סרבני בּיו"ס

סרבני בּיו"ס

כלומר, כאלה רדיקלים לאו דווקא פמיניסטים שלא מרוצים מבתי הספר שמציעה לנו מערכת החינוך הממשלתית ומעדיפים לחנך וללמד את ילדיהם בבית. (לא חייבים לקרוא את הכתבה שבקישור, לא כתוב שם שום דבר שאתם לא יכולים לחשוב עליו לבד). מערכת החינוך, כמובן, מתנגדת. כשאני הייתי קטנה ושאלתי למה חייבים ללכת לבי"ס הסבירו לי שחוק חינוך חובה נועד למנוע מצב בו הורים עניים ישלחו את הילדים שלהם לעבוד במקום ללמוד. זו בהחלט סיבה טובה ומתקבלת על הדעת. אבל במצב בו נמצאת מערכת החינוך כיום יש בהחלט הורים רבים שמסוגלים להעניק חינוך והשכלה טובים ממה שמציע בית הספר. אני מניחה שהתופעה של סרבנות ביו"ס, המונה כיום לפי הכתבה 500 משפחות, תתרחב בהמשך. הרעיון דווקא מוצא חן, אבל:
איך מערכת החינוך יכולה לוודא שכל משפחה שבוחרת לא לשלוח את ילדיה לבי"ס אכן יכולה להציע לו חינוך טוב יותר בבית? איזה ערכים והשכלה היא אמורה להחשיב בתור מספיקים ונאותים? או אולי כל הורה חופשי לגמרי לבחור עבור ילדיו? (ואני רק רוצה להזכיר שגם לריסה טרימבובלר- עמיר תהיה בקרוב אימא)
האם אין סכנה שרמת החינוך בביה"ס תתדרדר עוד יותר, כי ישלחו לשם רק תלמידים ממשפחות "בעיתיות"? (סליחה על הניסוח המתנשא, אין לי זמן לחשוב על משהו יותר PC)

נץ666

New member
התופעה תתרחב, אך עדיין תשאר

נחלת בעלי ההון, שבינינו, גם עכשיו עושים HOMESCHOOLING בלי לקרוא לזה בשם באמצעות מערכת מסועפת של מורים פרטיים וכו'

mucool2

New member
בעלי ההון?

לא בטוח שיש להם זמן לילדים שלהם, או אינטרס שהם יישארו בבית. נשארנו עם אותם שמאלנים יפי נפש...

נץ666

New member
לא לא לא לא

דווקא השמאלנים בשל גישתם החברתית הבסיסית ישלחו את הילדים לבתי הספר, נו הכי טובים, הם גם יזייפו לפעמים כתובת כדי שלא יגיעו לבתי ספר שבשכונה שלהם. בעלי ההון - ביטוי מחורבן וראוי לגינוי אני על שהשתמשתי בו, צודק. התכוונתי למעמד הבינוני בו לא חלה חובה על שני בני הזוג לצאת לעבודה, וכך אפשר במקום לעבוד ללמד את הילד בבית. או לחילופין, בני זוג שאחד מהם עובד מהבית, ויכול בין לבין ללמד בבית. מה שרציתי לומר, שזו פריוויליגיה של אלה שיש להם, ללא קשר למצב הקוגניטיבי-שכלי-התפתחותי וכו' של הילד/ה, ולכן התרחבות התופעה לא ממש מובטחת. מערכת החינוך לא סובלת את זה כי לדעתי זה מאיים על הנחות היסוד שלה.

mucool2

New member
הגדרת מעמד בינוני די רחב

ולי ברור שחינוך בבית היה ויישאר נחלתם של מעטים בלבד, בעלי סבלנות וגישה אנטי-ממסדית, יעני "שמאלנים יפי נפש" (טוב, זאת סתם הכללה). הם לא חייבים להיות עשירים, וחלקם אפילו יוותרו על רווחה מסוימת בשם מה שנראה להם כחינוך נכון.

צימעס

New member
כאחת שמכירה די הרבה משפחות כאלה

(והן מגוונות), אתה בהחלט מדייק.

צימעס

New member
רוצה לשמוע מ"כאלה"?

1 - כמה תשובות: א - יש ועדות, עושים ביקורי בית, שולחים קב"סים, מפקחים, מבקשים ניירות. ב - למה מערכת החינוך צריכה לפקח? הילדים שלי. לא של המדינה. [היית מעלה בדעתך שיחייבו אותך לטפב באסטמה שלך באמצעות פרדניזון במקום דיקור סיני?] ג - שאלת "איזה ערכים והשכלה היא אמורה להחשיב בתור מספיקים ונאותים?". ניתן לשאול אותה שאלה לגבי בתי הספר. בואי נניח שענינו עליה. האם בתי הספר ממלאים את הדרישה הזאת? באיזו רמה? לאיזה אחוז מהתלמידים? 2 - אני לא מאמינה שהחינוך הביתי יהפוך לזרם מרכזי, אפילו לא לזרם מרכזי בקרב "שכבות איכותיות". ואם כן? אני חושבת שאת השאלה "מה אתם עשיתם בשביל מדינה" כדאי לבחון גם בטווח הרחוק. לא רק ב"למה לא שלחת את הילד שלך לבי"ס הממלכתי?" אלא גם ב"כיצד הילד הזה יתרום למדינה בעוד 20 שנה?".

לגבי 1 ב' שלך:

הילדים לא רכושך. אם לא תדאגי שיקבלו טיפול ראוי כאשר הם חולים- את פושעת.

אם את מתעקשת לבדוק.

אז שופט יגיד לך אם הטיפול הרפואי שנתת לילדייך ראוי או לא. בדיוק כמו שאם הילדים שלך יהיו אנאלפבתים בגיל 18 אין ספק שלא נתת להם חינוך ראוי, מאחר והקריטריונים של עם המטבלה אינם מקובלים בישראל.

צימעס

New member
הקריטריונים של עם ה-מה?

מי יכול להבטיח שאילו אותו ילד היה בבי"ס הוא לא היה אנאלפאבת?

עם המטבלה.

את יודעת, בורדזיה. ועם כל חוסר ההערכה שלי למערכת החינוך הישראלית- אנאלפבתים עדיין לא רוב בין הבוגרים שלה, ואולי אפילו לא בין המורים.

צימעס

New member
לא, אני לא יודעת.

ברור שלא רוב. אבל זה קורה. וכמו שזה יכול לקרות בבי"ס, ככה משרד החינוך לא יכול לדרוש שזה לא יקרה בחינוך ביתי.

אני חושב שגיליתי פאשלה של המורה שלך

לכן בדיוק משרד החינוך צריך לפקח על החינוך הביתי. כמו שילד עלול למות מדלקת גרון גם אם הופנה לרופא לפעמים, אבל אם הוריו טיפלו בו באמצעות קטורת אינדיאנית והוא מת הם יואשמו בהריגה.

אשנתי

New member
אתה סותר את עצמך

צימעס למדה בבי"ס רגיל, אולי אם היתה לומדת בבית היתה יודעת מה זה עם המטבלה? גם אני למדתי בבי"ס ולא שמעתי עליהם מעולם. שמשרדי החינוך והרווחה יתחילו לפקח כמו שצריך על בתי הספר ומעונות היום, ורק אח"כ שיבוא בטענות להורי החינוך הביתי.

נץ666

New member
יש מקומות בהם יש עודף פיקוח

אבל אני מסכים. עם זאת כוחם של מנהגים, מסורות וארגוני מורים רבי עוצמה, חוסר אמון בסיסי במשרד החינוך [ 5 שנים תחת אחת הצרות הגדולות ביותר שידעה מדינת ישראל במשרד החינוך, החברה לימור, גרמו לאובדן אמון מלא של המורים במשרד החינוך] מונעים עבודת פיקוח וטיוב מערכת כמו שצריך. אני, אישית, לא מבין את ההתנגדות ל- HOMESCHOOLING, אם כי בחיים לא הייתי עושה זאת לילדיי.

ההתנגדות לחינוך הביתי מקורה

במשהו קטן וזניח: רוב ההורים אינם בעלי הידע, היכולת או הפנאי לחנך את ילדיהם בעצמם.

נץ666

New member
מי קבע? מתי קבע? איפה קבע?

אני דווקא רואה בהתנגדות סוג של חרדת הממסד מפעילות חתרנית [ שאגב, אינה בהכרח נגדו, כפי שכתבה צימעס בצדק] של יחידים המעדיפים אלטרנטיבה אחרת, ערכים מכוננים אחרים ועמדה תרבותית שונה ואחרת. זה מבהיל ממסד ריכוזי הסולד מכל אפשרות של ביזור סמכויותיו שלא להזכיר "ויתור" עליהן לגמרי. עם זאת, אישית, בחיים לא הייתי הופך למורה של ילדיי. מחנך אני שלהם מהרגע שנקלטו ברחמה של אמם.

צימעס

New member
גם לדעתי זה פחד מהשונה/מתריס

לגבי "מורה של ילדי" - אנחנו עושים "לימוד לאין שיעור" - unschooling, וכך איני מורה לילדי, אלא מלווה. לכן לא רלבנטית לגבי האקסיומה (שכבת למורה גדלתי עליה...) "אמא לא יכולה להיות מורה".

למעלה