עזרה בדחיפות

K I L O

New member
עזרה בדחיפות../images/Emo70.gif../images/Emo70.gif

שלום לכולם...! בקרוב מאוד אני אצטרך להגיש את עבודת הגמר שלי בנושא 'עליה יהודית (לארץ ישראל)'. אחד מהשאלות עליהן אני צריך לענות היא למצוא חוקים מקראיים העוסקים בערך זה (עליה יהודית). אני לא יודע איך לעשות משימה זו ולכן פניתי אליכם בתקווה שתוכלו לעזור. אני צריך למצוא בתנ"ך (ובתורה בפרט) חוקים מקראיים הנוגעים לעלייה יהודית לארץ ישראל. או לחלופין - היכן מופיע בתנ"ך חוק המורה על עליה יהודית לארץ ישראל? אני נורא אודה לכם אם תוכלו לעזור או גם לתת לי עצות ולכוון אותי...! תודה רבה מראש..!

masorti

New member
מה הקשר למצוות עליה לא"י?

הפרק עוסק בין השאר בעלייה לרגל בשלושה רגלים, אבל אין שום קשר למצוות עלייה לישראל.

shushu10

New member
התייחסתי לפסוק יב'

"השמר לך פן תכרת ברית ליושב הארץ אשר אתה בא עליה פן יהיה למוקש בקרבך" . "אשר אתה בא עליה" זו לא הצעה זו שליחות או בשפת התורה - מצווה. האל מצווה ומבטיח פינוי הדרך באותו פסוק ׁ(יא')ׂׂ "שמר לך את אשר אנכי מצוך היום הנני גרש מפניך את האמרי והכנעני והחתי והפריזי והחוי והיבוסי"; אשמח אם תציג פסוק במקרא בו יש צווי לעלות לארץ. לרוב נאמר "כי יהוה אלהיך מביאך אל ארץ טובה...." וכדומה

masorti

New member
זו לא מצוות עליה לא"י...

זו מצווה מה מותר/אסור לעשות למי שכבר בחר לכבוש את א"י ולגור בה.

masorti

New member
ובלי הצעה שלי...

ההצעה שלך הופכת בדיעבד לנכונה? רק אברהם קיבל צו אישי להגר לארץ כנען. ובדוחק אפשר לומר שההנחיות למשה לנדוד במדבר במטרה להביא את העם לכנען הן סוג של צו לעלות לא"י.

shushu10

New member
אכן, כל הצעה שהיא - היא בדיעבד

פרט לצווי שקבל אברם ב"לך לך...". מרגע שאברם "נוחת" בארץ וממלא את הצו - יש רק הבטחות האל להוריש לו ולזרעו את הארץ. בעצם קבלת הצו וביצועו הופך אברם בתור אב, לנציגו של עם ישראל. אי לכך אין צורך לחזור על הצווי, אך יש צורך רב לחזור מחדש בכל פעם על ההבטחות, כדי להבטיח שהצו אכן יממומש במלואו. (עובדה!)

eyalnadav

New member
זו מצווה זמנית שעולי הארץ עם יהושוע

ולא מצווה לדורות

K I L O

New member
האם יש לך מקור נוסף בתנ"ך ש...

האם יש לך מקור נוסף בתנ"ך שבו יש חוק מקראי הנוגע לעלייה לישראל? אם כן, אשמח מאוד לכך

יוסי ר1

Active member
דברים א כ'א:

"ראה נתן יהוה אלהיך לפניך את הארץ עלה רש כאשר דבר יהוה אלהי אבתיך לך אל תירא ואל תחת"

יוסי ר1

Active member
על סמך מה אתה קובע שאם נתנה לדור המדבר

היא אינה מצווה לדורות? האם אתה מניח שעם בא עונש הגלות, שאף משה הזהיר מפניו, בטל הקשר בין עם ישראל לארץ ישראל ובוטלה הברית בין הקב"ה לאברהם בדבר ארץ ישראל כאחוזת עולם לבניו? היעלה על הדעת שכל מצוות כיבוש ויישוב הארץ תקפה רק עד הגלות הראשונה?!

יוסי ר1

Active member
עכשיו שמתי לב שהשבת שתי תשובות,

אחת למעלה אליה התייחסתי בתשובתי לך, והאחרת למטה, המכירה במצוות יישוב ארץ ישראל כמצווה לדורות. לזה אני מסכים כמובן.

eyalnadav

New member
כתבתי שיש מצוות יישוב א"י

אבל לא כתבתי אם מדרבנן או מהתורה- דעת הרוב שהיום המצווה היא מדרבנן ולא מהתורה

eyalnadav

New member
יש מחלוקת בדבר

רוב הפוסקים סוברים שמצוות יישוב א"י כיום הוא מדרבנן ולא מהתורה, מלבד מספר פוסקים שבראשם הרמב"ן שסוברים שהמצווה עדין מהתורה, ועליו סומכים רבני ציונות הדתית סמיכה בכל כוחם (למרות שאחרי רבים להטות, ודעתם סותרת אחת את השניה) א"י היא לא קבועה לעם היהודי היא על תנאי . והתנאי שישראל יקיימו תורה ומצוות ולכן ניתנה להם הארץ (כמו שכתב בתהלים "למען ישמרו חוקיו ") ,אם לא יקיימו תורה ומצוות יגלו מהארץ וכמו שקרה מספר פעמים , ופרשת השבוע עכשיו - אחרי מות קדושים - כתוב כן. וזה החשש היום שעם ישראל יצא לעוד גלות ( דוגמא עכשוית - ויתור על שטחים כמו ימית , גוש קטיף שומרון , ועוד)

יוסי ר1

Active member
לויכוח הלכתי לא אכנס איתך כאן,

אבל להבנתי מצוות יישוב ארץ ישראל היא מן התורה, ונוהגת בכל זמן מרגע שנכנסו לארץ עם כיבוש יהושע. מה שהוא על תנאי הוא עצם ישיבתם בה. אבל אם נענשנו ובגלל חטאינו גלינו מארצנו, עדיין מצווה עלינו לשוב ולשבת בה...

eyalnadav

New member
אין מחלוקת בדבר

דברעך נכונים . יישוב א"י היא מצווה ,ובזמן יהושוע עד סוף בית ראשון היתה מצוות יישוב א"י מהתורה , המחלוקת היא על היום האם מדרבנן או מהתורה.

למעלה