עונש מוות- כן או לא?

עונש מוות- כן או לא?

היי לכולן, אחרי שהערפל התפזר מאחורי הפרשה המזעזעת של דנה בנט ז"ל, ישבתי לחשוב עם עצמי אם צריך עונש מוות או לא..אני חלוקה בדעותי למרות שיש נטייה קלה לכיוון ה"כן".. מה אתן אומרות? כן לא ולמה?

MAGOLZ

New member
חד משמעית - נגד עונש מוות

מטרתה של ענישה בחסות החוק והמדינה אינה רק להרחיק עבריינים מהחברה הכללית אלא גם ללמדם שלא יחזרו על אותם מעשים והכי חשוב (בעיני) - להרתיע אחרים מלבצע את אותם מעשים, שכן רבים מאיתנו יעדיפו שלא להכות למוות באמצעות מחבת את השכנה המעצבנת מלמטה אם אנחנו יודעים שזה יוביל אותנו לכלא. הסטטיסטיקה מראה שעונש מוות אינו יעיל כלל לצורך הרתעה - לא של מי שכבר ביצעו פשעים ולא של אלה שעדין לא ביצעו - ושבמדינות שבהן הוא יושם ובחלקן עודנו מיושם כיום עונש זה לא הוריד את רמת הפשיעה במאום. את חוסר יעילותו וחוסר הצלחתו של עונש המוות במבחן ההרתעה ניתן להסביר לא רק בהסברים מתחומי הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה אלא גם במונחים מתחומי הפיזיולוגיה, פתולוגיה, אנטומיה וגנטיקה. מבחינה מוסרית זה רצח בחסות החוק המדינה (במידה וקיים עונש כזה במדינה) ואע"פ שישנם אנשים שאני חושבת שמגיע להם למות והייתי מאחלת להם שיפטרו את עולמנו מנוכחותם, אני לא מוכנה שזה ייעשה בחסות החוק משום שאף אחד מאיתנו הוא לא אלוהים ויש משהו מאוד מתנשא ומתיימר כאשר מדינה מאפשרת לשופט או למבצע האקט עצמו להיות מי שאחראי למותו של אחר, מי שיקבע אם יחיה או ימות, גם אם זה במסגרת חוקית ובמסגרת של "ענישה". מבחינה פרקטית, בהקשר למה שכתבתי בפיסקה הראשונה על חוסר היעילות (אוכל לפרט אם תהיה לזה דרישה), עונש מוות הוא מעשה בלתי הפיך והסיכון שבהוצאה להורג בעקבות הרשעות שווא גבוה מהסיכון שבכליאת אנשים לשנים רבות ו/או עד סוף חייהם כאשר תמיד ישנה אפשרות לשחררם ולשקמם (גם אם לא באופן מלא) במידה והייתה הרשעת שווא. מבחינה פרקטית ומוסרית: הרשעות שווא אמנם מועטות אך חייו של אותו מורשע אחד על לא וול בכפו, שווים בעיני הרבה יותר מהכסף שמתבזבז על מאה רוצחים שיחיו על חשבוננו בכלא עד יום מותם (הטבעי!).

xcalibur

New member
אני הייתי אומר

שדין אדם שרצח אדם אחר למען הרצח, כדין קורבנו. דמו של רוצח לא אדום יותר מדמו של נרצח. אף אחד לא מינה אותנו אלוהים אבל מיהו זה שמינה אותו? המשך קיומו של חלאה שכזו במתחם כלא באשר הוא רק יוסיף לשאוב ולגמוע מכספי הציבור. ואם במוסר עסקינן, הוא רוצחי סדרתי שהיה מוסיף לרצוח אילולא נתפס ואילו את בוחרת להמשיך לכלכל ולתמוך בחייו? דבר כזה היה מקבל ממני יריקה בפרצוף ולו אגורה אחת מכיסי. מן המתבקש פה שהמדינה והחוק ירחצו את ידיהם ממפלצת נטולת רחמים שכזו. דרך אגב, מגוז, זו את? :)

1morning

New member
ואם הוא לא האשם האמיתי?

אתה מוכן לקחת את הסיכון של להרוג אדם חף מפשע?

xcalibur

New member
הפסיקה המשפטית כאן

צריכה להיות מעל ומעבר לכל שמץ של ספק ואז אני מאמין שלא תהיה בעיה. בינתיים לא יצא לי לשמוע על הוצאה להורג מוטעת ולך?

1morning

New member
זה שלא שמעת לא אומר שלא היו...

ובכל מקרה, בארץ אין כיום הוצאות להורג. מה שבטוח שופטים הם לא אלוהים וגם ראיות אפשר לפברק או לפרש בצורה לא נכונה. הרי ברגע שהוצאת אדם להורג אין דרך חזרה. אתה מוכן לקחת את הסיכון שאדם חף מפשע יוצא להורג?

xcalibur

New member
האמני לי שברגע שיהיו או היו

זה היה עושה כל כך הרבה רעש תקשורתי עד שבסופו של דבר היו מבטלים כליל את הגזירה.

1morning

New member
לא בהכרח

לפי האתר הזה הוצאו להורג בארה"ב 123 אנשים חפים מפשע ב-30 השנים האחרונות. ואגב, מה יעזור הרעש התקשורתי בדיעבד? ברגע שבנאדם מת שום דבר כבר לא יחזיר אותו, גם לא עיתונאים מצקצקים. אתה מוכן לקחת את הסיכון שאפילו אדם אחד יומת בטעות?

xcalibur

New member
אם תוכלי למצוא מקור מעט יותר מוסמך אודה לך

ומצד שני, כפי שכבר נאמר פה, בישראל עד כמה שידוע לי לא קיים דבר כזה "מאסר עולם ללא שחרור". האם את תסכימי לקחת את הסיכון שרוצח סדרתי יום אחד יסתובב בין ילדיך ואהוביך?

1morning

New member
מכיוון שממילא מדובר על שינוי החוק

אז למה לא לשנות אותו בצורה כזו שלא תאפשר שחרור מוקדם?

sidharta

New member
אני לא מסכימה

האפשרות, ולו הזעירה ביותר, שבית המשפט טועה,והרגנו אדם חף מפשע, היא מספיק מזעזעת בעיני מכדי שאתמוך בעונש מוות. אני מאמינה בכך שצריך להרחיק פושעים מהחברה, ולנסות לשקם אותם. עם כל הכאב, המטרה העיקרית של החברה לא צריכה להיות נקמה (אחרת אנחנו פועלים מתוך מניע רצחני בעצמינו), אלא שמירה על חברה בריאה. וזה כולל שיקום פושעים. ניתן לעשות זאת, אפילו עם רוצחים (ומי שלא מאמין, יכול לקרוא על קורסי ויפאסנה בבתי כלא ברחבי העולם, ולצפות בסרט "אגף הויפאסנה"). יש סרט מאוד מעניין על נושא עונש מוות "חייו של דיוויד גייל". מומלץ בחום ~סיד

xcalibur

New member
את שומעת מה את אומרת?

האם את היית רוצה להיות חלק ממקום עבודה שלא פחות ולא יותר מרוצח לשעבר מסתובב פה בחופשי? איך זה לא מעביר בך צמרמורת תגידי לי? לדעתי, רצח זה הקו הכי אדום שיש. ברגע שחצית אותו, אתה לא בן אדם יותר.

sidharta

New member
האם רוצח הוא אכן לא בן אדם?

אין ספק- רוצח לא צריך להיות חופשי ולסכן אנשים אחרים. צריך להרחיק אותם מהציבור, ולנסות עד כמה שניתן לשקם אותם. זה מאוד קל להחליט- "אני לא רוצה לשלם על שהותו בכלא של הרוצח"- ואז להסתכן בלהרוג חף מפשע- רק בגלל קמצנות אנוכית ויצר נקמה. מי דיבר על זה שרוצח יסתובב חופשי? חסרים עונשים של כלא ובידוד? עקרונית אני מאמינה שרוצחים סידרתיים הם מספיק פסיכיים כדי שעונש מוות לא ירתיע אותם- האם חסרים בארה"ב אנשים שמבצעים טבח המוני ואז מתאבדים? לא נראה לי שהמוות מרתיע אותם כיום חוץ מארה"ב קיים עונש מוות בסין, באיראן, ובצפון קוריאה. לא הייתי רוצה לחיות באף אחת מהמדינות האלה. איך שאני רואה את הדברים בכולנו יש את הפוטנציאל להיות אדם קדוש, או להיות רוצח מתועב. ההבדל הוא עד כמה התודעה שלנו צלולה או מעוותת- וזה יכול להיות מושפע מגורמים סביבתיים- כמו החינוך שלנו, אם גדלנו בסביבה בריאה או שעברנו התעללות- וכמובן, אם התמזל מזלינו להיות בעלי יכולת קבלת החלטות מוסריות. כולנו קורבנות של הנסיבות- מה שכמובן לא מסיר מאיתנו את האחריות לגבי החלטותינו. אני חושבת שעונש מוות מתאים רק למקרים של רוצחי המונים, בסדר גודל של פושעי מלחמה כמו סדאם חוסיין, או בן לאדן. בברכה ~סיד

xcalibur

New member
את על בטוח שמאלנית קיצונית בדיעותיך...

לשקם? רוצח? לשקם רוצח? שישרף ויחנק באש הגיהנום מצידי. לחתיכת חרא כזה לא מגיעה שום הזדמנות שנייה. ברגע שאין לך שום ערך לחיי אדם אין שום סיבה שלאחרים יהיה ערך לחייך. יחס גורר יחס.

MAGOLZ

New member
"לשקם רוצח"... רק לי זה נשמע ציני?

מי שצריך שיקום אלה ילדים שנשארו בלי אמא, אישה שנשארה בלי בעלה, אלה אנשים שנהרסו להם החיים ורבים מהם מתמוטטים נפשית והם אלה שצריכים שיקום. רוצח לא צריך שיקום - רוצח בחר לקחת על עצמו את ההחלטה הכי גדולה שאדם יכול לעשות בחייו והוא בחר להיות אלוהים ולהחליט מי יחיה ומי ימות, אותו רוצח צריך לשלם על מעשיו ולא "להשתקם". פעילי זכויות אדם יצרו במשך השנים סוג של סטראוטיפ כאילו שרוצחים הם בעצם קורבנות של הנסיבות, אנשים מסכנים שודאי סבלו התעללות בילדותם ו/או היו עדים לזוועות משפחתיות מסוגים שונים או שחיו בסביבה עוינת ולכן בעל כורחם הפכו לרוצחים, והם בעצם נורא סובלים בחייהם האישיים גם טרם הרצח ובייחוד לאחריו ועל כן עלינו לשקמם. אני מצטערת, אני לא שותפה לראיה הזו, המציאות מוכיחה שמרחם על אכזרים סופו להתאכזר לרחמנים ואיפשהו בדרך שכחנו את הקורבנות ואת המחיר שהחברה משלמת על הנסיונות האלה לשקם רוצחים ושלל עבריינים אחרים במקום לשקם את מי שנפגע ממעשיהם.

MAGOLZ

New member
כל-כך לא נכון!! את חיה בסרט...

מבחינה עובדתית, רוצחים אינם "פסיכים" על פי אף הגדרה קלינית, מבחינה פסיכיאטרית רובם שפויים כמוני וכמוך. אלה אנשים שלקחו החלטה לסיים את חייו של אדם אחר, בדיוק כפי שאת ואני מסוגלות לקחת את ההחלטה הזו. ההבדל בינם לבינינו אינו טמון ברמת השפיות אלא בקודים מוסריים והתנהגותיים שונים שעל פיהם אנחנו תופסים את המציאות, שופטים אותה, ומגיבים אליה. ה"תודעה" של הרוצח היא צלולה בדיוק כמו שלנו. אנשים ש"תודעתם" אינה צלולה וכן "פסיכים" הם אנשים שמבחינה סטטיסטית בעלי נטייה פחותה לאלימות מאשר באוכלוסייה הכללית, השפויה, זו עם "התודעה הצלולה". מצד אחד את טוענת שהם "קורבן של הנסיבות" ושיש לשקמם אך מצד שני את טוענת שיש לבודד אותם מן החברה, אז לאיזה שיקום בדיוק את מתכוונת? איך אפשר לשקם אדם בעת בידודו מן החברה? האם מטרת השיקום אינה להחזיר אותו לחברה כאחד האדם? אם זו אינה מטרת השיקום, אז מהי? האם שיקום לדעתך זה לשים אותו בחדר מבודד? לא רק שיש סתירה מובנית במה שכתבת אלא גם שאת מראש מתייחסת לרוצח כאל "קורבן של הנסיבות" ומבחינה עובדתית זו טעות ועל כן אעתיק לך את מה שלאקסקליבר: פעילי זכויות אדם יצרו במשך השנים סוג של סטראוטיפ כאילו שרוצחים הם בעצם קורבנות של הנסיבות, אנשים מסכנים שודאי סבלו התעללות בילדותם ו/או היו עדים לזוועות משפחתיות מסוגים שונים או שחיו בסביבה עוינת ולכן בעל כורחם הפכו לרוצחים, והם בעצם נורא סובלים בחייהם האישיים גם טרם הרצח ובייחוד לאחריו ועל כן עלינו לשקמם. אני מצטערת, אני לא שותפה לראיה הזו, המציאות מוכיחה שמרחם על אכזרים סופו להתאכזר לרחמנים ואיפשהו בדרך שכחנו את הקורבנות ואת המחיר שהחברה משלמת על הנסיונות האלה לשקם רוצחים ושלל עבריינים אחרים במקום לשקם את מי שנפגע ממעשיהם.

למעלה