סכמ"ש

• פותח הנושא giri
  • פורסם בתאריך

giri

New member
תו תקן

זה הדבר היחיד שממש חשוב.
מעבר לזה, יש עניין של כמה הקסדה נוחה לך, וכמה היא מאווררת, ואיך היא נראית.
לי היה מאד חשוב בישראל שהקסדה תהיה מאד מאווררת וקניתי קסדה מעט יקרה יותר (350 ש"ח בזמנו) שהיו לה משמעותית יותר חורי אוורור. ברכיבה ראשונה הרגשתי את הרוח בראש והייתי בשמיים. היום את יכולה להשיג קסדה עוד יותר מאווררת מההיא בחמישים דולר (הדגם שקנז דיברה עליו ועוד הרבה קסדות). יצא שקניתי בסוף קסדה במאה שישים מכמה סיבות - כי היא היתה מאד נוחה ומאווררת, כי יכולתי למדוד אותה, וכי היא היתה יפה. הקסדות הזולות יותר היו לי פחות נוחות, וחלקן גם לא עמדו בתקן ויזואלי לתחרויות (בהאנטרס אסור צבעוני או אם חורים בולטים).

hanyou12

New member
טוב אצלי היופי פחות משחק תפקיד

אני גם לא מתחרה וגם לא ממש אכפת לי

אני חושבת שאנסה את החנות ש-half halt המליץ עליה, זה גם דיי קרוב לבסיס שלי לפי מה שאני רואה, אני יכולה בדרך מהעבודה לעבור ולתת מבט...

kenz

New member
לכן יש את שיטת החבר מביא ציוד...

או בעל, או קרוב משפחה, או סתם משהו ששסינג'רת...
ואז המשלוח לא עולה כסף, אולי 6 דולר בתוך ארהב.. וזה עדיין משתלם. בהתחשב שבארץ היא נמכרת במעל שלושת מאות.

giri

New member
השבוע שלי בסימן חיובי

אחרי ששבוע שעבר לא רכבתי כי הייתי ממש חולה, חזרתי לרכב השבוע. בהתחלה הייתי ממש חלשלושית, אחרי המחלה, אבל עד הרכיבה של אתמול כבר כמעט חזרתי לעצמי.
אתמול יצאנו לרכיבה ראשונה בחוץ לעונה (חוץ מהטיול בהליכה בשלג). כל הסוסים קצת ספוקיים בהתחלת העונה בחוץ, וגם קריר ונעים ורוח, אז ליסה הזהירה אותי שאולי כדאי שאני אריץ אותו על לונג', אבל האמת שפשוט לא התחשק לי וגם לא חשבתי שזה נחוץ, אז פשוט יצאתי איתו ככה. היתה רכיבה מעולה. התחלנו בהליכה ארוכה עם חימום הדרגתי, ואמנם שני סיבובים ראשונים הוא הלך עם הראש למעלה וחקר את הסביבה, אבל אח"כ הוא נרגע לגמרי, ועבדנו רכיבה שלמה, והוא היה פשוט נהדר. אפילו בקנטר מול היציאה הוא לא משך, אפילו קצת. בקיצור, כאילו שזו לא היתה הרכיבה הראשונה בחוץ, וכאילו שלא היתה רוח פסיכית באוזניים שלו כל הרכיבה. הייתי מאד גאה בו.

giri

New member
אה! ונזכרתי! בהמשך לסיפור על ההיא עם הפרסות..

היא עזבה את החווה, והעבירה את הסוסים שלה לחוות "טבעית דה-לוקס" או משהו כזה. הם מצורפים לעדר, ויבלו את רוב זמנם במרעה רחב ידיים. לחווה ההיא אין תאים, הם בעניין של אחזקה טבעית (כן... היינו צריכים לראות את זה בא) והיא כולה פרפרים וחדי-קרן על כמה שזה מדהים ונפלא ונהדר.
בינתיים היא מעמיסה אותם על טריילר פעמיים בשבוע ובאה אלינו לשיעורים.
אני חושבת שהחלק הכי מדהים בסיפור הוא שאחת הבנות אמרה לי שהיא משלמת שם יותר ממה שהיא שילמה אצלנו (ואנחנו חווה יקרה... גם כי האינדור יקר בתחזוקה, גם כי המגרשים החיצוניים יקרים בתחזוקה, התאים, האוכל שהוא פרימיום לגמרי ממגדלים ידועים וכו' וכו'). היא משלמת יותר על חווה שאין בה תאים, אין בה אינדור, זה לא כולל שיעורים, וכו' וכו'... טוב, שתהיה בריאה. אני מניחה שבדומה לאוכל אורגני ותוספי מזון, משום מה להיות יותר "טבעי" עולה יותר כסף.

דוגרי... אני לא אתגעגע

hanyou12

New member
לפעמים יש לי הרגשה שכל הטבעופלוצים ישרדו יותר

הם יעמדו ויסתכלו עלינו גוועים ויצחקו (או שלא, כי זה נוגד את האידיאולוגיה שלהם).

גילוי נאות - אני צמחונית שמאלנית עם פנטזיה להיות טבעונית או לגדל את האוכל שלי לבד (כן כן כולל תרנגולות ופרות), ואת הסוסים שלי במקום שבו יאכלו רק עשב ויראו רק מרחבים. אבל יש לי הרגשה שפנטזיה לחוד ומציאות לחוד...

אני חושבת שאם זה מתאים לה והסוסים שלה לא סובלים מזה אז למה לא...

giri

New member
לדעתי מי שישרוד אחרון הם הג'וקים

גילוי נאות - אני קרניבורית ומשתדלת להקפיד מאד על מקורות ברי קיימא למוצרים שאני צורכת, כולל בשר וביצים.

לגדל את הסוסים שלי במקום שבו יאכלו רק עשב זה ממש לא חלום מבחינתי אלא סיוט, כי בהגדרה הם לא יעסקו יותר בספורט שהוא מה שמעניין אותי ברכיבה, או לחילופין יעסקו בו ולא יקבלו את מה שהם צריכים כדי להיות בריאים.
אני זוכרת שפעם התלהבת מכמה שצ'ואי נראה מבריק ובריא ויפה בתמונה שהעליתי. אני מכירה המון סוסים שחיים במרעים. אף אחד מהם לא נראה ככה, ולא סתם.

hanyou12

New member
טוב פה בא ההבדל

הכל כמובן מדובר במצב היפוטתי לחלוטין כי אין לי סוסים ורוב הסיכויים שגם לא יהיו לי. אבל אני חושבת שאם היו לי, לא הייתי מתחרה עליהם. כנראה שהיה רק אחד וכנראה שהייתי רוכבת עליו יומיומית כדי לשמור על הגחלת ומדי פעם יוצאת איתו לטיולים. אז אני לא חושבת שהיה נפגע מזה. כמובן שאם היה צריך (כי העשב לא צמח טוב או לא איכותי מספיק), הייתי מתגברת במזון פחות "טבעי". אבל לראייתי כמה שאפשר יותר לקרב אותם לטבע שלהם יותר טוב. גם מהתבוננות בחווה אני שמה לב שהסוסים שחיים בגדרה הרבה יותר ידידותיים לסוסים אחרים ולאנשים מאשר אלו שחיים בתאים. פחות נוטים לבעוט/לנשוך אחד את השני.
אני מניחה שכל עוד מאזנים אז זה לא יכול להיות נוראי.

giri

New member
אכן הבדל

הסיפור של מה טבעי ומה לא הוא באמת מעניין ויכול להיות אחלה נושא לויכוח אינסופי.
אתחיל ואסיים בכך שכל מה שהסוסים שלנו אוכלים בחווה גדל בדיוק בשדה מאותו סוג שבו אפשר לשחרר אותם, רק שאנחנו יותר מפקחים על זה.

hanyou12

New member
אם ככה אז באמת ההבדל הוא רק במגורים

וגם ככה אמרת שיש אצלכם גם אאוטדור וגם אינדור, אני מניחה שהשילוב בין השניים הוא אידיאלי.

giri

New member
אאוטדור ואינדור הם לא המגורים אלא המגרשים

הסוסים אצלנו ישנים בפנים (חוץ מכמה ימים בקיץ שבהם מנקים את האורוות בלחץ מים) ומבלים חלק מזמנם בחוץ בגדרות שחרור.
ישנן גדרות אישיות, גדרות בינוניות (לשניים עד ארבעה סוסים) וגדרות גדולות עם שטח מרעה, מה שנקרא "פנסיון שדה". חלק מהסוסים ישנים גם בחוץ.
המחירים הם בהתאמה לאיכות ההשגחה:
הכי יקר להחזיק סוס בפנים (ויש מחירים שונים בין האורווה המזרחית והמערבית, לפי איכות המתקנים - באורווה שבה יש תאי טיפול וחדר אוכפים גדול יותר, המחיר גבוה יותר מבאורווה שבה קושרים את הסוסים במעבר על קרוס-טאי וחדר האוכפים קטן יותר)
מקום שני - סוס בגדרה אישית
מקום שלישי - סוס בגדרה קבוצתית
הכי זול - סוס במרעה, שעולה פחות מרבע ממחיר הפנסיון בפנים.

גם סוסי המרעה מקבלים חציר. תערובת צריך להאכיל אותם בפנים כשהם עובדים, וזה באחריות הרוכב, כי אי אפשר לתת תערובת כשאי אפשר להשגיח מי אוכל בדיוק כמה.

hanyou12

New member
נשמע שזה מאוד מסודר

הייתי בטוחה שהאינדור/אאוטדור כוונתו מבחינת האחזקה, סורי הבנתי לא נכון.
נשמע שיש הרבה אופציות להחזקת סוס שם, יכול להיות שבגלל זה יש יותר אנשים בעלי סוסים באזור?
יש באמת סוסים שקושרים אותם? נראה לי שהבנתי לא נכון, מה זה קרוס-טאי?

זו תרבות אחרת לגמריי - ומרתקת

נתקלת פעם בסוס שחי במרעה ולא קיבל תערובת? והאם, באופן סטטיסטי חובבני לחלוטין, יש איזו מגמה של פציעות רבות יותר אצל סוסי המרעה?

giri

New member
בטח שזה מסודר

גם בארץ רכבתי בחווה מאד מסודרת - יש לי סטנדרטים גבוהים ואני לא מתפשרת עליהם.

כמות האופציות בחווה שלנו היא תוצאה של מה שזמין במתקן. אני חושבת שיש פה ביצה ותרנגולת מבחינת למה יש יותר בעלי סוסים - התרבות פה היא תרבות המערב ויש הרבה חוואים שמחזיקים בהמות, ויש הרבה מגדלי סוסים, וזה ספורט מאד מקובל פה, וחוואי הבקר משתמשים בסוסי עבודה... זו מהות שלמה כאן, ואני לא חושבת שאפשרויות הפנסיון בחוות ספורט הן פקטור משמעותי בה.

קרוס טאי זו קשירה משני הצדדים של סוס בקשר מהיר התרה. הסוס עומד במרכז המסדרון או בעמדת איכוף או שטיפה, ומשני צדדיו יש חבלים שמתחברים לשני צידי ראשית הבית שלו בצורה בטיחותית עם אבזם שישבר במשיכה עזה.
קושרים אצלנו את כל הסוסים בזמן שמברישים ומאכפים אותם, אלא אם עושים את זה בתוך התא (אין הרבה אנשים שמעדיפים לאכף בתא). אצלכם לא קושרים סוסים לאיכוף?

לגבי סוס שחי במרעה ולא מקבל תערובת - ודאי. יש גם סוסים שחיים באורווה ולא מקבלים תערובת. תערובת זה לא אוטומטי - סוסים שזקוקים לה מקבלים אותה, וזה נקבע לפי כמות העבודה שהסוס עושה. סוס שעובד מאד קל, או סוס במנוחה, לא יקבל תערובת, או יקבל כמות קטנה של תערובת. תוכנית ההאכלה היא אינדיבידואלית לפי הצרכים של הסוס, אבל הרבה יותר קשה ליישם אותה אינדיבידואלית כשהסוסים משוחררים יחד ואין לך השגחה לא על מה שהם אוכלים ולא על היציאות שלהם.

האם יש יותר פציעות במרעה - יש פה הסכמה נרחבת שכן, אני לא יודעת אם יש על זה מחקר, אבל הרבה סוסים פוצעים את עצמם במרעה עצמו - מחליקים בבוץ ומותחים גיד, משחקים אחד עם השני וחוזרים עם פנסים, מכניסים את הרגל למחילה של גופר ונוקעים אותה וכו'. וזה פה, שהמרעה מגודר בגדר עץ בטיחותית. בישראל ראיתי הרבה מרעים מוקפי תיל, וכמה פציעות תיל נוראיות.

תראי, אם מישהו רוצה להחזיק סוסים במרעה כי הוא חושב שזה יותר טבעי או כיף להם, שיהיה לבריאות. אבל אני לא חושבת שזה יותר בריא להם בהכרח. אני חושבת שסוסים זקוקים לתנועה, ואני חושבת שהסוסים שלנו בהחלט מרוויחים מהזמן שיש להם בחוץ למתוח את הרגליים מעבר לרכיבה, ופסיכולוגית נראה לי שהם יותר רגועים; אבל זה עובד לא פחות טוב בחורף, כשהם מקבלים שעות בודדות ביום בחוץ, ובגדרות אישיות קטנות, שהם לא ממש רצים בהן, יותר מתפלשים ומסתובבים קצת.אפילו הגדרות האלה לא חפות מעוון של פציעות, וצ'ואי חוזר פנימה עם פנסים כל הזמן. יש לו עכשיו שכן שהם המציאו משחק חדש - הם נוגחים אחד בשני
ממש מטומטמים, שניהם חוזרים עם מכות ופצעים.

hanyou12

New member
מדהים שאנשים עוד משתמשים בסוסים לעבודה

חשבתי שזה פרט תרבותי שחלף מהעולם עם היכנס המכונות. האמת שמשני ביקורים בניו המפשייר בילדות (אמנם לא קנדה אבל הכי קרוב שראיתי), גם שם ראיתי תרבות ענפה מאוד של חיות חווה - החל מסוסי עבודה מדהימים ביופים וגודלים, וכלה בדלעות ענק לא מהונדסות גנטית (משהו נדיר מאוד היום). אפילו ראיתי פעם אחת תהלוכה של רוכבי פרות! אבל חשבתי שזה בעיקר לצורך השואו ופחות העובדה שממש עובדים איתם...

קרוס טאי זה מה שחשבתי שזה, אם ככה. משום מה מההודעה הקודמת שלך הבנתי שיש סוג פנסיון שבו הסוס קשור כל הזמן וזה היה נראה לי מוזר. כנראה שקראתי לא נכון. אצלנו קושרים סוסים לצורך האיכוף אבל לא בשני חבלים משני צדדים אלא פשוט בקשר מהיר התרה אחד. לפעמים אנשים משתמשים בפטנט שלא דורש קשר בכלל, ובו משתמשים בחבל יותר ארוך שהסוס יכול למשוך ולא להשתחרר אבל עדיין לקבל יותר חבל. משתמשים בזה בעיקר בסוסים שמושכים בקשירה או במהלך האיכוף ונבהלים מהצל של עצמם.

ברור שאם הסוס לא צריך לקבל תערובת אין סיבה שיקבל. השאלה אם קרה מקרה שסוס היה צריך לקבל תערובת ושכחו לתת לו? אני מניחה שלא כי נראה שכל תרבות הסוסים שם מאוד דואגת ומקיפה, אז כנראה שזו שאלה מיותרת בסופו של דבר...

לא מפריע לשניהם להיפצע ככה אחד מהשני? אני חושבת שמצד אחד זה באמת לא טוב שהם נפצעים, אבל מצד שני אם לא מסתכלים על זה בראייה תחרותית (פגיעה בכושר עבודה וכו'), אם לסוסים זה לא מזיז אז למה לנו כן? אני לא מדברת על פציעות מתיל אלא יותר על ה"משחקים" שלהם. כמובן שאם סוסים לא מסתדרים ופוגעים אחד בשני בכוחניות צריך להפריד אחרת הם עלולים גם להרוג אחד את השני. אבל אם זה מתוך משחק אני מניחה שהם ידעו לעצור את עצמם לפני שיגרמו אחד לשני נזק נוראי לא? אולי אני סתם תמימה...

giri

New member
שכחו לתת לו? :-\

כמות לא נכונה של מזון מרוכז יכולה בקלות להביא סוס לקוליק...
לא הייתי מחזיקה את הסוס שלי במתקן שבו היה לי צל של חשש שלא יקפידו על ההאכלה. לא פה ולא בישראל.

לגבי למה מזיזים לנו דברים שלא מזיזים לסוסים... דיון שלם ונפרד. לסוסים לא מפריע גם להיות מטונפים ועם צלקות ולנו זה מפריע כי אנחנו רוצים שהם יראו טוב, אז מה? אני לא מטפלת בסוס שלי לפי אמות המידה שלו, הוא באמת לא יודע מה טוב בשבילו.

hanyou12

New member
חהחהחה

גרמת לי לחשוב על ילדים. תכלס גם הם לא יודעים מה טוב בשבילם, ואנחנו מחליטים המון החלטות למענם...
אני חושבת שהפילוסופיה הזו עמוקה מדי מכדי שאצלול לתוכה, של מי אנחנו ומה תפקידנו בחייהם. עדיף להתעסק ביומיום.

למעלה