סקר

ואני רוצה להוסיף

שאף אחת מבנות זוגי לא שיבשה מעולם את השפה העברית בשל בעיות מגדר (והדבר האחרון שאפשר להגיד על בנות הזוג שלי זה "כנועות"). ויותר מכך, מעולם לא היתה לי ידידה, ואפילו מכרה ששיבשה את השפה העברית לצרכים מגדריים. זה די נדיר, וכשזה קורה, בדרך כלל מתווספים לזה רגישויות מגדריות רבות נוספות.

אני לא זקוקה לאישור של האקדמיה

וגם לא לאישור של כל העולם ואשתו/בעלו.
לעומת זאת, אני מאוד מתעניינת ומכבדת רגישויות של בן זוגי.

לילה טוב.

אם זה היה מסתכם *רק* ב-"בן זוגי" במקום "בעלי"

ניחא. אבל בפועל, המשבשות את השפה העברית הן קומץ זעיר של נשים, פמינסטיות להחריד בדרך כלל, שלא פשוט לא לחיות איתן.

האם את יוצאת דופן? ייתכן. תמיד ישנם יוצאי דופן, בכל תחום.

שמע דניאל

נולדתי ב-1975.

בילדותי לכו-לם היו הורים שהתחתנו ברבנות וקראו זה לזו "אשתי" ו"בעלי". אצל כו-לם האשה נשאה את שם משפחתו של בעלה. אצל כו-לם האשה ענדה טבעת נישואין. אצל כו-לם הגבר עבד במקצוע מכובד ומכניס יותר מאשר אשתו, אם היא בכלל עבדה. אצל כו-לם האשה הייתה האחראית העיקרית, שלא לומר הבלעדית על עבודות הבית וגידול הילדים (אבא שלי היה בין האבות המעטים שטרחו להגיע לאסיפות הורים ומסיבות כיתה).

בכל הספרים, תוכניות הטלויזיה, המשחקים, וספרי הלימוד שגדלתי עליהם, הגבר היה איש חשוב מחוץ לבית והאשה הייתה בתוך הבית. כל הטקסטים בעניינים חשובים נוסחו בלשון זכר בלעדית, חוץ מדברים שקשורים להורות, עבודות בית וגוף האשה. כל מודעות הדרושים חיפשו "מנהל" ו"מזכירה", ואף אחד לא העלה על דעתו שצריך להוסיף איזושהי כוכבית שמציינת שהמודעה מיועדת לשני המינים (חוק שוויון הזדמנויות בעבודה נחקק רק ב-1988).

מאז שנות ילדותנו חלה התקדמות אדירה במודעות לאלימות נגד נשים, בעיקר בתוך המשפחה, במקומות עבודה ובצבא.
מאז שנות ילדותנו צצו סוגים רבים של משפחות חדשות, שאף אחד מאיתנו "לא גדל עליהן".

אתה רוצה לקרוא לכל הדברים האלה "שיבושים של מיעוט קיצוני"? שיבושם לך.

נ.ב. כשהייתי בזוגרות לפני שנים רבות, עם זוגות חברים רבים נשואים שהשתמשו ב"אשתי" ו"בעלי", גם לי המילה הזו עמדה לעתים קרובות על קצה הלשון. לא חשתי הבדל ביני לבינם. גם היום אני שומעת את המילים האלה מכל עבר, וזה לא ממש מקפיץ אותי. סתם נשמע לי מיושן. בקרב אנשים Like-minded שאני נוהגת לשוחח איתם בארבע עיניים או במקלדת, רווח השימוש ב"בנזוג" ו"בתזוג", גם אם מדובר בזוגות נשואים שחיים יחד שנים רבות. אבל יש גם כאלה שמשתמשים ב"אשתי" ו"בעלי", אפילו אתאיסטים אלהורים. זכותם, וסבבה להם. אני אוהבת יותר את המילים "רעייתי" ו"אישי", אבל ממש לא מנהלת קמפיין בנושא. יש דברים יותר חשובים בעיניי.

תיראי

פרט ל-"בעלי" ו-"אישתי", בכל הדוגמאות שנתת, אולי פרט לטבעת על האצבע (שגם הגבר שם, אז לא הבנתי את הנקודה) לא היתה שום סיבה "רשמית" לפעול כפי שפעלו. זה לא שגוף ציבורי רשמי החליט שכך יתנהגו או שכך צריך להתנהג. ולכן לא הייתי קורא לזה שיבושים, כי אף מקור רשמי לא אמר שכך צריך להתנהג.

ברגע שיש גוף רשמי כמו האקדמיה העברית ללשון, שמחליטה לאמץ מילים מסוימות כמילים הרשמיות של השפה העברית, ואלו מילים שכולם כבר משתמשים בהם, להתחיל לשבש אותם זה משהו אחר לגמרי.

וזה לא סתם שיש גוף רשמי שאחראי על השפה

העברית. זה כדי לא ליצור כאוס ובלגן בשפה. זה כדי לשמור על סדר וקוהרנטיות. ברגע שמישהי משבשבת את זה היא פוגעת בשפה ככלי להעביר מסרים ברורים. את הדבר הזה אי אפשר להגיד על שאר הדוגמאות שנתת.

אתה לא מצפה ברצינות שנאמין

שאתה חסיד אדוק של האקדמיה? אתה לא באמת חושב ש"כולם" משתמשים באוצר מילים שתואם את קביעות האקדמיה?

בדוגמאות שנתתי היו הרבה דברים מהותיים שהשתנו על פי חוקי המדינה, והשפיעו היטב על המציאות בשטח, אבל כנראה שאתה מתעקש לפספס אותם, ואני לא מתכוונת לכלות את זמני לשווא בדיוני סרק.

(טבעת הנישואין נענדת באופן מסורתי רק על אצבעה של האשה. ישנם הבדלים בנוהג בין עדות ישראל השונות, אבל התייחסתי למצב שהיה קיים אצל הוריי ונפוץ אצל רוב הזוגות שהכרתי במשך חיי, ובוודאי בילדותי.)

אני פעם ראשונה בחיים שלי שומע על זה

שטבעת רק האישה עונדת, ולא הגבר. לא שזה נושא שהתעמקתי בו פעם, אבל כל גבר שאני מכיר ונשוי, עונד טבעת (גם אבא שלי כשהתחתן).

אני לא חסיד אדוק של האקדמיה, ויש מילים שלה שאיני משתמש בהן, כי ראשית הם לא תפסו, ושנית (וחשוב ביותר) יש להן אלטרנטיבה *מושלמת* שלא פוגעת כלל בקוהרנטיות של השפה.

אין בשפה העברית תחליף למילה "בעל", כשרוצים לתאר את בן הזוג שהאישה נשואה לו. אם משתמש רק במילה "בן זוג", זו אלטרנטיבה גרועה, זה גם יכול לתאר נער ליווי ללילה בודד.

dori78

New member
יש לי שאלה.

דניאל, הצלחת להתעלם מהמילים שסתוונית הציעה לך בחלופות ל"אשתי" ו"בעלי": "רעייתי" ו"אישי".
מה דעתך על זה?

קודם כל, מה רע ב-"אישתי" ?

אישתי = אישה שלי. גם בכינוי הזה יש מוטיב מזלזל באישה שעד היום נעלם מעיני?

לגבי "אישי", זו לא מילה מוסכמת ע"י אף אחד לתאר את הגבר לו האישה נשואה. יש מילה כזו בעברית, האיש שלי (אישי), ולא משתמשים בה כדי לתאר קשר של נישואין. זה שוב יצור בלבול, שיבוש וחוסר קוהרנטיות. אם כבר, צריך מילה חדשה לגמרי, שתיוחד למשמעות היחידה של תחליף למילה "בעל".

באופן אישי (כלומר personally)

השימוש במילה אישי (לפחות אצלי) בא על מנת לתאר שיוך לחפצים או דעות (ממש לא לאנשים).

מבחינה סמנטית אין הבדל בין "אישי" ל"אשתי".
באופן אישי (
), "אשתי" נתפסת בעיניי כמיושנת משהו, וגורמת לי לקונוטציות אמביוולנטיות, לעומת המילה "רעייתי" שכולה חיובית ויפה בעיניי.

את זה הבנתי

אבל בניגוד למקרה של אשתי, במקרה של אישי כבר קיימת מילה כזאת בשפה העברית עם משמעות שונה

למעלה