על חריפות

תיקתקית

New member
על חריפות

שלום לחברי הפורום הקבועים והמזדמנים.. את הפורום גיליתי, לצערי, רק הלילה, בחיפוש אחר שאלה שמטרידה אותי. לאחר עיון קצר אני חושבת שהביקור שלי לא יסתיים במהירות..
מקווה להכירכם. בינתיים, אפתח בשאלה.. ידוע לי שטעם חריף אינו טעם, אלא בעצם אנרגיה. שיטוט קצר באינטרנט (מחרוזות החיפוש היו פקעיות טעם, חריף ופלפל, בלוטות טעם) העלה שחריפות היא תחושת צריבה שאחראי לה החומר קפסאיצין, שפועל על קולטני הכאב במגע עם הקרום העדין של החיך והגרון. (ציטוט מכתבה מynet, "המצב מחריף"). את המידע חיפשתי אחרי שהסברתי לאחד החיילים שמשרתים איתי, שחריף הוא אנרגיה. ואז, עלתה בי המחשבה על הבדל בין חריף "קר", לחריף "חם". למשל, מנטה שהיא חריפה, ויוצרת תחושת קרירות בפה, ופלפל שהוא חריף, ויוצר תחושת חום. אני משערת, שמאחר ופירוק החומר שגורם לצריבה הוא תהליך כימי, ניתן לסווג אותו כאקסותרמי (פולט אנרגיה אל הסביבה בה הוא מתרחש) או אנדורתמי (להיפך). בהתאמה, בפלפל התהליך אקסותרמי. רציתי לדעת מה דעתכם, ואם תוכלו להפנות אותי למקורות מידע נוספים. דבר נוסף, בהקשר לבלוטות הטעם. דיברנו על כך שהטעם המתוק נמצא בקדמת הלשון. מבחינה אבולוציונית זה נשמע לי הגיוני, מאחר ואנחנו צריכים מין "הכרחה" כדי לאכול. לכל מי שאי פעם ניסה "לשים בצד" את ה*תיאבון*, ולתת לתחושת הרעב (שהיא כואבת ומציקה, כמו אצל תינוקות שלא מכירים סוגי מאכלים ולכן הם לא חשים בתיאבון, אלא בכאב בטן שנגרם מהרבה מיצי קיבה משתוללים...), אני מניחה שגם הוא נתקל (כמו אמתכם..) בתחושה שהבטן רעבה וכואבת, אבל החשק לאכול (התחושה בפה) עובר די במהירות. אגב, זו אחלה דיאטה, וזו גם דרך לאכול נכון, רק כשהגוף רעב ולא הפה למשהו מתוק.. אבל זה כבר לפורום אחר.. לכן, הטעם המתוק "פותח" את התיאבון, ולכן הבלוטות שמותאמות לו (מותאמות?) נמצאות בקידמת הלשון - כדי שהאדם "יתגרה" לאכול. מה דעתכם? אני מתנצלת אם ההודעה לא מתאימה לפורום שמדבר על המצאות, ואם הייתי מסורבלת מדי כבר בפתיחה - אם כן, אשתדל להסביר ולפשט. אשמח מאוד מאוד אם מישהו יוכל לתת לי אינפורמציה בנושא, זה מאוד מסקרן אותי! תודה,

תיקתקית

New member
אני חייבת לציין..

(מקווה שאל אשמע חנפנית מדי - כלל לא הכוונה!) איזה פורום מעניין
חבל שלא גיליתי קודם..מקווה להשאר ולהחכים.

2_be

New member
../images/Emo24.gif

ברוכה הבאה
עם כאלה מחמאות לא יכולתי להתאפק
אז לתשובות תצטרכי להמתין עד שיענו שאר החברים...אני הולכת לישון

תיקתקית

New member
../images/Emo51.gif

והאמת שאני דוחה את השינה מהסקרנות לגבי התשובה .. לא ידעתי שאת בת

Henryf

New member
מה לטעמים ולאנרגיה?

אנרגיה זה מושג ברור מאד. אמנם כל מיני "פסאדו מדעים" משתמשים במושג האנרגיה בצורה מוטעת ומטעה, וגורמים להזניית המושג. אין בין טעמים ובין אנרגיה שום משותף. הטעם ה"חריף" הוא אכן לא אחד מארבעת הטעמים הידועים, אלא זה גירוי של קולטני כאב. זה לא אומר שאין בנוסף גם אלמנטים של טעם, שיוצרים סה"כ הרגשה משולבת של חריפות + טעמים נוספים. הרגשת החום של האוכל החריף מקורה לא באנרגיה של מה שאת אוכלת, אלא בתגובה טבעית של הגוף למצבי לחץ. כאשר הגוף מרגיש אינפורמציה מכוון קולטני כאב, הגוף עובר אוטומטית למצב של "הגנה מכאב", וזה כולל גם זרימת דם מוגברת הגורמת להרגשת חום, לזיעה ועוד, ממש כאילו הגוף נפל פתאום למלכודת כאב בלתי צפויה.

תיקתקית

New member
מתנצלת על זילות המושג

השתמשתי בו כדי להסביר את כוונתי, אני באמת לא מבחינה בדקויות שבהגדרות. מה גם שחשבתי על זה יותר אינטואטיבית מאשר כימית - למרות שחיפשתי מידע. ומה בדבר חריף קר וחם? לא התייחסת לכך. אם המנטה מגרה את קולטני הכאב (האם היא?) כיצד אנחנו מרגישים קור? ואולי בכל זאת יש שם תהליך כימי שמועבר בו חום?

אורן51234

New member
לגביי המנטה../images/Emo186.gif

היי אדר אני לא כל כך בטוח לגבי התשובה שלי אבל אני חושב שהמנטה היא קרירה מכיוון שבנוסף לתכונה הכימית הכימית שלה שגורמת לתחושת ה"כאב" ישנה גם תכונה של התאיידות מהירה. תכונה זאת מוכחת (בלי קשר לטעם כרגע) על ידי ניסוי שעשיתי כשהייתי בחטיבה בדיפוזיה (התפזרות חלקיקי ריח באויר-כמו בושם). בקיצור המנטה נמסה כשהיא נוגעת ברוק ואז היא מתאיידת מהר (כמו ספירט למשל) ודבר זה גורם לתחושת הקרירות בפה. מקווה שהצלחתי לענות על שאלתך ויום טוב שיהיה לך
אורן.

2_be

New member
../images/Emo26.gif

בתור התחלה של תשובה... פלפל חריף שחור נחשב גם ברפואה הסינית כמחמם ומנטה כמקררת לכן יש משהו במחשבה שלך. אגב, פורום המצאות זה פורום אחר

תיקתקית

New member
כשאמרת רפואה סינית

נזכרתי בטיפול אלטרנטיבי אחר שאני עצמי עוברת - הומיאופתיה. אחד מההגבלים (המעטים ביותר! אני חייבת לציין) שיש להטיל על אדם שלוקח תרופה הומיאופתית, היא לא לאכול מנטה וכל נגזרותיה - נענע, מניטול, ואם יש עוד -ספרו לי. לעומת זאת, אין שום הגבלה על פלפל או מאכל חריף אחר. המנטה חריפה ומשתלטת על פעילות התרופה, ולכן אולי בכל זאת יש שונות בין פלפל חריף למנטה חריפה, ואולי לא צריך להגדיר את זה "חריף". אולי חריפות של מנטה היא באמת תחושת רענון, ולא תחושת כאב (אבל כיצד היא נוצרת?) אגב, גם קפאין אסור לקחת מאותה סיבה. הרבה חומר למחשבה יש פה..

helva

New member
הטעם המתוק לא נמצא בקדמת הלשון

כל החלוקה הזו לטעמים לפי האיזור בלשון לא נכונה - לכל בלוטת טעם יש טעם אחד או שניים שדומיננטיים אצלה (למרות שהיא מגיבה לכל הארבעה) והפיזור של הבלוטות על הלשון לא קשור לטעם/ים הדומיננטי/ים.

תיקתקית

New member
בדקתי אחרת

לכל בלוטות הטעם יש יכולת להבחין בארבעת הטעמים, אך יש בלוטות שרגישות לטעם מסויים. כאשר הטעם המתוק, למשל - הרגישות בקדמת הבלוטה. עדיין חושבת שבלוטות הטעם שבקדמת הלשון רגישות יותר למתיקות.

helva

New member
בדקת איפה?

אני אמרתי שלכל בלוטה יש טעם אחד (לדעת ילפחות לחלק שניים) דומיננטי. בקשר למיקום של הרגישות על הבלוטה - לא יודעת, יכול להיות שאת צודקת. בקשר למיקום של הטעמים על הלשון - את יכולה בבקשה להגיד לי איפה בדקת את זה?

תיקתקית

New member
עוד קצת

והנה מאמר שטוען שהמתוק נמצא בחיך דווקא. וסוף סוף מצאתי את המאמר שמדבר על הרגישות של בלוטות הטעם בצדדיהן השונים. מה דעתך? המון סתירות יש פה..

helva

New member
מאמרים מסוגים שונים

תראי, כדי להוכיח טענה מדעית, צריך להביא מאמרים מדעיים. המאמר הראשון שהבאת בהודעה הזו הוא מאמר מעיתון אוכל. למה שאני אאמין לכתב (שאולי פשוט הכניס למאמר שלו משהו שהוא שמע פעם בלי לטרוח לברר כי זה לא באמת רלוונטי) ולא למדען שאומר לי אחרת? המאמרים האחרים שהבאת הם כבר יותר בכיוון, למרות שגם הם לא לגמרי מדעיים. בקשר למאמר השני - מעניין, יכול להיות. אם יהיה לי זמן אני אנסה למצוא מקורות מוסמכים יותר לברר בהם על הנושא. סתירות? איפה את רואה סתירות? (אני חייבת להודות שבגלל קוצר זמן די רפרפתי)

helva

New member
אוקיי...

האיור מופיע באתר של סנונית ואחריו מופיעה הצעה לניסוי. לי זה נראה כאילו הם מנסים לגרום לתלמידים לגלות לבד שזה לא נכון... ניסית? המאמר אולי מעניין (לי אישית הוא לא חידש), אבל אני לא מצאתי בו שום סימוכין לטענה לפיה הטעמים ממוקמים על הלשון בצורה מסויימת.

למעלה