לאיזה שירותרום או משהו כזה...) ירדנה כבר שרה את המשפט בצורתו התקנית.

שמעתי את השיר היום ברשת ג'

ובדיוק התכוונתי להעלות את הסוגיה.

נראה (E) / נראה (A)

אולי אני מתקטננת, אבל סוגיית נראַה/נראֵה בהתאמה לעבר/הווה איננה ברורה, לא בדיבור ולא בשירה. הצלחתי להיזכר בכמה דוגמאות בודדות, אבל באמת יש המון. אתם מוזמנים להוסיף לרשימה: עברי לידר, למשל, "מרי לנצח" - "הוא נראַה לי חמוד, אבל לזה אני לא מתייחסת" - כשהמשמעות ל"נראה" בהווה ובפועל אומר בעבר. עוד עברי לידר, עם אותה מילה - "לפעמים נראַה כאילו כל מה שאני עושה - זה לשבת בבתי קפה" - וגם כאן הכוונה ל"נראֵה", בהווה. אם אינני טועה, זה מופיע גם ב"פתאום הכל נראה רחוק, רוצה לדעת למה? כובע!". יש עוד דוגמאות שאני שומעת מדי פעם. אם אזכר - אוסיף.

עברי לידר.

האיש ה"עברי" הזה הוא פשוט עוכר סדרתי של השפה העברית. פעם אחת שמעתי ממישהו שהוא שר בהופעה שלו שיר עם המילה "להינמס". ובכלל, מה אתם מחפשים אצל ה"חדשים"? אתם לא תצאו מזה בחיים. תרתי-משמע! הרי לאלה אין אלוהים בכל מה שקשור לשפה העברית. חפשו טעויות אצל ה"ישנים" קודם. זה יותר מעניין לדעתי.

האגס 1

New member
בעברית כותבים לידער בלי ע'

אבל המובן הוא אכן אותו מובן - ומשמעות שמו של עברי לידר, היא "שיר עברי"...

B a 7 a K

New member
ההיטפלות לעברי לידר מוגזמת.

אז נכון, הבחור לא עילוי בעברית נכונה, אבל אתה מגזים. גם אותי מעצבן ה"כיבסת" ללא הדגש ודומיו. אבל בכל זאת, הגזמת. אגב, אני תמיד התייחסתי אל ה"אל תתחלק, אל תינמס, אל תעזוב..." שהוא, כביכול, מלא "מכף רגל ועד ראש" בעברית קלוקלת, אחרת מכמו שהוא נשמע בהתחלה. אל תתחלק- לא מלשון החלקה, כפי שנהוג לטעות, אלא מלשון התחלקות לשני חלקים. אל תינמס- לא מלשון משהו נמס, משנה מצב צבירה, אלא מתוך התנהגות בנימוס, בניין נפעל בעתיד. הדובר מבקש מהנוכח לא להתנהג בנימוס, אם להיות פלצן קמעה.
לי זה נשמע תקני. לא אהבתי את ההתבטאות המכלילה והמוגזמת לגבי עברי לידר בפרט וה"חדשים" בכלל. בתור נער בן 16, שמאזין גם למוזיקה עברית ישנה, מתעניין מאוד בלשון עברית ו... וואלה (נכון, אמרתי וואלה), "חוטא" במוזיקה עברית דווקא של החדשים, ניכּר בדבריך חוסר הבנה בנושא עליו אתה מדבר. ולא, אני לא מתכוון לסנגר על עברי לידר בשום אופן, ככתוב, הבחור מחרב את השפה עברית לעיתים קרובות למדי, זה נכון. אבל למרות הכל, הנ"ל הוא זמר ויוצר בזכות ולא בחסד. נסו- אולי אפילו תאהבו.
לילה קסום לכולם. נ.ב פשוט לא יכולתי להתעלם מהחוסר בפסיק לפני הסגר, במשפט "זה יותר מעניין לדעתי", שאמור להיכתב כך: "זה יותר מעניין, לדעתי". כן, אני יודע, קיצוניות, אבל אם כבר בהגייה נכונה עסקינן- האין זה יהיה נאות לא להתייחס לתחביר נכון?
רעיון מעולה לשירשור.

B a 7 a K

New member
במחשבה שניה,

כשאני חושב על ה"תינמס" הזה, אני קצת מסתייג. בכל זאת, זה חפ"נ. מיהרתי להצהיר שלדעתי זה תיקני, אני לא יודע.

B a 7 a K

New member
מתקן אחרים וטועה בעצמי.

מי חושב על הגייה בשעה כזאת בכלל? תיקון: *האין זה יהיה נאות להתייחס לתחביר נכון?* עמכם הסליחה, לילה טוב.

tiramisu1

New member
זו לא שגיאה. זה יישור פרדיגמה.

נכון חדו"א ? ולגבי נראֶה/נראָה - במסורת תימן זה בקמץ גם בהווה.

טירמי - לא נכון ולא נכון

אין "יישור פרדיגמה". התכוונת בודאי ל"האחדה לפי הפרדיגמה", אבל - גם את זה אין כאן מבחינה תקנית. הדובר עושה זאת מתוך תחושת פרדיגמה, זה נכון, ואם לזה התכוונת - הכל בסדר, אבל- אין כאן אישור אקדמיה ולכן זו עדיין אינה מילה תקנית. האחדת המערכת לפי הפרדיגמה יש למשל בכך שמותר כבר לומר הוא אתמול ישַן (בפתח, כמו שמר) ולא חובה עוד לומר ישֵן, כמו עד לפני שנים ספורות. הסיבה של האישור הוא "האחדת המערכת"..... כדי ליצור האחדה הכוונה היא ליצור שויון בין כל המרכיבים של הפרדיגמה, היינו בד"כ - בין כל גזרות פעול, למשל. במקרה שאתה התייחסת אליו - להינמס - ההשוואה היא לרק לצורת השורש "נמס" לכאורה (מס"ס בעצם), כך שאפילו אין כאן "פרדיגמה". מקוה שלא בלבלתי ותר מדי את השכל. לגבי הביטוי התימני - אין מה להשוות את ההגייה התימנית לעברית של ימינו. גם הקמץ שם הוא לא באמת מה שאנחנו מכירים כקמץ. ולא - לא מנוקד קמץ בהווה, אלא מה שהתכוונת אליו הוא שסימן הניקוד שהשתמשו בו לציון קמץ וסגול - הוא אותו סימן, ולכן , לכאורה , היתה שם אותה הגייה. בכל מקרה - ההגייה היא לא של הקמץ המוכר לנו מן העברית. ההגייה של הסימן הזה היא מין הגיית ביניים במקום החיתוך שלה, בין קמץ לבין סגול....

גרוניך: "..תראו איך שאני נראַה!!!"

כל הכבוד על העלאת הסאגה הכאובה והמתמשכת הזאת, סגול רועד. תודה / תודה / תודה . אני זוכר מהילדוּת שלי תוכנית אחת של ד"ר אבשלום קור בטלוויזיה דווקא, אי-שם בשנות ה-80, שבּהּ הוא מעיר לדוּדאים על טעותם בשיר "איפה נטאשה ופּייר". הם שרוּ בבית השלישי "נראָה" (ב-a) במקום "נראֶה" (ב-e). הנה, כאן: "הכל כבר נראה שם אחרת, וסיביר זה לא רק ערבוֹת". בכל אופן, אחרי שהוא העיר להם, כ"עונש" הם צולמו שנית שרים את כל הבית הזה מחדש והפעם הד"ר קור הסב את תשומת לִבּם של הצופים בבית לראות איך ישראל גוריון ובני אמדורסקי מחייכים בבירור כשהם מגיעים לשורה הזאת, מחייכים מתוך מבוכה...

מוגג

New member
אוליונתן גפן אחראי לטעות?

גם בבלדה על חדוה ושלומיק אחז באותה טעות "וכל דבר נרAה לי גס" אגב, גם את "איפה נטשה ופייר" שרים השלושרים.

פעם את בוכה ופעם את צוחקת...

שימי תבורי שר MAZILA דמעה במקום MEZILA... ואם כבר הזכירו את עברי לידר - ב'זכיתי לאהוב' יש הרבה - הרוח אחרי הצהרים (צ ו-ה ב a במקום ב o) ובכלל נראה לי שצריך להגיד אחר הצהרים... ןגם - ובינתיים (הוא שר עם ו בשווא ולא בשורוק, ועם ב' דגושה ולא רפה) וגם אצל יזהר אשדות, בשיר 'במרחק נגיעה מכאן' הוא שר 'וכחולים הקירות' עם ו' בשווא וכ' דגושה במקום ו' בשורוק וכ' רפה. אבל, שמעתי אותו מדבר על זה בדיוק. הוא אומר שעשה זאת ביודעין שכן לומר 'וכחולים' זה לא הכי פשוט... או אם לצטט אותו - מי שיגיד וכחולים באופן מדוייק יזכה בדיסק החדש שלו... יש עוד ועוד... לצערנו לא חסרים

דווקא שימי תבורי צודק.

יש לומר MAZILA ולא MEZILA כמו שאומרים "מַסתירה" ולא "מֵסתירה". השורש הוא נז"ל, והוא שייך לגזרת נפ"נ. זה שבבניין הפעיל פ"הפ נו"ן הידּמתה לע"הפ זי"ן (מַנְזִיל->>מַזְזִיל) והתמזגה עִמּהּ (מַזְזִיל->>מַזִּיל), אינו משנה את הניקוד של תחילית הבניין בזמן הווה, כלומר את ה-"מַ-".

למעלה