סיפורי תלמוד

NAVVAN1

New member
שאלה - האם תוכל לפרט בנושא

כתבת "בגלל מורכבות הטכסט -שפה ראוי שהמספר ידע את הטכסט בעל פה ולא יבחר בצורת הסיפור שבו מתווה העלילה ברור, ובכל הופעה "מאלתרים" סביב המתווה טכסט שונה...." אני מבין שאינך מייחס חשיבות להיצמדות לטכסט כחייב בגלל מאפייני ז'אנר, ומתיחס רק לחשיבות של התאמה לצרכי הופעה מלוטשת יותר. כתבת "ורק כך יוכל לעבוד על הדיקציה, ועל הפעולה.." למה לדעתך אי אפשר לעבוד עבודה קולית מדויקת ומה הכוונה ב"פעולה" כאשר בונים סיפור בהתאמה לקהל בלי הצמדות לטכסט למה לדעתך בז'אנרים אחרים אין מורכבות טכסט ושפה?

בבא אלי

New member
תשובה חלקית ל NAVVAN1

הנושא של ידיעת הטקסט בעל פה הוא נושא המעסיק את מספרי הסיפורים מאז ועד היום. קטונטי מלתת תשובה חד משמעית בנושא. מכל מקום ישנם טקסטים שבהם אני רואה מחוייבות לשמור על הטקסט המקורי לאחר העריכה. העריכה נדרשת לא רק בטקסט תלמודי [ועל זה היה המאמר שלי] אלא גם בטקסטים אחרים, וזאת על מנת לעשותם מתאימים לסיפור בעל פה. חעיתים מדובר בקיצור הטקסט תוך שמירה על המיתווה המקורי, ולעיתים אנו לוקחים סיפור אחד ממחרוזת [של שניים או יותר] של סיפור-בתוך-סיפור-בתוך-סיפור... כמו בכתיבתו של ש.י. עגנון. לעיתים אנו מוציאים בעריכה מילות תואר-השם או תואר-הפועל או התייחסות למצבו הריגשי של הדובר [בטקסט]. ההנחה היא שכשהסיפור מסופר, המספר יוסיף גוון קול ורמת קול שיחד עם האמירה יעבירו לצופים את מה שמרגיש הדובר [אותו "מצטט" המספר. יש טקסטים שבהם אני מרגיש חופשי להכיר את מיתווה העלילה והדיאלוגים ואיני רואה חשיבות לזכור את הטקסט מילה במילה. כך הדבר למשל בבדיחות שאני מעבד לסיפור או בחלק מסיפורי הזן שבהם אני מקפיד לזכור רק מילות מפתח [או ביטויים חשובים] איפה הגבול? אני לא בטוח. למשל, בסיפור של חיים באר שאני מספר הורדתי בעריכה 50% מהטקסט [והפכתי אותו לסיפור של 7 דקות], אבל לאחר העריכה אני שומר על הטקסט "המקורי". בסיפורים מתורגמים, מאחר ואיני מכיר את שפת המקור על גווניה, אני מרגיש פחות מחוייב לשפה המדוייקת של הסופר. בז'אנר סיפורי תלמוד אני אכן ממליץ להצמד לטקסט המקורי [לאחר עיבוד] מאחר ואדם שאינו מצוי בשפה, כאשר יאלתר, עלול להשתמש במילים מרובד לשוני אחר, מילות סלנג וכו' וכך לדעתי, יפגע הסיפור. בקשר לחלק השני של שאלתך. לדעת טקסט בעל פה זה לא מספיק עבורי. הטקסט חייב "לשבת" אצלי ור אז, בהופעה אני פנוי לעסוק בגיוון קולי, בתנועה ומחוות גופניות, ובפעולה. דומה הדבר לפסנתרן המתחיל בלימוד יצירה חדשה. ראשית עליו ללמוד אותה בעל פה. אחר כך עליו להמשיך ולנגן אותה וד ועוד עד שהיא "יושבת לו בעצבעות" רק עכשיו יהיה הפסנתרן פנוי ולעשיית המוסיקה, לתת את המסר האישי שלו בנגינה, את האינטרפרטציה שלו. מכאן שהלימוד בעל פה הוא רק כלי המאפשר למספר להיות חופשי ולהביע את אומנות הסיפור שלו. "פעולה" היא מונח מתחום הדרמה. השחקן אמור לעשות "פעולה" על הקהל בתוך אמירת הטקסט שלו. למשל, השחקן ינסה לגרום לקהל לשנוא אותו; להיות מפוחד; ליצור ציפייה למשהו וכו'. לדעתי לכל ז'אנר יש איפיוניו שכוללים רמת מורכבות של השפה או הטקסט. אם תשווה טקסט תלמודי לטקסט [תעתיק] של סיפורי עם כפי שנרשמו על ידי חוקרי סיפורי עם [למשל אסע"י] תראה שיש הבדל גדול בנושא המורכבות או החשיבות למילה. במקרא הראשון אם המאזין לא הבין מילה אחת הוא יתקשה להבין את הסיפור [והכוונה לכל אחת מהמילים]. במקרה השני, לעיתים, ניתן לסלק מספר משפטים ועדיין הסיפור מובן ומוסר ההשכל שלו ברור. אני מקוו שעזרתי לך לילה טוב

הערה נוספת לעניין הנדון

סוגיית הבעל-פה הפכה להיות אבן מחלוקת בין מספרים בכל העולם בבחינת - ללמוד בע"פ או לא ללמוד בע"פ? יש לי הרבה מה לומר על כך אבל לא כאן המקום מלבד הערה קטנה - הסוגיה מורכבת בהרבה מכדי להפוך אותה למחלוקת בת שני צדדים. בעניין סיפורי תלמוד מול סיפורי עם - מדובר בשתי סביבות סיפור שונות בתכלית. סיפורי התלמוד משובצים בתוך הקשר רחב יותר והם בבחינת מעט המכיל את המרובה ובא לשפוך אור נוסף על דברים הכתובים בתלמוד לפני ואחרי הסיפור. שמות החכמים המופיעים בהם מכילים מידע רב אודות דמויות מרכזיות, דרך אמונתן ופועלן, ציטוטים מן המקרא המופיעים בהם מחייבים אותנו לדעת מנין נלקחו ומה הם אוצרים בתוכם מן הטקסט המקראי הרחב יותר, מטאפורות מייצגות עולמות חשיבה מורכבים וכד'. האיפוק והצמצום הם חלק ממאפייני הז'אנר והם משרתים את רצון הכותב להאיר נקודה חדשה ומסויימת מאוד בכל ההקשר הגדול יותר. כלומר, התמודדות עם פיענוח סיפור תלמודי דורשת ידע נרחב בכל הנוגע להקשר בו ניטע הסיפור. סיפורי עם סופרו בנסיבות שונות לחלוטין למרות שגם הם באים ללמד את המאזינים פרק כזה או אחר. האמצעים הדרמטיים בהם הם אחרים, יש בהם תיאורים רבים וחופש גדול למספר להתאים את הביצוע לקהל היושב מולו באותו רגע. הם מספרים סיפור עלילתי רציף, עם כל מאפייני הסיפור העממי ואין בהם דרישת צריפה כל כך גבוהה כמו בסיפורי התלמוד והמספר צריך להעביר בהם את כל המידע, הרקע והנסיבות הנדרשים להבנת הסיפור. רבים מן המאזינים לסיפורי עם לא היו תלמידי חכמים ולכן נדרש מן המספר ליצור עבורם את התמונה השלמה על כל פרטיה. יש כאן גם עניין של שפה והשכלה - תלמוד - ארמית/ עברית, נדרשת השכלה מסויימת, סיפורי עם - כל שפה גם לאנאלפבתיים (שהרבה פעמים מספרים טוב בהרבה ממספרים יודעי ספר). בברכה,

סיפורי תלמוד-הערה.../images/Emo51.gif

היי הגבירה. הערתך היתה מאוד במקום וחשובה .ומתבקש לתת לג'אנר הזה יותר מקום.כי ממנו נבעו הרבה מאוד סיפורים יהודיים קלאסיים.כדאי לחשוב על איך להרחיב את הנושא הזה. חן חן םרי גן נעדן.

סיפור - הבעש"ט יפה וחכם בעיני.

השכינה מתחננת: חפשו אותי! פעם אחת , סיפר הבעש"ט לתלמידיו, ראיתי ילדה קטנה מתחבאת מאחורי עץ ובוכה. שאלתיה: מדוע את בוכה?- שיחתי עם חברותי במחבואים- סיפרה הילדה בקול בוכים- ואני עומדת ומחכה ומחכה, והן אינן באות לחפש אותי. משי הילדה הזאת, אמר הבעש"ט, שמעתי את קול השכינה הקובלת: אני ממתינה ומצפה שיחפשו אותי ויגלו אותי, אך אין איש מחפש אותי. והוסיף הבעש"ט: אצל על אדם מישראל נמצא משכן השכינה, אך היא שרויה במעמקיו של האדם, הבה נחפשנה ונמצאנה ונעלינה ממעמקינו. ליקט: שלמה זנדווייס.

../images/Emo51.gif לך מלכת אלף ואחד הסיפורים

זהו בדיוק המסר שהבודהא בסיפור שהבאתי, מבקש. תנו לציפור הנשמה האלוהית בתוככם- לשיר !

יונה כחולה ומקסימה

הרבה ככובעים לי , כמספר שנותי, כל שנה שנתיים נוסף כובע חדש, אבל זה אחד הכובעים היפים ביותר שקיבלתי. תודה לך.

כובעי חשיבה - חומר לחשבה

הכובע הלבן--חשיבה על עובדות., חשיבה אוביקטיבית: איזה מידע חסזר לנו? איזה מידע יש לפנינו? איזה מידע היינו רוצים שיהיה לפנינו? וכיצד בדעתינו להשיג המידע החסר. הכובע הצהוב- -חשיבה חיובית, חשיבה על יתרונות:. מהן היתרונות? מדוע טוב לעשות- לחשוב כך? איזו תועלת תצמח מזה? הכובע השחור--חשיבה ביקורתית,{חשיבה על חזרונות} האם זה מתאים לנו? מה הן הסכנות העלולות להיות? מהן הבעיות העלולות להתעורר? הכובע הכחול-- חשיבה על חשיבה.... מהי מטרת הדיון? היכן אנו עומדים? מה הצעד הבא.? מה המסקנות? מהן ההחלטות? מהו סיכום הדבר? איזה כובע רצוי שישתתף עכשיו בדיון? הכובע האדום--חשיבה רגשית. {חשיבה על רגשות} מה אני מרגיש בקשר לענין? מה אומר הקול הפנימי שלי? הכובע הירוק--חשיבה יצירתית, [חשיבה על רעיונות חדשים} האם אפשר לחשוב על רעיונות חדשים? האם קיימים כיווני חשיבה שלא בדקנו? האם אפשר לעשות שאת בדרך שונה? האם ניתן למצוא הסבר אחר? הכובע הירוק--חשיבה יצירתית.{חשיבה על רעיונות חדשים} מהן המסכנות? מהו סיכום הדבר?

כועי חשיבה - חסר הכובע הירוק,

הכובע הירוק--חשיבה יצירתית-- חשיבה על רעיונות חדשים. האם אפשר לחשוב על רעיונות חדשים? האם קיימים כיווני חשיבה שלא בדקנו? האם אפשר לעשות זאת בדרך שונה?, האם ניתן למצוא הסבר אחר? אני חושבת שזה יכול לשמש אותנו גם בסיפורי סיפורים ובכל דבר אחר. תהנו.

מעניין, שחרזדה,

קראתי בדיוק את אותו הסיפור, אך על המגיד ממזריטש, שהיה יורשו של הבעש"ט... בספרו של שמחה רז 'חכמי לב'. מה קורה פה? גרסאות משושבשות של אותו סיפור שעבר בע"פ מדור לדור?

למעלה