עזרה בעבודה בקניין

ivgeni6

New member
עזרה בעבודה בקניין

היי אשמח לעזרה בשתי שאלות שאיני מוצא פתרון לא בחוק ולא בפסיקה.

1. שוכר שלא פינה בתוך תקופת השכירות והמשכיר פגע בתוצרת חקלאית של השוכר שלא התפנה?

2. מי שקיבל זכות שימוש והבעלים פגע לו בתוצרת החקלאית ?

למי שיש כיוון אשמח לקצת עזרה : )

lol65

New member
מה השאלות?

איזה עילות תביעה יש לכל צד?
במקרה הראשון, מעבר לעילות חוזיות, המשכיר יטען להסגת גבול. הטענה של השוכר: אם לא עברו 30 יום מאז שהבעלים תפס אותו מחזיק את המקרקעין שלא כדין (כלומר, מסוף מועד השכירות), אז השוכר יטען שהבעלים השתמש בכוח לא סביר כדי לפנות אותו. כלומר פגיעה בתוצרת החקלאית זה כוח לא סביר. אם כן עברו 30 יום מאז פקיעת חוזה השכירות, אז לבעלים לא הייתה זכות להפעיל שום כוח כדי להוציאו משם (ס' 18(ב) לחוק המקרקעין).
במקרה השני, אם המחזיק במקרקעין באמת קיבל זכות שימוש, אז לא נראה שלבעלים יש איזושהי טענה קניינית. אולי יש טענה חוזית, אם השימוש ניתן למשהו מסוים ושונה ממה שהמחזיק עשה במקרקעין בפועל, אבל גם אז קשה לי לחשוב על טענה שהמשכיר יוכל לטעון שתצדיק את הפגיעה, כי מדובר בדין עצמי.
בכל מקרה, זה מה שנראה לי. אולי לאחרים יש תשובות אחרות.

ivgeni6

New member
השאלות

הנה אנסה לנסח את זה ככה , השאלות:

1. האם השוכר יכול להפעיל כח כנגד המשכיר(שתמה תקופת שכירותו) למניעת הפגיעה בתוצרת החקלאית של השוכר?
2. האם התשובה ביחס לשאלה הראשונה תשתנה אם אם זה לא היה שוכר לשעבר אלא בעל זכות שימוש שהוענקה ע"י המשכיר?

תודה

lol65

New member
שתמה תקופת שכירותו

של השוכר, כן? לא של המשכיר...

לדעתי, על פניו, נראה שלשוכר כזה אין זכות להשתמש בכוח כנגד המשכיר מבחינת דיני הקניין, שכן ס' 18 לחוק המקרקעין חל רק על מחזיק במקרקעין כדין. מצד שני, נראה שגם למשכיר אין זכות להשתמש בכוח כנגד השוכר. עם זאת, מבחינת דיני הנזיקין, השוכר כן יכול להשתמש בכוח סביר כנגד המשכיר לפי ס' 24 (1) לפקודת הנזיקין- הגנה על רכוש.

התשובה שלי תשתנה במקרה השני. לפי ס' 18 לחוק המקרקעין, מי שמחזיק במקרקעין כדין רשאי להשתמש בכוח סביר כדי למנוע הסגת גבולו. עם זאת, ניתן לטעון שהשימוש בכוח במקרה הזה לא היה לשם מניעת הסגת גבול, אלא לשם מניעה של פגיעה בתוצרת החקלאית, ולכן הסעיף לא חל.

שוב, זו רק דעתי

למעלה