עונג@שבת, נומ' 36

מענדעלע

New member
הבה נפריד בין הנושאים

הודעתך מערבת מספרר נושאים שונים: 1. הניקוד: יש לזכור שבאידיש החרדית לא מקובלת גישת ייווא לפיה "קמץ אלף" ו"פתח אלף", למשל, הן אותיות נפרדות. החרדים רואים בהן אות אל"ף שאליה מצורף סימן הניקוד קמץ או פתח (בדומה לעברית). משום כך, כשם שסופר עברי יכול לכתוב בכתיב מנוקד או בכתיב לא-מנוקד, או לכתוב בכתיב לא-מנוקד אך לבחור לנקד מלים מסויימות מסיבות השמורות עמו (כמצוי לרוב בספרות עברית), יכול גם סופר חרדי-אידי לנהוג כך. 2. סימן הרפה: סימן הרפה אכן היה מקובל בימים עברו, אך לא בצורה אוניברסלית. היו שהשתמשו בו והיו שלא השתמשו בו. באידיש החרדית בת-ימינו החליטו שלא להשתמש בו, ולטעמי הוא אכן מיותר: הסימן לפ"א רפויה מיותר משום שניתן לזהותה לפי חסרון הדגש, והסימן לבי"ת רפויה מיותר משום שמדובר במלים עבריות, ומי שאינו מכיר את המלה לא יידע בלאו-הכי כיצד לקוראה (והוא הדין באשר לתי"ו דגושה). 3. אוצר המלים: לא ידוע לי על מלים שהחרדים "אינם מכירים בהן". הם לא ישתמשו במלים אלה בלשון הדיבור, משום שלדידם האידיש היא שפה טבעית ולא שפה שיש הכרח לשמור על "טהרתה", ולכן הם ידברו כפי שנוח להם יותר. בכתב ובדפוס, לעומת זאת, משמשים גם היום כל המלים ששימשו בעבר. 4. ולבסוף, הכתיב: כוונתי ב"כתיב" היא לשינויים באיות המלים (כמו תוספת ה"א במלים כמו "איהר" ו"יאהר") ולא לשינויי ניקוד. לא תוכל להתכחש לעובדה שכאן הכתיב החרדי המיושן (שכאמור לרוב אינו נהוג היום גם בקרב חרדים) הוא אותנטי יותר.

חייםלוי

Member
מנהל

מענדעלע

New member
זה אותנטי מבחינה היסטורית

פשוט כך כתבו תמיד בעבר. היום לרוב אין כותבים זאת (גם החרדים), משום שאין שומעים את הה"א בהגייה, אבל מבחינה היסטורית הכתיב בה"א אכן אותנטי יותר.

מי מוסיף ניקוד בעברית כאוות נפשו?

היכן ראינו תופעה כזאת בעיתון או בכתיבה ספרותית אחרת? אני נתקלתי בזה רק במקרים בהם אפשר לקרוא את המילה בצורות שונות בעלות משמעות שונה. עמודי החדשות והכתבות בעיתונות יידיש שלפני המלחמה מלאים בביטוים שנעלמו לחלוטין ביידיש החרדית. מתי שמעת חרדי אומר "רעאַליטעט", "אַקטואַליזאַציע" ועוד.

גם אני אפגוש את החברים שלי מפורום יידיש במסיבת העצמאות של תפוז אנשים!

מענדעלע

New member
נתקלתי בכך פעמים רבות

לא תמיד ברורה הסיבה לכך שהסופר בחר לנקד מלה זו או אחרת. גם אני אינני יודע מדוע בחר עורך הטור ב"בעלייכטונגען" לנקד פתאום את המלה "נאָכאַמאָל", למשל, אבל מנקודת מבט חרדית מדובר בשינוי ניקוד גרידא שאינו מגיע לכלל שינוי כתיב. אשר לביטויים ש"נעלמו לחלוטין" - כבר אמרתי שהם אכן נעלמו מהאידיש המדוברת בלבד. בעיתונות החרדית (וגם בנאומים נמלצים וכדומה) תמצא לרוב ביטויים אלה.

למעלה