אתה אומר,
שאם בן אדם,למשל,לא שמע מעולם על צאקרות,אז גם אם הוא ימצא את עצמו במצב שכל הצקארות שלו חיות,בועטות ופועלות,הוא יאמר שאין צאקרות? או שבכל מקרה לא נשמע אותו מדבר עליהן או יוצר מודלים כאלו או אחרים שבהם הן מופיעות? נדמה לי שגורדגייף כבר לימד שאדם יכול להיות בעל רמת ידע גבוהה מאוד,אולם חסר ברמת ההוויה או ברמת הוויה גבוהה אבל חסר ברמת הידע. נדמה לי שהוא דיבר על בתי ספר ליוגים שלוקחים פקירים ומשקמים אותם על מנת להעלות אותם בדרגה. בכל אופן,נחמד מה שאתה עושה עם צאקרות והרטטים של גורדגייף. "אני" אישית אינני מוצא עניין בהתנסחות שכזאת,קשה לי להגדיר בדיוק מה מטריד אותי פה.מצד שני,כמי שלמד להכיר במקצת את האישיות המזוייפת,ברור לי שזה לחלוטין לא משנה כיצד אתה מתנסח,אפילו אם תדבר בצורה הברורה ביותר,תוך שימוש במונחים מדעיים סופר "מדוייקים" עדיין יהיו אנשים שיקחו את דבריך למקומות אחרים לחלוטין ויעבדו אותם באופן שיעוות אותם מן הייסוד.כל אחד מתחיל מנקודת המבט שלו ואם נקודת המבט שלו לא מורחבת מבחוץ על ידי בעלי ידע מדוייק,אין לו כל יכולת לעכל ולעבד מידע חדש באופן שיאפשר גדילה אל מעבר לעצמו. בשורה התחתונה ובאופן עקרוני כל מה שנלמד באמצעות מילים נקלט ומעובד אך ורק באונה השמאלית ולכן מובן באופן מיידי אך ורק באופן שלא מאיים יותר מדי על שלמות תפיסתה העצמית של האישיות המזוייפת.ידע חדש המועבר בצורה נכונה ייצור מייד חיכוך במצב שכזה ומי שמעביר אותו ידאג גם לשמר את החיכוך הנ"ל,שבלעדיו לא תיתכן התפתחות. כמובן,שכאשר האדם חווה משהו יוצא מגדר הרגיל,גם האישיות המזוייפת חווה אותו.דבר שכזה מסוגל לשנות ולהרחיב גם חלקים מסויימים מאותה אישיות שהיו עסוקים עוד לפני כן בהתפתחות עצמית והחויה הזאת העניקה להם יותר תוקף,יותר עוצמה. מעבר לכך,כאשר אין חלקים שכאלה נוצרים כתוצאה מלימוד,יש סיכוי שחוויה שכזאת לא תוכל לתפוס,לא תוכל לשנות את האדם,משום שהחלקים הדומיננטים יתנגדו והשער שייפתח ייסגר שוב לתמיד,אם כי ישאר כאיזושהי התרחשות,זיכרון כלשהו של חוויה שהאדם יוכל לתאר אותו בהתאם למושגיו המזוייפים שוב ושוב.