וודאי ליהודים שלא הרימו נשק
כי אף אורתודכס לא הרים נשק (תנועת המזרחי הייתה מינורית ביותר באותה התקופה, וגם אז אני בספק אם הרימה נשק). מה לעשות, סובב את זה איך שתרצה, חרדים לא הרימו נשק, ואחד הדברים העיקריים שהנאצים תעבו אצל העם היהודי, הוא החולשה והפאסיביות אצל היהודים שלא טורחים להגן על עצמם. הסטטוס קוו בין האומות ובין היהודים כבר נקבע על דפי הספרים היהודים; היהודי אסור לו למרוד בגוי, הוא מחוייב להתפלל לשלום מדינתו, לקיים את חוקיו, להתפלל לשלום המנהיג, לברך את "ברכת החכם" את חכמי הגויים, וכו´. ובאשר לסיוע העודף - היהודים מחוייבים לעזור לאלו שיש להם אותה ברית עם המוסר; מעבר לעובדה שהגויים תמיד יכולים להתגייר ומעבר לעובדה שאם גוי נמצא בסכנת מוות עליך לסייע לו (אני חושב שרק הרמב"ם, באופן לא מפתיע, חלק על כך), האומות מבקשות עזרה מאומות אחרות, להן יש כוח צבאי וכלכלי. הקהילה היהודית, שהיא קטנה, לא חמושה ועניה, לא רק שאין בה להועיל, היא גם נמצאת במעמד אחר ממדינה (ולאו דווקא היהודים בהקשר זה, גם הצוענים, מיעוטים אתנים שונים וכו´). החרדים חיו עם שכניהם הערבים בשקט עד שהגיעו הציונים ארצה. אתה מוזמן לעיין בספרי ההסטוריה. נכון שמדי פעם היו התעמרויות מצד השלטון, אולם הדבר נעשה לעיתים רחוקות מאד, אני חושב שאולי אפילו מרחוק כמה מאות אחורנית. אני סומך עליהם שהם יולדים ילדים בהתאם להכנסת הכלכלית, כל עוד אתם מממנים אותם. אתה כמובן יכול להפסיק למממן אותם, אבל אז רצוי שתאפשר להם לעבוד.