למידה, מפגשים
"לימוד לאין שעור" - Unschooling - מדובר ב"למידה ללא הוראה", כזאת שבאה מהילד, יזומה על ידי הילד, מובלת בידי הסקרנות שלו. עקבת פעם אחרי ילד שלומד לדבר? הוא לא לומר מהאוויר. הוא מחקה את הסביבה, הוא מנסה, הוא טועה, הוא מתקן את עצמו, הוא לא מפחד, הוא לא חייב, אף אחד לא קובע לו תכנית לימודים, ההתקדמות לא ליניארית, יש קפיצות, יש נסיגות, יש עצירה, יש הפתעות שמדהימות את הוריו (שמלוים אותו ומתבוננים בו). אתן לך דוגמה מהאופן בו ילדי לומדים חשבון - לספור הם למדו כי ספרנו דברים (למשל - כשרציתי שיינקו קצר, ספרתי עד 10), כי ביקשתי "תביא חיתולים מלמעלה" (והוא הביא אחד לו, אחד לאחותו, ואחד לדובי), כי ביקשתי "שתי ביצים לעוגה". בהמשך הם ספרו לבד - "כמה אנחנו במשפחה?", "כמה אנשים יש בבית עכשיו?" (זה מוביל לתרגיל חיבור של מספר האנשים בשתי המשפחות). לזהות ספרות הם למדו מהטלפון - רצו לחייג, אז שאלו מה המספר, אמרתי, והראתי ספרה-ספרה איפה לוחצים. לגבי האי-ליניאריות - מסתבר, שלא חייבים לדעת לכתוב ספרות כדי לפתור תרגילי חשבון. מה עוד? לפעמים שואלים אותי "אמא, כמה זה חמש ועוד חמש ועוד חמש ועוד חמש ועוד חמש?", ואני עונה - "כמה פעמים היה חמש? ארבע? 20." ("לא! אמא! חמש ועוד חמש ועוד חמש ועוד חמש ועוד חמש!"...) כשראיתי שהם מתענינים בחיבור, הכנסתי את המונח "ועוד", כשראיתי שיש טעם, אמרתי "פעמים", אבל כמעט שלא הובלתי. אם מענין אותך, תורגם לעברית הספר "בלמידה מתמדת" של ג'והן הולט. אוכל להשאיל לך אותו (אם תזכירי לי כשאני מגיעה לירושלים, או מפגש או משו). בעצם - אולי תעודדי ספריה בה את משתמשת להזמין אותו? וקישור לסיום:
http://ootips.org/horut/#unschooling ~ ~ ~ מפגשים: מפגשים של קבוצות חינוך ביתי (בארץ בשנים האחרונות) התחילו כמענה על צורך חברתי. הם לא "קבוצת לימוד", והם לא "חילופי אמהות" (קורה שאמא מביאה ילד למפגש והולכת לעיסוקיה, אבל זה לא המקרה הכללי). כמה מקבוצות המפגשים שאני מכירה הם מפגשים שבועיים, של כמה שעות עד יום. המטרה הראשית - כאמור - חברתית (בפרט: קבוצת התיחסות [רב גילאית] לילדים, קבוצת תמיכה להורים). לפעמים זה נשאר ברמה הזאת - נפגשים, הילדים משחקים, האמהות מקשקשות. נשמע "כלום", אבל חיוני כמו אוויר לנשימה. מעבר לזה, ב"כלום" הזה יש מקום ללמידה מהסוג שתיארתי, זו שהיא כאילו "מהאוויר". (למשל: יצא לי לשמוע ילדים מספרים אחד לשני דברים שהם למדו/פגשו) לפעמים - מביאים משהו "לעשות" - חומרי יצירה, חידון על החג המתקרב. הקבוצות האלה איזוריות, וההכרויות בהן מאפשרות חברויות קרובות יותר בין משפחות (או רק בין ילדים, אמהות, אבות). יש קבוצות אחרות של סיורים, זה בד"כ ליותר גדולים, ובאוריינטציה קצת יותר לימודית (מוזיאונים, סדנאות, מפעלים, אתרים...).