עזרה לחסר הבנה

• פותח הנושא AirW
  • פורסם בתאריך

AirW

New member
עזרה לחסר הבנה

קניתי לפני כחודש וחצי שלוש קרנות נאמנות נובה סטאר אופציות דיקלה אג"ח להמרה תמיר פישמן אג"ח להמירים כמו כן השקעתי בתחילת החודש בקרן הנאמנות הלמד אלדובי נדל"ן הנובה סטאר צנחה ב-40% תוך חודש ולכן מכרתי את ההשקעה שלי ויצאתי ממנה (בהפסד כמובן) שאר הקרנות עלו יפה (ביחד - 8% במהלך חודש) אך בשבוע האחרון יורדות בהדרגה בכל יום כאחוז או חצי אחוז היום הן נמצאות על רווח (תשואה) של 4 % אני יודע שהבורסות בעולם במגמת ירידה בגלל מה שקרה בסין בשבוע שעבר אני משתדל להתעדכן במאמרים בנושאי תנודות הבורסה באתרים כמו גלובס ודה מרקר אבל בשל היותי חסר הבנה בתחום אני לא מפיק הרבה ידע ממה שאני קורה ותלוי רק ביועץ ההשקעות בבנק ובמנהלי הקרנות רציתי את עצתכם - האם אתם חושבים שעלי למכור את הקרנות בשל מגמת הירידה או להשאר ולחכות עד יעבור זעם? והאם זה מקובל להתקשר לבית ההשקעות (למשל לתמיר פישמן) ולבקש הסברים לשאלות שלי? למרות שסכומי ההשקעה שלי יחסית נמוכים (עד 100,000)? ברור לי שכל עצה שתנתן לי כאן איננה תחליף או התחייבות לעצה מאיש מקצוע והאחריות על ניהול כספי חלה רק עלי.

גרי רשף

New member
עכשיו אתה שואל?../images/Emo13.gif

לזרות מלח על פצעיו של מי שהפסיד כסף בבורסה זה לא לעניין, אז אייעץ לך לגבי העתיד. קודם כל- כדאי לשאול את השאלות לפני שנכנסים לבורסה! ולעצם העניין- הרוב אינם מתמצאים (בעיקר אלו שבבטחון עצמי אומרים לך "שמע לי קנה XYZ"), וגם מי שכן- אינו יכול לדעת היום מה יקרה מחר, אלא לכל היותר להעריך מה צפוי בעתיד הרחוק יותר. משקיע זהיר משקיע לטווח ארוך, מפזר את השקעתו, וגם אם הוא לוקח סיכון- זה סיכון מחושב. כדאי להתייעץ עם יועץ ההשקעות בבנק לגבי מבנה התיק, ובדיוק בשביל זה הוא שם: מי שמנהל לך את התיק גובה ממך עמלות כדי שתוכל לבלבל לו את המוח בשאלות. הבורסה עלתה יפה מאוד בשנים האחרונות, וצריך להעריך אם העליות ימשכו או שהזעזוע הנוכחי מבשר על ירידות הממשמשות ובאות.

תקשיב..

אני לא מומחה ולא כלכלן..אבל ההתנהגות שלך היא מאוד לא כלכלית.. אתה מתנהג כמו אחד שמשקיע באופציות, עובד כאילו אתה משקיע במסחר תוך יומי, ומממש הפסדים, כאילו זה סוף העולם. אני יכול להבטיח לך שהדרך שלך כרגע, היא הדרך הכי בטוחה לחסל את הכסף בזמן הקצר ביותר. טעות מספר אחד- למכור קרן בהפסד של 40%. להבא קבע לך סטופ לוסס שרק לאחריו אתה מוכר, לדוגמה 15% או אולי 20. על ירידות של אחוזים בודדים, ומפולת פה ושם אתה לא מוכר!! פשוט לא מוכר! קח לך נשימה ארוכה, ואין לך מה לבדוק מה הבורסה עשתה היום ולפני שעה. מדובר בקרנות ולא במניות, ולכן הכי נכון זה לבדוק ביצוע שבועי או הכי כדאי חודשי. תבדוק את הביצוע של הקרנות בשנים האחרונות. תבדוק איזה בית השקעות זה, מה ההצלחות שלו? האם הוא מהמר על המניות הטובות, האם הקרנות שלו נחשבות טובות. והכי חשוב, תירגע. לאורך זמן וזה בדוק, מרוויחים. סתם לדוגמה.. למה להשקיע באלדובי נדלן??? בדיקה קצרה היתה מגלה כי הקרנות הכי טובות בנדל"ן ולא מהיום, אלה דיקלה נדל"ן, וירושליים נדל"ן. בכל מקרה שיהיה לך המון בהצלחה.

AirW

New member
תודה רבה

אני מאוד טרי בתחום ולכן אני עושה שגיאות רבות אני לומד (לצערי) רק תוך כדי עשיה הדברים שכתבת מאוד עזרו לי והרגיעו אותי. לשאלתך: בשל חוסר הבנתי, אני מחליט להשקיע בקרנות לפי ההתנהגות שלהם בחודשים האחרונים ולכן בחרתי להשקיע באלדובי נדל"ן. לגבי שאר הקרנות, גם כאן השיקול היה הסיכון היחסי מול התנהגות הקרן בחודשים אחרונים אני באמת בודק את התשואות מידי יום ומאוד לחוץ מהתנודות יועץ ההשקעות שלי בבנק (בסניף שלי) לא סייע לי כל כך ולכן אני שואל גם פה ושאלה אחרונה: איפה אני יכול לבדוק מי הן הקרנות הכי טובות בנדל"ן? או על אילו מניות מהמר בית ההשקעות שבחרתי? תודה שוב

לדעתי..

הקרנות שציינתי הן הכי טובות.. ותשואה לא בודקים בחודשים אלא בשנים.. בית השקעות נבדק בשנים.. גם אין בית השקעות שהוא חזק בכל, כל מקום מתמחה אם אפשר להגיד בתחום אחר.. אתה יודע?...בשנה אחרת בית השקעות מציג תשואות יותר טובות.. בקיצור אין פה חוקים כי הרי אם היו, כולם היו בבורסה.. יש פה רכב של סיכוי מול סיכוי. כדי להשקיע בבורסה צריך נשימה ארוכה. בלי זה חבל על הזמן ועל הכסף.. מי שמתנהג בפזיזות ומשנה רכבת כל פעם כשנראה לו שהיא מרוויחה רק יפסיד. לבית השקעות אתה נותן מנדט לפעול כי רק לו יש את הכלים, אבל אתה קובע את רכיב הסיכון, ואת הכיוון. גם אין לך מה לבוא אליהם בתלנות.

moco10

New member
נניח לרגע שאתה צודק

וביצועי העבר הם אינדיקציה כלשהי לביצועי העתיד. אתה כותב שבית השקעות נבדק לאורך שנים. ברור לך שבמשך השנים הנפשות הפועלות שם מתחלפות (בין בתי השקעות, בין קרנות באותו בית השקעות, בין תפקידים ) ? מה בדיוק יכול לאפיין בית השקעות, כדי לתת קשר כזה בין העבר (של שנים) לבין העתיד (גם של שנים) ?

מוניטין???

אין דבר כזה בתי השקעות עם הצלחות מוכחות?? אין דבר כזה מנהלי השקעות עם הצלחות מוכחות? אין כאלה עם ידי זהב?? אין כאלה עם חושים טובים? האם היית משקיע את כספך בבית השקעות שלא הראה ולו לא הצלחה אחת, ונכשל לאורך כל הדרך בקריאת המפה הכלכלית/פוליטית/גיאופוליטית ? אחרון.. לגבי מוכח.. בבורסה שום דבר לא מוכח. כל ההוכחות זה רק בדיעבד.

moco10

New member
התשובות לפי הסדר

כן, כן, אין הוכחות, אין הוכחות. בסיפא , כתבת את זה גם בעצמך ואתה צודק. יהיה קשה לי להשקיע אצל מישהו שנכשל לאורך כל הדרך, כי הוא כבר לא קיים בשוק. אלה שקיימים, לא נכשלו לאורך כל הדרך. זה לא בהכרח אומר שזה מצביע על יכולת, הרי גם אם נניח אקראיות אז יהיו מעט שיצליחו הרבה, יותר שיצליחו קצת פחות, עוד יותר באמצע , ושוב פחות שיותר נכשלו , אבל כאמור האחרונים לא נשארים במשחק.

shay6748

New member
גם לסורוס יש את זה

לא כל אחד יכול ליצור משבר באסיה... אני חושב שהוא גם אישיות בלתי רצויה בבריטניה אחרי שעשה להם תרגיל על הליש"ט....

להרבה אנשים יש את זה..

למשל מייקל מילקן, מלך איגרות הזבל בארצות הברית.. אם הוא לא היה בעל תיאבון חולני, ואם היה יודע לעצור את עצמו, היה עוקף את שניהם בסיבוב.. במקום זה הוא שילם מס ענק, והיום אם אני לא טועה יושה עדיין בכלא..

moco10

New member
האם לא ברור לך

שעל כל וורן באפט (בעם, באפט יש רק אחד
) , היו מלא אנשים אחרים עם אותן תכונות : אותו ידע, אותה תעוזה, אותם עקרונות, שפשוט לא הלך להם כי שמו את הכסף במקום שהתברר בדיעבד כלא נכון. אנחנו לא יודעים את שמם. אנחנו יודעים רק את שמם של אלה שהצליחו. ולהצליח לארוך זמן - יש עוד פחות. לכן אנו מזכירים פה עכשיו שם של בן אדם ספציפי. (ברור שלאחר שבאפט עבר כבר סף מסוים של עושר ותהילה, אז הוא כבר יוצא מהסטטיסטיקה הרגילה, כי עצם ההצלחה סוללת לו דרכים שחסומות לאחרים.)

shay6748

New member
זה כל הקטע

הטכניקות של באפט ידועות לכל והוא לא מסתיר אותם (או שאולי כן) אני מחפש את הטאץ', שיקול הדעת והמזל של באפט. את זה אין לכל אחד. יש סיפור טוב על פיני גרשון ומכבי ת"א (חבר שלי שמע את פיני מספר על זה בהרצאה)- יום אחד חיפשו איזה מנהל למכבי ופירסמו זאת הגיעו למשרד מאות קורות חיים של מועמדים המזכירה נותנת לפיני את הקו"ח על מנת שיבחר פיני לוקח את מאות הקורות חיים ושולף מתוכם באופן רנדומלי 50 את השאר הוא מבקש מהמזכירה לגרוס ולשלוח מכתבי סירוב למה, התפלאה המזכירה? הלא יכול להיות שאחד מהמסורבים הוא האדם שאנחנו מחפשים, ואפילו לא עברת על זה? פיני ענה לה, אני מחפש בחור עם מזל, לכל אלה שאת גורסת אין מזל.....

moco10

New member
אתה רק מחזק את מה שטענתי ../images/Emo13.gif

לבאפט הצעיר (לפני שעושרו והצלחתו הפרידו אותו מהשאר) בטוח היו מלא כפילים. עם באפט זה עוד יותר ברור, כי הוא לא טוען לשום יכולת סודית. אגב, מתוך זה שקראתי את דבריו בכל מיני ראיונות, אני חושב שהוא יסכים איתי. מי שטוען (אולי בצורה מרומזת) ליתרון ביכולת אלה הם בתי ההשקעות שמשווקים את עצמם, אבל ממתי דברי אנשי שיווק מונעים על ידי חיפוש האמת ?
אגב, מה שקורה בתקופה האחרונה בשיווק השקעות זה ממש קרקס. כל אחד משוויץ באיזה קרן שלו שעשתה הרבה יותר, ותמיד קל למצוא כזו. "זה טוב, אבל לא מצויין "

shay6748

New member
אפילו סטטיסטית אפשר להצדיק את זה

כלומר אם נניח רגע שהתשואות של בתי ההשקעות מתפלגות נורמלית סביב איזו תוחלת תמיד יהיו קרנות שנמצאות בזנב התחתון תמיד יהיו קרנות שנמצאות בזנב העליון (זה טוב, אבל לא מצויין) כל עוד הקרנות לא יוכיחו עצמן לאורך זמן כי הן תמיד בזנב העליון, או שלחלופין התוחלת שלהן היא הגבוהה מבין התוחלות של שאר הקרנות אז הדברים הם בעיני מקריים לחלוטין. זה בדיוק הסיפור של האנליסט שמוכר המלצה ל1000 אנשים 500 לקנות, 500 למכור ואח"כ לכל קבוצה - 250 לקנות ו-250 למכור... הסיפור ידוע, רק שכאן לכל קבוצה יש קרן

קרלטון

New member
ואיך אתה יודע...

שהיו לו הרבה כפילים עם אותן יכולות? זאת השערה ללא כל בסיס. "בטוח היו לו מלא כפילים". אז אני אומר "בטוח שלא"
אנחנו טחנו את הוויכוח הזה לפני ולפנים בפורום בורסה ושוק ההון, אז במקום לחזור שוב על דעתי, בוא נראה מה אנשים שבאמת בדקו את הנושא חושבים. נתחיל מציטוט פסקה מ- The New Market Wizards שהוא סדרת ראיונות עם סוחרים ומשקיעים מצליחים עם רקורד של שנים ועשרות שנים. הספר הזה, וגם קודמו (Market Wizards) מומלץ מאוד לכל מי שמתעניין בתחום, לא משנה מה הוא מאמין: In conducting the interviews for this book and its predecessor, Market Wizards, I became absolutely convinced that winning in the markets is a matter of SKILL and DISCIPLINE, NOT LUCK. The magnitude and consistency of the winning track records compiled by many of those I interviewed SIMPLY DEFY CHANCE. (ה-Caps שלי) כותב השורות האלה (Jack Schwager) בילה שנים בראיונות עם משקיעים וסוחרים עם רקורד ארוך של תשואות עקביות של עשרות אחוזים בשנה לאורך זמן, רובם מנהלים כספים בסדרי גודל יפים. הוא בעצמו גם מנהל קרן. אבל עזוב אותו, עבור לאדם אחר - Van Tharp, דוקטור לפסיכולוגיה שהקדיש עשרות שנים לחקור ולאפיין, לפי שיטת ה-NLP, מה מבדיל את המעטים שמצליחים לעשות תשואות יפות מה-99% שלא. המחקר שלו מתבסס על בדיקות מדוקדקות של אלפי אנשים עם ביצועים שונים. התוצאות חד משמעיות, יש קורלציה ברורה בין מספר תכונות יסוד וגישות להצלחה במסחר. קצרה היריעה מלהיכנס לנושא לעומק, למי שמתעניין אני ממליץ לקרוא את Trade your Way to Financial Freedom. ועכשיו נשאל אותך - עם כמה משקיעים וסוחרים כאלה (תשואות עקביות של עשרות אחוזים בשנה, לפחות על פני 10 שנים או יותר) נפגשת באופן אישי? הניחוש שלי הוא שאפילו לא עם אחד, האם אני צודק?

moco10

New member
צודק (אגב, עם מי אתה נפגשת?)

תראה, קראתי הרבה דברים בחיי בנושא. חלק היו בדיעות כמו שאתה ציטטת וחלק בדיעות סקפטיות כמו שלי. מה שנשאר לבן אדם, בסופו של יום, זה איך שהוא מנתח את המציאות (תוך קריאת דיעותיהם של אחרים). אני שוב מדגיש, מה שהדגשתי באין ספור דיונים דומים בינינו על נושאים קרובים: אני סקפטי. אני לא יכול להוכיח שאתה טועה. אני גם לא בטוח ב100% שאתה טועה. פשוט לא הצליחו לשכנע אותי שאתה צודק. אני חסיד של עיקרון Occam's razor בהסקת מסקנות. אותו עיקרון, שלמעשה כל החשיבה המדעית מבוססת עליו. בשתי מילים: אם יש כמה הסברים למשהו, יש להעדיף את ההסבר הפשוט. (ראה למשל http://en.wikipedia.org/wiki/Occam's_Razor ). בנוסף, אני די חשדן בבני אדם ואמונותיהם. לאלו שהצליחו יש נטייה ברורה לראות את זה כפרי יכולתם שלהם. אני אגב דווקא די מסכים עם winning in the markets is a matter of SKILL and DISCIPLINE, NOT LUCK. לא אמרתי שניתן להצליח בלי יכולות ומשמעת. אני פשוט לא פוסל לגמרי את המזל. השאלה פה היא לא למה וורן באפט הרבה יותר עשיר ממני. מקובל עלי שהוא טוב ממני בתחום. השאלה היא אם הוא טוב מכולם. מה מבדיל אותו מהכפילים שאני מאמין שהיו. ולמה אני מאמין שהיו? פשוט סטטיסטיקה - יש כל כך הרבה אנשים
(צודק, צודק, אני לא יכול להוכיח , אבל כבר היינו שם
)

moco10

New member
וגם אני יכול להביא ציטוטים ../images/Emo13.gif

Michael Mauboussin (ראה http://www.michaelmauboussin.com/michael_mauboussin.htm ) :
Excerpt from the interview David Meier: Your colleague, Legg Mason fund manager Bill Miller, is well known for beating the S&P 500 index for 15 years in a row. In your book you note that streaks happen to the most skillful in the field because their chance of success is higher-than-average. So, how much of Bill's 15-year streak do you think can be attributed to skill, and how much can be attributed to luck? Michael Mauboussin: I think that is almost an impossible question to answer, but I think the point is absolutely right. Stephen J. Gould said, "Long streaks are, and must be, a matter of extraordinary luck imposed on great skills."​

למעלה